Reklama

Reklama

Tři a půl minuty, deset výstřelů

(festivalový název)
  • USA 3 1/2 Minutes, 10 Bullets (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tento případ rozhořčil nejen americkou veřejnost a silně zasáhl do celospolečenské debaty o rasově motivovaném násilí a legislativě regulující držení zbraní. Odehrál se na Floridě v roce 2012. Michael Dunn, muž středního věku, zastřelil u benzinové pumpy sedmnáctiletého chlapce Jordana Davise. Důvodem k roztržce byla hlasitá hudba v autě se čtyřmi mladíky a nepochybně i barva jejich pleti. Dunnův advokát postavil obhajobu na tvrzení, že se jeho klient obával ozbrojeného útoku. Mimořádným přínosem dokumentu je detailní pohled na dramatický průběh soudního přelíčení, včetně záznamu výslechů a telefonátů obžalovaného. Na filmovém festivalu Sundance film získal Zvláštní cenu poroty za společenský dopad. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prípad bez záhad a twistov, akých je v USA na milióny. Zmysel žiadny, zámer viac než jasný. Nepopieram rasistický nádych, no toto je od HBO absolútne silená záležitosť, to by musel byť dokument o takmer každej vražde černocha v amerických uliciach. Navyše. Nemá to grády ani mimoriadnu emotívnu zložku .. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Obnažený, mimořádně formálně čistě (přitom esteticky originálně) a věcně natočený pohled na zvrácený průběh amerických soudních procesů, které se rozjíždějí v případě vážných občanských zločinů. Obžaloba, obhajoba, řečnické hrátky se stanovisky, emočně vypjaté, apelující závěrečné řeči, tatíček soudce a porota z lidu, přesně jak to znáte z hraných filmů. Jenže tady se stejným způsobem manipuluje s příšerným a jednoznačně brutálním zločinem, do nějž vyústila úplně všední situace, u jaké se mockrát nachomýtl asi každý z nás - pětice mladých kluků na parkovišti u obchodního centra sedí v autě a poslouchá nahlas muziku. Začne je buzerovat neurotický starší chlápek z vedlejšího vozu, a když kluci hudbu neztlumí, ale dohadují se s ním, chlap vystoupí a navrtá to do nich sérií výstřelů. Jednoho chlapce přitom zabije. -- Co všechno se kolem toho dá nažvanit? Jak se dá realita přetáčet? CO se honí v mozku obyčejným žlučovitým, uštvaným lidem? Jaké zcestné zájmy je možné při morálním hodnocení takové situace sledovat? Garantuju Vám, že při představě, že byste se z jakéhokoli důvodu, třeba i jen jako svědkové, měli součástí podobného "právního" a "spravedlnost zjednávajícího" procesu stát Vy, Vám nezůstane na těle ani jeden chlup nevztyčený. Bez ohledu na to, jak bude nakonec znít rozsudek, ten proces je doopravdy pomatený a šílený, jako je chorá dnešní většinová společnost. A film je klidný dokumentární skvost. *~~ ()

Reklama

Reklama