Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Recenze (94)

Doldus 

všechny recenze uživatele

Velice dobré! Líbí se mi, že režisér snoubil typicky české prvky (krásná příroda, jistá poetika) a formální stránku na téměř světové úrovni. A houby téměř! Masky mi připomněly genialitu del Tora (možná trochu přeháním, ale i tak mi "Lesapán" mexického mistra evokoval), kamera, zvuk, to všechno prokazuje vysokou kvalitu, za kterou by se nestyděl kdejaký světový tvůrce, zvlášť vzhledem k formě a rozsahu. Je vidět, že má Soukup současné i klasické hororové postupy celkem v malíku, atmosféru totiž nastolil působivě a nezbývá mi než fandit tomuto talentovanému tvůrci, který si už teď buduje velice slušné renomé. ()

Baker 

všechny recenze uživatele

Krátký atmosférický horor z českých lesů. Obrazově krásné, režijně pevně uchopené, herci přesní. A maska hejkala je dokonalá! Pavel Soukup je budoucnost českého filmu. 90% ()

Aargh 

všechny recenze uživatele

Pavel Soukup potvrdil pozici nekorunovaného krále českého hororu. Skvělá zvuková i vizuální stránka, bezchybné praktické efekty, přesvědčiví herci, vypointovaný příběh a hlavně atmosféra, která by se tentokrát skutečně dala krájet. Řemeslně strčí Lesapán do kapsy české filmy s řádově vyššími rozpočty. Kéž by takhle dopadaly všechny crowdfundingové projekty. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

No, jakožto atmosférický český kraťas vůbec ne špatné. Líbilo se mi zpracování a i to, jak snímek dokázal zapůsobit a skoro i vylekat, což se mnohdy nedaří hororům plné délky ani zdaleka. Dějově zajímavé vyústění. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Forma skvělá, obsah "jen" fajn - ve smyslu, že moh bejt naplněnější; souhlasim s honajzem, že rozjet se tam toho dalo víc - zvlášť, když film sám se odkazuje na samotnýho Karla Jaromíra. Herci (vlastně jen holčička /Havlíčková/ a hajnej /Pospíchal/) jsou ale skvělí, stejně tak kamera - a na to, že jde vlastně o studenstkej film, tak i výprava a kostýmy. Ten směr a styl je ale víc než sympatickej a kdyby takovejchle věcí vznikalo víc, já budu šťastnej jako blecha - obzvlášť, pokud se Soukup a spol. opravdu těmhle našim hejkalům a spol. hodlaj věnovat hloubš třeba v i rámci nějakýho toho seriálu (jak ostatně už sami předeslali). Kéž by! Jen bych se pak teda přimlouval za "standardnější" distribuci, protože dostat se někde (bez kabelovky) k Lesapánovi je skoro nemožnej úkon. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdyby se český horor začal ubírat tak kvalitním směrem jako tento experimentální studentský film, fandil bych mu všemi deseti a neohrnoval nad ním nos. Je to vesměs také způsobeno tím, že mně osobně tento žánr do české kinematografie nesedí, děsivých legend a mýtů máme ale požehnaně a je třeba si je připomínat, nejlépe tou obrazovou formou. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Skvostná žánrovka, dokonalá svým zpracováním, ať už technickým nebo dramaturgickým. Horror, který není vůbec k smíchu, a to je sakra výkon v české tvorbě. O to větší poklona tomu, že jde stále o studentský film. Příběh nijak extra nenadchne, ale o to v horroru nikdy moc nešlo. Protože atmosféra je tu vybudovaná pekelně dobře. A bezchybné masky a kostýmy v mých očích přidávají finální hvězdu navíc. Takhle dobrý český studentský film jsem hodně dlouho neviděl. A kdyby i tradiční český divák chodil na takové filmy do kin, to by se konečně naše kinematografie mohla o kousek zvednout ze dna. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Což o to, taková moderní balada do dnešní doby něco jako od Erbena je docela zajímavý nápad. Je i jasné, že je zde menší podobnost s Domovojem. A jako hej, je sice fakt, že recyklace hororů je trochu mimo, ale stále je v tom vidět určitý silný otisk režiséra, který asi už ví, co dělá. Podklad příběhu je ve výsledku zajímavý, ale poté už jsou takové vedlejší záležitosti, že atmosféra by byla jinde, kdyby "zlo" bylo spíše abstraktní. Ale je mi jasné, že jde o něco, co tvůrci chtěli asi udělat jinak. Ale jako ano, u mě dobrý. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Príroda hrá obrovskú rolu. Mohol by to byť len dokument a aj tak by mal vysoké hodnotenie. Kamera výborne zaznamenáva krásne exteriéry a strih s hudbou vyvolávajú strhujúce napäté tempo. Príjemné strašidelné prekvapenie z českých lúk a hlavne hájov. ()

Gray Wolfman 

všechny recenze uživatele

Po třech dnech sem se konečně dokopal k tomu, abych sesmolil pár řádků o tomto shortíku... Začnu nejdříve plusama, pač těch je o proti mínusům mnohem víc: 1+ Herecké výkony: Ty jsou prostě na profesionální úrovni, nepřehrávají a svůj strach, či emoce je krásně vidět v jejich očích, což se u nízkorozpočtového, krátkého filmu nevidí, navíc jedenáctiletá Vladěnka byla ve své roli naprosto famózní a režisér udělal moooc dobře, že si jí vybral. 2+ Audiovizual: Ani v tomto směru nemám žádnou výtku. Kamera perfektní. Když jsou záběry na les ve dne, tak září přívětivostí a dobrotou, na druhou stranu, když nastane noc, tak ztemní a měsíční svit, protékající mezi větvemi stromů dodá jistou náladu beznaděje. K tomu dodejte nenápadný zvuk větru a máte atmosféru, která by se dala krájet. A to nemluvím o tom, když do toho zařve Hejkal, jeho řev fakt zamrazí. 3+ Maska Hejkala: Ani zde nemám co vytknout a jsem velice rád, že tvůrci nepoužili téměř žádné CGI efekty, ale pojali to pěkně oldschoolově a použili celotělovou masku s mechanickým obličejem. 4+ Scénář a režie: To, že se Soukup a Koubek dali dohromady, udělali velice dobře a vytvořili kousek vskutku nevídaný.... A teď ty mínusy.... I po 3 dnech hledání něčeho, čím bych to mohl aspoň troch strhnout, mě napadá jen jedna věc a to, že když se Vladěnka v noci probudí, aby se podívala co šustí za oknem, tak má zvýrazněné oční linky, což trochu ubírá na věrohodnosti, ale to je fakt jen detail, jinak fakt nevím, co bych tomu měl vytknout.... Nečekejte žádné potoky krve, nebo stovky trapných lekaček, tady jde o atmosféru a tu skutečně má neskutečnou. Nevím, jak by dopadl Leshy jako celovečerní film, ale na poli krátké, nezávislé tvorby to je nadstandartní úroveň a já osobně doufám v miniserii a dolších našich, folklorních bytostech, jako třeba Vodník, Bludičky atd. Bravo pane Soukupe a pane Koubku. Smekám a upřímně se teším na vaší další tvorbu ()

Blue.Shark 

všechny recenze uživatele

Super kraťas z českých končin. Je vidět, že u nás ještě talent existuje a skládám obří poklonu za výborně namaskovaného Hejkala. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Dobrá maska. Slovanský folklor mam taky rád, ale dějově mi to přišlo příliš plytké. Příběhový oblouk i dialogy mezi postavami mi neumožnili zainteresovat se do dění. Bylo mi úplně jedno, jak to dopadne, kdo přežije, kdo umře. Vlastně jsem se spíš nudil, ač to jsem na to koukal ze zvědavosti a ještě k tomu zhulenej. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Tak už to vypadá, že mladí filmaři taky chtějí točit něco jiného než nekonečné příběhy o tom, jak se tady máme všichni blbě (škoda, že to nechtějí taky ti starší, co drží filmový průmysl v rukou). Což je nejlepší filmová zpráva za poslední roky. Lesapán na mě působí jako manifest. Že to totiž s žánrovými filmy u nás jde. A jde to velmi dobře. Taková osamocená vlaštovka, za kterou se člověk dívá a doufá, že už brzo přiletí celé hejno. Mě se to moc líbilo a budu doufat, že ta nominace na českého kocoura znamená aspoň tolik, že se o filmu bude mluvit a že se tím možná inspirují i další. Potlesk. ()

Reklama

Reklama