Reklama

Reklama

Mother Game: Kanodžo-tači no kaikjú

(seriál)
  • Japonsko マザー・ゲーム~彼女たちの階級~ (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kamahara Kiko je slobodná matka rozbiehajúca vlastný obchodík, ktorá sa snaží prihlásiť syna Harata do škôlky. Keďže všetky miesta v jej okolí sú obsadené, prijíma ponuku riaditeľky súkromnej škôlky, aby jej syn nastúpil k nim. To ešte netuší, že je Harutova trieda plná detí z prestížnych a bohatých rodín, ktorých matkám vadí prítomnosť "nižších vrstiev". (shiori73)

(více)

Recenze (2)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nejprve to vypadalo na klasický scénář, kdy do nějaké zkostnatělé/ho instituce/systému přijde svěží vánek a začne všechno měnit. Co díl to změna. Ale nakonec to tak nebylo. Změny nebyly náhlé, nová přátelství nevznikala jako když se mávne kouzelným proutkem. Líbí se mi, že ne všechno šlo podle obvyklých šablon, naopak šablony byly lámány, překrucovány a obcházeny. Kromě velmi dobrého scénáře tomu samozřejmě pomohlo i výborné obsazení, nejen matek, ale i dětí a mužů, kteří zde nebyli jen nějakým doplňkem příběhu, nebyli tam jen proto, že někdo ty děti udělat musel. Mother Game je velmi zajímavá a v určitých aspektech velmi bolestivá sonda do japonských vztahů nejen mezi matkami a dětmi, ale celkově do vztahů, které si matky vytvářejí (mužové, učitelé, přátelé, jiné matky). Je to sociální drama a velmi dobře podané. Děti tu nejsou na obtíž. Jestli vás zajímá nějaká sonda do japonské společnosti, tak tohle je určitě jedno z děl, co stojí za to zhlédnout. A určitě by stálo za to ho i zanalyzovat. Tak pokud tu máme nějakého sociologa, tak jen do toho! :-) ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Příliš jsem toho od tohoto seriálu neočekávala, ale záhy jsem byla ráda, že jsem si zvolila právě jej. Když Kiko se svým synem Harutem poprvé vstoupí do školky pro děti z bohatých rodin, cítí se zahanbeně, protože se setkává jen s povýšeným chováním ostatních matek, které se ji snaží přimět, aby i s Harutem odešla jen proto, že nemá majetného manžela. Kiko však brzy zjišťuje, že se tyto dámy pohrdavými výrazy a neustálou vzájemnou nevraživostí a pomluvami snaží skrýt rozličné problémy, jako jsou majetničtí manželé, šikana ze strany tchyně, nevěra, závislosti či finanční potíže. Je zde všudypřítomné (sebe)obviňování kvůli tomu, že nesplňují očekávání okolí a nejsou těmi dokonalými ženami, které v okamžiku narození dítěte přestávají být individuálními bytostmi a nadále jsou už jen matkami, co pro své potomky vše obětují. Je znepokojující, že se zde v podstatě setkáváme jen s ženskými postavami, následkem čehož se zdá, jako by otcové byli vyloučeni z rodinného života. Je trochu klišé, že Kiko se jakožto hlavní postava jako jediná o všechny kolem sebe zajímá a všetečně se jim snaží pomoci, ale nakonec možná může být vzorem, který nám připomíná, jak je důležitá laskavost a že bychom všichni měli myslet na své vlastní štěstí a nežít svůj život pro jiné. Vedle toho, že seriál řeší závažná témata, má zároveň příjemnou atmosféru a u sledování jsem se bavila. ()

Reklama

Reklama