Reklama

Reklama

Ready Player One: Hra začíná

  • USA Ready Player One (více)
Trailer 5
USA / Indie, 2018, 140 min

Děj filmu legendárního režiséra Stevena Spielberga je zasazen do roku 2045, kdy se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan), je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 356)

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Na takovou jízdu jsem nebyla připravená. Od začátku až do konce vše dávalo smysl, postavy byly příjemné a super svižná hudba to skvěle podtrhávala. Na můj vkus to bylo tak a půl hodiny delší, než by se mi líbilo, ale dalo se to. Plno skvělých odkazů na filmy a hry a samozřejmě super trouper happy end. Za mě spokojenost. 4* ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Splněný sen. Od malička žiju hrami všeho možného typu. Vlastnil jsem několik konzolí, v současnosti mám už třetí herní pc za posledních deset let. Pravidelně čtu víc jak 10 herních webů, sleduju vývoj her, technologií, čtu rozhovory s tvůrci, ve fb skupině Herní koutek jsem nejčastějším přispěvovatelem. Nejsem tedy jen obyčejný konzument, o tento průmysl mám opravdový zájem. Prožil jsem ve spoustě titulů opravdu silné emoce, dobýval vesmír, ochraňoval nevinné a opravdu to silně prožíval. Je to pro mě celoživotní hobby. Takže tohle pro mě bylo v kině neskutečně silný. Stevenovi se podařilo zhmotnit vše dokonale. I když film samotný není čistou oslavou her a online života, ale poukazuje na závislost na těchto elementech a desocializaci, která samozřejmě může nastat, pokud přestanete mezi lidi chodit v reálu, tak i přesto je to báječná podívaná. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Pamatuju, že když sem si poprvé přečetla, kdo má Ready player one režírovat, hned mi blesklo hlavou, že je to vlastně ideální volba. Příběh je dostatečně hravý, poutavý, sem tam se tam najde i nějaká ta emoce a není úplně plytký, ale zároveň nedisponuje žádnou závratnou hloubkou, což z něj činí pro Spielberga dokonalý materiál. A navíc má tu výhodu, že si s herními scénami, které jsem si já osobně při čtení horko těžko představovala, mohl režisér s ostatními tvůrci vyhrát, co jim představivost a finanční možnosti stačily. Vizuální a trikové hrátky tak vznikly opulentní (na mě možná až moc), a věřím, že si je užili hlavně nadšení PC hráči. Já mezi ně nepatřím, takže jsem to vnímala pouze jako celkem slušný letní blockbuster. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Řve ze mě nadšenej malej kluk, co právě našel svůj filmový klíč roku 2018. Není to bez chyb, ale ta tuna easter eggů (již bych se nebál ukázat ještě více), mě protentokrát dostala. Spielberg možná měl pár divných filmů, ale tímto ukázal, že pořád ještě nepatří do starého železa. 90% P. S.: Shining scéna mě odbourala ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Takové téma a Steven Spielberg - no, byl jsem věru zvědavý, jak se 70letý chlápek popere s prudce moderním námětem. A výsledek? Překonal má (už tak dost vysoká) očekávání! Nerdgasm jak má být, a i když "realita" hlavně v první půlce spíš pokulhává, táhne jí naprosto famózní digitální stránka "virtuality". Film obsahuje spoustu easter eggů, nejen ten jeden hlavní a perfektní jsou hlavně narážky na Osvícení či Terminátora (y). Vesměs jednoduchý děj a ještě jednodušší, několikanásobně ohraná zápletka, ale zabalená do fantastického světa OASIS. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Jako zajímavá žánrovka, tento film se podle mě stane kultovním. Doslova vizuální orgie. I když mám radši filmy s kvalitním příběhem, než s efekty, ale tady to u mě fungovalo celkem dobře. Příběh jednoduchý, bylo jasné jak to dopadne (to u většiny amerických filmů), ale důležitá byla cesta a ne cíl. Co se mi líbilo a zvedlo hodnocení na plný počet, byly odkazy na filmy z 80-90 let na kterých jsem vyrůstal a vyloudilo to úsměv na mé tváři. Nečekal bych, že Spielberg natočí něco takového. Slabších 5. ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha byla šíleně dětinská, zacílená na geeky a milovníky osmdesátek, což je ostatně i tento film. I tak se mi ale v originále líblilo dost myšlenek, které se týkaly budoucnosti lidstva ve virtuální realitě. Bohužel se film předlohy držel dost volně, což mě mrzelo. Kvůli větší atraktivnosti pro diváky bylo nespočet věcí vynecháno a zjednodušeno a já měl problém se s tím smířit, což v mých očích dost sráží hodnocení. Nemyslím tím, že se měl film striktně držet předlohy, ale na můj vkus utekl až moc hluboko do škatulky blockbusterů. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

RPO byl mnou dlouho odkládaný, vysoko hodnocený film. Nakonec jsem se k němu dostal a s lehkou nedůvěrou pustil. No a ve věku 35 let přiznávám, že mít možnost navlíknout ve světě WoWka brnění, čapnout do ruky dvouručák (meč) a vyrazit za dobrodružstvím, neváhal bych. Nebudu lhát, občas se prostě zasním jaký by to bylo. Takže vám vy hajízlíci závidím, že sice na plátně, ale můžete si to dovolit. A teď k filmu. Mám dost filmů kde mladí, sympatičtí, krásní a dokonale vypracovaní mladíci zachraňují město, svět a vesmír. Proto mě hrozně baví místní "hrdinové". Normální lidi a fajn herci. Příběh odehrávající se ve hře, je asi hodně pro hráče ale pro ostatní myslím taky uchopitelný. Žádné za vlasy přitažené cosi. Za mě tedy velká spokojenost a až se zase zasním o světě mečů, kouzel, hrdinů a legend, vybavím si i RPO. 80 procent. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že ano! Opravdu se mi to líbilo, celý ten nápad virtuální reality OASIS a že si zde můžete opravdu vydobýt renomé a když chcípnete, tak jedete nanovo. Že vše záleží na Vás a vašich schopnostech. Když se to tak vezme, tak by to byla opravdu dokonalá hra. Navíc tady byla tuna easter eggů, né jen to jedno :) Delorean, umírání terminátora, a dalších ticíc drobností, co Vám připomíná tu či onu jinou hru nebo film. Strašně hezky pojatý svět´, kterého bych se jednou rád účastnil. Nadruhou stranu, proč nedávám plný počet hvězd, je ten, že hlavně v části reality svět sem tam pokulhává. Např. máme tu několik možností připojení, jak se dostat do OASIS, jednou můžete jen tak blbnou doma, podruhé mít na sobě super oblek, abyste vše cítili tak jak máte, pak se můžete připojit někde z dodávky, kde je spoustu lan, nebo kde máte běžící pás, nebo budete mít super hi-tech křeslo, kde jen sedíte, nebo budete připojeni v něčem co vás drží za zády ve vestě, popř. v nějaké budce. A pokaždé můžete dělat to stejné kung-fu?? No nevím. A co ty děti, co jsou online na silnici, to jako můžou vběhnout klidně pod auto? A co vlastně dělaj lidi za opravdovou práci?? Nebo vydělávají hraním?? Myslím si, že tyto otázky mohli být zodpovězeny lépe nebo vůbec zodpovězeny. Ale celkový zážitek to jistě nehaní a rád bych si dal pokračování. ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Pro lehkýho nerdíka jako já je tohle dokonalej film. Díky tomu, že je to výtečnej Spielberg to neni dokonalej film jenom pro mě, ale je to nastavený tak, aby si tam kdokoliv něco našel. Já si to ty dvě a půl hodiny užíval náramně, od začátku do konce. Hooooodně hodně Velikonočních vajíček, čim víc se pohybujete v hernim prostředí, tim víc. Navíc pokaždý, kdy byl na scéně úplně neuvěřitelnej Mark Rylance, tak jsem se bavil, povětšinu smál. Doporučuju všem, zvedněte prdel a zalezte do kina! ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Předvídatelné, povrchní, v multikinech mívám u skoro každé novinky pocit, že se omylem stále dívám na jeden a tentýž film. Prvních 20 až 30 minut ještě dobré, pěkně to odsýpalo až k získání prvního klíče, pak měl film dost sestupnou tendenci. - Žádné velké dobrodružství, ke konci jsem už nemohla přemoct zívání... K závěru už nebylo na co koukat, další film pro mladá i starší děcka, a to ještě jen některá. ( Další průměrné nic moc. A to jsem efekty viděla ve 3D...) ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hlavne od toho vzhledem k vysokemu hodnoceni necekat nejaky sci-fi masterpiece. Target audience RPO je tak 5-16 let, obzvlast ze zacatku je to v podstate ciste detska atrakce, s pribyvajicim casem to zacne ziskavat nejaky smysl, ale ve chvili, kdy se vam to zacne libit se do cesty zase postavi klasicky Spielberguv family_friendly mod. Nicmene svym hravym zpusobem zabavne to bylo, kanonada referenci, Spielberguv tribute Kubrickovi byl rozkosny a New Order vzdycky potesi. Je to uplne presne mezi 3 a 4*. 7/10 ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Takový moderní The NeverEnding Story cílený na dnešní mládež. Dokážu uznat a ocenit vizuální stránku snímku, protože není místa kde by se nic nedělo. Mě jakožto už přeci jen staršího diváka a bývalého vášnivého hráče potěšily naopak hlavně easter eggy a hudební soundtrack cílený na tuto mou generaci lidí. Hlavně na ty easter eggy je to hotová filmová a videohráčská pokladnička a silně pochybuji, že na jedno zhlédnutí se mi je podařilo všechny odhalit. Na druhou stranu příběh je klišé a dost mě odrazuje od zopakovaného koukání. Navíc mě film dokázal i místy mile pousmát a líbí se mi, že nenápadně nabádá menší diváky k opatrnosti před virtuálním světem, který může mít pak v tom jejich reálném jisté neblahé důsledky. Herci mohli být lepší, ale naštěstí se většina filmu odehrává ukrytá za avatary, takže se to dá překousnout. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Po 4 dnech od shlednuti si porad stojim za 5* hodnocenim, ktere je urcite zpusobeno i tim, ze jsme o filmu nevedela vubec nic, ani trailer jsme nevidela a necekala jsem absolutne nic, spis jsem se trochu bala, co zase Speilberg vytvoril po tech jeho, z meho pohledu, rozporuplnych klisoidnich poslednich pocinech. Totalni prijemne prekvapeni. Totalne nadsena z retro hudby a spousty odkazu, kdy jsem jich jeste urcite spoustu nechytla. Nejsem zadny player, ale mam rada fantasy, mam rada akci a mam rada pohadky. Svym zpusobem to ma hrozne beckovy scenar, ale kdyz retro, tak retro, jen to ma proste hodne upgradovanou grafiku:) Jedina moje vytka je ke konci, ktery bych proste vynechala, poslednich 7 minut uz filmu skodi, jedno velke zbytecne klise. ...//... 12.1.2021 Na to, že jsem to viděla tak před 2-3mesici, tak jsem si to opět pustila v letadle... Prostě baví. ()

R.A.D.A.R. 

všechny recenze uživatele

Naspeedovaná akční podívaná pro videoherní generaci. Spielberg na stará kolena ukazuje, že stále umí natočit trikovou show, co má hlavu a patu a člověk se při ní nestihne nudit. Ve filmu je řada nelogičností, ale ty jdou počítám na vrub spíše knížky a u tohoto žánru je nemá příliš cenu řešit. Bohužel často nevychází pokusy o humor a zbytek členů klanu vychází víceméně do ztracena. Nebyl jsem geekovsky natěšený, tudíž mě ani příliš nezklamal menší počet popkulturních odkazů. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Ready Player One je splnený sen každého geeka. Nadupaná jazda od začiatku do konca technicky dokonalo zvládnutá, obsahujúca tony klišé a ešte väčšie množstvo odkazov. Každý jeden divák si v RPO určite nájde to svoje. Obrazovo film už od začiatku dokonale odzbrojí a aj tie najbláznivejšie a najakčnejšie scény sú dokonale prehľadné. Príbeh pri postupnom sa ponáraní do sveta Oasis začne časom paradoxne nudiť a v celej hre je dosť jednoduché sa stratiť. Tunajšie univerzum je skutočne obrovské a predpokladám, že predloha musela byť miestami poriadne okresaná. Filmu som pomohol IMAXom a Spielberg sa za to aj patrične odvďačil. Kto by to bol čakal, po tých prvých traileroch. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Je to pěkné a takové roztomilé. Vše krásně vypadá, dobře se na to dívá a sem tam i pobaví. Největší problém ale představuje režisér. Proč by měl být zrovna Spielberg největší chybou tohoto díla? Má to několik jednoduchých důvodů Spielberg vytvořil přemnohá klišé a žel to dle toho tak i vypadá. Ready Player One jede dle stejné trojaktové struktury (jako takřka všechny americké filmy), ale ještě dle stejných strukturních bodů onoho tvůrce, tedy většinou máme na začátku nějakého hrdinu, jenž má představovat jakousi formu vyššího dobra, něco se mu podaří a on toho využije k záchraně světa, života svých přátel, čehokoliv. V midpointu upadne do totálního zmatku, deziluze a jeho okolí je jím naprosto zklamáno. V point of no return pak se naplno rozhodne všem nakopat prdel, ve druhém bodě obratu jde všem nakopat prdel a rozuzlení se už nese v duchu nakopaných prdelí. Spielberg stále žije v osmdesátkách - když bychom postupně procházeli režisérovu bohatou kultovní filmografii, došli bychom na zásadní zjištění: Spielberg se pravděpodobně zasekl v osmdesátých letech a odmítá z nich vylézt. Knižní předloha, jejíž většinovou část tvoří pouhopouhé reference na osmdesátkovou popkulturu, si přímo vybízí režiséra takového formátu jako je Spielberg. Žel to má jeden zásadní neduh - reference skvěle DOPLNÍ film, ALE NEDĚLAJÍ film. To je důležité. Stejně jako v knižní předloze reference naprosto nefungují (naopak dělají knihu nudnou, nezajímavou, zdlouhavou), tak ve filmu jsou referenční pasáže až moc doslovné (Terminátor, Overwatch, staré seriály, filmy, videohry,...) a hlavně otravné. Cítil jsem se zasycen popkulturou, ale ne filmem samotným, což považuji za kolosální průser. Na druhou stranu - scéna s Osvícením je fakt cool. Ovšem abych jen nehanil - Spielberg je Spielberg - a co znamená takové šalamounské heslo? Prostě se na to pořád skvěle dívá, skvěle se pracuje s napětím a vizuálním pojetím scény. To jsou věci, které mu prostě neupřete. Je mistr vizuální a animované imaginace, fikčních světů, živých davových scén a postav. I když jsou naprosto blbé a ploché, tak jim věříte, jelikož jsou prostě dobře zahrané. Teda až na Simona Pegga. Dokud Simon Pegg neřeže zombíkům hlavy, nebo nezabíjí mimozemšťany, tak mu nevěříte zhola nic. Na závěr bych asi řekl, že Ready Player One je příjemným popkorňáčkem do letního kina (kde jsem ho naštěstí zhlédnul). Neurazí, ovšem ani nijak nepřekvapí. Nevím, zda Spielbergův talent není pro něj samotného danajským darem, který získal. Je totiž velký a velmi super, ovšem by ho chtělo lehce aktualizovat. ()

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama