Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Studentský film. Tvůrce obdivuji za velkou technickou vyspělost v tomto snímku, která předčí i mnohé, čtyřnásobně delší hororové filmy, nejen z českých končin. Kreativní a zároveň velice prostoduchý příběh, který je propleten kvalitními výkony hlavních postav a rovněž hrůzou nahánějícího Lesapána, kterého štáb vyšperkoval k úplné dokonalosti. Celému štábu fandím v natočení celovečerního filmu na bázi tohoto velmi zdařilého krátkometrážního počinu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Lidi neloví nikdo.“ Bravo. V našich zemepisných končinách odjakživa bolo ohromujúce množstvo hlbokých lesov. Naši predkovia ešte pomerne donedávna (povedzme začiatok 20. storočia) verili, že v nich žijú temné a zákerné mocnosti, tvory desivé a strašidelné, pred ktorými je najlepšie mať sa na pozore a vyhnúť sa im na kilometre ďaleko. Nemať s nimi nič spoločné. Bytosti, ktoré majú s človekom všelijaké plány, ale málokedy príjemné. Mladý český režisér Pavel Soukup to veľmi dobre vie a jeho Lesapán je dokonalou esenciou lesnej hrôzy. Zlovestná atmosféra miesta, na ktorom spolu s ľuďmi žije aj niečo iné, sa dá strieľať puškou. Scény sú perfektne natočené (plno záberov na nič netušiace ľudské postavy, za ktorými stojí „on“). Herci bez chýb. Výprava plus mínus úžasná. Kameňom úrazu v nízkorozpočtových amatérskych kraťasoch zvykne bývať ústredné monštrum, ktoré kým sa ukrýva v tieňoch, šere a tme, tak OK, no len čo ho tvorcovia ukážu v plnej kráse, spravidla býva nechtiac smiešne. Nie tak u Soukupa; Pavel mal pevne pod palcom aj túto časť svojho skvelého hororu. Jeho snímka vôbec nevyzerá nízkorozpočtovo, skôr naopak. Dobre, „on“ je ku koncu možno predsa len vidieť až príliš. Pravdepodobne mal byť predsa len trošku viac ukrytý v tôni konárov. Avšak tak či tak je dizajnovo pôsobivo zvládnutý. ()

Reklama

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Dobrá maska. Slovanský folklor mam taky rád, ale dějově mi to přišlo příliš plytké. Příběhový oblouk i dialogy mezi postavami mi neumožnili zainteresovat se do dění. Bylo mi úplně jedno, jak to dopadne, kdo přežije, kdo umře. Vlastně jsem se spíš nudil, ač to jsem na to koukal ze zvědavosti a ještě k tomu zhulenej. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Což o to, taková moderní balada do dnešní doby něco jako od Erbena je docela zajímavý nápad. Je i jasné, že je zde menší podobnost s Domovojem. A jako hej, je sice fakt, že recyklace hororů je trochu mimo, ale stále je v tom vidět určitý silný otisk režiséra, který asi už ví, co dělá. Podklad příběhu je ve výsledku zajímavý, ale poté už jsou takové vedlejší záležitosti, že atmosféra by byla jinde, kdyby "zlo" bylo spíše abstraktní. Ale je mi jasné, že jde o něco, co tvůrci chtěli asi udělat jinak. Ale jako ano, u mě dobrý. ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

Krátký minifilm (20 minut) na námět díla K.J. Erben. Co jiného čekat od Erbena než ponurost, brutalitu a mytologii. To všechno dostanete v kratším, byť napínavém Lesapánovi. Na to, že se jedná o studentský film, více než dobré. Atmosféra z toho přímo proudí. Pokud máte čas, film najdete na YouTube. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Design masky vznikal podle kresebných návrhů režiséra filmu Pavla Soukupa. Jeho finální podoba byla ovlivněna lidovými popisy, ale také známými filmovými maskami (Vetřelec, Pumpkinhead, Faun z Faunova labyrintu (2006)). (Savel)
  • Film byl natočen za 10 dní a nocí v rozmezí dubna až července. Natáčelo se v severních a východních Čechách. Většina filmařů včetně herců pracovala na filmu zadarmo. (Savel)

Reklama

Reklama