Reklama

Reklama

Navždy pannou

  • Itálie Vergine giurata (více)
Trailer 2
Itálie / Švýcarsko / Německo / Albánie / Kosovo, 2015, 90 min

Obsahy(1)

Děj je zasazen do fascinující části albánské společnosti, kde genderová proměna z ženy na muže je tradicí starou jako zdejší sněhem zaváté Dinárské hory. Alba Rohrwacherová v hlavní roli působivě ztvárňuje venkovanku, která se po čtrnácti letech prožitých coby muž vydává na nejistou cestu za znovunabytím své původní identity. V rámci místního zvykového práva kanun se žena může zříci své ženské identity a pod podmínkou slibu čistoty pak vystupovat a žít jako muž. Může se tak vyvázat ze silně podřízené role, kterou jinak kanun ženám předepisuje – svou přísahou však v podstatě vyměňuje jeden soubor sexuálních omezení za jiný. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (9)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně těžké téma a vhled do prostředí, kterému nerozumím a fascinuje mě, že někde v Evropě někdo takhle může smýšlet. Pro ten zajímavý nápad si ale tento film svůj prostor jistě zaslouží. Jen musíte brát v potaz, že to je klasické evropské, poměrně chladné, drama, které má za úkol ukázat odlišný svět. A to bez problémů splňuje. ()

Gendarme 

všechny recenze uživatele

Zajímavé drama o tom jak těžké je být v dané Albánské vesnici ženou, které zde má opravdu hodně podřadnou úroveň a žádná práva.Proto je zde pravidlo že se můžou stát mužem za podmínky dodržení sexuální abstinence. A jak těžké je se proměnit zpátky v ženu., když už nemusí i nechce býti mužem. Občas mě vadilo trošku nereálné chování některých postav, které hned nepoznali, že hlavní postava je žena. Z filmů co jsem na 50.kviff by toto spadalo do té lepší poloviny. ()

Reklama

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Není mi jasné, jak může fungovat formální dohoda společenství a jedince samotného, že se jedna bytost změní samovolně v bytost druhého pohlaví, aniž by a) prodělala operaci či b) byla transsexuální, ale: "Jiný kraj, jiný mrav." Skvělá Alba Rohrwacher, zvláštní téma na hranici queer filmu (ať to zní, jak to zní). ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Ak chceli tvorcovia priblížiť fenomén burrnesha (zaprisahaná panna) širšej európskej verejnosti, mohli to spraviť aj pochopiteľnejším a prístupnejším spôsobom. V prvej polovici je všetko nejasné, divák len tápe a musí si všetko domýšľať. Filmu tiež nepomáha ani skutočnosť, že hlavná hrdinka je sympatická asi ako žalúdočný vred. Objektívne tak na tri hviezdy, ale hory severného Albánska a svojrázna kultúra divokého Balkánu automaticky (a pod hrozbou noža na krku) zabezpečia aj štvrtú. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velice silný a sugestivní příběh a v dnešní době, co se týče genderové rovnoprávnosti, svým způsobem i šokující. Příběh z Albánských hor, kde je žena muži podřízena tak vehementně, že se jeden až diví, že je něco takového ještě v 21. století možné. Asi nejšokující scéna je o rozhovoru otce s dospívající dcerou, kdy jí řekne že je čas ji provdat a že jako věno dostane kulku. A to proto, že když s ní manžel nebude spokojený, prožene jí její hlavou. Samozřejmě tu nechybí ani pokus o znásilnění partou chlapů. Scénář byl napsán dle knihy Elviry Dones popisující společnost s velmi přísnými pravidly pro ženy. A ty pravidla se tu divák dozví. Převážně nemají právo přijímat žádná rozhodnutí a musí žít podle omezujících pravidel patriarchální společnosti. Existuje však ustanovení, dle kterého, aby žena nemusela žít pod mužským opatrovnictvím, se může zapřísahat, že zůstane navždy pannou a že bude žít jako muž. A to právě udělala hrdinka příběhu Hana. A tak jako muž chodí oblečená a stejně se tak i chová. Jednoho dne ale odjede do Milána za svou sestrou, která kdysi také utekla, a snaží se vrátit ke svému ženskému životu. A že to nebude nic jednoduchého je víc než jasné. Žít svobodně a mít plnou nezávislost je hlavní myšlenkou tohoto snímku. Natočen je artovou kamerou a tak z toho ční plný realismus a přesvědčení. Film je tedy spíše pro náročné diváky, ale už kvůli svému obsahu se prostě musí vidět. ()

Galerie (18)

Související novinky

Italský film v Praze a Brně

Italský film v Praze a Brně

03.12.2015

To nejlepší z italské kinematografie nabídne na začátku prosince putovní přehlídka XIII. ročníku Středoevropského festivalu italského filmu MittelCinemaFest 2015. V Praze v kině Lucerna proběhne v… (více)

Reklama

Reklama