Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé země Gandahar žili dlouhá staletí v harmonii a míru. Nyní na ně ale utočí neznámý nepřítel, po jehož nájezdech zůstávají zničené vesnice a lidé přeměněni v kámen. Představitelé Gandaharu vyšlou mladého špeha Sylvaina, aby našel nepřítele, zjistil o něm co nejvíce a vrátil se zpět. Ten objeví armádu černých kovových robotů, kteří postupují od hranic Gandaharu a ničí vše, co jim stojí v cestě. Zatímco Gandahar mobilizuje svoji armádu, Sylvain se snaží zjistit, kdo jsou černí roboti a proč na Gandahar útočí. (p6qwre)

(více)

Recenze (35)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $370,698Tržby Celosvetovo $370,698▐ Pôsobivé dielko z Francúzska, prekvapí animačne aj príbehovo. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pokud vezmu v potaz, do jakých výšin je vynášena Divoká planeta, nevím, kam by měl být vynášen Gandahar. Myšlenkově možná prázdnější a méně univerzální téma, ale přesto promyšlené do detailu. Souboj civilizace, která považuje technologii za velké zlo, proti neznámému technologicky vyspělému nepříteli, který pravidelnými útoky snižuje řady "domorodců". Během jednoduchého příběhu, který je založen na cestě za pravdou o nepříteli a jeho porážce se divákovi podsouvají otázky ohledně technologie, smyslu výzkumu vedoucího za morální hranice a také ochotě obětovat životy pro vlastní přežití. Vždyť jaká je odpovědnost tvůrce k jeho vynálezu? Zajímavé otázky v trochu starším podání, což by vás nemělo odradit. Odměna stojí za to. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Ano. Takto má vypadat skutečná sci-fi. Je tristní, že jí není dopřáno větší pozornosti. Je to ale asi dáno tím, že Gandahar nabízí místo prosté akce naopak autorovu imaginaci - a ta se zpravidla spíše odsouvá do pozadí. Gandahar je jeden z nejlepších zástupců svého žánru, který bych s klidným svědomím řadil vedle Kubrickovy Vesmírné odysey nebo japonského filmu Ghost in the Shell. Ty čtyři hvězdičky jsou vlastně nadsazené, protože podobných námětů je v tištěné podobě mraky. Ale na filmovém plátně, kde vládnou Vetřelci, Matrixové a Blade Runnerové (a to jsou bezesporu ty lepší snímky) je Gandahar zjevením. Souvisí to pravděpodobně i s tím, že zachovává původní Asimovovu představu o cizích světech a nepřekrucuje ji do masového mainstreamu, jako se to stalo s jinou jeho klasikou Já, robot. Nakonec bych ještě rád podotknul, že po dějové stránce Gandahar připomíná jiný kreslený film a to Oheň a led od R. Bakshiho, který sice není na tak vysoké úrovni (a navíc se jedná o fantasy), ale přesto bych vám ho doporučil, pokud vás Lalouxův snímek oslovil ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Kdyby měl tenhle film odlišný začátek, jednalo by se o naprosto pecku, takhle ale Gandahar na to nejlepší ze sci-fi ztrácí pár délek, ne koňských, nýbrž spíš délek psychopatického pásovce krvesavéhosavého Gandaharského (mimochodem, v tomhle filmu se žádný takový tvor nevyskytuje. Škoda). Jestli se někdy budu nudit, vystříhám z tohohle filmu celou pitomou dějovou romantickou linku, pak mi zůstane velmi slušné scifi klasického střihu plné divných robotů, divných tvorů, odhalených poprsí a odvážných hrdinů bez bázně a hany, kterému nechybí ani docela zajímavá pointa, navíc francouština se fajn poslouchá. Ale ne tolik jako čeština v přeci jen lepší Divoké planetě, která zůstává Lalouxovým vrcholným dílem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Divoké planety jsem si film užil naplno. I zde je fantazie puštěna ze řetězu, surrealistické orgie propukají naplno. Jestliže postavy jsou stylizovány do typických comicsových figurek, pak prostředí je vyvedeno do úžasných detailů plných rozličných překvapení. Spletité kořeny s různými výrůstky, houbami, mechy, lianami, chapadly na jedné straně a nerovný boj obyvatel, využívajících síly přírody, s kovovými lidmi na straně druhé. Fantastická fauna i flora na každém kroku (inspirací pro Avatara bylo, jak se zdá, mnohem více). Hlavním motivem je opět boj o přežití, který se v jisté chvíli zdá marný....leč naděje by měla vždy umírat až jako poslední. Krásné. Jedinou radost z toho všeho mi kazí absence filmového plátna. Jestliže jsem se dočkal obnovené premiéry v kině u Divoké planety, pak zde má naděje právě umírá... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi ma mrzí, že som Gandahar nevidel ako dieťa, prípadne v prvých rokoch teen veku, pretože si dobre viem predstaviť, ako by zapracoval s mojou fantáziou a asi by som ho zaradil po bok Nekonečného príbehu a Posledného jednorožca. Ale nedá sa nič robiť. Aj tak ale Gandahar nie je primárne určený deťom, tí si užijú tvorcovu imagináciu (i keď tie dnešné asi stará animácia neosloví), my životom skúsení dobre vieme, čo nám chcel Laloux povedať a že je s čím v našom svete porovnávať. V podstate nemám čo vytknúť, snáď len sebe spomínaný fakt, že som nebol schopný na film naraziť pred tridsiatimi rokmi. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Tak na půl cesty. První půle neskutečně nápaditá, nicméně směřující k nevyhnutelné druhé polovině, kde se to jen mydlí. A to mě nebavííííííí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Taková osmdesátková kombinace Kruanových dobrodružství, Sexmise a Jamese Bonda. Občas mi přišlo těch falických a sexuálních obrazů zbytečně mnoho. Ale líbí se mi hlavní téma pokusů s přírodou a na lidech, které vedou (zde) ke vzniku metamorfa a tělesně postižených lidí, na které se raději zapomnělo, ale právě v případě metamorfa to přinese pěkně velké problémy. Což se může docela dobře stát i lidstvu, pokud bude provádět experimenty na hraně přežití lidstva a planety. Animace ušla, některé nápady také, jen mi to kdovíproč pořád připomínalo Avatar. :-) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak jsem myslel, že to bude příběh z trochu jiné dimenze, ale není. Podivně jednoduché s ještě podivnější zápletkou. Kresba je jednoduše geniální. CITÁT - Syl?................. ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to bylo trochu zmateční. To, že animace stála za prd neřeším, myšlenka dobrá, výsledek už tak moc ne. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Poslední režisérský animovaný počin Reného Lalouxe je v porovnání se starší Divokou planetou o několik tříd výše a to v mnoha rovinách. Jasně, že svoji roli hraje věkový odstup 15-ti let a na Divoké planetě se podepsal zub času, ale Gandahar je zkrátka o dost ucelenější a zábavnější vůbec. Pokud vás Divoká planeta fascinovala svoji bizarností, fantaskním světem a surreálnou atmosfou, tak nebudete vůbec litovat i zde! Prostý příběh zato opět s alegorickým podtextem a kosmickým až duchovním nádechem. Při prvním zjevení armády černých kovových robotů šel vyloženě mráz po zádech, čemuž výtečně pomáhala hudba a zvuková stránka. Po celou dobu výborně příběhu sekundovala. Stejně jako v případě Divoké planety jsem mohl spatřit pozoruhodné nápady v univerzu Gandaharu. Radost se kochat omračujícím vizuálem. Animák Gandahar bych také nedoporučoval pro nejmladší diváky, protože by mohl působit příliš pochmurně a možná strašidelně. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Napadlo ma, čím všetkým sa GANDAHAR inšpiroval a čo všetko sa následne inšpirovalo GANDAHAROM. Tak či tak, niekto tu vytúroval mozgové bunky do červena a natočil vizuálne bohatú sci-fi rozprávku, snáď pre všetky divácke kategórie ( aj keď niekto radšej MY LITTLE PONY ). ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No teda whoow--Tolik fantasie naprosto utržené ze surrealistického řetězu..Kde jsou ti tvůrci?Kde je toho víc?Jaktože tohle není více známé(85hodnocení???)?Zasraný Disney a jeho velkoočičkovský sentiment!..Tak úžasné až psychedelické orgie naprosto bez svazujících mantinelů se vidí jen málokdy....Pár zádrhelů a nečistot si v tom asi taky každý najde ale to jsou jen drobnosti, které Gandaharu jako celku něják zásadně neškodí=krása! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* s Divokou Planetou se svezlo, že jsem zkouknul i tenhle kousek od stejného režiséra, který je o 15let novější, ale stylově hodně podobný svým fantastickým světem. Tady se objevují ještě divnější bytosti a zrůdy a zároveň má v sobě i velký kus erotična, takže má podle mě hodně blízko k japonskému žánru anime a manga komiksům. Propracovaným sci-fi příběhem mi byl bližší a působil na mě zajímavěji než starší bratříček. Oba byly v průběhu dalších let určitě hodně inspirativní pro další filmy, a proto si zaslouží vysokou známku za originalitu. Zub času však i tu působí čím dál víc, ale tady své 4 hvězdy určitě dám. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Lepší než The Fantastic Planet. Na takto rozmanitý svět člověk potřebuje hodně fantaskní představivost a Laloux jí má. Škoda, že jí nevyužil víckrát. Velmi mi připomíná různé světy vytvořené scifi spisovateli staré školy s takovou tou promyšleností do detailu (předlohu jsem na druhou stranu nečetl, takže netuším kolik si toho Laloux dotvořil sám). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vidím, že to tady skoro všichni srovnávají s Divokou planetou, ale tu já zatím neviděl. Každopádně Gandahar mě hodně zaujal. Sice je to teda víc fantasy než sci-fi, animace není bůhvíjak pormakaná a do nějaké 20 minuty jsem se s tím smiřoval, ale pak mě to dost chytlo a až do konce nepustilo. Překvapivě to má dost silnou atmosféru, chytře vymyšlený příběh, zajímavý děj a i na nějaké filozofování dojde, třeba ohledně rozdílů mezi světem bez moderních technologií a světem, který je složen jen z moderních technologií. Do toho je tam dobře vybraná hudba a fascinující fantazie režiséra, protože ten svět je plný zajímavých nápadů. Líbilo se mi to dost a své kouzlo to rozhodně mělo. Své vady taky, ale těch není moc a protože mě tenhle podivný svět z nějakého záhadného důvodu fascinoval, trochu nadhodnotím a dám slabých 5*. Jsem zvědavý na Divokou planetu. EDIT: Trochu se mi to rozleželo v hlavě a nakonec dám spíš jen 4*. Ten začátek mě moc nebral a celkově to mohlo být trošku svižnější. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Laloux je očividně vizionář, kterému není fantazie ani originalita vůbec cizí, a ukazuje to v každém svém filmu. Zpracováním je to bohužel takové surrealistické, což člověka nějak extrémně nechytne, ale další parádní časový paradox jako v Pánech času dělá z tohohle animáku velmi nadprůměrnou věc. 85% ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

René Laloux opět vytvořil barevný fantastický svět. Krajina plná bizardních rostlin a skalních útvarů, město v podobě lidské hlavy vytesané z kamene, prapodivná ochočená zvířata bojující po boku obyvatel Gandaharu, černí roboti, obří mozek žijící na ostrově uprostřed moře a podivní mutanti, kdysi lidé, žijící v podzemí. Těmi se mimochodem inspirovali i tvůrci seriálu Futurama. Na druhou stranu už chybí hudba Alaina Goraguera, která tak skvěle dotvářela atmosféru ve Fantastické Planetě. Tempo vyprávění je hodně pomalé a příběh s časovými paradoxy mi přišel trochu překombinovaný. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Připomínalo mi to něco mezi Divokou planetou a Naušikou z Větrného údolí. Ve srovnání s Divokou planetou však o chlup slabší. ()

Reklama

Reklama