Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Divadelná hra LENI je netypickým príbehom o Leni Riefenstahlovej, dvornej režisérke  Adolfa Hitlera, jednej z najlepších filmárok sveta, ktorá zažiarila vďaka filmom na objednávku Tretej ríše. Postavu Leni stvárnila v činohre SND Zdena Studénková. Pôvodná slovenská hra Leni autorskej dvojice Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka je o fiktívnom stretnutí dvoch skutočných ľudí. Legendárneho moderátora Johnnyho Carsona, ktorého „The Tonight Show Starring Johnny Carson" patrila tridsať rokov k najsledovanejším talkshow Ameriky, a kontroverznej Leni Riefenstahlovej, „dvornej režisérky" Adolfa Hitlera. Je rok 1974, Johnny je na vrchole kariéry a Leni v Amerike predstavuje svoj prvý dokončený projekt od porážky Nemecka – knihu fotografií z Afriky – Last of Nubu. Johnny však vie, čo jeho divákov zaujíma viac ako umenie. Lenina minulosť sa stáva hlavnou témou, ktorú neprekryje ani jej rodiaci sa vzťah s asistentom Horstom, mladším o štyridsať rokov. Johnny odhaľuje Lenine osobné postoje k fašizmu a holokaustu. Chce zistiť, akú veľkú cíti vinu. Hustnúcu atmosféru talkshow ešte viac vyhrotí nemecká diváčka Bertha. Jej neplánovaný vstup do nakrúcania len otvorí ďalšie otázky. Aká je zodpovednosť umelca za jeho dielo? Aká je hranica medzi posluhovaním ideológii, aktívnou spoluúčasťou na budovaní režimu a umeleckou tvorbou? Je možné prevziať zodpovednosť za dobu, v ktorej tvoríme? Johnny Carson sa chce dozvedieť čo najviac a nebojí sa dotknúť aj tých najosobnejších tém. (STV)

(více)

Recenze (18)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na LENI je nutno nazírat jako na hru, která je darem herečce vynikajícího formátu. Herečce, která už má svá léta, přesto si podržela nezměrný půvab, přitažlivost a její herecký repertoár nezná hranic. A takovou LENI skutečně je. Téma skutečné Leni Riefenstahlové však slouží jen jako výchozí bod a skutečná osobnost zaniká ve snaze titulní postavě dopřát celý rejstřík situací, ve kterých by nikdo nezapochyboval o tom, že v hlavní roli je někdo, o kom nemusíme z uměleckého hlediska pochybovat. Bohužel faktografická nejasnost na straně jedné a absurdita fiktivní vedlejší postavy Berthy na straně druhé je místy neúnosná. Dobu mezi světovými válkami, a zvláště v Německu, nelze považovat za homogenní. Takže je neodpustitelné, pokud naše divadelní Leni vypráví o dvou směrech německé kinematografie ve 30. letech, kterými údajně byly expresionismus a horský film. Ve skutečnosti dekáda horských filmů, ve kterých se Leni prosadila, vznikala už od počátku 20. let a následně celé další desetiletí. Nelze také knihu Last of Nuba považovat za první dílo Leni dokončené po roce 1945. Roku 1954 měl totiž premiéru film Tiefland, který měla roztočený 14 let. A takto by se dalo pokračovat, souhrnem lze nicméně říci, že Zdena Studenková dostala jevištní dárek jako žádný jiný a pokud jste ji nerespektovali doposud, je nejvyšší čas. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tvorba Leni Riefenstahlovej je plná paradoxov. Fantasticky spracované filmy. Po filmárskej stránke top úroveň. Na jednej strane vysoko propagandistický a Tretiu ríšu ospevujúci "Triumf vôle", na druhej strane fantastické a perfekcionistické zábery z Olympijských hier v Berlíne v roku 1938. ... V tejto divadelnej hre autorovi ide presne o to, či odsúdiť jej filmovú tvorbu, kvôli zrejmým úzkym vzťahom s pohlavármi fašistického štátu, alebo oddeliť jej profesionálnu stránku od súkromného života ... Zdenu Studenkovú nemusím, ale tu to zahrala na výbornú. Na pochopenie celej inscenácie je vhodné si niečo naštudovať o Leni, prípadne napozerať niečo z jej tvorby. Až potom súdiť .... 5***** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Mám ráda konverzační dramata na uzavřeném prostoru. Neměla jsem možnost vidět představení s Vilmou Cibulkovou, určitě byla skvělá, ale i Zdenka Studenková hrála jako o život. Dobře napsané, dobře zahrané. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice působivé zamyšlení nad otázkami viny, spoluviny a odpovědnosti za život a zejména práci v nestandardních podmínkách diktatur. Děj lze snadno přesadit z postfašistických do postkomunistických reálií a na textu by nebylo nutno příliš měnit. Jak Zdena Studenková, Ľubomír Paulovič jsou výteční. Až se skoro nechce věřit, že něco tak povedeného vzniklo ve zdejším rybníku. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď si odmyslíte, že Zdena stále viac poškodzuje životné prostredie užívaním plastov, hlavne teda vo svojom tele, tak je to úžasná herečka. Len musí stáť na doskách, ktoré znamenajú svet, a nie sa promenádovať napríklad v Inkognite, kde jej minule dokonca vypadla z huby protéza. Veľmi dobrá hra o osobnosti, ktorá sa dožila až 101 rokov, a to by teda Hitler nehádal. Hovoril o svojej 1000 ročnej ríší a jeho dvorná režisérka ju prežila o viac ako polstoročia. A Paulovič inak takisto klasa. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Záznam vynikající divadelní hry, tentokrát v ústřední roli exceluje Zdena Studénková, kterou civilně příliš nemusím, ale na divadle je to paní herečka a jak jsem smekla před naší úžasnou Vilmou, která stejnou roli zahrála v Řeznické, tak smekám i nyní. Krásná role. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zaujímavému formátu, ktorý osciloval medzi divadelným predstavením a televíznym filmom, som síce nevedel prísť na chuť, ale napokon som ocenil toto nezvyčajné oživenie. Príbeh je veľmi jednoduchý, ale rozpráva o mnohých dôležitých veciach, pátra po ľudských hodnotách, rieši umelecké či osobnostné zaškatuľkovanie človeka a napokon novinárskej cti. Dej sa točí okolo fiktívnej talkshow amerického moderátora Johnnyho Carsona a slávnej režisérky z čias Tretej ríše Leni Riefenstahlovej. Ozdobou predstavenia je predovšetkým Zdena Studenková, ktorá si zgustla na postave stárnucej Leni. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Nebudem to brať ako divadelnú hru, ale ako film. A vôbec už nebudem sa zaoberať hercami a ich výkonom. Pre mňa je smerodajná osoba Leni Riefenstahlovej, chránenkyňa samotného Hitlera, ale na druhej strane aj výnimočná osobnosť. Film je fiktívne stretnutie dvoch osôb, ktorí sa v reálnej situácii nestretli. Leni tretinu svojho života zažívala ohromný úspech, dve tretiny ďalšieho života trpela za to, komu slúžila tú úspešnú jednu tretinu. Snažila sa túto časť života očistiť, ale sa jej to nepodarilo. Jej tvorivé obdobie bolo predovšetkým v dobe rozkvitajúceho sa nacizmu a posilňovania moci Adolfa Hitlera v Nemecku. Jej prvým filmom, Víťazstvo viery (Der Sieg des Glaubens, 1933), Triumf vôle (Triumph des Willens, 1935), Deň slobody - naša armáda Tag der Freiheit - Unsere Wehrmacht, 1935). Potom nasledoval film Olympia je to dokument z 11. letných olympijských hier konajúcich sa v Berlíne v roku 1936. Pozostáva z dvoch dielov 1. Festival národov a 2. Oslava krásy. Týmto filmom zavŕšila svoju režisérsku kariéru s propagandistickými filmami propagujúcimi Tretiu ríšu a jej pohlavárov. Po vojne Leni Riefenstahl bola štyri roky väznená Spojencami, ale ani jeden súd ju neodsúdil za vojnové zločiny. Nálepky nacistickej režisérky sa nezbavila do konca svojho života. Zomrela 101 ročná, najtalentovanejšia režisérka na svete. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působivé. 1) 61letá Zdena Studenková (Leni) a 63letý Lubomír Paulovič (moderátor Carson) předvádějí vynikající herecké výkony. 2) Trochu pochybuji, jestli by skutečná Riefenstahlová sebou nechala tak manipulovat, jak je tomu zde. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ale ono keď sa nad tým zamyslíte, je to presne tak ako to tam odznelo. Minulosť neoddelíte, rozhodnutia robíte tu a teraz, nemôžete ich zvrátiť a nesiete za ne zodpovednosť. Herecky veľmi dobre zahraté. A dejovo to je presne to, čo by ste od americkej talk-show čakali. Výborné. 4 z 5 ()

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

Tato verze divadelního záznamu "Leni" je velmi dobrá, dávám 4 hvězdy, nicméně, jestli bude pořízen divadelní záznam v hlavní roli s Vilmou Cibulkovou, tak té dám pět hvězd. Viděl jsem tuto hru u nás v divadle. A už vím, proč dostala cenu Thálie za roli Leni ve stejnojmenné inscenaci v pražském Divadle v Řeznické. Díky této divadelní hře mám nyní "období Leni Reifenstahl" a ještě mi to asi nějaký pátek vydrží :-) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zdena Studenková tu dala zo seba to najlepšie. Fiktívna talk-show s Leni, ženou, ktorá niečo dokázala, a dostala sa pri práci aj na zlé chodníčky. Takýto typ roly silnej ženy je pre Studenkovú ideálom. Nestratil sa pri nej ani Paulovič a vytvorili spolu výbornú dvojicu pre hodinový rozhovor plus scény zo zákulisia a príprav rozhovoru. Chvíľami to ani nie je talk-show, ale čistokrvný súdny proces so žalobcom, obvinenou a porotou sú všetci diváci. Silné štyri hviezdy. –––– Ja mám svedomie čisté. Točila som len to, čo sa dialo v skutočnosti. Ja som Hitlera nestvorila. ()

ladno 

všechny recenze uživatele

Fenomenálny herecký koncert na doskách SND. Zdenka Studenková opäť raz dokazuje, že je pani Herečka a táto inscenácia bola pre ňu ako stavaná. Zároveň chválim i Ľubomíra Pauloviča a Máriu Kráľovičovú, ktorí odvádzajú nemenej skvelú prácu. A k hre samotnej - už dlho som nevidel nič podobné, čo by ma ohúrilo do takej miery a tak veľmi prinútilo premýšľať, analyzovať a hĺbať nad touto hrou a jej posolstvom. Hoci hry v TV nie sú to pravé orechová, práve táto však v televíznej obrazovke vyznela perfektne, neumelo a mňa osobne dokázala zaujať minimálne tak, ako keby som bol priamo v hľadisku. Sledoval som miestami so zatajeným dychom. 100% za hru ako celok, 200% za výkon Zdeny Studenkovej. ()

black8 

všechny recenze uživatele

Výborná divadelná hra so silným posolstvom, ktorá výborne vyznie aj z obrazovky televízie (a to pritom nemám príliš rada divadlo v televízii). Pre mňa Leni symbolizuje každého Nemca a Nemku, ktorí povedali svoje "áno" Hitlerovi, s tým, že ona mala relatívne väčšiu moc ako napr. predavačka v obchode a tak s ňou naložila tak, ako naložila. Naďalej pre mňa zostáva otázkou, ako sa vnútorne vysporiadala s faktom, že slúžila ohavnému režimu, o ktorom musela vedieť (ak mala aspoň trochu morálneho cítenia) už aj za čias jeho najväčšieho rozkvetu, že je ohavný. Herecky to nemalo chybu. Studenková, Kráľovičová aj Paulovič dali 100%. ()

kamals 

všechny recenze uživatele

Nehodnotim divadelni zaznam, ale divadelni hru, kterou jsem dnes videl na pude SND v Modrem salonku. Divim se uprimne vysokym hodnocenim, ale mozna, ze divadelni zaznam ma jine kouzlo a je nejak lepe "sestrihany", nez to, co jsem videl na vlastni oci. Vadili mi tri veci, za prve, ze v anotaci dramatu bylo na peti radkach napsano vse, co se odehralo na prknech divadla, nic vic, nic min, casem clovek jde na znamou hru a presto mu spadne celist nad zpracovanim, zde jsem sel seznamen s peti radky anotace a nic vic se nestalo; za druhe, Modry salonek SND je opravdu salonek, kde se vejde takovych 80 -100 divaku a ma opravdu atmosferu televizniho studia (idealne to sedi na format teto hry - alespon jsem si to na uvod myslel), ale tento potencial zustal uplne nevyuzity, nevim jak moc to ovlivnilo relativne chladne bratislavske publikum a nakolik svazanost a nenadcasovost projevu Luba Paulovice. Proste ocekaval jsem uplne jinou interakci, zvlaste i proto, ze Modry salonek to ma jaksi v popisu prace, bohuzel ale pouze v popisu, realita je uplne jina, tak jako tolik jinych veci na Slovensku. Za treti, pokud se o rezimu v Nemecku celou hru mluvi jako o fasismu, tak je asi neco spatne. A jeste za ctvrte, pokud zaver vyzni uplne jinak, nez kam zpeje celou hru, tak uz vlastne nevim o napsat. Vlastne ano, na 89 let dobry vykon od pani Marie Kralovicovej-Prochazkovej a neuveritelne prehravani Petera Brajercika. Pekny vecer. ()

skockalanova 

všechny recenze uživatele

Keby Leni stvarnila ina herecka, dala by som asi styri hviezdy. Zdenka Studenkova si ale zasluzi plny zasah. A Lubomir Paulovic tiez. Nad touto hrou budem premyslat este dlho a o to asi aj slo. ()

Reklama

Reklama