Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příliš zaneprázdnění rodiče nemají na své děti čas. Tento neblahý jev filmaři diagnostikovali již v 60. letech a Červená kůlna jej dosti věrohodně zpracovává. Přes určení dětskému publiku tak výpověď přesahuje do světa dospělých. Hrdinou příběhu je malý chlapec, jenž své osamění vyřeší tak, že se skamarádí s rázovitým staříkem, v jehož kůlně se skrývá mnoho překvapivých tajemství a dosud nevídaných věcí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nádherný, až překvapivě harmonický výlet na periferii. Když se pan Horáček dostane při hledání přístřeší pro své embéčko ke staré boudě pana Andrýse, protnou se rázem světy všech zúčastněných a nic už není jako dřív. Rozšafný stařík okouzlí jak malého Míšu, který v něm nachází kamaráda, jehož nenalezl mezi svými vrstevníky a jenž se stává jeho průvodcem neznámým světem zapomenutého stáří, v němž samotu nezastíní sebevětší činorodost, tak paní Horáčkovou, kterou těší jeho staroškolní gentlemanství, a nakonec i pana Horáčka, jak se ukáže především v závěrečné scéně (jejíž ohromná emoční hloubka je podána jen náznakem, se sympatickou skromností a nepatetičností). Bohuš Záhorský je coby pan Andrýs dokonalý, utváří svou postavu komplexně, jazykově i mimicky, je v něm koncentrována veškerá trpká poezie jeho situace. Jeho sklepní byt je království vzpomínek probouzených starými předměty a (proč to neříct?) chlastem. Vše přítomné, „aktuální“ je redukováno jen na nohy chodců míjejících okna jeho bytu bez povšimnutí. Bouda se starou, nepojízdnou pragovkou má nezastřeně lhotákovský půvab, a asambláž harampádí v ní je opět především šifrovanou biografií jejího majitele. Výborní jsou i Darek Vostřel a Jana Štěpánková coby rodiče a samozřejmě i David Schneider v roli chlapce Míši. Jeho oči jsou klíčem k obraznosti celého filmu: ta přes svou civilnost nepostrádá krásu (spočívající ve výběru a kombinaci zachycovaných zátiší a scén), danou právě dětským okouzlením z nově poznávaných skutečností. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tu pointu s tím autem vymyslel asi zfetovanej mistr Yodo, protože jinak to není možný. Film, který se nám zcela zjevně přidal na temnou stranu síly. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hřejivý a laskavý snímeček, který musí pohladit po duši a to nejen dětského diváka. Svěží, dobrodružný, plný překvapení, sympatických klukovin a nezapomenutelných hereckých výkonů zejména Bohuše Záhorského jako osamělého dědy a jeho dětského přítele Míši (David Schneider). Také bych bral takového dědu, ale já si na své dětství ale rozhodně stěžovat nemůžu a mí rodiče na mě rozhodně čas měli:-) Stále ale lepší nějakej, i když jen cizí, než nechat dítě napospas ulice tak jak se tomu děje dnes..Perfektní hudba: Evžen Illín. Těžko říct k čemu ji přirovnat se musí slyšet... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Kdyby tys kupoval Aljašku, tak jí maj dodnes Rusové."                                                                                                          Příjemný pohodový film, který pohladí. Lék na dnešní uspěchanou dobu, atmosféra doplněná muzikou Evžena Ilína. Všechno ostatní už tu napsali vypravěč, Siegmund, Sator, pytlik... ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film, v kterém excelují jak David Schneider, tak i Bohuš Záhorský. Snad škoda, že tam více příležitosti nedostal Darek Vostřel. I když je tento film tak trochu věkovitý, ukazuje stále platnou pravdu, a to, že děti potřebují někoho, s kým by si mohli povídat, hrát si – no prostě někoho, kdo by se jim věnoval. Bohužel tím někým je dnes v mnoha případech počítač. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek pro děti. Shánění garáže pro auto ze sídliště. A starý opuštěný pán co se rád nacpe do cizí rodiny a dělá chlapci dědu. Skvělé herecké výkony hlavně děda B.Záhorský ale i otec D.Vostřel, který je hrozně free a nic neřeší. Syna ještě pochválí že se popral či ho klidně nechá pít alkohol. Nijak neřeší že mu děti na sídlišti kopou a ničí auto. Jen ten film skončí nějak bez konce. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pekny poeticky film, dalsi z rady povedenych rodinnych snimku Jiriho Hanibala. Zahorskemu byla role usita na miru, herecky tahne cely film. Cimz netvrdim, ze ostatni herci jsou spatni. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Tak to je velké pohlazení po duši. Darek Vostřel shání pro svou škodovku nějakou garáž a dostane typ na dědu (B.Záhorského) Nakonec dojde k tom,u že rodina která nemá pro synka dědu a děda který je už úplně sám k sobě najdou cestu a potřebují se. V tom filmu nikdo nikam nespěchá všichni na sebe mají čas a jsou k sobě laskaví. Tahle napsané to vypadá jako č.knihovna,ale není. Je to zabydlené uvěřitelnými dialogy a spoustou drobných ale životem vonících scén. 100 % za to že se J.Hanibal nebál natočit film v kterém " o nic nejde ". Jo a také Ottu Hoffmanovi za námět a scénář. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Vedle zde již chválených Záhorského a Schneidera bych vyzdvihl fascinující Vostřelovu flegmatičnost. Haranti mu rozflákají blinkr u auta, počmárají mu ho, jeho syna šikanují a on to nijak neřeší, jen se spokojeně směje pod vousy. Film je také hodně socialisticky realistický - bez úplatků člověk nesežene ani garáž a normálně musí čekat u lékaře dlouhou frontu, zatímco s příslušnými známostmi jde rovnou do ordinace, kde mu kouřící lékař udělá přednášku o škodlivosti cigaret. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Milý film, který jemně plyne a divák může sledovat výborné herectví Bohuše Záhorského, zde v místy ne úplně dokonale vypiglovaného dědečka. Že opije maminku, nebo bere Míšu na aukce podřadných dreků, které pak dál rozprodává je nepodstatné, hlavní jsou jeho drobné postřehy a životní pravdy. Pěkné. Zaujmou i nenápadné role Oldřicha Velena, nebo Heleny Růžičkové. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný pan Bohouš Záhorský, pěkné záběry Prahy z šedesátých let a zajímavá zápletka viděna dětskýma očima. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak tyhle filmy vůbec nejsou moje parketa, ale tento stál za to. Příjemný relax na chvíle klidu. Takové prosté pohlazení po životem smýkané dušičce. Skvělý pan Záhorský, ale i ostatní. Jen škoda, že i zde nebyla vynechána agitační scénka, ale až tak hrozné to nebylo. Poněkud mi uniká věta v textu ofic. distributora kde se píše, že příliš zaneprázdnění rodiče nemají na své děti čas. Tak tojsem nepochopil, věnovali se ve filmu Míšovi rodiče málo??? No, to už je vlastně jedno. U mne ty nejlepší tři hvězdy jak Brno. 201110065951/6030 ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Hmmm, taková jakási nejasná zápletky. Kůlna kdoví kolik kilometrů od paneláku, aby v ní mohl garážovat auto? Darek Vostřel v té době na vrcholu kariéry. Pak přišli Rusové, nedržel hubu a už si ani neškrtl... ()

Reklama

Reklama