Reklama

Reklama

Ready Player One: Hra začíná

  • USA Ready Player One (více)
Trailer 5
USA / Indie, 2018, 140 min

Děj filmu legendárního režiséra Stevena Spielberga je zasazen do roku 2045, kdy se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan), je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 356)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Chichester, 1.4.2018 Easter movie about Easter eggs. Bavil jsem se skvěle. Film je narvanej různýma narážkama a docela se těším, co všechno bych našel při druhém sledování. Nezapomenutelné zpracování Osvícení. Příběh je sice jednoduchej, ale šlape. Hlavní hrdina je sympaťák v obou verzí a stejně tak i jeho parťačka, takže je jednoduchý jim fandit. Milióny narážek baví a dá se tam najít všechno, od Jasona přes Freddyho Kruegera až po Chuckyho. A navíc ta hudba. Jsem docela rád, že jsem to neviděl ve 3D, protože i takhle mi některý scény přišly šíleně chaotický a nedovedu si představit, jak by se to násobilo 3D efekty. Nečekal jsem, že mě to bude bavit až tak moc, třeba až příště najdu další narážky, tak zvednu hodnocení ještě výš. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Chybí filmu asi tak 90 % kouzla knihy a prolítne ji dost z rychlíku? Bohužel. Je to i tak jeden z nejlepších blockbusterů za posledních pár let? HELL YES!!! ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Dokud budou do takovýchto rádoby akčních sci-fi filmů cpát hnusné, tlusté, brýlaté a černé děcka, aby jsme byli rasově a sociálně koretní, tak půjdu proti davu a budu tyto dějové sračky odsuzovat! Hraje si to na Avatara a už ten byl k hovnu. Je to technologicky nabušené, přesto odcházím z kina znechucen. Tři hvězdy jen z toho důvodu, že to není shit po všech stránkách a taky jsem na to nahlížel z pohledu nadšeného PC hráče. ... GA Cinema 3D ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Skvelá zábava. Steven Spielberg sa vracia po neúspešnom poslednom filme ,,Môj kamoš obor". Tento film si treba pozrieť aspoň dva krát. King Kong je úžasný a celá časť z opicou je brilantná. 8/10 ()

SHI-SHA 

všechny recenze uživatele

No... za mě trochu zklamání... na to, jaký byl kolem toho hype... Možná škoda, že jsem nestihl projekci v kině, protože tenhle film si velké plátno zaslouží. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu neznám, hráčské prostředí je mi cizí a i když jsem větší část tak často propíraných "popkulturních" odkazů pobral, na žádné wow to nestačí. Ano, je to moc pěkně natočené, ale ve finále je to pořád ta stejná ohraná písnička o looserovi, ničemné korporaci, vzpouře... . A když vidím, jak tady všichni sází 4-5 hvězd...myslím si, že spousta lidí nemá koule na to jít proti davu a superkritikám, přestože je to podobně "hutný" příběh jako měl Raubíř Ralf (2012) Co do kvality by si RPO zasloužil 4*, ale kromě pořádného příběhu, mi tam chyběla i atmosféra. Když půjdu cestou srovnání, tak se mi víc líbil třeba TRON: Legacy 3D a to i když bohatostí obrazů, ani složitostí příbehu, nemůže RPO konkurovat. Druhé shlédnutí...přidám * ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Taková moderní pohádka, nejen pro děti, ale pro všechny co žijou spíše ve virtuálním světě a ten skutečný jim zatím uniká. Tak, jako v pohádce i tady máme různé úkoly. A sbíráme za to kredity, body, ale i dluh, který se může objevit v reálném světě. A to propojení virtuálního světa se skutečným, kdy záleží hlavně na tom, co udělám ve hře a ne obráceně je asi hlavní poselství filmu. Samozřejmě se nevyhneme ani hlubším úvahám, jako je pocit osamění, nenaplněné lásky či promarněného života. To všechno se Spielbergovi podařilo vměstnat do této hry a je pouze na každém z nás, jak tu hru s názvem život bude hrát. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Kniha byla jedním z toho nejlepšího, co jsem za poslední roky četl a tak hned po shlédnutí zavládlo opravdu těžké zklamání. Spielberg se knihou spíše pouze inspiroval a na její motivy vystavil svůj biják plný easter eggs, ale úplně jiných easter eggs trochu bližších mladším divákům a také mainstreamu. Svou ve všem hráli i práva k jednotlivým dílům. Ale hlavně díky tomu, že mezi sebou hlavní postavy měly jiné vztahy, děj se ubíral jinak a i struktura celé soutěže byla také jiná, pro mě filmový Ready Player One ztratil tu svou knižní rafinovanost a kouzlo. Spielberg se pustil do čistého popcornu a látku si přetvořil k obrazu svému. v předloze se také dobrých 80 % odehrává v OASIS, ale zde je tomu naopak, ale to se na druhou stranu dá pochopit. Nenechte se ale zmást předchozími řádky, stále se jedná o velice kvalitní blockbuster, který je ovšem v mých očích pouhým slabým odvarem své předlohy. Spielberg si upravil vše dle svého a ono by to jinak asi ani nešlo. Osobně jsem ale dost zklamaný. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Akcni a predevsim sci-fi jsou zanry, kterym moc neholduji. Spielberg ma ale schopnost tyto zanry tocit natolik srozumitelne, ze se na jeho filmy bez ujmy dokaze divat drtiva vetsina divaku. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný "Matrix" ... aneb óda na virtuální (a filmovou) radost - originální, efektní, intenzivní, lehkonohá ... i lehkovážná, leč VELICE opravdová. Téměř dokonalá. Nicméně ... přece jenom jde v první řadě o únik z nevlídné a neperspektivní reality do vyšperkovaného alternativního vesmíru zvaného OASIS. Únik, který ve své podstatě znamená rezignaci na skutečný život, tím pádem i na skutečný, byť nedokonalý svět - a co horšího: Rezignaci na jakoukoli snahu o jeho zkvalitnění a kultivaci ... a pozdvihnutí z marastu, v němž se ocitl. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Závěr je ve své podstatě jen digitálním stínem skutečné naděje, když nechává na celé čáře zvítězit pouze virtuální realitu ... a virtuální svobodu (i když se snaží předstírat, že tomu tak není) - nepřináší tudíž žádné řešení, které by za něco stálo. Přesto ani já nejsem imunní vůči svodům OASIS - nemůžu být, vždyť svět, který představuje, je TAK úžasný, TAK magický, TAK proměnlivý, TAK neodolatelný ... TAK po všech stránkách fantastický ... jako droga, kterou si nemůžete - a vlastně ani nechcete odepřít ... 4,5* ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Spielberg sází na jistotu. A zaplať Zemeckis za to! Nepokouší se o žádná hluboká psychologická sci-fi pro dospělé, kde utrpěl porážku, ale vrací se k tomu, co umí nejlépe...vypráví jednoduchý příběh o chlapci, který žije v bídě a který po mnoha útrapách dosáhne svého snu. Je to klišé, ale je to funkční. A je to spielbergovské. Je tu uvedení do děje, seznámení s postavami, takže se s nimi člověk může sžít a prožívat film s nimi...možná je to málo, ale někdy to ve filmech fakt citelně chybí. Plus navíc postava vynálezce Hallidaye, s jehož vnímáním světa se ztotožňuji, je velkým plusem. A samozřejmě, tuny a tuny popkulturních odkazů a nejen odkazů. Každý, kdo miluje videohry...a nejen nové, ale i 8bitové (ano, mluvím kupříkladu o Atari 2600, s jehož klonem jsem strávil dost hodin dětské zábavy), si tu najde své. A povinností pro každého diváka by bylo nakoukat filmové klasiky z 80. let (Breakfast club, Ferris Bueller, Ridgemont high...snad jen Buckaroo Banzaie můžete vynechat...to není moc dobrý :-D ). Film jede trošku na dnešní modní retrovlně, ale proč ne...i když trochu pochybuju, že by současný děcka, nemluvě o těch z roku 2045 koukali na tyhle filmy nebo hráli retro hry. Ostatně...kdo poznal v první řadě útoku na straně hráčů Battletoads? (Ano, ty Battletoads, které se snad ani nedají dohrát ze systému SNES). Samozřejmě cgi se vyřádilo, hudba slušná, pělný výkony, napínavý i dojemný momenty...no a hlavně Simon Pegg! :-) Další plud filmu. Takhle je to v pořádku, Stevene, jsem spokojen. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Spielberg natočil svého Avatara. Technicky je to špičkový profík a dokáže stejně jako Cameron na sto procent využívat všechny nové technologie a držet diváka přibitého v sedadle po celý film. Jenže co se týče příběhu, tak stejně jako v Avatarovi tu máme ten nejkonzervativnější hollywoodský příběh, který se v nezměněné podobě objevuje na plátně už od němého filmu. Je tu muž mařící trestuhodně svůj život stejně jako všechen ten komparz okolo. Ale pak se objeví Žena s velkým Ž, ukáže tomu tápajícímu muži ideový směr, ukáže mu lásku, a tím ho spasí. A z muže se stane Muž s velkým M, spasí svět, nu a pak už jen byt, auto, děti a samá pozitiva. Spielberg filmař jen obměnil své poselství z Jurského parku - nehrabte se moc v kostech a dělejte děti, na modernější - nebuďte moc ve virtuální realitě a dělejte děti. Dal bych tři hvězdy, ale nad průměr tahá film Mark Rylance, jehož postava jako jediná na plátně má v sobě hloubku a emoce, a the Shining, které ukazuje, jaký popkulturní potenciál námět obsahuje. I když je vlastně uklidňující,že i ve virtuální realitě máme potřebu vyprávět si ty nejkonzervativnější příběhy. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Ready Player One je film, který je především postavený na easter eggs. To je tu po většinu filmu zábavné (hlavně během 2. úkolu), ale jen na tomhle nemůže stát ani tento film. Problém je v tom, že příběh není moc silný. Zezačátku tedy má potenciál, ale až na pár momentů mi připadal tak nějak bez emocí. Plného potenciálu tu příliš nedosahují ani hlavní postavy. Ty zezačátku vypadají zábavně a celkově asi mohly být zajímavé, ale do konce filmu si neprojdou téměř žádným vývojem a nakonec minimálně na mě působily spíš nudně.. Přesto závěr filmu obsahuje něco k zamyšlení (možná dokonce ke dvěma), ale to už bych zabíhal do spoilerů. Ve výsledku bych tento film doporučil asi především mladšímu publiku a to říkám i jako někdo, kdo si dovoluje tvrdit, že tak 90 % zdejších easter eggů pochopil. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšik počítačových hier. V tomto filme sa striedal svet reálny (so silným sociálnym podfarbením, kde sa ľudia masovo menia na gamblerov) so svetom digitálnym (fanúšikovia počítačových animácii si isto prídu na svoje). Dej bol jednoduchý, odveká - zaužívaná téma "boj o nadvládu" resp. boj dobra so zlom. Osobne ma tešila hudba (z nedávnych 80- rokov). Od Spielberga ten film beriem ako "odkaz" pre mladých pre rodičov s deťmi .... svet nestojí a nepadá na nejakých internetových, smartfónových, či akých iných hrách. Občas treba vypnúť a pozrieť von oknom, sadnúť si pod strom započúvať sa do šumu listov či vtáčieho spevu, alebo si sadnúť s kamarátom a povyprávať sa o hocičom. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, ale ne tak skvělé jak jsem čekala. Efektově výborné, ale děj předvídatelný a tvrdý happy end na konci. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Je obdivuhodné, jak mladistvou látku dokáže ve svém věku Steven Spielberg převést na plátna kin. Nicméně z tohoto jeho počinu nejsem příliš nadšená. Být film o půl hodinky kratší, zřejmě bych se tolik nenudila, ale pořád by šlo o vyprázdněný příběh. (55%) ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Nemám proti Ready Player One nic zásadního, co bych mu vytknul. Jen se se mnou občas míjí. Svou popkulturní posedlostí mě oslovuje jen částečně. Velkou bitvou na konci mě nudí. Tématem spasitele v osobě hráče počítačových her neosloví. Jízda je to typicky Spielbergovská, tedy na vysokých příčkách kvality, ale taky standardizovaná, nepřináší do žánru nic a řadí se tak po bok spíše Super 8, nových Reitmanových Jr. Ghostbusters než Spielbergovské kvalitě. Děti zažívají dobrodružství, doma to nemají lehké, něčemu novému se naučí, udělají si spoustu kamarádů a celé je to jízda, schovávání, přebírání iniciativy, trocha toho luštění a la Indiana Jones. I v tom standardu to občas ztrácí atraktivitu. Největší výtku mám, a neměl bych rok zpátky, k animaci. Nelíbil se mi kdovíjak ani Tin-Tin, ani Polární expres a tohle mi místy přišlo až nehezké. Navíc, po nedávném Arcane, to má dost kruté srovnání, protože kvůli animaci se mám chuť na Arcane kouknout znovu, kvůli animaci se ale nemám moc chuť koukat na Ready Player One koukat podruhé. To raději cokoliv jiného od Spielberga z jeho top tvorby, včetně i War of the Worlds. Uvidíme, možná s dětmi u Ready Player One časem pookřeju, ale upřímně pochybuji, nebudou mít vůbec historickou paměť, která by je do toho popkulturního kontextu rychle přenesla. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Obavy, s nimiž jsem do kina přicházel, tedy jestli se mistrovi podaří udržet smysl vyprávění (x viz Tvář vody) a protančit mezi Skyllou příběhu a Charybdou technologií,vzaly za své už s první scénou, která předjímá neustálé a aktuální propojení virtuálního světa s tím reálným. Silné postavy, které již 3.(nebo 5. ?) generaci hráčů a konzumentů fikčních světů připomínají vlastní zběsilý tanec jejich já i náhradních identit na krách reality v lávovém poli počítačových her a příběhů a odhalují Achillovy paty našich všedních životů. Nejaktuálnější korporátní otazníky Péčí o zákazníky a skandálů Cambridge analytica, problémy reálného sociálního a materiálního zázemí, k tomu technologie blízké budoucnosti, skvostná Hallidayova rolička univerzálního pop-génia, silné a osobní nekýčovité emoce i nepostradatelný Stevenův humor, nadhled, komplexnost, vypravěčská samozřejmost a zakotvení ve filmové, popkulturní i herní tradici prostřednictvím pestré řady odkazů, které můžete dešifrovávat snad nadosmrti. Navíc často dokáže evokovat přímo pocit původního díla. Překonání prázdnoty klasického Poupěte v díle, které jmenuje tentokrát snad všechny jednotlivé tvůrce s často nenápadnými přínosy na kandidátská místa oskarových laureátů... Avataři a jejich My. Kdo znáte ty ztráty blízkých lidí z virtuálních světů ? ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Hollywood dlhodobo tlačí vekovú hranicu čoraz nižšie a to je v tomto prípade škoda. Potešili odkazy na 90´ a Kubrickov Shining. Jedna z vecí ktorá mi chýbala, lepšia expozícia skutočného sveta a jeho pravidiel. Väčšinu času človek sleduje virtuálnu realitu - teda CGI postavy a prostredie, čo vo výsledku nudí. Myšlienka Baudrillardovej (nápadná podoba s tvorcom hry. Z Baudrillardovej koncepcie simulakier vychádzali aj tvorcovia Matrixu) hyperreality je dobre badateľná v prevzatej identite z popkultúry, ktorej chýba skutočný základ - kópia kópie bez originálu. ()

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama