Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příliš zaneprázdnění rodiče nemají na své děti čas. Tento neblahý jev filmaři diagnostikovali již v 60. letech a Červená kůlna jej dosti věrohodně zpracovává. Přes určení dětskému publiku tak výpověď přesahuje do světa dospělých. Hrdinou příběhu je malý chlapec, jenž své osamění vyřeší tak, že se skamarádí s rázovitým staříkem, v jehož kůlně se skrývá mnoho překvapivých tajemství a dosud nevídaných věcí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nádherný, až překvapivě harmonický výlet na periferii. Když se pan Horáček dostane při hledání přístřeší pro své embéčko ke staré boudě pana Andrýse, protnou se rázem světy všech zúčastněných a nic už není jako dřív. Rozšafný stařík okouzlí jak malého Míšu, který v něm nachází kamaráda, jehož nenalezl mezi svými vrstevníky a jenž se stává jeho průvodcem neznámým světem zapomenutého stáří, v němž samotu nezastíní sebevětší činorodost, tak paní Horáčkovou, kterou těší jeho staroškolní gentlemanství, a nakonec i pana Horáčka, jak se ukáže především v závěrečné scéně (jejíž ohromná emoční hloubka je podána jen náznakem, se sympatickou skromností a nepatetičností). Bohuš Záhorský je coby pan Andrýs dokonalý, utváří svou postavu komplexně, jazykově i mimicky, je v něm koncentrována veškerá trpká poezie jeho situace. Jeho sklepní byt je království vzpomínek probouzených starými předměty a (proč to neříct?) chlastem. Vše přítomné, „aktuální“ je redukováno jen na nohy chodců míjejících okna jeho bytu bez povšimnutí. Bouda se starou, nepojízdnou pragovkou má nezastřeně lhotákovský půvab, a asambláž harampádí v ní je opět především šifrovanou biografií jejího majitele. Výborní jsou i Darek Vostřel a Jana Štěpánková coby rodiče a samozřejmě i David Schneider v roli chlapce Míši. Jeho oči jsou klíčem k obraznosti celého filmu: ta přes svou civilnost nepostrádá krásu (spočívající ve výběru a kombinaci zachycovaných zátiší a scén), danou právě dětským okouzlením z nově poznávaných skutečností. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Kdyby tys kupoval Aljašku, tak jí maj dodnes Rusové."                                                                                                          Příjemný pohodový film, který pohladí. Lék na dnešní uspěchanou dobu, atmosféra doplněná muzikou Evžena Ilína. Všechno ostatní už tu napsali vypravěč, Siegmund, Sator, pytlik... ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Vedle zde již chválených Záhorského a Schneidera bych vyzdvihl fascinující Vostřelovu flegmatičnost. Haranti mu rozflákají blinkr u auta, počmárají mu ho, jeho syna šikanují a on to nijak neřeší, jen se spokojeně směje pod vousy. Film je také hodně socialisticky realistický - bez úplatků člověk nesežene ani garáž a normálně musí čekat u lékaře dlouhou frontu, zatímco s příslušnými známostmi jde rovnou do ordinace, kde mu kouřící lékař udělá přednášku o škodlivosti cigaret. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak tyhle filmy vůbec nejsou moje parketa, ale tento stál za to. Příjemný relax na chvíle klidu. Takové prosté pohlazení po životem smýkané dušičce. Skvělý pan Záhorský, ale i ostatní. Jen škoda, že i zde nebyla vynechána agitační scénka, ale až tak hrozné to nebylo. Poněkud mi uniká věta v textu ofic. distributora kde se píše, že příliš zaneprázdnění rodiče nemají na své děti čas. Tak tojsem nepochopil, věnovali se ve filmu Míšovi rodiče málo??? No, to už je vlastně jedno. U mne ty nejlepší tři hvězdy jak Brno. 201110065951/6030 ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hřejivý a laskavý snímeček, který musí pohladit po duši a to nejen dětského diváka. Svěží, dobrodružný, plný překvapení, sympatických klukovin a nezapomenutelných hereckých výkonů zejména Bohuše Záhorského jako osamělého dědy a jeho dětského přítele Míši (David Schneider). Také bych bral takového dědu, ale já si na své dětství ale rozhodně stěžovat nemůžu a mí rodiče na mě rozhodně čas měli:-) Stále ale lepší nějakej, i když jen cizí, než nechat dítě napospas ulice tak jak se tomu děje dnes..Perfektní hudba: Evžen Illín. Těžko říct k čemu ji přirovnat se musí slyšet... ()

Galerie (2)

Zajímavosti (6)

  • Děda Andrýs (Bohuš Záhorský) ve filmu říká, že bydlí na Kotýnce 19, ale skutečná adresa domu, kde bydlí, je Trojanova 354/4 na Novém Městě v Praze. (sator)
  • Děda (Bohuš Záhorský) vyrábí kapslíky do pistole Míši (David Schneider), ale pistole není na kapslíky – nejsou slyšet žádné rány, pistole je totiž na principu zapalovače a z hlavně srší jiskry z kamínku. Pistole na kapslíky vypadá jinak. (sator)

Reklama

Reklama