Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žena, která musela léta snášet domácí násilí a ponižování, se jedné noci vzepře a zapálí postel, v níž spí její manžel.

Za ztvárnění Francine Hughesové v televizním filmu Hořící postel, jenž byl natočen podle skutečných událostí, získala Farrah Fawcett nominaci na Emmy a Zlatý globus. Snímek je rozčleněn do série vzpomínek v průběhu soudního procesu, kdy je Francine souzena za vraždu manžela, konkrétně za to, že jej ve spánku polila benzínem a zapálila. Manžel Mickey (Paul Le Mat) ji dlouhá léta fyzicky i psychicky týral, a když zoufale hledala pomoc, všichni se od ní odvraceli. Poté, co ji naposledy znásilnil, byla to pro Francine poslední kapka, která ji vyburcovala k hrozivé odplatě… V jedné z vedlejších rolí se v tomto filmu, jenž je neúprosně děsivým a syrovým vyobrazením domácího násilí, objevuje také zkušený televizní herec Richard Masur. Farrah Fawcett vsadila na pověst získanou v tomto dramatu a natočila několik dalších vážných snímků, například thriller Extrémy a drama Poor Little Rich Girl: The Barbara Hutton Story. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

dainio 

všechny recenze uživatele

Velice těžký a psychologický film. Určitě né jednu ženu pohltí. Ano, takhle to přesně chodí. Dokonalé vyobrazení psychického a fyzického teroru páchaného na ženách. Zpočátku ideální začátek (svatba, dítě) se postupně proměňuje v nejhorší noční můru. Manžel žárlí na svou ženu. Zakazuje ji různé činnosti. Požaduje aby byla jenom doma, starala se o děti, neodmlouvala mu. Pokud tak nečiní, vykonává trest. Ten je mučivý. Facky, tvrdé bytí, škrcení a psychický teror. To všechno před dětmi. Následujou útěky ženy s dětmi, žaloby, trestní oznámení. Avšak, všichni se k ženě otáčejí zády. Okrem její sestry ji nikdo nepomáhá. Poslední kapkou je znásilnění. Spravedlivým trestem pro tyrana je smrt. Následuje soud a žena je na základě dočasné nepříčetnosti zproštěna viny. Víte, já prostě nemám slitování s takovými lidmi. Policie je na nich krátká a oni si dělají pořád to své. Vězení by jim nepomohlo, protože člověk se jen tak nezmění. Naprosto jsem pochopil konání utrápené a psychicky zničené ženy. Tento snímek bych doporučil všem ženám, které se s tímto neduhem potýkají, aby se nad sebou zamysleli a osvětlili si, jestli fakt, stojí za to, žít s agresorem. Není to jenom film. Je to syrová a tvrdá realita. Farrah Fawcett je ve své roli nepřekonatelná. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ta paní skutečně neměla lehký život a ten její byl opravdu mimořádný kretén, který si zasloužil uhořet. Jako problém mi však připadá, že scénář je jako by opsaný ze soudních protokolů a soudních znaleckých posudků, aniž se dokázal vyšvihnout nad tento prostý popis událostí a vystoupit do patra, kde začíná umění. Ještě že ta paní byla, alespoň ve filmu, krásná. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

K téme rodinného násilia už TV film nemal čo dodať. Ale aspoň ho dokázal uveriteľnou formou a dobre vybratými hercami sprostredkovať televíznym divákom, ktorí sú na 100 % presvedčení, že im sa niečo podobné nemôže prihodiť, pretože ... Ale stačí sa pozrieť na impotenciu štátnych orgánov, ktorá nie je špecialitou Česka, Slovenska alebo Ameriky a každému bude jasná platnosť známeho: Pomôž si človeče, aj Pánboh ti pomôže. Spoliehať sa nie je na čo, pretože každé zmierenie, každé odpustenie a každý návrat k zbabelému násilníkovi je iba predplatným na ďalší diel agresie. Zdanlivo nízke hodnotenie tohto snímku je spôsobené tým, že hodnotím filmy ako celok a nie silné príbehy v nich obsiahnuté. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Fenomén týrania, dobre a možno prelomovo konečne ukázaný aj vo filme, hoci televízny formát, no nie je ho cítiť. Čakal som ale viac utrpenia, väčšiu tyraniu, myslím ukázanú, aby som sa dokázal stotožniť s rozsudkom. Aj keď fakt neviem, okolnosti sú jasné a 13 rokov v útlaku to je kus života a silná poroba. Ale predsa len ten skutok nemal ostať tak, ako ostal. V každom prípade táto téma je živá aj dnes po toľkých rokoch a prakticky sa s tým nič nerobí. Zavolá chuderka fízlov a oni povedia: "nemôžeme nič urobiť, pokiaľ sa vám nič nestalo." Teda pokiaľ ste živá. Super zákony chrániace kriminálnikov. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Medzi rodinnými tv filmami (based on a true story), ktorých som najmä v čase Vianoc a Veľkých nocí videl už mnoho, vyniká The Burning Bed ako rolls-royce medzi autami. Svoju zásluhu majú na tom presvedčiví herci, ktorí nie sú žiadne strnulé polená, ale flexibilní umelci, schopní vyjadriť širokú škálu emócií. Pritom ide o priam učebnicový príklad domáceho náslia. Manžel pije plechovkové pivo, nedokáže si udržať prácu, je neprimerane náročný a žiarlivý, vybíja si zlosť na odovzdanej manželke a deti hladujú. Obdobia relatívnej domácej pohody sa striedajú s ťažkými časmi rodinného exploi... Film zachytáva celý vývoj násilia až k tragickému koncu, ktorý je zároveň oslobodením. Poodhaľujú sa tiež inak nevysvetliteľné putá: prečo taká krásna ženská zotrváva dlhé roky vo vzťahu s úplným niemandom, na ktorého vôbec nie je odkázaná. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Farrah Fawcett tady ukazuje, že byla dobrá herečka a její pojetí ženy, která byla týrána a našla jen jedinou cestu, jak z toho uniknout, je hodně emotivní a silné. Celkově na vás bude mít snímek hodně intenzivní dopad. A pořád si budete říkat, proč jsou všichni proti ní, proč je proti sobě i ona sama. A uvědomíte si, že to tak někdy prostě je, že je těžké utéct. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Kdyby (kéž by) všichni týraní byli jako tady Fawcett,svítilo by to tady každou noc jak vo vánocích,- a hasiči by asi měli dost přesčasů k proplacení. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

42. Zlatý Glóbus za rok 1984 - cena (1) - *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Paul Le Mat + nominace (2) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herečka v minisérii / TV filmu - Farrah Fawcett ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Drsné, nechutně pravdivé, uvěřitelné. Dobře zahrané. Na druhou stranu by byla idiocie udělat z pravdivého, silného příběhu slabý film. ()

John80 

všechny recenze uživatele

Smutný príbeh o žene a jej tyranskom manželovi, čím všetkým si musela prejsť aj za občasnej prítomnosti deti. Dráma 3* ()

Reklama

Reklama