Reklama

Reklama

Salinjaeui gieokbeob

  • Jižní Korea 살인자의 기억법 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vzpomínka je paměťový vtisk, doslova otisk okamžiku, v němž jsme se jedinkrát ocitli. A i když jsou povětšinou mírně zkreslené a nepřesné, dokáží nám docela věrohodně vrátit to, co pro nás má svoji váhu, to, co je pro nás důležité a to, co pro nás cosi znamená, abychom si dokázali připomenout hodnoty, jichž si vážíme a na nichž lpíme. Jenže co se stane v případě, kdy o tuto možnost přijdeme? Budeme stále lidmi, nebo jen schránkami bez obsahu? Byeong-soo (Kyeong-gu Seol) byl kdysi vrahem, nedopadeným sériovým vrahem, který se zapsal do dějin jihokorejské kriminalistiky počtem svých obětí. On sám sebe jako cosi špatného nikdy ale nepovažoval; své oběti si pečlivě vybíral. Vždy bral jen těm, kteří si to zasloužili, aby ti ostatní mohli žít, volně dýchat a smát se. Užívat si života a nemít strach. Zlo v lidech vnímal jako nemoc, kterou lze vyléčit jejím komplexním zastavením; tedy zabitím. Když si ale po sedmnácti letech od poslední oběti není schopen vybavit, co se za onu dobu vlastně odehrálo, je mu vyšetřujícím lékařem (Jae-yoon Jo) diagnostikována vaskulární demence. Tedy její pokročilé stádium, v němž už člověk nemůže věřit současným prožitkům, natožpak vlastním vzpomínkám. Když se ale v okolí města objevují oběti mladých žen, střetává se shodou okolností s mladým mužem, informativním policistou Tae-joo Min (Nam-gil Kim), který ve svém bezcitném chování projevuje cosi, co mu připomíná jeho samotného. Byeong-soo tak na úkor jakéhosi pocitu začíná hledat nejenom ve své vlastní hlavě, v pokroucených vzpomínkách na minulost, která se možná ani nestala, ale také ve svém okolí, jsou-li všechny okolnosti jen pouhými vztahovými jednotlivostmi, doprovázejícími jeho imaginární představy, nebo jedná-li se o skutečného vraha, jakým kdysi on sám býval. (Conspi)

(více)

Recenze (19)

Fr 

všechny recenze uživatele

“MÁM POSLEDNÍ ÚKOL, KTERÝ MUSÍM DOKONČIT, DŘÍV NEŽ ZAPOMENU“... /// Vzpomínání sériovýho vraha, trpícího demencí… Tak celkem nuda. Monology starýho pána má narušit setkání s vrahem novým, kterej navíc píchá (údem) jeho dceru. Taky by mohlo bejt zajímavý, že furt hrajou na to, co je a co není jen představivost jeho choré mysli. (takže prej na světě není nic horšího, než vrah s Alzheimerem a demencí…). Sázej na odhalení překvapujících skutečností, což pobaví, ale že by si z toho – stejně jako ze závěrečnýho vyřizování účtů, jeden stříkl do plátna… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Fotr koupil kousek lesa. 2.) Mám Alzheimera a chcu ho zabít. (Koho? Nepamatuju se…). 3.) Thx za titule „Teiko“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný režisér Won Sin-Yeon, který má na svědomí thriller Bloody Aria a parádní akčnák Suspect přichází s nejlepším Thrillerem, co letos Korea zplodila. Příběh o sériovém vrahovi, který od malička rozjel krvavé řádění a zaměřoval se především na lidi, kteří si to zasloužili, což mu neberu za zlé, ale kvůli dopravní nehodě, kde utrpí úraz hlavy, což mu způsobí výpadky paměti( jinak řečeno Alsheimera) musí krvavé řádění ukončit a má čas věnovat se své milované dceři jen do chvíle, dokud nezačne ve městě řádit druhý sériový vrah, který nešťastnou náhodou začne randit s jeho dcerou. Skvělý duel dvou sériových vrahů, což mi příjde velmi originální, doposud jsem viděl vrah/policista tentokrát je tomu jinak a dodává to filmu neuvěřitelný šmrnc a veškerá setkání tváří v tvář patří k tomu nejlepšímu. Film obsahuje spousta napětí, je perfektně natočený, skvěle zahraný, má pár skvělých sekvencí, jen s násilím se však trošku šetří, což je jediná větší výtka, ale jinak parádní thriller vrcholící nervy drásajícím duelem v chatě. Zuby jsem si okousával po celý film. Milé překvápko 80% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď si pustím niečo od Kórei, vždy sú moje očakávania najvyššie. Obzvlášť, keď je tématikou vyčíňanie sériového vraha, ktorú vyslovene milujem. Objaviť totiž v tomto prípade "ameriku", proste niečo originálne, to chce skutočne dávku talentu či mimoriadnej inteligencie. "Memoir of a Murderer" však podľa očakávania nie je klasickým snímkom, ktorý sa drží otrepanej osnovy: "žandár VS vrah", ktorý končí otrepaným "street fight" súbojom. Toto som však čakal. Kórea nie je Amerika, takže očakávanie neočakávaného je očakávané. Film nedisponuje temnou stránkou, ako v iných prípadoch, dokonca nie je ani mimoriadne krvavý, základom je tak story založená na prepracovanom príbehu o dvoch mužoch, vrahoch, ktorí o sebe vedia viac, ako by bolo treba, pričom jeden z nich, trpiaci stratou pamäti, potrebuje všemožnými silami zostať pri zmysloch, aby ochránil svoju vlastnú dcéru. Skutočne škoda, že sa miestami objavili pasáže, vďaka ktorým som skĺzol k dojmom nezáujmu. 120 minút je predsa len viac než dosť, pričom aj keď je film pútavý a nijak mimoriadne nenudí, čakal som trošku viac. Každopádne, ďakujem "Evilenkovi" za tip ... ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Já jsem fakt nenáročný divák. Nemám ve zvyku hledat nedokonalosti, pokud mě nepraští do očí. A ve Vzpomínkách mě praštil do očí hlavně neobvykle podaný souboj dvou mozků. Svým způsobem byly nemocné oba a oba se s danou situací vyrovnávaly po svém. Sol Kyung-gu v hlavní roli byl neskutečný. Ten chlap mě zatím dostal v každé své roli a ani tady nemůžu udělat výjimku. To měl být budoucí padesátník (příští rok)? Já viděla nemocného starého muže, jemuž každá myšlenka, vzpomínka způsobuje téměř hmatatelnou bolest. Přiznám se, že jsem zkoušela jeho tiky v obličeji, ale v mém podání to byla spíš parodie. :^) Kim Nam-gil si střihnul záporáka s velkou chutí a skoro až do konce jsem si říkala, co na tom hajzlíkovi vlastně vidím. Opravdu nemám co vytknout. S tím, co nám tvůrci předložili, jsem bez výhrad spokojená. Přeloženo ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som od toho ocakaval temny suboj dvoch seriovych vrahov. Ale temny film prilis nie je. Film sa väcsinu casu sustredi na civilne vykreslenie charakteru starsieho vraha, ktory zabijal len ludi, ktori si to zasluzili a vdaka postupujucemu alzheimerovi mu prestava sluzit nielen pamät ale aj rozum vdaka comu film miestami pôsobi psychedelicky jak nieco od Lyncha. V kontraste k tomuto realistickemu, pomalemu a miestami nudnemu stylu su sceny v ktorych ma dôjst k nasiliu, ktore su v lepsom pripade komicke (scena v ktorej hrdina s tikom v oku vychlasta svoj vlastny moč) alebo natolko prehnane, ze uplne naburavaju starostlivo budovanu atmosferu (finalny suboj, ktory pripomina nejake predratovane kung-fu). Ale nevierohodne prehnana je uz aj samotna vychodia situacia o strete dvoch vrahov a vykonstruovane pôsobia aj dalsie detaily. Napriklad jeden z nich je nahodou policajt, takze policia je znova neschopna. Rozpacity dojem z filmu podtrhuje nejasny zaver nad ktoreho zmyslom môzete dumat donekonecna, ale ja najradsej co najskôr na film zabudnem. Ani predosle filmy tohto rezisra mi nesadli, takze si dam na neho do buducna pozor. 5/10. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem si pošmákl. Již tak precizní a nestandardní nápad se povedlo filmařům převést na plátno snad ještě lépe, než jsem si to dokázal vysnít v ideálních představách. Tak zprvu musí má chvála směřovat k hlavní postavě. Tento herec ztvárňující bývalého sériového vraha, jemuž se kvůli auto nehodě rozjely výpadky paměti a demence, se popral s touto postavou neskutečně. V těch nejvypjatějších emocionálních sekvencích jsem mu věřil každou jeho grimasu, každé jeho počínání. Excelentní výkon. No a i na druhé straně barikády si divák přijde na své, hlavní antagonista je totiž pěkně důmyslný a mlčenlivý šmejd se vším všudy. Napětí se v průběhu celého filmu stupňovalo, až to nakonec skončilo masivní explozí ve finálním rozuzlení na chatě, kde se člověk dočká i samotné bitky (akce jako takové se moc nedočkáte, ale věřte, že tato chladná pesimistická podívaná vás i tak dokáže strhnout jako máloco jiného). Jinak musím poukázat ještě na jeden aspekt. A to na to, že pár filmových momentů tvůrci divákům nabídnou, aby jste se za chvíli dozvěděli, že to vlastně byla jen imaginace hlavní postavy a nic takového se v reálném světě neodehrálo. Což mě přivádí na závěrečnou myšlenku. Odehrál se ten konec přesně tak, jak nám bylo ukázáno ? Na toto si musí každý odpovědět sám. Za mě dávám 85 % ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele

Duel dvou vrahů - jednoho již na odpočinku a druhého, který právě začíná, kteří rozjedou hru kdo z koho. Film si udržuje až do konce slušný spád a napínavou atmosféru, jelikož starší z vrahů trpí demencí, zapomíná a divák si nemůže být jistý, co je skutečnost a co jen výplod jeho mozku. Sul Kyoung-gu a Kim Nam-gil byli ve svých rolích skvělí, teď po zkouknutí si na jejich místech nedovedu představit nikoho jinýho, kdo by to tak zahrál. Od filmu jsem čekala hodně a moje očekávání bylo naplněno, velká spokojenost - slušný 4*. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Prvnímu vrahovi čistou náhodou naruší život vrah druhý, oba dva mají v zálibě tu samou věc, ale přesto mají mezi sebou velkej rozdíl, jeden má demenci a je starý a ten druhý je naopak mladý a v plné síle. Zajímavej koncept, kterej chvílema budí nepříjemné pocity, ale zároveň se drží dost na uzdě. Snímek má překvapivé zvraty, které byste nečekali, ale je jich málo. Finále je dost kýčovité a přináší přesně, co chcete vidět, takže nepřekvapí. Čekal jsem od toho víc, ale neurazilo mě to. Pro fanoušky sériových vrahu je film povinnost. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrný thriller s strašně dlouhou stopáží (minimálně 30 minut zkrátit a byla by to pecka) a divným koncem (dostal teda toho vraha nebo ne skončil v blázinci nebo neskončil a tak by se dalo pokračovat). Jediné co tak stojí za zapamatování je závěrečná scéna v chatě jinak nic. Za hodinu si nevzpomenu o čem to bylo . ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Poněkud nezvyklý thriller má ještě podivnějšího hrdinu - sériového vraha s pochybným morálním kodexem, který bojuje o záchranu dcery. To, co tento příběh odlišuje od podobných, je nejistota a pochybnosti ohledně hrdinovy paměti, postižené zhoubnou chorobou. A tak on, ale ani my, přesně nevíme, co je přítomná skutečnost a které vzpomínky pocházejí z minulosti. Co je pravda a co lež. Ta nejistota je matoucí i zajímavá, a nabízí v závěru možnosti vlastní interpretace. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Za všetko môžu rodičia! To tvrdím už dlho. Konečne niečo, čo ma fakt bavilo! Keď ste sériový vrah s vaskulárnou demenciou, zrazu neviete, či máte otravnú ženskú zviesť autom, alebo ju v ňom zaškrtiť. Neviete, či je vaša dcéra iba ďalšia piča, ktorú treba zabiť, ani neviete, či jej jej priateľ iba milý policajt, alebo ďalší sériový vrah. A všetko si musíte nahrávať na diktafón, lebo keď už máte úplne jasno, koho zabiť, o päť minút sa už na "obeť" iba tupo usmievate. Nuž... neľahký to život sériového vraha s demenciou. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet, ale potom už príliš zdezorientovaný psychologický dej z ktorého sa dalo už len konštatovať čo sa udeje. Nakoniec sa aj stalo. Dej prebiehal v akomsi nelogickom psychologickom labyrinte udalostí s preafektovanými postavami , až to bolo. Celý rozťahaný dej natoľko roztrieštený, že z toho začala prevládať únava, bolenie hlavy a nezáujem vydržať do konca, ktorý bol za dosť plochý. ()

Illithune 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony byly super a osobně mám rád filmy, které mají více interpretací a jsou trošičku matoucí. Film má také dobré motivy - psychopatický vrah s demencí a Alzheimerem se snaží někoho zabít. Ale finální důsledek? To bylo horší než hodina matematiky. Toho prolínání reality či výplodů choré mysli tam bylo tolik, že jsem vlastně vůbec nechápal, co se děje... A v závěru jsem si ani nedokázal vysvětlit film alespoň trochu racionálním způsobem. Kdyby ten film byl opravdu poutavý a strhující, určitě bych si ho pustil ještě jednou či dvakrát, abych správně zachytil a pochopil všechny možné interpretace. Jenže toto dílo na mě působilo stejně, jak když smícháte všechny zbytky z lednice, kredence, a do toho k tomu přidáte psí granule. Totální guláš. Dost možná se mnou někdo nebude souhlasit, nicméně já osobně nemám rád takovéto filmy. Nic mi ten film nedal a už ho asi ani nikdy v životě vidět nechci. Slabé tři hvězdy. ()

Reklama

Reklama