Reklama

Reklama

Mr. Robot

(seriál)
  • USA Mr. Robot
Trailer 1
USA, (2015–2019), 36 h 52 min (Minutáž: 41–65 min)

Tvůrci:

Sam Esmail

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Rami Malek, Carly Chaikin, Christian Slater, Portia Doubleday, Martin Wallström, Michael Cristofer, Stephanie Corneliussen, Michel Gill, Grace Gummer (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Seriál Mr. Robot, ověnčený Zlatým glóbem za nejlepší televizní drama, sleduje mladého programátora Elliota (Rami Malek), který zdokonalil umění počítačového hackerství. Elliot trpí vysilující sociální fobií. Má pocit, že se s okolním světem může bavit pouze tak, že hackuje jejich přístroje. Když zrovna nepracuje jako inženýr kybernetické bezpečnosti, používá své hackerské dovednosti k ochraně těch, na kterých mu záleží. Svět Elliota, rozčarovaného z moderní společnosti, se náhle změní poté, co potká Mr. Robota (Christian Slater), záhadného vůdce tajné hackerské organizace, která chce s jeho pomocí zničit nadvládu jednoho procenta nejmocnějších lidí světa a zažehnout celosvětovou revoluci. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Anderton k tomuto seriálu (50)

Mr. Robot (2015) 

Bezpochyby jeden z najlepších seriálov súčasnosti, čo je skutočne čo povedať. Seriál s víziou, zrkadliaci náladu a atmosféru v súčasnej (post)modernej digitálnej spoločnosti. Explicitne je seriál o Elliotovi a hlavnej konšpiračnej dejovej línii, ale každý v ňom musí cítiť omnoho viac. S Elliotom sa určite stotožnilo množstvo mladých, respektíve relatívne mladých osamelých ľudí na celom svete, ako aj všetkých, ktorí sa cítia fungovaním modernej spoločnosti a tých, čo ju riadia, podvedení. Postmoderný štýl každú chvíľu pripravil nejaké tie odkazy, často sa menil žáner a štýl rozprávania, stále bol ale Mr. Robot svoj a nesmierne originálny. No a dočkal som sa dvoch epizód, ktoré zaraďujem medzi mojich TOP 5 seriálových epizód, aké som kedy videl. ()

Série 1 (2015) (S01) 

Na konečné hodnotenie celého seriálu ale aj prvej série si ešte nechám dvierka (poslednú hviezdu) otvorené, pretože sa ani celý príbeh neuzavrel a môže sa z toho všetkého vykľuť ešte všeličo. Zatiaľ je Mr. Robot ten typ seriálu, ktorému sa darí reflektovať adekvátnym spôsobom súčasnú dobu a spoločnosť, ktorá sa dostala do bodu, kde už nikto nič nechápe, všetko je relatívne, vrátane toho, čo je skutočné a čo nie. Čoho krásnym príkladom je aj myseľ hlavného hrdinu. Môže byť pre vás seriálom o osamelosti, o ovládaní sveta korporáciami, o potrebe revolúcie, o dôsledkoch ekonomickej krízy, o smútku za blízkymi, psychologickou štúdiou pomäteného, či práve naopak, jediného uvedomelého jedinca na zemi, ľavicovým manifestom a ešte všeličím iným. ()

d1.0_ahojkamarade.mov (2015) (S01E01) 

Máloktorý seriál ma pohltil hneď od úvodnej epizódy, skôr to šlo postupne, ale väčšinou to vyšlo. Mr. Robot ma chytil už po piatich minútach prvej epizódy a ja tak dúfam, že nebude mať u mňa zostupnú tendenciu a po pár epizódach pôjde o ťažkú závislosť. Keďže som sa už "omylom" dočítal, že seriál je plný zvratov, tak jeden zásadný je jasný zrejme už hneď od začiatku, ale nevidí sa mi, že by v tom mal byť problém. ()

d1.1_j3dn1cky-a-nuly.mpeg (2015) (S01E02) 

Stále ešte len jedna veľká expozícia. Inak k tomu samotárstvu, okolo hlavného hrdinu sa pohybuje celkom slušný počet žien, takže to až taká tragédia nebude. Uvidíme, pre ktorú firmu sa nakoniec rozhodne, ono asi nešlo o rozhodnutie konečné... ()

d1.2_d3bug.mkv (2015) (S01E03) 

Výlet k ďalším postavám seriálu a na jednu súkromnú, či vlastne dve, párty mali svoje opodstatnenie. Dozvedáme sa zaujímavé veci z minulosti nielen Elliota, čo koho s kým (citovo) spája a dedukovať, kam to bude vďaka tomu smerovať. No a kto by nechcel po prebudení v nemocnici uvidieť hneď dve ustarané ženy pri svojom lôžku. No Tyrellovi by to asi bolo jedno... ()

d1.3_d3m0ni.mp4 (2015) (S01E04) 

Tak sme nahliadli aj do Elliotovej mysli a zrovna v stave nie zrovna prirodzenom. A vy si môžete v kľude pozrieť, čo sa mu tak honí hlavou... no nič príjemné to nebude. Kľudne by som tak dvakrát za sériu podobný odskok od reality na spestrenie uvítal. Každopádne tu máme aj jeden deadline, kotrý treba stihnúť, takže nasledujúce epizódy by mali byť dostatočne napínavé. ()

d1.4_vyuz1van1.wmv (2015) (S01E05) 

Zatiaľ zrejme "najakčnejšia" epizóda, prvej série, čo znamená, že má rýchlejší spád, striedajú sa viaceré dejové linky a proste to poriadne odsýpa. Elliot vykonáva svoju a "firmenú" Mission Impossible a niečo podobné robí aj Tyrell, len uňho sú, aspoň pre mňa, jeho motivácie viac zahmlené. No a Elliot sa navyše stáva bútlavou vŕbou žien vo svojom okolí, o ktorého rameno si (aj doslova) radi oprú utrápenú hlavu. ()

d1.5_stat3cny-c3st0vat3l.asf (2015) (S01E06) 

Tak tento uzavretý kocept jednej epizódy ako samostatného celovečerného filmu mi presne sadol. Elliot musí čeliť nečakanej situácii a viackrát sa musí bezprostredne rozhodovať o ďalšom kroku, pričom to vždy musí byť jeho "best move". Takýmto spôsobom sa ale musia chovať všetci Epizóda pripravila na diváka dve nečakané prekvapenia, z čoho to prvé iba prekvapí, to druhé nepríjemne šokuje ako Elliota, tak nás. Ešte neviem, ako sa s tým dokážem vysporiadať. ()

d1.6_z0braz1t-zdr0j.flv (2015) (S01E07) 

Tak Elliot ide v siedmej epizóde trochu do úzadia a nejak mi to ani neprekážalo. Možno aj preto, že mu patrí úvodná a najmä záverečná, veľmi vydarená sekvencia u psychoterapeutky a tak nejak zhrnuje, o čom tento seriál, okrem iného, je. Angelina zainteresovanosť v riešení hriechov minulosti, ktoré sa dostávajú do značného rozporu s prítmonosťou, ma celkom chytila, uvidíme, ako to s ňou pôjde ďalej a ako je to v skutočnosti s Tylerom, to zatiaľ vedia len scenáristi. ()

d1.7_b1laruz3.m4v (2015) (S01E08) 

No a sme doma, teda presnejšie ešte len pred dverami domova s názvom Mr. Robot. Síce až záver tejto epizódy ju urobil zrejme doteraz najzásadnejšou a začína uvádzať na pravú mieru, ale ja som si užil aj tých 40 minút pred tým. Samozrejme s tým, že som nečakal na konci žiaden zásadný zvrat. Osobne si radšej žiadne teórie, najmä pri seriáloch, vopred v mozgu nevypracovávam, lebo potom môže byť človek sklamaný, ak sa mu dostane iných odpovedí. ()

d1.8_zrc4dlen1.qt (2015) (S01E09) 

To, čo sme tušili, sa stalo skutočnosťou, ale obohatenou o nové skutočnosti, ktoré sme sa dozvedeli v minulom dieli, takže tento zvrat s veľkým Z nie je lacnou barličkou, ale riadne pripravenou dramaturgickou záležitosťou. A divák získal pocit, že bol po celý čas tak trochu jeden krok pred Elliotom (teraz ho ale dobehol), pričom naopak jeho konšpiračné akcie nemusí úplne chápať. Taktiež sa mi páčil robinhoodovsky úvod, kedy sme sa dozvedeli ďalšiu dôležitú myšlienku od tvorcov, totiž že okradnúť sráča nie je zločin. ()

d1.9_d3n-nula.avi (2015) (S01E10) 

Som rád, že si tvorcovia nerobili z diváka celý čas srandu a ukončili sériu presne tak, ako viac menej naznančovali, že by ju ukončiť aj chceli a rozhodne mali. Čo sa týka zodpovedania všetkých otáznikov, na to si budeme musieť ešte nejakú dobu počkať. Ale rozhodnutie ukončiť sériu presne tak, ako sme videli, to jest aj vrátane posledného záberu, vyvoláva vo mne pocit, že Esmail a spol. urobili s najlepším vedomím a svedomím. ()

Série 2 (2016) (S02) 

Podľa môjho názoru kvalita seriálu rozhodne neklesá, ale je jasné, že vyšľapané cestičky série prvej sú už tentokrát kľukatejšie, rozmanitejšie, ešte viac klamú telom, čiže formou, je to ešte väčší mindfuck a zvraty sú menej predvídateľné. Mám dojem, že objektívnejšie hodnotenie druhej série príde s koncom celého seriálu, prípadne s odpoveďami na viaceré otázky položené počas uplynulých dvanástich epizód. Posledná epizóda dosť mlží a je to trochu škoda, pretože mohla vykopnúť celú túto sadu do nie jednoducho prekonateľných výšin. Konkrétne teda ak by sa jedna Elliotova vízia zo začiatku stala skutočnosťou napríklad v poslednej scéne, bola by to dostatočná satisfakcia za tých cca 11 hodín. A ono si to celé treba nechať trochu dlhšie uležať v hlave. Inak je zaujímavé, že samostatné komentáre k tejto sérii píšu väčšinou nespokojní diváci. ()

d2.0_odkr7ti1.tc (2016) (S02E01) 

Tak ako sa dalo predpokladať, druhá séria ukazuje svet po "zrútení" a toto zrútenie neznamená, že je celý svet zrazu v plameňoch, život proste ide ďalej. A ďalej ide aj život Elliotov, len akosi má človek z neho dojem, že nemá zrazu do čoho pichnúť a tak sa zhoršuje aj jeho vzťah s... "otcom". Videl som ako celok s druhou epizódou, takže sa mi ťažšie komentuje a hodnotí jej prvá polovica samostatne. No a máme tu nové dejové línie, kam to bude smerovať, sa rád nechám prekvapiť. ()

d2.0_odkr7ti2.tc (2016) (S02E02) 

Tento spojený úvod do druhej série beriem ako dosť široké rozhodenie sietí, len aby sa v tom tvorcovia nezamotali. A ako pokladanie pevných základov pre trochu odlišný typ rozprávania, keďže sa celý seriál musí adaptovať na iné zápletky, ako sme boli svedkami v relatívne celistvej a uzavretej sérii prvej. No a vďaka Mr. Robotovi začínam mať dojem, že taká amnézia by nemusela byť spoločnosťou chápaná iba ako vážna choroba, ale občas aj ako príjemný životný spoločník. ()

d2.1_syst3mova_pan1ka.ksd (2016) (S02E03) 

"Drogy jsou zlé....ano"....ale hovno, skúste to povedať nejakému schizáčovi typu Elliota pri jeho bludoch. Navyše si užijete viac života, pretože si pár nocí nepospíte. Len ten pocit, keď to prestane šlapať je trochu blbý, no. Rozbieha sa nám aj krimi linka s vyšetrovaném, pretože fsociety tiež robí, ako každý človek a nerd, chyby, ale osobne dúfam, že ich aj tak všetkých prechcijú. Elliotovi by sa teraz celkom hodil niekto ako Heisenberg. ()

d2.2_init_1.asec (2016) (S02E04) 

Tak dlhé a skákajúce od postavy k postave, až som sa v tom stratil a nemám dojem, že sa to posunulo nejako špeciálne ďalej. Ide skôr o eizódu, ktorá sa snaží dostať viac do psychiky postáv, osobne mám ale dojem, že mohlo ísť o jednu hutnejšiu epizódu s menej dejovými linkami a v ďalšej by sa zase mohlo riešiť zase niečo iné. Alebo som sa iba dostatočne nesústredil. Ale body navyše za Elliotovu snovú scénu končiacu obedíkom medzi mrakodrapmi. ()

d2.3_logicka_b0mba.hc (2016) (S02E05) 

Tak tu odpadávajú všetky námietky, ktoré som mal voči predošlj časti, i keď je viac menej rovnako koncipovaná. Pravidelné striedanie medzi viacerými dejovými líniami, ale vo svižnom tempe, bez zbytočného zdržovania a človek sa v tom hneď lepšie vyzná. Záver je opäť s veľkým cliffhangerom v Číne, nechajme sa prekvapiť, čo z toho vzíde. ()

d2.4_otr0k/p4n.aes (2016) (S02E06) 

Sem-tam treba hodiť Mr. Robotovi aj plný zásobník a po dlhšom čase mám dojem, že som zase videl niečo, čo sa mi páčilo ešte viac ako vysoký seriálový štandard. Alf totálne zabil, Malekove tenisky tiež, Angela už menej, ale tak snáď to dievča jedno namyslené zvládne. Z hľadiska IT vôbec neviem ohodnotiť, či ide o sci-fi, alebo niečo totálne primitívne a mimo realitu, či niečo, pričom nerdi budú prežívať orgazmy. Bodka, medzera, čiarka, príkaz... a FBI je v prdeli, no dobre. ()

d2.5_pod4ni_ruky.sme (2016) (S02E07) 

Vedel som, že ma čaká zásadný zvrat a že príde v tejto epizóde a tak som si myslel, že je od začiatku série jasný a že je to to, čo počujeme a vidíme v úvodnej sekvencii siedmej časti. Ale poriadne som sa mýlil a musím uznať, že ma tvorcovia poriadne dostali. Ak bol zvrat v prvej sérii viac menej okato predznamenávaný a zrejme ani nemal spôsobiť nejaký divácky šok, tak záver v h4ndshake tak rohodne pôsobiť mal. Samozrejme iné dejové línie ako tá Elliotova si taktiež pokračujú vlastným životom, len nejak netuším, kam má smerovať tá pani manželky. Teda tušiť sa to dá, ale nemám dojem, že jej pretnutie s ostatnými nutne potrebujem nutne k životu. ()

Související novinky

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

21.01.2023

Zatímco pokračuje v práci na sequelu k jeho komiksovému Batmanovi, rozhlíží se mezitím režisér Matt Reeves (Válka o planetu opic) i po dalších zajímavých projektech. A jeden takový mu nyní právě… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Freddie Mercury míří do kin

Freddie Mercury míří do kin

06.11.2016

Biografie největší hvězdy Queenů se chystá už řadu let. Freddieho Mercuryho si měl zahrát Sacha Baron Cohen (Borat, Diktátor), ten ale po neshodách se členy kapely z projektu odstoupil. Hudebníky… (více)

Po Hře o trůny přijdou Divoké karty

Po Hře o trůny přijdou Divoké karty

08.08.2016

George R. R. Martin momentálně píše Vichry zimy, šestý román z fantasy série Píseň ledu a ohně. Knižní předloha Hry o trůny je alfou i omegou jeho tvorby, to ale neznamená, že by zanedbával svá… (více)

Reklama

Reklama