Reklama

Reklama

ABBAmánie

  • Česko ABBA: The Movie (více)
Trailer 1

Film, který natočil režisér Lasse Hallström během úspěšného turné ABBY po Austrálii, vás vezme na retrospektivní cestu do 70. let, kdy vládlo disco a ABBA byla královnou parketu. Film obsahuje mimořádně vzácné záběry ze zákulisí i celovečerní provedení jejích největších hitů, včetně písní „Dancing Queen“, „SOS“, „Name of the Game“ a „Waterloo“. ABBA: The Movie přibližuje nesmírně populární kapelu v době její největší popularity. Součástí je i příběh moderátora z venkovského rádia, který se pokouší získat vytoužený rozhovor s kapelou. Výsledkem snažení mladého DJe je napáchaný mix náhod a omylů, zatímco oddaný bodyguard skupiny dělá vše pro to, aby mu v jeho počínání zabránil. (Aerofilms)

(více)

Recenze (61)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jo to byly časy. ABBA byla slavná, my jsme byli mladí a když ve filmu skupina vyběhla za deště na pódium, tak nám běhal mráz po zádech. To jsme samozřejmě nevěděli, co Lasse Halmstrom za nějakých 15 - 20 let dokáže ! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film v podstatě není ničím jiným, než natočenou šňůrou ABBY spojenou rádoby příběhem zoufalého novináře shánějící interwiew pro rádio. Pokud máte rádi ABBU, sedněte, poslouchejte, odpočívejte. Pokud ne, nemá cenu si film pouštět. Narozdíl od Beatlesáckých filmů tady jde opravdu pouze o tu hudbu, o nic jiného. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem poprvé viděla v Maďarsku. Celou dobu jsem stála, protože se nám nepodařilo pochopit systém číslování sedaček. Angličtině jsem nerozuměla a maďarské titulky ..no, škoda mluvit. A byla jsem neskonale šťastná!!!! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem ortodoxní rocker a jako takový se stydím za své hodnocení. Nicméně nemohu jinak. Písničky od Abby mne totiž dostihly dříve než rocková rebélie a já pro ně pořád mám určitou slabost. Přitom k tomuto snímku mám v podstatě jen samé připomínky - dlouhé tiskovky, pitomý reportér, nulový děj, ale koncerty všechna zmíněná negativa posílají k šípku. Chemie mezi kapelou a diváky funguje dokonale, zvuk je vynikající a divoká móda sedmdesátek má taky něco do sebe. Až v podniku Katoda Olomóc seženu vadnó elektronku E13, tak si opravím stroj času a vydám se s Abbou na nějaké koncertní turné. To australské by určitě stálo za to. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Abba byla hudba mého dětství a tenhle film jsem měl spojený právě s jejími nejlepšími písničkami. Jenže, otevřeně řečeno, nic jiného než ony písničky, snímek už nenabízí. Scénář je slaboučký a příběh jako takový téměř neexistuje. Slouží jenom jako vetchý můstek mezi jednotlivými hudebními čísly. Na dokument je to zase příliš naaranžované. Celkový dojem: 40 %. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hodnoceni je tu za nehereckou slozku filmu pekny koncerty s chytlavymi pisnemi ja na Abbe mimochodem taky vyrustal a po pravde jeji hudba je sice stupidni ale na odreagovani skvela jenom ten reporter zoufalec mi moc vtipnej neprisel to z toho evidentne chtel nekdo vytvorit neco vic a to moc nevyslo ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak moje hodnocení bude hodnocení remasterované verze tohoto filmu s názvem ABBA: The Movie – Fan Event z rok 2023. Ve své podstatě je to ten samý film na kterém byla má mamča v 1977 v kině Prostějově :) ale...před filmem přibyly extra záběry, rozhovory a po filmu další tři extra písně, menší spoiler, zazněla má nejoblíbenější Voulez-Vous a jakožto fanda Abby, jedná z největších kapel, nemůžu jinak než za 4* i když děj je absolutně nulový:). [MKUH] ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Úžasná atmosféra australských koncertů fenomenálních švédů, hrajících v životní formě, se na mě přenesla rychlostí světla. Nechtěl jsem v tu chvíli být nikde jinde, než v burácejícím davu těsně pod pódiem. Pouze zmatený rádobyreportér mě pravidelně rušil z mého zasnění. Kdyby se tady vůbec nemluvilo a jenom kapela hrála břinkala, tak by to nemělo chybu. ()

dex2man 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv Abba není zrovna moje krevní skupina, rád bych nějaký koncert v dobách největší slávy a celosvětové mánie zažil, protože při roztříštěnosti hudební scény a množství stylů je jasné, že už se něco takového nebude nikdy opakovat. Tenhle polodokument mi aspoň vytvořil vzdálenou představu, proč na tom rodiče tak ujížděli:) Mimochodem ABBáci jsou sympaťáci a Agnethin gluteus maximus rozzáří každé vystoupení, umí s ním totiž pracovat stejně dobře jako s hlasivkama. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Film o fenoméne zvanom ABBA z pohľadu Lasse Hallstroma. Kapela, ktorá predala viac dosiek ako Beatles si zaslúži zdokumentovať turné - v tomto prípade austrálske. Fim vypovedá viac o pozadí, peniazoch a pocitoch než o skákaní na pódiu či hudbe. I keď sa nevyhneme najkrajšiemu zadku /čo nebola nepravda/ a celý čas vás bude sprevádzať absolútne stupidný novinár, vyváži to skvelá hudba a Lassova schopnosť postrehnúť a posunúť divákovi to, čo nás pri skackaní pod pódiom ani nenapadne. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

ABBA byla fenomén. Jediná popovka, která se mi jako pubertálnímu rebelovi dokázala vklínit mezi Kissáky, Sabbaty, Zeppelíny a Doors. A nejen vklínit, ale zůstat tam. Dodnes mám pro ni slabost a tenhle film je jako stroj času. Po letech mě přenesl zpátky do doby, kdy jsem ho viděl poprvé, užíval si hudbu a ještě stíhal držel palce Ashleymu, aby pronikl přes toho otravného bodyguarda. A navíc, stále to tam je. ABBA je stále nezaměnitelná, a stále má v sobě to úžasné kouzlo a energii, které zcela postrádá 90% dnešní popovíé produkce. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování nothing special, hudba nadpozemská (stejně jako Agnethin skvostný zadeček ♥ - v té době údajně nejkrásnější pozadí v Evropě). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jak to už u filmů založených na účasti oblíbené hudební kapely/zpěváka často bývá, příběh je velmi jednoduchý a stojí v pozadí. Vzhledem k zvolenému dokumentárnímu stylu a spoustě autentických záběrů z koncertního turné mi to však vůbec nevadí a v rámci filmů své kategorie bych způsob, jaký tu Lasse Hallström zvolil, viděl určitě jako jedno z lepších řešení. Bavil mě navíc i ten příběh – byl to totiž z pohledu novináře se ztraceným průkazem (byť v často jen krátkých pasážích) slušný nervák! :o) No a pak hlavně ta hudba... a úžasná nákažlivá atmosféra živých sedmdesátkových koncertů ABBy... nadčasové písně, které mě znovu dostaly melodiemi, rytmem, výbornými texty, přestože jsem mnohé slyšel x-krát a na ABBě jsem chvíli vyrůstal už jako dítě. Z těch vystoupení a písní na mě často šlo tolik energie a dojetí... a jako bonus uprostřed filmu i místy velmi vtipný videoklip „The Name of the Game“. Jen nevím, zda Hallströmovi odpustím ten rafinovaný záměr, že očekávaný vrchol v podobě velkého autentického rozhovoru je cenzurně nahrazen dalším videoklipem. :o) ABBě však můžu pouze vzkázat: Thank you for the music! :) [80%] ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný produkt made in sweden. Jak jinak. Spojení Bergmana a ABBy by bylo jistě a vskutku, bizar, hehe. A 1000x lepší, než všechny ty rádoby kapely na jedno brdo typu Beatles a ti co přisli po nich a opruzovali celé 70tky tou svou hippie/psychadelic mjůzik. S vyjímkou Pink Floyd a Queen. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě za pět. Abba je jedna z kapel, na kterých jsem vyrostla. Film jsem viděla pouze 2x a to s německým dabingem. Je to skupina, která dokáže rozpoutat hotovou mánii. K Abbě nemá cenu cokoliv dodávat, ještě bych jsem napsala nějaké blbosti a to se mi rozhodně nechce. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Přehlídka ztracených šancí aneb Jak zmršit příležitost. 1) Chtěl bych vidět členy skupiny v "civilu", promluvit si s nimi jako s normálními lidmi, vidět, co mají rádi, co dělají ve volnu, jak se baví. Chtěl bych dále vidět více jejich přípravu na koncert, záběry ze zákulisí, jak řeší drobné problémy a tak. Když už jsme v té Austrálii, neškodilo by pár pěkných záběrů na města při turné a na Abbu v nich._____ 2) Co rozhodně nechci vidět, je "příběh" neschopného reportéra, který nikam nepřijde včas, s nikým se nedokáže domluvit a pouze kolem sebe hází stupidní otázky typu - Jak se vám líbí ABBA. Bohužel, toto smetí tvoří většinu filmu._____ 3) Před odpadem film zachrání ABBA sama. Těch několik záběrů mimo koncerty sice žádnou slávu neudělá, ale zaplaťbůh za ně. A pak jsou tu šoty z živých koncertů. Na rozdíl od sterilních a většinou nezajímavých klipů (pod většinou z nich je podepsán, kdo jiný, rovněž Lasse Hallstrom) zde můžeme být trochu svědky atmosféry při koncertech, kde se i pověstná skandinávská zdrženlivost mění alespoň trochu v srdečné a bezprostřední chování._____ 4) ABBA je moje srdeční záležitost už od 70. let. Snímek "ABBA ve filmu" (proč najednou ABBAmánie?) jsem viděl v kině, na desky jsem stával frontu před Polským kulturním střediskem i před Supraphonem, další jsem dovezl, považte, z Turecka a za tu nejkrásnější, protože místo černé pěkně červenou, jsem zaplatil nekřesťanské peníze v Paříži. Jo, kde ty sněhy z minulého tisíciletí jsou._____ 5) Na rozdíl od většiny diváků jsem neocenil krásné dívčí zadečky, ale spíš moc pěkný předek Bjorna Ulvaeuse. A líbí se mi pořád:) ()

Reklama

Reklama