Reklama

Reklama

Noční můra: Tajemství spánkové paralýzy

  • Česko Noční můra (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Spánek přináší úlevu. Jsou však chvíle, kdy může být prokletím. Chvíle, kdy přichází spánková paralýza... Pro většinu z nás představuje zalehnutí do postele zaslouženou odměnu po namáhavém dni. Ale pro některé je to pouze začátek druhého tajného života. Nebo spíše noční můry. Spánková paralýza je bizarní stav. Její oběti stráví noc napůl při vědomí. Vnímají, co se kolem nich děje, ale nejsou schopné se pohnout. Jako by to nestačilo, mnozí z nich při tom zažívají noční můry. Vidí přízračné halucinace, které naplňují jejich mysl strachem. Zvláštní na tom je, že mnoho postižených mívá ty samé vize. Ať už jsou v Londýně, New Yorku nebo Michiganu, popisují temné hrozivé postavy, které pronikají do jejich snů už od dětství. O tom, co spánkovou paralýzu způsobuje, se však stále ví jenom málo. (TV Prima)

(více)

Recenze (51)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jako dokument toho The Nightmare moc nesdělí. Od několika lidí se dozvíme, že trpí spánkovou paralýzou (při níž prožívají děsivá vidění) a že to není nic příjemného. To je objektivně řečeno vše. Film nicméně celkem slušně boduje hraným zprostředkováním oněch děsivých vizí. Pustil jsem si ho pěkně o půlnoci, sám v temné místnosti, ležeje v posteli a kecal bych, kdybych řekl, že mě občas nezamrazilo. Zvlášť pár výjevů v poslední půlhodině, při nichž dokumentaristé naťukávají poněkud jeblou tezi, že spánková paralýza je možná čímsi víc, jakýmsi nahlédnutím do říše démonů, mi přivodilo poměrně neklidné spaní. 65 % ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Hororový dokument o spánkovej paralýze, ktorý rekonštruuje zážitky ludí, ktorí ju zažili, a ludia popisujú ich vlastné nepríjemné skúsenosti s týmto javom. Dokument poskytuje taktiež pohlad do histórie tohto fenoménu a poskytne dôkazy o tom, že spánková paralýza sprevádza ludstvo už dlhé storočia. - Pred pozeraním by som nikdy nepovedal, že nejaký chabý dokument by mohol byť jedným z najdesivejších hororov tohto roku. O spánkovú paralýzu sa zaujímam už dlhšie a je to pre mňa velmi zaujímavá téma, kvôli ktorej som sa na tento dokument tešil. Koncept spracovania sa mi velmi páčil, pretože na začiatku sa mi zdalo, že to budú len obyčajné rozhovory s luďmi, ktorí paralýzu zažili a nebude to mať žiadny zaujímavý dej. To sa však náhle zmenilo vo chvíli, keď sa začali zobrazovať rekonštrukcie udalostí, a ja som zistil, že mám pri sledovaní hororu nepríjemné pocity. Tie neboli tak úplne vyvolané tým, čo sa odohrávalo na screene, ale skôr mojimi vlastnými predstavami, ktoré mi začali vznikať v mysli. Musím uznať, že by som túto paralýzu naozaj nechcel zažiť. Najnepríjemnejšie na mňa pôsobili zážitky chlapa s mobilným telefónom a páru s postavami s červenými očami. V jednej scéne bolo niekolko jump scares, ktoré ma tak vylakali, že som mal pocit toho, že za mnou niekto stojí a sleduje ma. Prínosom pre mňa boli aj ukážky spánkovej paralýzy z historických prameňov. Na záver musím dodať, že aj keď mi dokument neposkytol nejaké rozšírenie obzorov v tejto oblasti, vypočul som si aspoň niekolko skúseností, ktoré sú podla mňa dôveryhodnejšie ako rôzne príbehy na internete. Všetko bolo taktiež velmi dobre technicky spracované, a keďže dokumenty často nepozerám, rád mu udelím silné hodnotenie. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Hororový dokument venujúci sa spánkovej paralýze, čo je fenomén zaujímavý a zároveň desivý. Takže tu máme 8 osôb, ktoré touto diagnózou trpia a tí sa zverujú s ich problémami, nočnými morami a ich vplyvom na životné fungovanie. Do akej miery sú účastníci autentickí som však neskúmal, až natoľko ma tento počin nezaujal. Zaujalo ma ale to stvárňovanie nočných môr a strašidelných výjavov, ktoré po popísaní tou ktorou osobou, resp. počas popisu, ukazovali mrazivo „filmovo (hororovo)“ spracované. Problémom však je, že pri týchto výjavoch tí ľudia stále debatili a kazili tak pôsobivosť i atmosféru. Ako horor to teda príliš nefunguje. A ako dokument mi to prišlo zase príliš povrchné a hlavne stereotypné; podľa úvodného vzorca to ide stále dookola, len strieda účastníkov. Ale to neznamená, že by som sa nudil, len že to mohlo byť aj lepšie, objasňujúcejšie, strašidelnejšie... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Několik lidí vypráví své "noční můry", které jsou zároveň pro ilustraci divákovi předkládány hranou formou. Musím říct, že ze začátku mě tematika i forma zaujaly, bohužel během 90 minut se děj nikam neposune, takže výsledkem je jen velká nevyužitá příležitost. Škoda. 40% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Polo dokument na téma - spánková paralýza. S tímhle tématem problém nemám, protože mi připadně zajímavý a přinejmenším děsivý. Což se nedá říct o filmu. Jenže vše je podáno naprosto nezajímavou a nudnou formou. Navíc vizuální převedení nočních můr na plátno nebylo zrovna vydařený a už vůbec né děsivý. Tohle bych si klidně dokázal představit na zoomu v neděli odpoledne. Ale jako plnohodnotnej horor co dokáže vystrašit v žádným případě. Tím nezlehčuju téma. Ba naopak lidi s diagnózou spánkové paralýzy lituju. Sám vím jak dokáže pouhej sen či noční můra rozhodit. Jen si myslím, že se z tohoto tématu dalo vyždímat daleko víc. Pro mě skoro nekoukatelný. Škoda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V tejto hovadine nejde o nič. Pár ľudí porozpráva svoje zážitky z nočných môr, čo je iracionálny svet, sem tam sa to snažia pretaviť do hororovej podoby, aby divák snáď nezaspal. Ak máte chuť na príbehy podobného typu, stačí sa porozprávať s nejakým narkomanom a bude to o tom istom. Každý z nás mal pocit, že má živý sen a že je to realita. Ale tento dokument nepátra po príčinách, snaží sa len strašiť. A to sa mu až tak nepodarilo. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

V jednom momentě autoři zmíní, že se podobným věcem někdo věnoval více do hloubky, dokonce si k tomu udělali i pěknou animovanou přehlídku knih na dané téma, včetně známých autorů, ale s ohledem na to, že to je první a poslední zmínka o odbornější práci na toto téma, tak asi ani jednoho z těchto autorů neseznali zajímavějšího, než že jedné dámě se přestaly zdát noční můry (o patřičně hlasitě bafajících bubácích) poté, co našla Ježíše. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

O termínu „spánková paralýza“ jsem už kdysi něco četl, ale nějak jsem se o to nikdy nezajímal. Jako malý jsem měl taky pár nočních můr (většinou po zhlédnutí nějakých filmů (Vetřelec, Predátor, Čelisti) a pak z toho byl pár nocí pěkně posraný…nicméně nějaké levitování a čumění na své bezvládné tělo, to ne…Teď už mi přijde, že se mi zdá tak maximálně někdy o práci a to je teprve horor…Ale zpátky k tomuto dokumentu. Režisér Rodney Ascher se mi dostal do podvědomí docela nedávno, když jsem od něj viděl jiný dokument Pokoj 237, ale ten mě moc neoslovil. Tady to bylo o něco lepší, mělo to zajímavou atmosféru, vykládání osob o svých můrách a stavech taky nebylo zrovna nejnudnější. Našlo by se tu i pár docela podařených scén. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Fenomén spánkové paralýzy je za poslední dobu u lidí čím dál častější úkaz. Mám s ní také zkušenosti a též řada mých známých. Kdo zkrátka nezažil, tak nikdy nepochopí. Dokument Noční můra má jednu nevýhodu, že problematiku nerozebírá moc obšírněji z různých úhlů a nejvíce se soustředí na vyobrazení těchto hrůzyplných zážitků od lidí, které spánková paralýza postihla. Co se ale nedá upřít, že tyto scény jsou opravdu velmi děsivé a sám mohu potvrdit, že jsem prakticky zažíval a viděl skoro tytéž věci. V těchto stavech je asi úplně nejlepší přestat bojovat, situaci v klidu pozorovat a v mysli si říkat, aby "to cosi" vás přestalo otravovat. Vím, že je to dost strašidelná situace, ale když se v tom takhle člověk naučí chodit a přestane ho to frustrovat, tak má vyhráno. Proto jsem si také velmi oblíbil sledování hororů v noci před spaním a sám doma. Když si člověk tento pocit strachu přivlastní a udělá si z něho "kamaráda", tak na něj nebude mít takový vliv. Pravda, ne každému může tento postup vyhovovat, ale já třeba díky němu lépe spím a spánkovou paralýzu už jsem pěkně dlouho neměl. Každopádně, dokument mě hodně bavil, jen mu dost sráží to jednostranné zaměření. Nejedná se dle mě ani tak o dokument, ale spíš o souhrn takových "hororových povídek" a vyprávění těchto zážitků. Škoda, ale i tak nepůjdu na průměr s hodnocením. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Dokument venujúci sa netradičnej problematike ohľadom spánkovej paralýzy, pri ktorej sa človek nachádza na akomsi rozmedzí medzi snom a realitou– stále sníva, ale zároveň aj vníma okolie, akurát sa nemôže pohnúť. Téma v dokumentoch rozhodne málo preskúmaná, avšak Nightmare neponúkne nejaké hlbšie nahliadnutie na danú problematiku. Iba pár postáv, ktoré rozprávajú o svojich snoch a stavoch, zatiaľ čo ich nočné mori sú názorné zobrazované divákovi a takto to prebieha po celý čas, akurát neustále s iným účastníkom. Rozhodne nie zlé, ale po pol hodine to omrzí a čakal som, že o spánkovej paralýze sa doveziem aj niečo z lekárskeho/psychologického hľadiska a tento problém ozrejmia aj odborníci. Nestalo sa a v tomto podaní začne byť dokument v druhej polovici príliš repetitívny a vo výsledku neponúkne nič extra zaujímavé. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o problému, který mě osobně netrápí, ale který je přece jen zajímavý. Ztvárnění také není špatné a je zřejmé, že zde byla snaha přenést noční můry i na diváka, alespoň trochu parafrázovat pocity, které má osoba, jež si noční můry a paralýzu prožívá. Bohužel si ale nemyslím, že se to úplně dokonale povedlo. Až tak silné dojmy jsem z filmu neměl. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Noční můra se konala pouze v podobě tohoto rádoby horor-dokumentu, kdy se autor snaží přijít na to, co se děje ve spánku? Drazí autoři, ve spanku se spí a Vaše představivost je neuvěřitelná! 10% ()

A.Fish 

všechny recenze uživatele

Film se chopil poměrně zajímavého tématu a udělal z něj naprostou nudu. Parta asi deseti lidí neustále omílá dokola svoje zážitky a to je asi tak všechno. Tvůrci měli raději natočit regulérní dokument - 45-50 min. Spánková paralýza rozhodně není příjemný zážitek a tento "dokument" to moc dobře nepopisuje... ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

The Nightmare je rozhodně nejstrašidelnějším filmem, který jsem za poslední léta viděl a určitě ho nedoporučuji rozkoukat (chybně jako já) kolem půlnoci. Rodney Ascher, stejně jako u svého minulého filmu, přináší výpovědi několika "postižených" a je to nejděsivější vyprávění co si umím představit. Působí přesvědčivěji než ve srovnání s nesmysly bláznů vystupujících v jeho předešlém filmu Pokoj 237. Jako starý ignorant se o spánkové paralýze doslýchám poprvé, vidět výpovědi obětí této zákeřné "nemoci" mě opravdu fascinovalo a rozhodnutí tvůrců nacpat do filmu co nejvíce hraných rekonstrukcí na atmosféře jenom přidává. The Nightmare je hlasitým příspěvkem do žánru dokumentů, možná tím někoho nadutý tvůrce odradí, nic to ale nemění na emocích a mražení, které jsem při sledování prožíval. 90 % ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Dám nakonec tři, i když to byla celkem nuda. Ale... Spánkovou paralýzu jsem několikrát za život prožil. Je to opravdu nepříjemné, když jste při vědomí, jenže se nemůžete ani hnout. Opakovaně usínáte, ale strach vás probouzí, i když ne úplně. Minimálně jednou jsem také viděl stínovou postavu a to je pak kur*a paráda. Nejdřív si člověk, stejně jako v dokumentu, myslí že máte v bytě zloděje... Každopádně, dokument byl celkem zívačka, jenže pak zalehnete a nechce se vám usnout. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Šest spáčů povídá o spánkové paralýze. Občas trošku mrazivé, občas nudné, velmi často nízkorozpočtové a občas cool tripové. Kdyby vyházeli polovinu filmu a přidali nějaké to vědecké vysvětlení (opoždění funkce části mozku nazývané Varolův most, zodpovědné za „vypnutí“ příčně pruhovaného svalstva během REM fáze spánku) namísto "za všechno můžou démoni" tak to mohl být slušný dokument. Nyní to je jen kecání, kecání a kecání- podkreslené občasnou cool trip scénou. 2,5/5 Pořekadlo: LET. MEEEE. INNNN!!! ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Zasa niečo zaujímave som sa dozvedel, no mohlo to byť spracované lepšou, zábavnejšou a strašidelnejšou formou. Inak tento dokument toho veľa divákom nezdiela, skorej hlavný motív bagatelizuje. ()

Reklama

Reklama