Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Recenze (94)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Studentský film. Tvůrce obdivuji za velkou technickou vyspělost v tomto snímku, která předčí i mnohé, čtyřnásobně delší hororové filmy, nejen z českých končin. Kreativní a zároveň velice prostoduchý příběh, který je propleten kvalitními výkony hlavních postav a rovněž hrůzou nahánějícího Lesapána, kterého štáb vyšperkoval k úplné dokonalosti. Celému štábu fandím v natočení celovečerního filmu na bázi tohoto velmi zdařilého krátkometrážního počinu. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Soukup je naděje Česka co se hororu(a i filmu jako takového, protože češi jediné co točí jsou romatnické komedie)tímhle filmem to opět dokazuje, jedné se o parádní a hlavně atmosférický film a to co se tu předvádí s kamerou je neuvěřitelné, záběry jsou nádherné. Herci poměrně překvapily. Maska byla co jsem čekal, byla naprosto dokonalá(i když mi přišla až moc jako Faun podle kterého se inspirovaly). Film je parádní sice se najde zaškobrtnutí ale to nemění nic na tom že je to nejlepší Český film od dob Třídy smrti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na to, jaké haló a tajnosti se kolem tohoto snímku dělají, a člověk musel čekat až na Cinemax, tak jsem se cítil poněkud zklamaný. Neříkám, formou - vizuálně, výpravou, kamerou, barvami, hrou se zvukem, maskami, případnou animací, je to vskutku dokonalé. Ale kdyby mělo jít o jednu z balad Kytice, asi už bych se ošíval. Neříkám, jsou zde dvě skutečné hororová místa, ale jinak vlastně se stalo vše, co zkušený harcovník po hororech může očekávat (tedy kromě pedofilního incestu, ale nejsme u italských céček), a vlastně musím říct, že mne závěr zklamal a čekal jsem víc. To je jako vše? napadlo mne hned po skončení. Nebude ještě nějaký twist? Nebyl, ani po titulcích. Jako vážně to není špatné a po formální stránce je to skutečně na pět hvězdiček. Ale film, byť krátkometrážní a studentský, nedělá jen forma, ale i obsah, a tady se za dvacet minut skutečně dalo rozehrát daleko víc motivů. Ostatně - kde mají maminku? Nebyla někdy také...? Atd. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Každý žánrový a navyše fantastický film z "lokálnych" luhů a hájů poteší a keď je takýto vydarený, ešte oveľa viac. Mala som z toho taký Faunov labyrint feeling a hneď som chcela ísť na výlet do tých krásnych lesov. (Lumiere - MFFK Febiofest, Pásmo súťažných filmov II - 20.3.2016) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

A já si myslel, že Pavel Soukup je fanda třetího Zaklínače a vono je to nakonec věnovaný baladám Karla Jaromíra Erbena. Mladý český režisér již několikrát ukázal, že má docela slušný potenciál a jeho tvorbu mám rád. Třída smrti byla hodně luxusní, tento hraný příběh byl sice o trochu slabší, ale i tak se z toho vyklubala slušná lesní story. Herecké výkony jak hajného tak jeho dcery byli ucházející – atmosféra místy opravdu vydařená, Leshy v rámci možností slušný – no prostě jen tak dále Soukupe – máte na to…70% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Hajný je lesa p... počkat. Ode dneška není. Protože až Soukup měl ty koule vzbouřit se myslivecké lobby a odhalit, že hajný je jen Hejkalova předsunutá jednotka. Já doufám, že to Pavlovi brzy nezačne lézt na nervy a bude si z toho brát hlavně to příjemné a pozitivní, ale pro mnohé z nás, obyčejné diváky a horrorové fandy, to prostě mnohdy nejde vyjádřit jinak. On prostě je králem současného českého filmového horroru. Pavlův přístup se mi líbí. Když už do něčeho jde, jde do toho naplno a snaží se to udělat co jak nejlépe. A ono se mu to daří. Ale k Hejkalovi. Super atmosféra, vracející doby strašidelných a temných pohádek. Spousta věcí je jen naznačena, zatažena oponou mlhy, větví stromů. Hejkal nepotřebuje explicitně ukazovat, jen naznačuje a zbytek nechá na divákově mysli. Film mě hrozně moc potěšil tím, že obsahuje spoustu scén, do nichž by mnozí současní horroroví tvůrci nacpali zvukovou lekačku. V Hejkalovi je u těchto scén ticho a hejkal se tak stává zářným příkladem a důkazem toho, že je to mnohem účinnější. Při zvukové lekačce sice nadskočíte, ale tím to končí. Tady? Třeba když Anička poprvé zahlédne Hejkala, tak mi někdo jezdil struhadlem po zádech nepříjemně dlouho a chlupy mi stály na celém těle. Soukup prostě opět dokázal dokonale propojjit hned několik základních filmových vjemů a linií - od parádně vybraného prostředí, přes velmi příjemnou kameru, parádní hudbu, skvělou masku a sympatické herecké obsazení. Velmi zanedbatelnou výtku bych měl možná k obsazení Aničky, ta holka byla ve své roli dobrá, proti tomu nemám ani ň, jen mi přišla až moc prvoplánovitě hezká a roztomilá. Trošku obyčejnější holka by byla možná lepší. Takže Pavle, chci další. Víc a víc. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2017] Erben by měl radost. Tak krásného hejkala určitě neviděl. Tahle hororová pohádka by se mu nejspíš líbila natolik, že by ji zbásnil třeba do Kytice. V černých stromech, v tmavém houští skloň svou hlavu, zrak i zbraň. Lesa stráž zlo neodpouští. Chtěls mu vládnout? Bůh tě chraň. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Viděno na horrorcon. Na české poměry absolutní špička ze všech českých děl a jde vidět, že když se člověk snaží, jde to! Budovaná atmosféra, kamera a střihy a maska monstra byly perfektní, až si člověk říká, jestli to je fakt česká tvorba. Za mě velký palec nahoru a povinnost pro každého hororového nadšence, tenhle režisér by mohl udělat celovečerák, protože s jeho talentem by mu to vyšlo. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Bylo to přesně tak dobrý, jak jsem od Pavla Soukupa čekal - naprosto profesionální po všech technických stránkách, zahambující veškerou současnou českou produkci. A určitě by si to jednou zasloužilo rozvést do většího formátu. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...A ĽUDÍ?" ,,ČO ĽUDÍ? ,,KTO LOVÍ ĽUDÍ?" __ Český krátkometrážny horor s príšerou ako študentská práca? O ,,Lesapána" som sa začal zaujímať odkedy bol nakrútený a nevedel som sa dočkať, kedy ho konečne uvidím. Výsledok bol pre mňa ohromujúci. Jednu hviezdičku uberám pre istú šablónovitosť deja a za niekoľko zdĺhavých (!) momentov. Ináč je atmosféra vynikajúca a spracovanie hejkala naozaj znamenité a smelo sa môže postaviť vedľa monštier hollywoodskej produkcie. Zimomriavky som mal pri prvom zábere, v ktorom sa objavil. Z filmov, ktorými sa ,,Lesapán" inšpiroval by som okrem ,,Faunovho labyrintu" videl vzor predovšetkým v ,,Predátorovi". (427. hodnotenie, 43. komentár k filmu) ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Filmeček mě zaujal, ale lekavé scény – to se dnes v solidním filmu už dávno nenosí. Vladimíra Havlíčková byla skvělá. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Lesapán neboli Hejkal, jehož vizáž nejvíce připomíná Fauna z Del Torova snímku Faunův Labyrint. Já mám od dětství svoji představu Hejkala úplně jinou, ale to nevadí. Tvůrci vsadili na moderní design a musím uznat, že Lesapán působí majestátně. Krásný obraz je vyloženě devízou celé podívané, zběsilý střih je možná zbytečně rychlý. I přes svůj nízký rozpočet se Lesapán v pohodě vyrovná profesionálním projektům. A v našich krajích je to vyloženě příjemné zjevení. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Vynikající práce! Super příběh, skvěle odvyprávěný, výborná práce s kamerou a se světlem, dobře zahrané... A parádní maska Hejkala - byť celá postava vypadá téměř jako kopie Fauna z Del Torova Faunova labyrintu. Na celkovém dojmu z filmu to ale neubírá. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Konečně se mi podařilo najít na netu tenhle kousek od mého oblíbeného mladého autora, jehož krátké filmy se vyznačují výraznou Erbenovsky poetickou atmosférou plnou mystična a kvalitní kamerou. Navíc se v těchto malých hororech nemusím tolik lekat, což já nerad. Tento dopadl podobně a tak se nemusím bát ho doporučovat dál. A můžu se těšit zase na něco dalšího. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Tak trochu Faunův labyrint po česku. Ale velmi zručný, s výbornou vizuální stránkou i promyšlenou scenáristikou prací. Strašidelné propriety zvládá výborně, aniž by zastínily folklórní charakter. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl novější Domovoj stoprocentně intenzivnějším zážitkem. Myslím, že Lesapánu škodí asi stopáž a vycpávkové scény. Bohatě by stačila klidně o pět minut kratší a nedopřát divákovi tolik pohledu na ochránce lesa, jehož častá přítomnost trochu ubírala na dojmu. Vizuálně naprosto super a už od začátku jsem v tom cítila nádech Kytice, ale méně je někdy více. ()

Reklama

Reklama