Reklama

Reklama

Ready Player One: Hra začíná

  • USA Ready Player One (více)
Trailer 3
USA / Indie, 2018, 140 min

Děj filmu legendárního režiséra Stevena Spielberga je zasazen do roku 2045, kdy se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan), je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 356)

Kytarka 

všechny recenze uživatele

Už pěkně dlouho jsem se na nic netěšila tak moc, jako na film Ready Player One. Z knihy jsem byla unešená, přečtenou jsem ji měla za dva dny a byl to ten typ knihy, kdy prostě nemůžete dočíst kapitolu a jít spát. Ze zprávy, že film si bere pod režisérská křídla maestro Štefan, jsem byla tenkrát taky v solidní euforii. V uplynulém týdnu jsem v jednom kuse koukala na rozhovory, sjížděla dostupný soundtrack a četla recenze. Z těch jsem ale nabyla dojmu, že jsem absolutní protiklad ideálního diváka. Psalo se tam – čím víc máte nakoukáno, tím víc vás to bude bavit. Well… Ti, kdo mě znají, vědí, že když se mě zeptají „vidělas tenhle film?“, tak v 95 % případů zakroutím hlavou a v polovině takových situací ani netuším, že ten film existuje. Neviděla jsem Star Wars, ještě před týdnem jsem netušila, co je to DeLorean, ságu filmů o Harrym Potterovi jsem viděla až tak dva roky nazpět a Osvícení jsem si pustila poprvé v pátek večer v rámci domácího úkolu. Jsem totální lama na filmy, takže čím víc se blížil den D, hodina H, tím víc mi vrtalo hlavou, co mi to v tom kině vlastně dá, když nepoznám jedinou hlášku ani postavičku… Bude ten příběh a akční cvrkot natolik silný, aby dostatečně přebil fakt, že prostě „jenom čtu“? Střih, klapka a moje pocity po návratu z kina: Mno. Opravdu jsem se utvrdila v tom, že pokud se člověk na něco moc těší, většinou bývá zklamán. Nutno uznat, že graficky se na tom tvůrci fakt vyblbli a pokud bych měla hodnotit jen to, co běželo na plátně, pak bych dala plnou palbu a prohlásila to za absolutní audiovizuální orgie. Popkulturní odkazy asi taky fajn, něco jsem pochytila, ale pokud na tomto chtěl páně Spielberg vystavět celý film, tak jsem vážně asi špatnou cílovou skupinou. Měla jsem po odchodu z kina dost smíšené pocity, honily se mi hlavou výrazy typu digibordel a slátanina… V mých kritických očích ani barevný svět OASIS nemůže zastřít fakt, že příběh odehrávající se přede mnou byl děravý jak kostka ementálu. To, že se kniha a film liší, jsem věděla dopředu a vůbec mě to nepřekvapilo, ale doufala jsem, že po odchodu z kina budu mít minimálně podobné pocity jako po dočtení knihy. No… Ne. Takže verdikt? Na film se už asi nepodívám. Ale knihu si strašně ráda přečtu znovu. ()

Drozdo57 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi rád by som tomuto filmu dal plné hodnotenie. Veľmi rád by som tento film miloval. Veľmi rád by som povedal, že je to fantastická vec a jeden z najlepších filmov poslednej doby. Snaží sa to byť pocta herným svetom, moje hráčske srdce bolo chvíľami potešené. Chvíľami som pozeral na plátno s otvorenou pusou a výškerom. Ale nie stále. Spielberg urobil rutinu, ktorá sa ale do dejín nezapíše ako iné jeho filmy. Z hercov hrala nadpriemerne iba Olivia Cooke. Na konci film nezanechal to čosi viac, čo by som čakal. Pri všetkých tých odkazoch a snahe chytiť hráčske srdce divákov paradoxne tento film pôsobí trochu plytko, sterilne a chladne. Jedným z dôvodom je podľa mňa, že vo filme nebol čas vykresľovať skutočné postavy. Filmu by asi neuškodilo, keby sa viac deja odohrávalo v reálnom svete, ktorý mi, paradoxne prišiel zaujímavejší, ako ten virtuálny. Nechcem napísať, že ide o ďalšiu CGI sračku, ale pár dní po zhliadnutí tento pocit nadobúdam. Kedysi Spielberg dokázal s 8mimi minútami CGI vo filme Jurský Park písať filmové dejiny. Netuším, na koho tento film cielil, niektorým odkazom som, pri svojom veku skoro 30tich rozumel až veľmi dobre, na niektoré narážky som sa vôbec nechytal. Pochybujem, že dnešné 15 ročné deti pochopia čo i len zlomok odkazov v tomto filme. A chlap okolo 40tky. ktorý mohol reálne hrať niektoré z uvedených hier by zasa asi mal mať na filmy vyššie nároky. Na to, ako seriózne sa v niektorých chvíľach film tváril, bol až príliš hlúpy. Osobne si myslím, že tie hádanky by vydržali nanajvýš pár dní. Nakoniec je to príliš málo uletené, aby som to ocenil ako guilty pleasure. 4 dni po projekcii si polovicu filmu nepamätám a nemám záujem ho vidieť znovu. A napríklad aj preto, že vidieť zničenie Iron Gianta bolí každý krát. ()

jirkasssss 

všechny recenze uživatele

Osobně bych dal nejraději jednu hvězdu. Ale Spielberg má pár fakt dobrejch filmů, tak ho nechci jednou hvězdou odradit od další tvorby. :-/ ()

bruxmeister 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek knihy jsem se samozřejmě těšil, že se Steven pokusí o zfilmování geekovského knižního díla. Bylo mi jasné, že nebude možné překlopit knihu na plátno alá první díl LOTRa s opravdovým minimem změn. Musím se přiznat, že se mi líbí a taky naprosto chápu, proč se Spielberg s Clinem rozhodli jít tímto směrem a geekovské odkazy pojmout tak nějak aktuálně. Změna úkolů rozhodně taky asi byla vhodná, jelikož zápasení v Joustu nebo hrad Camelot od Pythonů by asi v dnešních teenagerech nevyvolal tolik nadšení. Lidé jako já, kteří, když vidí dva kokosáky v hypermarketu, tak musejí odolat nutkání si s nimi klepat do rytmu cválajícího oře. První z úkolů byl docela fádní, tady se kluci mohli předvést v kreativitě a místo toho jsme dostali naservírovaný poloviční Death Race. Motorka z dnes již opravdu kultovního Akiry mě samozřejmě rozehřála u srdíčka, tak jako mnoho jiných věcí, které v knížce o 80. létech opravdu být nemohlo (Borec, který si hrál na Jima Raynora byl fakt skvělej :) ). Pokud pomineme příběh, který nic nového nepřinesl, tak musím zmínit pár věcí z knihy, které si myslím, že měly mít ve filmu své místo. A to svět na pokraji energetické krize, neuvěřitelná chudoba většiny obyvatel a taky třeba, že na OASIS vlastně byly lidé ekonomicky závislí a v podstatě si v ní vydělávali na živobytí. Získat artefakty, equip nebo zbraně v OASIS bylo docela obtížné, uživatelé museli své postavy lvlit, aby se na případné questy mohli vůbec vypravit. Ve filmu mě přišlo, že vše je defacto přístupné, za peníze, které, někde z někoho vymlátíte... I když easter eggů bylo ve filmu dost, tak zásadní rozdíl o proti geekovského obsahu knihy k obsahu filmu je malý... To trochu zamrzí, ale i tak je to počin, který jsme tu už dlouho neměli a každý si asi najde své a jsem moc rád, že i pro ty starší generace Spielberg zakomponoval, alespoň pár věcí z anime ;) ()

JenYu 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem neměla žádné očekávání. Bohužel mě výsledek nenadchnul. Neztotožnila jsem se s postavami. Vývoj děje mi připadal příliš rychlý a nepravděpodobný. V popkulturních odkazech jsem se naprosto ztrácela. Zřejmě toto není typ filmu pro mě. ()

Parabot 

všechny recenze uživatele

Spielbergovi se podařilo vystavět fantastický etalon osmdesátkové popkultuře. A to jednak množstvím odkazů na tehdy se formující herní komunitu, tak samotným příběhem. Pokud na tento film vezme otec svého nezletilého syna, ten o generaci starší bude v extázi, když hlavní protagonista vrhá fireball přesně jak ve Street Fighterovi II. A jeho potomek v témže momentu také, protože nakopává koule obří korporaci v duchu aktuálně poptávaných dystopických teenagerských filmů.___ Ready Player One je jak Stranger Things. Tyto dvě díla odlišují pouze léta pilování řemeslné zručnosti. A tu má Spielberg fakt v malíku. ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Najpestrejší, najfarebnejší, najtrikovejší a najzábavnejší film široko-daľeko za dobrých pár rokov. Spielbergovi hádam dokážeme odpustiť jeho až navonok vytŕčajúce klasicky používané postupy. Ide o ten inovatívny zážitok a prehliadku svetom, ktorým vás nikdo nemôže lepšie previesť než tento vizionársky majster. Ani na sekundu som pri tomto filme necítil, že by mi v ňom niečo chýbalo. Niečo tak krásne a plné radosti a zároveň plné silných momentov a myšlienok. Nádhera. ()

ferouser 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi milé překvapení. Bavil sem se od prvních minut až do posledních. Skvělé odkazy na filmové klasiky. ()

Eywa11 

všechny recenze uživatele

Na druhý kukanec sa mi to páčilo dokonca viac, čo nebýva zvykom.(možno preto, že to bolo 3D) Už som vedela čo sa stane, a tak som si naplno užívala svet OASIS, svet geekov, závodov, bitiek, King Konga, megagodzily, hlášok zo Supermana a omnohoooo viac. Cítila som sa ako natešené decko a viem si predstaviť, že keby je možnosť navštíviť OASIS trávila by som tam neskutočné množstvo času a nakoniec by som behala ako nepríčetná po uliciach s okuliarmi na očiach ako ľudia vo filme. (Čo sa mi chvíľu zdalo ako blbosť, ale keď sa zamyslím aké správanie u ľudí vyvolal len blbý PokemonGo, tak sa mi to až taká kravina nezdá) Každopádne...realita je predsa len reálna...ale OASIS má riadne grády... avšak u mňa R.Playerovi ako filmu predsa len niečo chýbalo k výslednému wow efektu...... ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a vlastně ani tento film mi ji nijak extra nedoporučil. Po velmi (mnohdy až nezdravě) nadšených reakcích o všem možném i nemožném co kniha umožňuje, jsem se trochu začal těšit, protože i já patřím k "starším" ročníkům a pamatuju dobu kdy jsem na prvního Terminátora šel do kina jako už mírně odrostlé dítě. Kniha tohle, kniha tamto, v knize se určitě najde něco pro takové a takové lidi a takhle a tohle a tamto a................ No tak hlavně musím jako první věc určitě zmínit že nejsem vyloženým znalcem filmů, her, seriálů a komiksů, takže pro mě něbylo zrovna snadné poznat asi 500 narážek na všechno možné. Co mě na filmu překvapilo asi nejvíc, bylo to, že žádné z těchto pomrknutí, nemá žádný význam v ději, což jsem podle narážek stovek nadšených komentátorů knihy, vlastně očekával. Hrdina jezdí v DeLoreanu, takže jsem čekal nějaké využití toho že to auto umí létat a cestovat časem. A nic. Očekával jsem že když už má díly z Kitta, tak to bude využito. A nic. Myslel jsem si že tohle bude prostě důležité a bude na to primárně sázet právě příběh. A nic. Takže pokud by na Everest nelezl Batman ale třeba Willow, nic by se nezměnilo. Pokud by natančily na hudbu z filmu Horečka sobotní noci ale třeba na Hříšný tanec, nic by to nezměnilo. Pokud by hrdina nejezdil v DeLoreanu ale měl třeba Mercedes SL, nezměnilo by to děj ani v nejmenším. Poznat milion a půl všech možných odkazů nedělá film dobrým. Dále mi přišlo že ůkoly byly nějak divně nezajímavé. Automobilový závod - odměna je jedne z klíčů. Hmmm ........... Tancování se zombíkama v hotelu - odměna je jedne z klíčů. Hmmm ............. Získání posledního klíče jen proto že si zahraje hru ? Kurva to bylo fakt napínavý jak svině. Vlastně nevím co si o tom filmu mám myslet. CGI je vymazlené a vážně se mi líbilo že to bylo herně situované, stejně jako by mě zajímal celý ten svět OASIS, ale nešel jsem na CGI intro ke hře a nešel jsem na prezentaci VR konceptu pro budoucnost. Šel jsem na film. A ten mě zklamal. ()

Bilky 

všechny recenze uživatele

Knihu som hodnotil za 3* aj keď som ju zhltol za 3dni, kedže som dieťa ‘80y. Cieľovou skupinou sú dve veľmi silné skupiny: Tí čo dospievali v osemdesiatkach aj súčasní tínejdžri. Naivný až stupídny príbeh hlavného hrdinu mi vadil, ale všetko okolo bolo cool a na každej stránke som objavoval svoju mladosť :) A STEVE to adaptoval ako pán, celkom verne sa držal predlohy a naozaj vrámci popcornu tomu dal všetko. Škoda len prílišného pozitivizmu bez akejkoľvek tragickej udalosti. V knihe na rozdiel od filmu jeden z klaďasov neprežije... Ale napriek tomu 80% a 4.5* ()

Brock 

všechny recenze uživatele

konec utahanej jako chrchel, ale jinak bych si to nejradši pustil ve SLOMO :O bylo na co koukat, a nedalo se to stíhat. Steven konečně "zabrousil" tam, kde je nejsilnější SCI-FI :) po bezmála dekádě nudy... ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní plné skóre. Film podobného charakteru neexistuje. Geekové a herní fanoušci si mohou mlsat na filmových adaptacích pecek jako Tomb Raider nebo Assassin's Creed, ale film, který by na plátno převedl nejen herní příběh, ale i hraní jako takové to prostě nemá obdoby. Byl jsem v mini retro kině v Lysé, což doplňovalo některé retro scény. Stihnout všechny reference, u kterých se můžete rozplývat je na první shlédnutí nemožné, ale už v úvodní bitvě při střetu s Jimem Raynorem ze Starcraftu se Vám prostě musí rozbušit srdce. I přes delší stopáž jsem se bavil celou dobu filmu a i závěrečné filmové romantické klišé víceméně odpustíte, protože tady má důvod a další referenci na sebe sama. Škoda, že jsem neviděl Osvícení, protože bych si to asi užil ještě trošku více. Nový blockbuster a kult je na světě. Dočkáme se někdy pokračování s dalšími herními legendami? Snad jo! Druhé shlédnutí po letech a po přečtené knížce ve mě zanechává jiný pocit. To první shlédnutí bylo takové panenské, kdy jsem si užíval hromadu referencí na mě známé hry či filmy. Druhé shlédnutí bylo však podnícené knihou a čekal jsem nakolik se bude předlohy držet. Naštěstí si film kráčí vlastní cestou, protože si neumím představit jak filmově (a k tomu poutavě) zpracovat některé původní myšlenky. Navíc ve knize je dlouhosáhlá část, kdy Wade jede na vlastí triko a defakto až do finální bitvy se s nikým moc nepotká. Jak to spojit do filnu o lásce a přátelství? Spielberg se s tím popasoval suprově a i když vyměnil první challenge za závod, tak mu to odpustíte. Co mu však nerad odpouštím, je zakončení, které je tak přeslazené až to bolí oči. Typické americké pozitivní zakončení, které v knížce má trošku drsnější charakter by tady asi stejně moc nefungovalo. Jinak jsem si to užíval a ponechávám ultimátní hodnocení. ()

Wyorax 

všechny recenze uživatele

Po delší době skvělý film a hned pro jistotu pro všechny pařany, geeky, Blizzard závisláky s hadičkou do lednice a kýblem pod sebou, VR maniaky, (sci-fi) filmožrouty a upocené vyžrané nerdy s 15 práznými plechovkami redbullů z minulé noci vedle sebe. Takto přiblble spokojený výraz po cestě z kina už jsem dlouho neměl. Díky pane Spielbergu, že jste a že umíte. Dělejte to dál a stejně tak bravurně. ()

Mograine 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem byl velmi skeptický. Už od pohledu to vypadlo jako totální digitální mrdník bez ladu a skladu, ALE opak je pravdou. Jsem velký milovník a hráč počítačových i konzolových her takže se mi toto téma líbilo ač jsem virtuální realitou ZATÍM nepolíben. Musím říct, že film funguje vskutku perfektně, svižně, ladně a hlavně velmi okázale směle. Herecké obsazení není nikterak špatné, třeba Táj ukázal, že fakt hrát umí a dokonce i s emocemi, Olivku sice neznám, ale i ta byla skvělá (i šukatelná) a pan Mendlsón má už zkušenosti s hraním slizounů takže tady taky perfektní. Abych se vrátil k problematice na začátku, podle trailerů to vypadalo jako směsice výkalů digitálního vepře, ALE ftip je v tom, že to tak má vypadat. A vypadá to setsakramentsky skvěle. Nádherné počítačové prostředí kde se nachází tolik odkazů na známé i neznámě hry či filmy, kde si k.a.ž.d.ý. (došly mi velká písmena) najde to svoje. Bylo tam sice pár menších chybek v příběhu, ale ty nejsou tak zásadní proto čtyři kule s přehledem, s rukou v prdeli a druhou na klávesnici. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Nech si o Spielbergovi každý myslí, čo chce, je to fenomén. Vždy dokáže prísť s niečím, čo dokáže diváka doslova ohromiť a ponúka nové dimenzie filmu. Toto bol čistý digitálny bordel s epickým presahom, ktorý sa nezmazateľne zapíše do dejín filmovej kinematografie a dá sa počítať aj s tým, že takéto virtuálne divadlá budú pokračovať. Dejovo síce jednoduché, ale na plátno premietnuté geniálne s množstvom odkazov na iné snímky, ktoré diváka pobavia. Mňa to síce ohúrilo, ale boli aj chvíľky, kedy ma to nudilo, resp. kedy mi to prišlo už moc predimenzované. Štyri hviezdy si tento snímok ale bezpochyby zaslúži. 75 % ()

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama