Reklama

Reklama

Šermíř

  • Finsko Miekkailija (více)
Trailer 2

Mladík Endel Nelis přijíždí na začátku padesátých let minulého století do estonské vesničky Haapsalu. Je nucen uprchnout z Leningradu, aby se ukryl před tajnou policií. Najde si práci učitele na místní škole a založí pro své žáky sportovní klub. Stane se pro děti otcovskou autoritou a začne je učit své velké vášni - šermu. Tím si však znesváří ředitele školy. Ten Endelovi závidí a rozhodne se zapátrat v jeho minulosti... Endel se naučí milovat děti a starat se o ně; z většiny z nich udělala ruská okupace sirotky. Šermování se pro žáky stává formou sebevyjádření a Endel pro ně představuje velký vzor. Když přijde možnost jet s oddílem na soutěž do Leningradu, stojí Endel před životním rozhodnutím: zradit jejich důvěru a soutěž dětem odepřít, nebo se tak dobrovolně vydat napospas KGB. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (41)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že v prípade tohto filmu určite zostanem pri nadpriemernom hodnotení, pretože mi z istých príčin bol veľmi sympatický, musím konštatovať, že sa radí do kategóŕie tých životopisných príbehov, ktorých spracovnie týmto spôsobom neobľubujem. Pri niektorých filmoch, ktoré vznikli na základe života niekoho reálneho, mávam pocit, že sa autori toľko snažili okresať košatý skutočný príbeh do filmového formátu, až z neho zostane vždy len holá kostra. Režiséri to potom doplnia zopár divácky obľúbenými dramatickými a romantickými scénami, podfarbia peknými zábermi kamery a "vytlčú" z hercov čo sa dá. Lenže napriek tomu, že to potom na plátne vyzerá veľmi dobre, mne osobne toto nestačí. Od životopisného príbehu očakávam kontakt s reálnymi udalosťami, alebo hlbší pohľad na zaujímavú osobnosť. Potom sa totiž často stáva, že filmy na základe fiktívnych príbehov sú realite podstatne bližšie a teda pre mňa zaujímavejšie. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Pane řediteli, jak mám vést sportovní kroužek, když mi vojáci z letecké základny odvezli všechno sportovní vybavení?'' -- ,,Já nevím, vy vedete sportovní kroužek ! '' ------------------------------------ Šermíř je velice laskavým a krásným filmem. Je filmem o osobní odvaze mladého muže v době stalinismu, který začal být unavený prcháním před tajnou policií MVD. Za války při okupaci Estonska byl jako osmnáctiletý stejně jako mnoho jeho spolužáků a vrstevníků odveden povolávacím rozkazem do wermachtu. Neuposlechnutí se rovnalo trestu smrti a tak nebylo o čem debatovat... Jakmile to šlo, zběhl a podařilo se mu do konce války přežít v úkrytu. Ve chvíli, kdy Rudá armáda dobyla Estonsko zpět, začala všechny Estonce bojující na straně Němců bez rozdílu zatýkat a šla po nich jako zrádcích i po válce. Proto Endel Nelis odjíždí z Leningradu, kde se na něj začínají ,,tajní'' vyptávat se změněnou identitou daleko na venkov do vesničky Haapsal. Kromě školy, několika domečků a blízké letecké základny tam není nic a čas jako by se tam zastavil. Ve škole, kde je přijat jako učitel a tělocvikář je mu dáno za úkol vybudovat sportovní kroužek. Škola je chudá, prakticky bez jakéhokoliv sportovního vybavení. Endel nelis se věnoval profesionálně šermu a když zjistí, že děti by o tento sport měli veliký zájem, začne je učit. Jenže ředitel školy má obavy, zda je šerm - pro něj typicky buržoazní sport - zrovna ideální disciplínou a nutí učitele aby s dětmi sportoval jinak. Ten podporován rodiči ve výuce šermu pokračuje. naštvaný a i vyděšený ředitel nechce nic riskovat a pošle na Endela udání. Zároveň si začne prověřovat zda je Endel opravdu tím učitelem, kterým se před ním při přijetí na školu prezentoval. To vše se odehrává v ovzduší, kdy náhle mizeli tisíce lidí neznámo kam a nikdo už o nich nikdy neslyšel.... ---------- Opravdu jsem netušil, že mne film tak chytne a souhlasím s ostatními, je to asi první film o šermu, co jsem viděl. Přesto jsem u něj ani nedutal. Ačkoliv je obsazení komorní, všichni hráli výborně, včetně dětí. Člověk si znovu uvědomí jak odporné to v Rusku bylo a jak nebezpečná ta doba byla i pro prosté lidi, kteří nic nikomu neudělali... Dýchne na vás z toho čistý hnus... Je dobře, že se točí tyto filmy! Za mne je to za 4 kroky vpřed! * * * * ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kvalitná ukážka komunizmu 50-rokov, kedy šerm bol podľa Sralinovych nohsledov feudálnym športom nevediac, že tento šport bol už na prvých olympijských hrách, ale to proletárnym hlupákom ťažko vysvetľovať. Šerm samotný nemám rád, ale vždy poteší, keď film krásne ukáže že stalinizmus je v prínose ľudstvu na úrovni inkvizície a šamanskej despocie. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Šermíř je skutečná promarněná šance - coby historické drama až příliš laskavé a spíše jen naznačované, jako sportovní drama zase moc patetické...ta šermířská soutěž v Leningradě jako by vypadla z nějakého hollywoodského sportovního dramatu. Trochu to vypadá, že se tvůrci nemohli rozhodnout, co přesně chtějí natočit, Šermíři ubližuje ona žánrová nejednoznačnost, žánrový pel-mel... Kladem je sice pěkná kamera a lyrické pasáže, opravdu krásná hudba a ponurý začátek s povedeným příjezdem hlavního tajemného hrdiny snímaného stylem počítačové hry 3th person akce, ale pak se vyprávění uhne a režisér neví, čemu dát přednost - jestli diváka přikovat do sedadel hrůznou realitou 50 let v Sovětském svazu, nebo jim vyloudit nějaké emoce a předvést náklonnost pro šerm coby sport, případně uhnout film k romantické lince... Ve výsledku se nestane ani jedno z toho... Asi nejlepší film na téma tragického a bezvýchodného osudu estonského národa je jednoznačně 1944: Přinuceni k boji... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €1,605,000 ($1,8milióna)Tržby USA $15,147Tržby Celosvetovo $1,208,000▐ Taký malí ale poctivo natočený film. Herecky na úrovni, aj keď to nemá nejaký zásadný dramatický podmaz ale dejovo nenudí, témou o úniku pred režimom a trénovaní šermu upúta. /60%/ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v estónskej metropole Tallin a v mestách Haapsalu a Pärnu. (MikaelSVK)
  • Skutočný Endel Nelis (Märt Avandi) nemal nikdy husto zarastenú bradu. Rovnako nebol zatknutý po turnaji v šerme vo vtedajšom Leningrade. (MikaelSVK)

Související novinky

23. Dny evropského filmu

23. Dny evropského filmu

02.04.2016

Dny evropského filmu jsou jediným festivalem v České republice zaměřeným výhradně na evropské filmy. Hlavní přehlídka proběhne v Praze ve dnech 7. - 14. 4. (kina Lucerna, Světozor a Royal) a v Brně… (více)

Zlaté glóby 2016 - nominace

Zlaté glóby 2016 - nominace

10.12.2015

Pokud nesledujete zahraniční filmové dění, o lesbickém dramatu Carol zřejmě slyšíte poprvé. Právě tenhle film ale vévodí letošním nominacím na Zlaté glóby, a to s pěti důležitými zářezy. Carol bude… (více)

Reklama

Reklama