Reklama

Reklama

Putování zažívacím traktem

(TV film)
  • Velká Británie Guts: The Strange and Mysterious World of the Human Stomach
Velká Británie, 2012, 49 min

Obsahy(1)

Muž nabídl své tělo pro jedinečný vědecký experiment s kamerou putující trávicím systémem. V londýnském Muzeu vědy byla připravena velice neobvyklá ukázka. Před stovkami návštěvníků se tu podrobně zkoumal zažívací trakt. Televizní redaktor Michael Mosley spolknul miniaturní kameru v malé kapsli, která pak celý den putovala jeho tělem a během cesty živě vysílala na obrazovku záběry z vnitřku jeho zažívacího traktu. Našla v něm kroutící se trubice, žíravou kyselinu a neúnavné svaly. Odhalila přede všemi jeho nevábnou práci, která normálně probíhá ve skrytu, a bez které bychom vůbec nemohli žít. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Většinu věcí jsem znal, čekal jsem spíš na nějaké netradiční informace. Znovu jsem nedostal odpověď , jestli se alespoň trochu tráví potrava i v tlustém střevě. Přeci jen uvolněný zubní můstek za 13 tisíc korun ze mě vyšel až třetí den. Nevěděl jsem, že naše střeva vstřebají denně 7 litrů potravy a tekutin a v zažívacím traktu je stejná síť neuronů jako v mozku, která trávení řídí. Lékaři nyní přichází na to, že střevo je další životně důležitý orgán v těle. Na jedné přednášce říkali, že naši předci měli ve střevě dva tisíce bakterií. Střevo moderátora dokumentu v tisícem bakterií je tedy dost chudé, asi kvůli konzervantům. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Kdo zažil trubku v zádi, rád se na podobný dokument s nadějí podívá. Ach jo, proč nelze natočit normální fakrografický dokument bez „humoru“ a vtípků byť anglických?! Myslím, že je to na škodu věci. Dlužno uznat, že ještě děsnější bývají dokumenty z USA, které musí zohledňovat intelekt a schopnost soustředit se tamního divactva. Říkáme tomu: pořad typu „dia dia dá“. Vše se mnohokrát opakuje, aby divákovi něco neuteklo, protože zrovna chroustal brambůrky a neslyšel, či „odběhl“ s Coca Colou. Bývá to krušná prospekce myšlenek a faktů a mnohdy to za tu námahu nestojí protože obdobné informace v našich končinách jeden obdrží na prvním stupni ZŠ. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dokumenty britské BBC jsou opravu skvěle zpracované, nápadité. Bohužel cesta zažívací trubicí může být i zdlouhavá a nudná, proto autoři uhýbají k vedlejším tématům. Dokument mohl mít klidně poloviční stopáž a být opravdu jen o cestě kamery s vysvětlujícím komentářem, jak nám průvodní text ČT slibuje. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama