Reklama

Reklama

Noční můra: Tajemství spánkové paralýzy

  • Česko Noční můra (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Spánek přináší úlevu. Jsou však chvíle, kdy může být prokletím. Chvíle, kdy přichází spánková paralýza... Pro většinu z nás představuje zalehnutí do postele zaslouženou odměnu po namáhavém dni. Ale pro některé je to pouze začátek druhého tajného života. Nebo spíše noční můry. Spánková paralýza je bizarní stav. Její oběti stráví noc napůl při vědomí. Vnímají, co se kolem nich děje, ale nejsou schopné se pohnout. Jako by to nestačilo, mnozí z nich při tom zažívají noční můry. Vidí přízračné halucinace, které naplňují jejich mysl strachem. Zvláštní na tom je, že mnoho postižených mívá ty samé vize. Ať už jsou v Londýně, New Yorku nebo Michiganu, popisují temné hrozivé postavy, které pronikají do jejich snů už od dětství. O tom, co spánkovou paralýzu způsobuje, se však stále ví jenom málo. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Fenomén spánkové paralýzy je za poslední dobu u lidí čím dál častější úkaz. Mám s ní také zkušenosti a též řada mých známých. Kdo zkrátka nezažil, tak nikdy nepochopí. Dokument Noční můra má jednu nevýhodu, že problematiku nerozebírá moc obšírněji z různých úhlů a nejvíce se soustředí na vyobrazení těchto hrůzyplných zážitků od lidí, které spánková paralýza postihla. Co se ale nedá upřít, že tyto scény jsou opravdu velmi děsivé a sám mohu potvrdit, že jsem prakticky zažíval a viděl skoro tytéž věci. V těchto stavech je asi úplně nejlepší přestat bojovat, situaci v klidu pozorovat a v mysli si říkat, aby "to cosi" vás přestalo otravovat. Vím, že je to dost strašidelná situace, ale když se v tom takhle člověk naučí chodit a přestane ho to frustrovat, tak má vyhráno. Proto jsem si také velmi oblíbil sledování hororů v noci před spaním a sám doma. Když si člověk tento pocit strachu přivlastní a udělá si z něho "kamaráda", tak na něj nebude mít takový vliv. Pravda, ne každému může tento postup vyhovovat, ale já třeba díky němu lépe spím a spánkovou paralýzu už jsem pěkně dlouho neměl. Každopádně, dokument mě hodně bavil, jen mu dost sráží to jednostranné zaměření. Nejedná se dle mě ani tak o dokument, ale spíš o souhrn takových "hororových povídek" a vyprávění těchto zážitků. Škoda, ale i tak nepůjdu na průměr s hodnocením. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

HOROR ROKU. Takhle připosranej jsem nebyl už hodně let. Do filmu jsem šel značně unavenej s tim že to možná budu muset dokoukat po částech, ve skutečnosti jsem se do toho (bohužel pro mě) zažral a cejtil jsem se jako jedna z postav akorát že já byl nucenej na to čumět potmě se sluchátkama. Sluchátka jsou zde dost důležitý jelikož zvuky odvedou 50% práce a pískání a šumění při nightmare částech jsou značně krýpy. No a samotný paralýzy? Ty vole tohle si vytřelo prdel se všema antologiema co dosud vyšly. To jak živě to postavy vyprávěj naprosto suprově doplnuje to co se děje na obrazovce, první frajer vidí zatim jen světla a blikání, postupně se však přidávaj stínový postavy který vám čumí před ksichtem a vy se nemůžete hejbat a jakmile bytosti začnou mluvit tak to jsem nervama už skákal někde na Marsu. Navíc to upozornuje na jednu věc a sice AT SPÍTE NA ZÁDECH, NA BOKU NEBO KSICHTEM KE ZDI TAK SI VÁS TO VŽDYCKY NAJDE. Když vidim to hodnocení tady tak vám se dobrým hororem nikdo nezavděčí bohužel zde se vyskytuje stejnej problém jako u It Follows a sice že vy se do toho prostě nedokážete vžít. Vždyt taková situace je přece naprosto hnusná a nepříjemná. Ale jste prostě čuráci. Nehodnoťte to nízko jen protože to tak ohodnotili ostatní .) Dneska se pro jistotu přikreju i přes hlavu. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

O termínu „spánková paralýza“ jsem už kdysi něco četl, ale nějak jsem se o to nikdy nezajímal. Jako malý jsem měl taky pár nočních můr (většinou po zhlédnutí nějakých filmů (Vetřelec, Predátor, Čelisti) a pak z toho byl pár nocí pěkně posraný…nicméně nějaké levitování a čumění na své bezvládné tělo, to ne…Teď už mi přijde, že se mi zdá tak maximálně někdy o práci a to je teprve horor…Ale zpátky k tomuto dokumentu. Režisér Rodney Ascher se mi dostal do podvědomí docela nedávno, když jsem od něj viděl jiný dokument Pokoj 237, ale ten mě moc neoslovil. Tady to bylo o něco lepší, mělo to zajímavou atmosféru, vykládání osob o svých můrách a stavech taky nebylo zrovna nejnudnější. Našlo by se tu i pár docela podařených scén. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o problému, který mě osobně netrápí, ale který je přece jen zajímavý. Ztvárnění také není špatné a je zřejmé, že zde byla snaha přenést noční můry i na diváka, alespoň trochu parafrázovat pocity, které má osoba, jež si noční můry a paralýzu prožívá. Bohužel si ale nemyslím, že se to úplně dokonale povedlo. Až tak silné dojmy jsem z filmu neměl. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Polo dokument na téma - spánková paralýza. S tímhle tématem problém nemám, protože mi připadně zajímavý a přinejmenším děsivý. Což se nedá říct o filmu. Jenže vše je podáno naprosto nezajímavou a nudnou formou. Navíc vizuální převedení nočních můr na plátno nebylo zrovna vydařený a už vůbec né děsivý. Tohle bych si klidně dokázal představit na zoomu v neděli odpoledne. Ale jako plnohodnotnej horor co dokáže vystrašit v žádným případě. Tím nezlehčuju téma. Ba naopak lidi s diagnózou spánkové paralýzy lituju. Sám vím jak dokáže pouhej sen či noční můra rozhodit. Jen si myslím, že se z tohoto tématu dalo vyždímat daleko víc. Pro mě skoro nekoukatelný. Škoda. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Dokument měl světovou premiéru 26. ledna 2015 na filmovém festivalu Sundance. (Homerking)

Reklama

Reklama