Reklama

Reklama

Kde roste červené kapradí

  • Česko Červené kapradí (více)

Obsahy(1)

Vychází z jedné indiánské povídky o lásce dívky Andy a chlapce Dana, kteří se ztratí v zimě v lese a najdou je až na jaře, kde kolem jejich těl rostlo červené kapradí. Podle této povídky pojmenuje asi 12-ti letý Billy Coulmen své dvě štěnata loveckých psů, na které celé prázdniny dřel s dospělými chlapy v lese. Film je o přátelství chlapce a jeho dvou věrných psů, kteří mu v závěru filmu zachrání život, když jej v lese napadne puma. (ČSFD)

(více)

Recenze (32)

Han22 

všechny recenze uživatele

Malý klučina žijící někde v minulosti na idylické farmě vroucně touží po psech... aby mohl lovit mývaly. Co na to říct, další dětský film, který jsem jako dítě neviděl a kdyby ano, nevěřím že by mě extra strhnul. Je to pěkně natočené v krásné přírodě s blonďatým andílkem v hlavní roli. Ale taky nepěkně kýčovité, bez vtipu či spádu, plné keců o Bohovi a s několika zbytečnými tragédiemi. PS: A chudáci mývali! Co jim proboha udělali, že v honu na ně dokonce pořádali mistrovství? ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Chápu nejsem cílovka, a tak jsem z tohoto snímku trochu rozpačitý. Hlavně proto, jak místy je ve snímku život strašně idealizovaný, někdy to je opravdu moc. Navíc doba počátku 20. stol. určitě v Americe nebyl žádný med. Ale dětem to pravděpodobně stačí, nemusíme je strašit hned od malička. A vlastně tam těch pár zádrhelů je a odkazy té doby taky, ale těch si zas všimnou asi spíš ti dospělí. Každopádně mě dostala pointa filmu a proto dávám slabé 4*. Film ovšem je především pro mladé diváky, dospělák si na něm tak nepošušňá. ()

Reklama

Mr.Roman 

všechny recenze uživatele

V prvom rade - NEČÍTAJTE SI OBSAH FILMU! Síce sa jedná o oficiálny text distribútora a končí tromi bodkami, no prezrádza všetko podstatné, kvôli čomu sa film oplatí vidieť. Je to naivný, gýčovitý film s primitívnym dejom, hrubozrnnou réžiou, zväčša obsadený pravdepodobne pomocníkmi z ochotníckeho divadla, zasadený do iritujúceho prostredia (nemôžem si pomôcť, ale mňa vždy ich nárečie, správanie a zvyky vždy iritovali) jednoduchého amerického juhu, ale, A to prosím ALE!, so záverom, ktorý doslova rozseká každého, aspoň trochu citlivého, diváka. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh o Billym a jehom psích společnících Danovi a Ann byl natočený na motivy knihy Wilsona Rawlse "Where the Red Fern Grows. Plemeno redbone coonhound vzniklo křížením bloodhounda a irského setra a používá se k lovu mývalů. V roce 2003 byl natočen remake filmu, pod názvem "Where the Red Fern Grows" zaneseno na csfd, ale zatím nikým nehodnoceno. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Pôvodnú verziu "červeného papradia" som videl ešte ako dieťa v časoch na sklonku komunizmu. Vtedy ma tento film fascinoval a pomerne vykoľajil. Reagoval som naň veľmi citlivo. Bol dojímavo strhujúci, ale skončil ako detstvo, v nenávratne a bez nároku na happyend, iba s možnosťou nostalgickej spomienky na to, čo sa už nikdy nezopakuje. Keď som sa s odstupom času rozhodol uvidieť "červené papradie" (1974) znova, úplnou náhodou som natrafil na jeho remake (2003) a nevyhol sa porovnávaniu. Originál má nespornú sugestívnu silu a lepšie zvláda zobrazenie dramatických scén. Je názornejší v momentoch, keď si to žiada príbeh, čím dokáže aj zapôsobiť. Napríklad bitka loveckých psov s pumou je podstatne obsažnejšia. Jej priamym účastníkom sa stáva aj chlapec. V bitke sa zdôrazňuje obetavosť psov pri záchrane života svojho pána. Agónia umierajúceho zvieraťa sa takisto predlžuje - zomiera až po neúspešnej snahe o vyliečenie. Remake podáva túto bitku iba skratkovito ako nešťastnú zhodu okolností. Aj chlapec je v nej prevažne iba nezúčastneným pozorovateľom. Originál takisto necháva vyniknúť "červené papradie", ktoré vyrastie nad hrobmi mŕtvych psov. V remaku sa nad nimi naopak týčia drevené kríže so psími menami a papradie je už iba dekoráciou... Z toho som bol mierne v rozpakoch, veď koho by v tých časoch napadlo stavať nad hrobmi zvierat pomníky? Teda aj vzhľadom na obdobie, ktoré je vo filme zobrazované, je Where the Red Fern Grows z roku 1974 autentickejší. Nedávno, keď som film videl opäť, zdalo sa mi, že nestratil veľa zo svojho prvotného čara. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama