Reklama

Reklama

Skok do prázdna

(neoficiální název)
  • Itálie Salto nel vuoto (více)
všechny plakáty

VOD (1)

Recenze (5)

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Kdyby někoho zajímalo, jak mohla vypadat (nejen italská) buržoazie, ta buržoazie, jak byla vyobrazená v kinematografii 60. let – Antonionim, Bertoluccim, Bellocchiem – po deseti patnácti letech, tedy poté, co dosáhne středního věku, nechť si pustí „Salto nel vuoto“. Když Antonioni a spol. odhaloval rozpad komunikace a izolaci mezi moderními individui, ukazoval je ještě v mládí. Bellocchio v roce 1980 ukazuje portrét moderní buržoazie ještě o něco nesnesitelnější, protože buržoazie středního věku nejen nedokázala překonat vzájemné odcizení, ale tím pádem ani dospět. Odsud úplná infantilita postav: na začátku komentáře jsem chtěl novinářskou zkratkou napsat, že tento film je jako kdyby se postavy Monicy Vitty a Alaina Delona ze „L‘Eclisse“ vdaly, "s dovětkem, že zde se jedná o vztah bratra a sestry". Ale chyba: tento film dokazuje právě to, že ten "dodatek" není jen dodatkem a něčím v závorce, ale je nutnou podmínkou a nutným důsledkem filmů Antonioniho a spol. Tedy: buržoazní postavy musí zůstat uzavřeny v infantilní izolaci dětských her; neuróza a absolutní vnitřní slabost, kompenzovaná jen vnější imitací společenského vystupování či vzdělání, se musí tříštit pod holou přítomností skutečného dítěte, které bratr a sestra nikdy nezplodí, ale tím pádem ani všechna buržoazie. Herecký koncert M. Piccoliho i A. Aimée. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

U nas strasne malo znamy film Salto Nel Vuoto - to bude tym, ze vacsina ludi ma rada Kapitana Banglades /ci jacxa ten stat vola/, Tchory a podobne chujoviny - este aj ten Hery Potrat je brutalne nadhodnoteny. No a potom na stare kvalitne filmy necumi prakticky nikto, len par nadsencov - Eodeon je cinefil a vyzna sa, Ramzeszial sa vyzna aj konspiracny teoretik Karlos80. Kazdopadne film stoji a pada na hereckych vykonoch Michela Piccoliho /Velka Zranice 1973/ a Anouk Aimee /Muz a zena 1966/. Pochopil som ze ide o prostredie vyssich vrstiev spolocnosti, akusi novodobu slachtu. Potom sa mi to uz oplatilo sledovat - a viac neprezradim, abych si to divaci pozreli . 92 % ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Výborní herci i režie, ale výsledek jde jaksi do prázdna, i když je jasné, co tím chtěl tvůrce říci. Zůstává jen dojem a pachuť. (Zhlédnuto s odstupem podruhé). ()

Reklama

Reklama