Reklama

Reklama

Navždy pannou

  • Itálie Vergine giurata (více)
Trailer 2
Itálie / Švýcarsko / Německo / Albánie / Kosovo, 2015, 90 min

Obsahy(1)

Děj je zasazen do fascinující části albánské společnosti, kde genderová proměna z ženy na muže je tradicí starou jako zdejší sněhem zaváté Dinárské hory. Alba Rohrwacherová v hlavní roli působivě ztvárňuje venkovanku, která se po čtrnácti letech prožitých coby muž vydává na nejistou cestu za znovunabytím své původní identity. V rámci místního zvykového práva kanun se žena může zříci své ženské identity a pod podmínkou slibu čistoty pak vystupovat a žít jako muž. Může se tak vyvázat ze silně podřízené role, kterou jinak kanun ženám předepisuje – svou přísahou však v podstatě vyměňuje jeden soubor sexuálních omezení za jiný. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (9)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně těžké téma a vhled do prostředí, kterému nerozumím a fascinuje mě, že někde v Evropě někdo takhle může smýšlet. Pro ten zajímavý nápad si ale tento film svůj prostor jistě zaslouží. Jen musíte brát v potaz, že to je klasické evropské, poměrně chladné, drama, které má za úkol ukázat odlišný svět. A to bez problémů splňuje. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Ak chceli tvorcovia priblížiť fenomén burrnesha (zaprisahaná panna) širšej európskej verejnosti, mohli to spraviť aj pochopiteľnejším a prístupnejším spôsobom. V prvej polovici je všetko nejasné, divák len tápe a musí si všetko domýšľať. Filmu tiež nepomáha ani skutočnosť, že hlavná hrdinka je sympatická asi ako žalúdočný vred. Objektívne tak na tri hviezdy, ale hory severného Albánska a svojrázna kultúra divokého Balkánu automaticky (a pod hrozbou noža na krku) zabezpečia aj štvrtú. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niečo medzi tromi a štyrmi hviezdičkami, no prikláňam sa k tej horšej variante. Forma bola dobrá, aj keď možno na niekoho tu je príliš veľa tichých miest a v ktorých sa navyše dej vlečie ako slimák na suchej asfaltke. Mne to nevadilo, proste nezávislý snímok ako sa patrí a najmä hlavnou predstaviteľkou vynikajúco zahraný. V mojom prípade je to skôr o námete - nič, čo by ma nejak extra zaujímalo, trans gender záležitosti idú mimo mňa. Na druhú stranu treba uznať, že niektoré reálie zo života domorodých obyvateľov "tam niekde vysoko v horách" boli mimoriadne zaujímavé. Tiež nebola zlá koncepcia príbehu - dve časové roviny, ktoré spolu postupne dotvárali celý príbeh. Aj napriek výhradám spokojnosť. 69/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mám rád takéto silné drámy, ale brutálne ťažko sa mi na ne pozerá. Nejak ma emočne rozsekávajú a mám pri nich nepríjemné pocity (scénky s plavčíkom, na plavárni alebo s jej dcérou). Ked' je koniec, vždy sa cítim, akoby mi niekto sňal bremeno ťažké nahovado z pliec! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velice silný a sugestivní příběh a v dnešní době, co se týče genderové rovnoprávnosti, svým způsobem i šokující. Příběh z Albánských hor, kde je žena muži podřízena tak vehementně, že se jeden až diví, že je něco takového ještě v 21. století možné. Asi nejšokující scéna je o rozhovoru otce s dospívající dcerou, kdy jí řekne že je čas ji provdat a že jako věno dostane kulku. A to proto, že když s ní manžel nebude spokojený, prožene jí její hlavou. Samozřejmě tu nechybí ani pokus o znásilnění partou chlapů. Scénář byl napsán dle knihy Elviry Dones popisující společnost s velmi přísnými pravidly pro ženy. A ty pravidla se tu divák dozví. Převážně nemají právo přijímat žádná rozhodnutí a musí žít podle omezujících pravidel patriarchální společnosti. Existuje však ustanovení, dle kterého, aby žena nemusela žít pod mužským opatrovnictvím, se může zapřísahat, že zůstane navždy pannou a že bude žít jako muž. A to právě udělala hrdinka příběhu Hana. A tak jako muž chodí oblečená a stejně se tak i chová. Jednoho dne ale odjede do Milána za svou sestrou, která kdysi také utekla, a snaží se vrátit ke svému ženskému životu. A že to nebude nic jednoduchého je víc než jasné. Žít svobodně a mít plnou nezávislost je hlavní myšlenkou tohoto snímku. Natočen je artovou kamerou a tak z toho ční plný realismus a přesvědčení. Film je tedy spíše pro náročné diváky, ale už kvůli svému obsahu se prostě musí vidět. ()

Gendarme 

všechny recenze uživatele

Zajímavé drama o tom jak těžké je být v dané Albánské vesnici ženou, které zde má opravdu hodně podřadnou úroveň a žádná práva.Proto je zde pravidlo že se můžou stát mužem za podmínky dodržení sexuální abstinence. A jak těžké je se proměnit zpátky v ženu., když už nemusí i nechce býti mužem. Občas mě vadilo trošku nereálné chování některých postav, které hned nepoznali, že hlavní postava je žena. Z filmů co jsem na 50.kviff by toto spadalo do té lepší poloviny. ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Není mi jasné, jak může fungovat formální dohoda společenství a jedince samotného, že se jedna bytost změní samovolně v bytost druhého pohlaví, aniž by a) prodělala operaci či b) byla transsexuální, ale: "Jiný kraj, jiný mrav." Skvělá Alba Rohrwacher, zvláštní téma na hranici queer filmu (ať to zní, jak to zní). ()

Související novinky

Italský film v Praze a Brně

Italský film v Praze a Brně

03.12.2015

To nejlepší z italské kinematografie nabídne na začátku prosince putovní přehlídka XIII. ročníku Středoevropského festivalu italského filmu MittelCinemaFest 2015. V Praze v kině Lucerna proběhne v… (více)

Reklama

Reklama