Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Australská historická minisérie vypráví o čtyřech mladých pěšácích účastnících se bitvy o Gallipoli, kteří se odlišně vyrovnávají s osudem válečníka v zákopech.
Tento seriál byl odvysílán ke stoletému výročí bitvy o Gallipoli, tragické bitvy první světové války vedené Velkou Británií a Francií proti Osmanské říši. (geklon)

Recenze (16)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Turci nevedia bojovať. Nikdy nevedeli..." Videl som zatiaľ iba prvý diel, k ostatným sa dostanem neskôr, ale už tu je vidieť obrovskú kvalitu. Hlavný predstaviteľ Kodi S. McPhee od filmu Cesta prešiel kus vlastnej cesty a z chlapca sa pomaly stáva chlap. Po tomto pekle s názvom Gallipoli sa ním zaručene stane. Je na najlepšej ceste stať sa hercom skutočnej veľkosti a vážnosti, už teraz hrá s hviezdnymi hercami- viď jeho nový western Slow West. Vo filme sme svedkami vylodenia a prvého kontaktu s tureckými jednotkami. Väčšinu scén tvorí dobíjanie kopcov a zoznamovacie scény z kruhu bežných vojakov i velenia. Akčné scény sú na slušnej úrovni, no kvalitu poznáš skôr podľa tých neakčných. Samotný dej i dialógy v nich sú zatiaľ napínavé a zdá sa, že v ďalších dieloch sa to naplno rozbehne. Pochváliť musím i dobrú hudbu. Predbežne dávam plný počet, prípadne po ďalších dieloch hodnotenie upravím, ale nemyslím si, že to bude menej ako štyri hviezdy. Kvalita tam je, to sa pozná. A čo by to bol za vojnový prínos v žánri bez Sabatonu? 90%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Bylo mi teprve 17 let. K armádě jsem se dal ze stejného důvodu jako všichni ostatní. Bojovat za krále, za Britské impérium, přispět svým dílem. Říkali, že to bude dobrodružství. Byla to správná věc. S mým bratrem Bevanem jsme se dali k armádě, abychom bojovali proti Němcům. Ale teď jsem seděl na malé loďce při invazi do země, o které jsem nikdy dřív neslyšel. A nyní, za rozbřesku se král, Britské impérium i správné věci zdáli být daleko.... '' --------------- Tak tohle je bez debaty velkej brácha Bratrstva neohrožených a Pacifiku. Kdo mně zná, ví, že zalomený klobouky mám ve velké oblibě a vůbec všechny australácké filmy. Samozřejmě jsem viděl Galipoli s mladičkým Melem, ale už je to nějaký pátek. Už tehdy mnou film otřásl, vrcholem byl onen bajonetový útok... Tenhle seriál pojednává o tom samém, ale má na to prostor sedmi dílů a je to tomu tak dobře. Invazi v úseku Australánů a kiwi (Novozélanďáků) si tak máme možno vychutnat od první minuty kdy dna výsadkových loděk za tmy začala dřít o kamenité dno tureckého břehu. První výstřely, první mrtví. Je to šok, ale adrenalin proudí krví jako o závod a nedává možnost moc přemýšlet. Navíc píšťalka kapitána stále píská - vpřed. První hřeben, druhý hřeben, úbočí, další hřeben... Jde to dobře byť je postup vzhůru v plné výstroji náročný. Jenža pak... Turci dělají protiútok. No tak chlapci, volá kapitán. Vezmeme si hřeben zpět. Podaří se. Jenže Turci dělají další protiútok... Najednou se ukazuje, že munice je povážlivě málo... O mrtvé z čety i zabité Turky se doslova zakopává a i když ten hřeben byl už 4x dobit zase bylo nutno se stáhnout... Do toho začalo pršet... Začíná se nabízet stále palčivější otázka - Co tu vlastně sakra děláme??? .... --- Jsem nadšen. Obdivuji ty kluky. Jistě v tom byla hodně romantických představ a touhy po dobrodružství mimo rodnou hroudu. Vždyť často šlo o kluky z farem. Ale tan fakt, že se do války Británie hlásila dobrovolně hromada mladých můžů z celého commonwealthu je fascinující. Do boje za krále... Zrovna Autrálie, země vyděděnců, trestanců.. V odmnáctém století stačilo v Anglii ukrást chleba na ulici a už jste jeli na druhý konec světa bez zpáteční jízdenky... A potomci těchto chudáků se pak hlásí dobrovolně do války v Evropě? Prostě fascinující. O to smutnější je znovu skutečnost, že pro některé velitele měly tyto zámořské armády menší cenu než třeba britské oddíly... Zkrátka a dobře, tohle je seriál na jedničku s hvězdičkou. Takhle se to má dělat, takhle to máme rádi ! Já tleskám a znovu říkám, Austráláci mám vás rád! Dávám za 5 nábojů do pušky. * * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedna z lepších vojnových minisériií, ktorá zaujímavou a divácky atraktívnou formou (hlavne čo sa týka výborných akčných scén) sleduje osudy niekoľkých kamarátov, ktorí mali tú smolu, že sa zaplietli do bitky o Gallipoli - Churchillov dobrý nápad sprznený neschopným generálom Hamiltonom. Páčilo sa mi, ako sa počas priebehu minisérie vzťahy medzi frontovými kamarátmi aj oboma bratmi vyvíjali a ako sa menili spolu s upadajúcimi nádejami na víťazstvo. Neobišlo sa to však bez niekoľkých slabších scén, ktoré celkovú stopáž len zbytočne natiahli, pričom návraty do minulosti oboch bratov by som dramaticky inak spracoval. Zhustená verzia sa sem hodila viac, minimálne by to pomohlo emotívnej stránke. Inak páčili sa mi aj pasáže s novinármi, tu je krásne vidno, že "ohýbanie" verejnej mienky a zavádzanie verejnosti bolo na dennom poriadku už pred sto rokmi (samozrejme prvopočiatky už prišli spolu s prvými tlačivami). Veľká spokojnosť. 80/100 ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to hezký seriál, navíc historicky poměrně věrný, co se týče vývoje dění na bojišti. Bitevní scény nejsou nějak megalomanské, spíš jsou to přestřelky nebo výseč velké fronty, přesto působí živě a věrohodně. Co je spíš problém, je velké množství dějových linií a postav. Máme čtyři pěšáky (z nichž se mi jakž takž zaryli do paměti dva - ten hlavní a jeho kámoš Bev), spoustu generálů, novináře a taky postavy z minulosti ve flashbacích. Klidně bych se obešel bez linie s novináři, která nic zásadního nepřináší a bez neustálých vzpomínek na domov. Seriál by tím získal přece jen trochu větší dynamiku. Namísto toho by třeba bylo fajn si najít aspoň jednu postavu z druhé strany zákopů a k tomu třeba plukovníka Kemala (pozdějšího prezidenta Kemala), což by dalo tomu všemu trošku plastičtější charakter. Ale jak píšu, je to dobrý seriál, kdyby se něco takového natočilo tady třeba o našich vojácích z 1. světové války, byl bych nepochybně nadšený. Takhle je to takových 65 %. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi kvalitního počinu jsem se od protinožců dočkal. Když jsem se na seriál chystal podívat, doufal jsem, že by nemusel být špatný, ale nečekal jsem, že budu na konci naprosto spokojený. Gallipoli jsem si tak užil, že necítím potřebu cokoli kritizovat, chtěl bych australské tvůrce naopak pochválit za to, jakým způsobem se postavili k důležité části své historie. Klidně to mohlo skončit jako patetická oslava národních hrdinů, ale místo toho natočili střízlivou, realisticky syrovou sérii, kterou pro ty kluky ze zákopů udělali opravdu mnoho. Alespoň já to tak viděl. Tímto děkuji Big Bearovi za to, že mi seriál doporučil, jeho srovnání s Bratrstvem neohrožených vůbec není od věci, cítil jsem to podobně. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Dost rozvláčné. Na konci šestého dílu jsem byl už docela rád, že to skončilo, byť dost otevřeně a neurčitě - a hle, on ještě sedmý díl. Zbytečně roztahané a více než nějakého válečného dramatu je zacíleno na psyché hlavního tintítka, kterému jsem nevěřil, že není lehčí než jeho puška, a pár velících. Hrůzy války by se dali spočítat za sedm hodinových dílů na obou rukách, ale výsledkem mi bylo, že sem tam leží čísi zuby a pálka hlavy, ale jinak... to vyznívalo uspávačně. Celá linka s válečnými dopisovateli byla poměrně zbytečná a co už bylo ředěné, to ještě více ředila. Rozředěné koukatelné ***, znovu ale nemám důvod se do toho kdykoliv pouštět. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Letos je tomu sto let, kdy se odehrála jedna z nejtragičtějších bitev první světové války mezi Britským impériem a Osmanskou říši. Tento mlýnek na maso je pozdějí znám jako bitva u Gallipoli. A právě tato sedmidílná série sleduje osudy několika australských vojáků od vylodění až po jejich stažení po osmi měsících. I když jsem nějak nemohl ze začátku přijít na chuť pojetí příběhu, nakonec se z toho vyklubal skvělý válečný počin, který si z divákem pohrává hlavně z hlediska autentičnosti a duševnímu rozpoložení hlavních postav, které mimochodem působí dost sympaticky a člověk si k nim dokáže vytvořit vztah. A navíc, neztrácí se v nich, což považuji v kontextu epického tažení s velkým počtem postav za velmi povedené. Po dlouhé době tu máme proto povedený seriál, který má něco do sebe, po všech stránkách. A protože to je změna oproti druhé světové, o které už bylo natočeno nespočet sérií, a zde jsem viděl něco podobného poprvé, přikloním se i k té páté hvězdičce. 90%. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se soustředí hlavně na osud dvou bratrů Johnsonových a jejich jednotku, má tato minisérie o neúspěšném pokusu Dohody ovládnout v roce 1915 Dardanely daleko širší záběr. Realistické scény ze zákopů se tak střídají s obrazy neschopného velení, stranou nezůstává ani role válečných korespondentů. Závěrečná myšlenka souzní s finále Kurosawových Sedmi samurajů. Jen jsem si kladl otázku, zda tehdejší pušky opravdu zněly spíše jako vzduchovky, ale možná jsem už jen příliš navyklý na burácivý sound, kterým diváka většina současné filmové produkce doslova ohlušuje. Pátá epizoda pak dává vzpomenout na vynikající (stejnojmenný) Weirův snímek. ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Filmů a seriálů z první světové války mnoho není, proto jsem tenhle seriál uvítal s velkou radostí. Hned první díl začíná vyloděním, neni to žádný masakr jaký by jsme asi očekávali ale celkem poklidné vylodění. Masakr nastává až v nějakém čtvrtém nebo pátém dílu, kdy na sebe obě válečné strany nestálé a bez úspěchu útočí. Celkově bych řekl že právě ten pátý díl je nejlepší, je v něm hodně emocí. Mě tenhle seriál moc překvapil a nemůžu dát jinak než plný počet, protože Gallipoli si ho bezesporu zaslouží. ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Tak asi takhle nějak si představuju válečný seriál. Tohle je rozhodně jeden z nejlepších seriálů z Velké války posléze tedy 1.světové války a to ještě o bitvě která se často dává bokem a pořád dokola se jenom omílají jatka na západní frontě v zákopech, ale právě i tady je vidět, že nejenom ve Francii, ale i právě tady v Gallipoli u Dardenelského průlivu šlo o nesmyslné vedení války tehdejší generality a o nesmyslné posílání mladíků po tisících do nesmyslných útoků přímo na smrt. Za mě plnej počet hvězd! ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá miniséria, Je realistická, vyhýba sa pátosu, ale zároveň vie byť v mnohých chvíľach dojemná. Nečakajte žiadnu nadmernú heroizáciu ani patriotického ducha, je to proste príbeh o mladých chlapcoch uprostred vojnového pekla. Zrežírované a zahrané je to taktiež na vysokej úrovni. Dôležitý je aj fakt, že dej dokáže zaujať aj mimo bojových sekvencií, a až na jednu slabšiu epizódu sa nemáte kedy nudiť. Sú tu aj podľa mňa zbytočné spomienkové sekvencie z domova, ktoré k výslednému dojmu skôr uškodia. Vrcholom je pre mňa piata epizóda, ktorá ponúka známy útok "light horse", ktorý bol znázornený aj v závere Weirovho "Gallipoli", a v tomto prípade ide o nemenej dojemné divadlo. 80%. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Diky diky za to, ze vubec neco takoveho vzniklo. Musim ale rict, ze serie trpi klasikou televizni tvorby a to je napln dilu. Myslim, ze by klidne mohly byt ctyri a o to vyzivnejsi. Ale tekhle to proste musite vzit a nebudete zklamani. Dozvite se o cernych murach vojaku, o strachu a hlavne o neskutecne zbytecnosti a marnosti celeho konfliktu a boju. Kdo ma rad valecne filmy, tohle je abeceda valecnych filmu. ()

Wartord 

všechny recenze uživatele

První světová není v hledáčku filmové tvorby, protože je...nezajímavá. Kdo by dokázal vyrobit z téhle zákopové frigidní impotentní látky srdcervoucí drama? Australané to dokázali. Můžeme více či méně úspěšně pochybovat, jak moc se minisérie zakládá na historických souvislostech, ale ty úvodní scény obsazování kopce, a ta hrozná nafintěnost generálů a jejich impotence (a zdá se, že se to týká i té sexuální) cokoliv rozhodnout je na ránu pěstí. Diváka to doslova rozčiluje, a kroutí hlavou, kolik lidí kvůli jejich naivitě padlo. Ano, i to se stává. No a konečně se staneme svědky i tiskové cenzury ve vyspělých demokratických státech, ale né kvůli obyvatelstvu, ale aby se vlády nedověděly, co se děje. V době před všemi těmi internety to bylo celkem snadné. Celkově zdařile natočené, s výborným hudebním podkresem a slušnými hereckými výkony, ikdyž hlavní postava byla trošku tělesně neuzpůsobená...ehm...držení pušky. ()

cernymotyl 

všechny recenze uživatele

Hodně slušná minisérie. Válečné scény občas střídají hluchá místa, ale není jich moc. Atmosféra zákopové války se povedla na výbornou a výkony herců s neznámou tváří byly za jedna. Musím pochválit i srozumitelnost děje podle skutečnosti. I neznalý divák pochopí jak to na Gallipoli probíhalo. Co ale nemůžu odpustit je možná hloupost, ale mě to vážně vadilo. Kde vzali v roce 1915 vojáci cigarety s filtrem??? ()

dunbar 

všechny recenze uživatele

Krásna, kompaktná miniséria, fantastická hudba. Ďalší dôkaz, že politika (ktorej je vojna pokračovaním) môže byť často iba výsledkom ambícií zakomplexovaných chudákov. Ostáva veriť, že kpt. Danko sa nikdy k ozajstnej vojne nedostane. ()

Reklama

Reklama