Reklama

Reklama

Co žere Gilberta Grapea

  • USA What's Eating Gilbert Grape (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (796)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní porovnávat herecké výkony DiCapria a Deppa, ale nelze se tomu ubránit. Od Johnnyho se to tak nějak už čekalo, ale Leo byl neznámou tváří a svojí roli, přestože tyto bývají "vošajstlich" právě tím, že lze lehce sklouznout do přehrávání a trapasu, zvládl tak, že to byl JEHO film. Každopádně tenhle Hallstrom je jeden z nejlepších. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Lea di Capria, který je tak strhující, že mu věříte každý pohyb, každé gesto. Příběh, který dojme a pohladí zároveň. Jasný tip pro Leovy odpůrce, kteří možná změní názor. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert také díky tomu, že herci opravdu mají co hrát. Johny Depp, Leo DiCaprio (opravdu není jen manekýn) a také Juliette Lewis předvádějí opravdu fantastický výkon, navíc povedený scénář, dojemný příběh a příjemná až komorní atmosféra, hezká hudba... Ode mě opravdu poctivé 4,5* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem se na film těšil kvůli Deppovi, ale to co mi nakonec doslova vyrazilo dech nebylo z Deppa, ale z DiCapria, a to se psal prosím rok 1993. DiCaprio tenkrát devatenáctiletej kluk zahrál dost možná jeho nejlepší roli, roli dementního bratra, který dementní doopravdy je, ale tím svým dokonalým herectvím doslova vyráží dech, no a to několik let na to DiCapria pořádně nikdo neměl rád, za to, ve kterých filmech hrál s tím, že hrát pořádně neumí, no a podívejme se jak je na tom teď. Minimálně pro mě jeden z nejlepších herců současnosti. Takže když budu mluvit s nějakým odpůrcem DiCapria tak ho s láskyplným přesvědčením pošlu na tento film, a věřím že změní názor. Jinak film samotný není nic vizionářsky originálního nebo extra nápaditého. Je to životní drama několika lidí, kterých je na světě mnoho, a těch filmových také nebude málo. Jenže tenhle má prostě v sobě takovou energii, že čtyři hvězdičky si se svým uhrančivým výrazem rozhodně zaslouží. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Hallstrom opět natočil příjemný film, kde to nejlepší je absolutně dokonalý Leonardo - jde o jeho nejlepší výkon vůbec a o jeden z nejlepších hereckých výkonů, jaké jsem kdy viděl. Za svůj výkon byl nominován na Oscara a že ho nedostal a dostal ho nijak převratný Tommy Lee Jones za Uprchlíka nedokážu pochopit. Při dojímavé scéně na konci to zahrál tak, že jsem nedýchal. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších snímků se sociálním rozměrem v dějinách americké kinematografie. A mluvíme-li tedy konkrétně o kinematografii americké, je příznačné, že takovýhle snímek natočil právě emigrant (jen letmo odkazuji k podobnému fenoménu v Americe realizovaných děl Ang Leeho, Miloše Formana a mnoha dalších). Lasse Hallström zrežíroval svůj snímek tak mistrovsky, že si nedovedu představit diváka, kterého nechá jeho opus magnum chladným. Co žere Gilberta Grapea je vpravdě krásný, citlivý a lidský film, který slova mohou opsat jen z menší části, větší část totiž tvoří prožitek a pocit, ten ovšem slova jen těžko zachytí... Tenhle nádherný snímek o rozměrech a úhlech života, jichž si mnoho lidí v reálu denního shonu ani nepovšimne, má bolavou podstatu...svět je tvrdé místo pro život... Pro mne jasných 100 % Podobné filmy: Bílá vrána, Benny a Joon, Rain Man ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý film. Emoce to ze mě vyždíme i když jsem to viděl asi čtyřikrát. Johnny Depp hraje ultrasympaťáka a hraje ho skvěle. Leonardo DiCaprio předvádí něco neuvěřitelného (Oscar měl být jeho). Líbila se mi i malá role Crispina Glovera. Asi nejlepší výplod Lasse Hallströma. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nebýt DiCapria, je to za 3*. podobných filmů jsou spoousty a tenhle není ( právě kromě zmiňovaného DiCapria ) ničím výjimečný. Depp není vůbec nosná postava. Díky za Lea. Radši mrkněte na Poslední představení od Bogdanoviche... ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Moc krásný filmeček. DiCapriova nominace na Oscara je právem zasloužená. Na to kolik mu bylo let teda zírám s otevřenou hubou. Skvělý herecký výkon taky předvedl Depp, ostatně jako vždy :) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

"Amy, where is Arnie?" Hořkosladké drama s hlavním tématem v upevňování rodinného ducha a navíc přesně podle mého gusta. Navíc s famózním obsazením, kterému vévodí introvertně naladěný Depp a naprosto dokonalý DiCaprio, kterému jeho Arnieho nepřestane věřit ani na vteřinu. Shodou náhod se v prvním velkém Hallströmově filmu sešli tři mistři menších rolí - v té době poměrně známá Mary Steenburgen, civilní, avšak osudová dívka Juliette Lewis a vyhlášený hollywoodský přihrávač John C. Reilly. I oni přispěli k neopakovatelné atmosféře totálního maloměstského zapadákova, ze kterého je to všude daleko a kde nejdiskutovanější událostí je pokus o zdolání vodní věže. Hallströmův ideální rozjezd k prvotřídní hollywoodské kariéře. ()

tron 

všechny recenze uživatele

DiCaprio s oscarovou nomináciou na seba síce strháva pozornosť, nehovoriac o gaučovej matke, ale mňa skôr zaujal Depp, ktorý stvárnil búrliváka inak ako je zvykom - introvertne. To nezahrá nikto, kto nevie, o čom je reč. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je v podstate o nicem, nic moc se tu nedeje, pouze par hlavnich postav a jejich vsedni starosti a radosti. Ale jelikoz se tu seslo fakt kvalitni obsazeni, tak to staci. Vsechny hlavni postavy jsou totiz skvele napsany, takze herci maj co hrat a vetsina to vyuziva naplno. Depp je tradicne perfektni, akorat ta barva vlasu moc nevysla, obcas je ma cerny, obcas zrzavy, to tvurcum nejak uteklo. No a pak tu je prekvapive skvelej DiCaprio, kterej toho dementa hraje tak presvedcive, ze mi fakt lez mistama silne na nervy a mel sem desnou radost, kdyz mu Depp vysvetlil, ze by se mel vykoupat. Celkove misty sice trochu utahany, ale perfektne napsany, zrezirovany a zahrany drama, ktery si pet hvezdicek zaslouzi. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek.Jeden z nejlepších od Hallstroma...DiCaprio -ač ho moc nemusim- je vynikající a Depp s Lewisovou taktéž.Dokonce jsem si na konci filmu i pěkně zaslzel! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Film pre všetkých ktorí si myslia, že Leonardo nevie hrať. Tento film jednoznačne kradne pre seba a nezabráni mu v tom ani Johnny Depp. Je to dosť nedynamické ale záverečných 10 minút je dokonalých. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Filmy Lasse Hallströma jsou opravdu tak neuvěřitelně lidské a nádherné až se člověku zatají dech. Příběh jako vystřižený, nechci říci z obyčejného života, ale rozhodně věřím, že podobný uděl má mnoho lidí. S rolí Gilberta Grapea jsem se po celé dvě hodiny zžíval a neustále si opakoval, jak mám ten život sakra jednoduchý. Johnny Depp byl už v době vzniku celkem hvězda (přeci jenom měl za sebou Střihorukého Edwarda) a tak se od něj čekal kvalitní herecký projev, který zvládl a celou roli Gilberta zahrál perfektně. Mladičký Leonardo DiCaprio, představitel Gilbertova retardovaného brata Arnieho, touto rolí na svůj nízký věk překvapil asi všechny a dokonce páni z Akademie si jeho neobyčejného výkonu všimli a nominovali ho na Oscara za vedlejší roli. Další kdo skvěle sekundoval Deppovi a DiCapriovi je Juliette Lewis, která už přesvědčila v Mysu hrůzy, že je to talentovaná herečka. Zkrátka poctivé drama z nelehkého rodinného života. Všem vřele doporučuji........ ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem poprvé viděla v dobách těžké puberty a těžkého odporu k DiCapriovi, zbožňovanému mým okolím. Ne že bych ho po tomhle nebo kdykoli poté zbožňovat začala, ale změnila jsem svůj původní názor, že se jedná o výrostka vzhledově nezajímavého (na tom trvám pravda stále) a herecky nenadaného (od toho jsem díky Erniemu ustoupila). ()

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama