Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

topi 

všechny recenze uživatele

Lesapán neboli Hejkal, jehož vizáž nejvíce připomíná Fauna z Del Torova snímku Faunův Labyrint. Já mám od dětství svoji představu Hejkala úplně jinou, ale to nevadí. Tvůrci vsadili na moderní design a musím uznat, že Lesapán působí majestátně. Krásný obraz je vyloženě devízou celé podívané, zběsilý střih je možná zbytečně rychlý. I přes svůj nízký rozpočet se Lesapán v pohodě vyrovná profesionálním projektům. A v našich krajích je to vyloženě příjemné zjevení. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pytliaci prichádzajú do lesa s úmyslom lovenia zveri, lenže netušia, že les má pod kontrolou odvážny a chytrý hájnik Karel. A ten nie je jediným, kto les stráži. Okrem neho tu je ešte tajomné monštrum, ktoré je taktiež chytré, ale na rozdiel od Karla nemá problém zneškodniť každého, kto do lesa príde so zlým úmyslom. - Keby postavy nepoužívali češtinu, tak by som ani neveril, že toto vzniklo u nich. Technické spracovanie je podla mňa ovela lepšie ako u tých nezmyslov, čo v našich krajinách vznikajú. Rovnako sú lepšie herecké výkony, ktoré dodržiavajú solídne napísaný scenár. Maska Lesapána by sa nestratila ani v zahraničnej produkcii, ale to by sa odtial vytratila tá podstata českého folklóru. Tvorcovia majú nesmierny talent, pretože dokážu vytvoriť atmosféru v tom dychvyrážajúcom prostredí lesa aj uprostred dňa. Pevne dúfam, že zostanú u hororu a budú nám všetkým robiť takúto radosť. + herec z The Noonday Witch ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Příliš klišé. Příliš kvalitní obraz. Příliš násilná recitace. Příliš směšně-dojemná tvář obludy. Příliš zbytečná epilogická scéna. A kdyby ta mdlá scéna zaběhnutí psa byla umístěna na samý úvod, nenarušovala by jinak působivý začátek filmu (scéna preparace geniálně dráždí divácké očekávání). Že mohlo jít o velmi dobrý film, o tom svědčí též např. vrcholná katastrofa i obě zlomek vteřiny trvající "lekačky" (v nichž nejde o lekání, ale o silnou náhlou konfrontaci). Závěrečné věnování Erbenovi by bylo skvělou tečkou, kdyby na něj při zpracování trochu víc mysleli. Takto je hlavním výtěžkem můj nový pedofilní idol slečna Havlíčková. /// Po druhém zhlédnutí (2024) škrtám všechna "přiliš" i nesmyslnou výhradu ohledně Erbena a přidávám hvězdičku. ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

Krátký minifilm (20 minut) na námět díla K.J. Erben. Co jiného čekat od Erbena než ponurost, brutalitu a mytologii. To všechno dostanete v kratším, byť napínavém Lesapánovi. Na to, že se jedná o studentský film, více než dobré. Atmosféra z toho přímo proudí. Pokud máte čas, film najdete na YouTube. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Viděno na horrorcon. Na české poměry absolutní špička ze všech českých děl a jde vidět, že když se člověk snaží, jde to! Budovaná atmosféra, kamera a střihy a maska monstra byly perfektní, až si člověk říká, jestli to je fakt česká tvorba. Za mě velký palec nahoru a povinnost pro každého hororového nadšence, tenhle režisér by mohl udělat celovečerák, protože s jeho talentem by mu to vyšlo. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Film byl natočen za 10 dní a nocí v rozmezí dubna až července. Natáčelo se v severních a východních Čechách. Většina filmařů včetně herců pracovala na filmu zadarmo. (Savel)
  • Tvůrci konzultovali scénář s profesionálními myslivci, aby se ve filmu nedopustili žádné chyby v myslivecké profesi, například že myslivci nosí pušku vždy na levém rameni s hlavní namířenou k nebi. Navíc scenárista a kameraman filmu jsou z mysliveckých rodin. (Savel)
  • Hejkal má mnoho alernativních názvů a variant. Ruská obdoba hejkala se nazývá lešij. Anglický název filmu je právě Leshy. (Savel)

Reklama

Reklama