Reklama

Reklama

Ready Player One: Hra začíná

  • USA Ready Player One (více)
Trailer 5
USA / Indie, 2018, 140 min

Děj filmu legendárního režiséra Stevena Spielberga je zasazen do roku 2045, kdy se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan), je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 356)

Jenda 

všechny recenze uživatele

Osmdesátkový popkult naroubovaný na rok 2049, kdy lidstvo žije ve slumu, ale je mu to fuk, protože má virtuální únik. Film o partě kamarádů napěchovaný tolika odkazy na to, na čem jsme vyrůstali, že se na něj budu muset podívat několikrát, abych je pochytal. Za mě je naprosto nej moment - formule, která aktivuje magickou kouli... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že kdybych tak rád nehrál hry, asi bych si film tolik neužil, takhle jsem se bavil výborně. Skvělý vizuál doplněný retro muzikou, spousta skvělé akce a k tomu vcelku jednoduchý příběh, abych měl čas sledovat všechno to zběsilé míhání. A protože jsem se měl i čemu zasmát, klidně bych tam napálil i pátou hvězdičku, ta se ale nedostala přes nadšený potlesk davů a stejně nadšený společný boj za pravdu a lásku. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Tenhle žánr umí pan Špílberg dokonale - krajně líbivý a laskavě-hřejivý (fujtajxl) film, v jehož mozaice si většina z nás najde ten svůj oblíbený střípek - pařani, geekové, nerdi, autisti, osmdesátkoví nostalgici, filmoví i hudební fanoušci, milovníci stoprocentních happyendů, atraktivního vizuálna a jistě i mnozí další. Mě osobně potěšil dlouhý odkaz na Shining a krátký na Chuckyho, ale jelikož PC hry jsem nikdy nehrál, nehraju a ani hrát nebudu, byl mi celý ten fiktivní, virtuálně-realitní svět naprosto cizí, postavy ukradené a děj občas málo srozumitelný. A na nějaké infantilní černobílé souboje dobra se zlem, ve kterých vždycky jednoznačně zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí, jsem už příliš starej a taky cynickej. Nicméně přiznávám, že jsem před filmem rozhodně nečekal, že při jeho závěrečném hodnocení budu několik nekonečných vteřin uvažovat dokonce i nad čtvrtou hvězdou. ()

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem naplno neocenil Spielberga, ale tentokrát položil všechny na lopatky. Mistrovské dílo plné poct filmům a her. Jedním slovem perfektní. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„First to the Key! - First to the Egg!“ Jedním slovem – boží! Ready Player One byl můj hon na Velikonoční vejce. Obrovské množství easter eggů, u čísla čtyřicet sedm jsem přestal počítat. Jako fanouška videoher mi film mluví z duše. Prostě a jednoduše. Příběh chlapce, který uprostřed OASIS, (virtuální reality, doslova!) hledá klíče k největší hádance moderní doby. Mezitím potká Master Chiefa, Borderlands, střílí z Lanceru, skamarádí se s Tronem a projede v DeLoreanu. No zkrátka film, který cílí na popkulturu jako prase. Chápu, pro člověka, který tohle nezná, nebo v tom nevidí význam, ztrácí tenhle film největší kouzlo. Ostatní se baví. Příběh je jednoduchý, máme tu tři až pět přátel co hledají ve videoherním světě spásu. A ohrožuje je velká temná korporace. Kde už jsem to jen viděl? / Film má krásnou vizuální stránku i hudbu. Poprvé v tomto roce mě film v kině neskutečně bavil a já si ho moc užil. Také mám doslova pocit, jako by mi film mluvil z duše. Jako by pak Steven Spielberg točil film přímo pro mě. Od roku 1993 nevídané že? Každopádně i po nášupu odkazů jsem si na konci zasteskl, že jich mohlo být přeci jen více. Holt těžké je se zavděčit. Herecky film moc výrazný není, i když jsou herci jakž takž dobrý. Jak už poznamenala moje drahá polovička – jejich herní avataři mají více charisma než oni. Což je asi fakt. Světlou výjimkou je Ben Mendelsohn a jeho ředitel Krennic… Teda pardon, ten ne. Přesto mohu film vřele doporučit. A nemyslím, že musíte být nadšenci do videoher, aby se vám líbit, tak jako mně. [Csfd projekce27] (90 %) ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Produkt svojej doby, so všetkým čo k tomu patrí - technicky dokonalý a vrcholne zábavný mix vecí, ktoré populárne už raz boli, mravoučne prvoplánový a myšlienkovo rozporuplný zároveň, ale zase na druhej strane tiež v neposlednom rade taký, aký ho divák vidieť chce... No, myslím, že o tomto kúsku Stevena Spielberga sa toho bude ešte veľa a dlho písať a ja som za to, hoci neodkrvený a skôr estrádne pobavený, než oslovený či dokonca zamyslený, aj celkom rád. Veď kto iný, ako on (si niečo také - digitálny bordel plný priamych odkazov - mohol dovoliť a dokázal by to takto - že to vlastne žiaden bordel nie je - zvládnuť)? ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Aneb právě kvůli takovým filmům se chodí do kina. ( IMAX 3D ). I bez znalosti předlohy to nebylo dokonalé, ale byla to jízda veliká, hravá, dobrodružná, prostě tohle se Spielbergovi povedlo. Na to, kolik mu je a s jakou rychlostí x kvalitou produkuje snímky je to na smeknutí klobouku. Mohlo to být lepší a dotaženější, ale taky se dost možná jedná o jeden z nejlepších filmů roku. 9/10 ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha z pera Ernesta Clinea má čestné místo v mé knihovničce a zároveň to je také kniha, kterou jsem po prvním přečtení začal číst okamžitě znovu. Od filmového zpracování, potažmo i od Stevena Spielberga jsem tedy očekával hodně. První věc, která Vás na snímku Ready Player One "praští" do očí je ta, že režisér doslova necituje knižní předlohu, pouze z ní čerpá všechny důležité opěrné body, k nimž přidává své vlastní nápady a "easter eggy". To by v jiném případě znamenalo naprostou pohromu, nicméně onen režisér je Steven Spielberg, muž, jehož láska k filmu a osmdesátým létům je stejně proslulá jako jeho "E.T:". Spielberg totiž bravurně pracuje se všemi hlavními i vedlejšími charaktery, muzikou, scénářem a tím krásným "pomrkáváním" na diváka skrze popkulturní odkazy, z nichž jsem zažíval "nerdgasmus" skoro po celou dobu stopáže. Zde musím podotknout, že DeLorean v úvodním závodu, odkaz na snímek "The Terminator" a "The Shining" či záběr na běžící skupinku vojáků ze hry "Halo" patří k těm nejpamátnějším. Steven Spielberg zkrátka stvořil snímek, který svou hravostí, odkazy a provedením spadá do ranku nejpovedenějších a nejvíce užitých kino zážitků v tomto roce. Z Ready Player One se tímto zcela jistě, stejně jako z knihy, stává popkulturní přehledná encyklopedie a instantní klasika, k níž se budou všichni nadšenci a "nerdi" každé ráno modlit. Snad ještě nikdy jsem nebyl hrdější na to, že k nim také patřím. Skvělá práce! (Viděno v kině CineStar Jihlava) „ People come to the Oasis for all the things they can do, but they stay for all the things they can be.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Boj chudých správňáků proti obří korporaci schovaný za digitální megabordel. Pokud bych tušil, že půjde ze tří čtvrtin o animák, nejspíš bych se na to ani nedíval. Z herců, na které jsem se docela těšil, tu zůstaly jen hlasy. Za těch dvě a čtvrt hodiny mě upoutala jen úvodní auto-moto honička, která snad jako jediná z akčních scén měla něco do sebe a sem tam pobavily odkazy na klasiky jako jsou Osvícení či Excalibur. Ale to je tak všechno. Velké zklamání. 30% ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Jakkoli ale snímek hřeje fajnšmekry na duši, není příliš silný po stránce scénáře. Pravdou totiž zůstává, že Steven Spielberg vzal problematickou předlohu a udělal z ní průměrnou akční romanci pro dospívající, která si libuje ve vtípcích s pánským rozkrokem i jednovětných hláškách a v jeden moment zobrazí ženskou postavu doslova v zamyšlené póze, aby ukázala, že o něčem usilovně přemýšlí. Více v recenzi: https://goo.gl/pTuzCE ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nebudem tomu uberať hodnoty, ktoré to má. Pretože je to remeselne spravené dobre. Nezachytil som všetky referencie - na to sa vo filme dialo strašne veľa vecí, ale to znamená, že je len prirodzené, že sa k nemu vrátim. Dokonca sa mi veľmi páčili závody a celá druhá úloha. Finále ma skôr ale sklamalo. Minimálne tou akčnosťou. Vtedy som si uvedomil, ako veľmi chýba akčným scénam nápaditosť. Ako je to len o tom dať tam toho čo najviac a stavať celý príbeh na takých prvkoch napätia typu - treba strčiť kľúč do zámky, ale nabúralo do nás auto a tak sa mi ťažšie hľadá dierka - je v rámci celej dramatizácie strašne fádne a detinské. Môžete namietať, že je to pocta tomu, čo bolo kedysi, ale tie veci mali dušu. Ak mi dáte jeden dôvod prečo by ma mal zaujímať Wadeov osud, tak som ochotný o tom viesť diskusiu, ale Mandelsohn, Rylance, Pegg, dokonca aj Cooke tam má väčšiu hĺbku v rámci charakterov ako samotný Sheridan. Rylance inak znova perfektný. Jeho detský smútok je takým katalizátorom, že finále príjemne zachraňuje. Spielberg už nevzbudzuje taký emocionálny wow efekt ako tomu bolo kedysi. Remeselník môže byť dobrý akokoľvek chce, ale pokračovanie toho sna, ktorý vo mne vzbudzoval kedysi, toho sna, že filmy sú bránou do nového sveta už nemá. Na druhú stranu, malí chalani v kine ochkali nadšením, takže som možno len ja zostarol. Stále ale film, ktorý treba vidieť. ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci sci-fi snímok, ktorý je doslova nadupaný popkultúrnymi easter-eggmi, ktoré sa tu nachádzajú naozaj na každom rohu. Neuveriteľné, že Steven Spielberg vo svojom už "mierne" pokročilom veku dokázal natočiť takýto parádny film! Z Ready Player One som mal tak neskutočne dobrý zážitok, že som ani nemohol uveriť, že sa v dnešnej dobe ešte niekomu vôbec podarilo natočiť taký skvelý film, čo sa už často nestáva. Spielberg týmto filmom opäť potvrdil, že si zaslúži miesto v mojom zozname obľúbených režisérov :) ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

To byla fakt jízda. Úplně chápu jakékoli reakce, protože tohle se vás buď dotkne a pak to budete milovat nebo se při tom přinejmenším královsky bavit, nebo ne a pak to můžete s klidným svědomím hodit do koše, jelikož prostě nepatříte mezi ty, jimž je tahle vyhračičkovaná bláznivost určena. Mě se to dotklo, bavil jsem se u toho a pravděpodobně to budu i milovat, protože co víc si někdejší hráč občas může přát, než nechat se na chvíli unést a naplno prožívat sice prostý, ale úžasně zabalený, příběh, který je obrovskou poctou hernímu světu a představivosti vůbec, ale zároveň vlastně i takovým malým varováním, kam až by ten náš svět mohl zajít. Takže žijme v realitě, protože nic jiného není tak skutečné. 90 % ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky pohodovy mix Goonies a Truman Show zamerany na hracov. Z Gonnies si to berie detsku hravost s akou parta nedospelych hrdinov zaziva velke dobrodruzstvo, ktore im zmeni zivoty a mozno aj cely svet. A Truman Show mi to pripominalo kritikou zivota ludi, ktory sa nechaju pohltit nejakou virtualnou zabavou vdaka ktorej neziju realne zivoty. Len televiziu nahradili videohry a zivot cez rôzne socialne siete. Od zaciatku mi vrtalo hlavou aka katastrofa postihla svet tentoraz, ze ludia utekaju do Oasis. Pritom to nie je kvôli nejakej ultimativnej katastrofe vdaka ktorej je ralny svet v riti. Doslova tam je povedane, ze po nejakej trivialnej udalosti sa ludia proste prestali snazit riesit problemy a do realneho sveta sa vracali uz len spat, zrať a srať a ani im prilis nevadilo, ze zili v ubohych chatrciach. Prilis som nepochopil jak vlastne svet este fungoval. Kto vlastne este mal chut rozvijat realny svet a z coho ti zavislaci na Oasis vlastne zili. Akurat mi z toho vyslo, ze svet je v riti, lebo sa uz skoro nikto nesnazi nic robit v reály. Zaujimave posolstvo, ale jeho podanie ma dvakrat nenadchlo. Postavy boli celkom zaujimave, ale napriklad rom,anticka linia mi pripadala slaba a film postradal poriadne napätie a gradaciu. Ani raz som skutocne necitil, ze by boli hrdinovia v uzkych. Cely cas to bolo strasne pohodove. A dielcie ulohy, ktore museli plnit postradali gradaciu. U jednotlivych uloh m chybala väcsia prepracovanost a jasne stanovene ciele, ktore by mali hrdinovia prekonat. Namiesto toho to bol klasicky digibordel v ktorom bud niekolko minut trval nejaky zavod alebo velka bitka s mnozstvom fireballov na konci ktoreho zrazu hrdinovia dosli zdarne do ciela pretoze si zrazu spomenuli na nejaku napovedu. Fanusikova videohier budu urcite spokojni. Mne sa ale zdalo, ze Jumanji 2 vyuziva herne koncepty ovela napaditejsie. Najviac ma ale mrzelo, ze bambilion odkazov na filmy a popkulturu 80tych rokov tu su uplne zbytocne. Drviva väcsina z nich sa tu mihne ledva na sekundu niekde v pozadi. Nebavilo ma odskrtavat si vsetky tie odkazy ani v traileroch a ani vo filme. Asi len 3-4 krat som sa pousmial nad tym, ze tu je aj postava z filmu/hry xyz. Je uplne jedno, ze si spletiete Delorean s Batmobilom pokial nie su vôbec vyuzite ani zakladne schopnosti jednotlivych aut. Dufal som, ze odkazy na filmy budu vyuzite aspon do tej miery ako to urobili s filmom Shining. Ze namiesto toho, aby sa riesila nejaka zahada v anonymnych kulisach, tak sa budu neustale riesit v kulisach zo znamych filmov a pre vyriesenie ulohy bude potrebne poznat jednotlive filmy. Mimo Shiningu nic takto vyuzite nie je a o to viac ma mrzi, ze naplno vyuzili prave film, ktory nemusim. Ale uz vdaka recenziam som tusil, ze film bude mat tieto pre mna nedostatky, ktore mnohym vadit vôbec nemusia a tak celkom dokazem pochopit videohernych maniakov, ktory budu z filmu nadseny. Pre mna to je len zaujimava a prilis jednoducha jednohubka. 6/10. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Zatímco někteří lidé budou vždy číst Vojnu a mír jako detektivku, někomu stačí přečíst si obal od žvýkačky a rozluští tajemství vesmíru.." A Mirka Spáčilová očividně nepozná mezi pěti dobrý film, ani když jí Spielberga pustíte ve smyčce..;) Absolutně famózní Indiana Jones 5 a geekařský orgasmus.. Spielberg rulez !! ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Film, jehož cílová skupina je jasná. Kdo si s nadšením hrával už před desetiletími počítačové hry, Mortal Kombat pařil s kamarády, nemyslí si, že Atari je ještěr z druhohor, ví, že panenka Chucky není milá hračka od Mattela a Osvícení je super film - tak ten si tuto filmovo-herní jízdu dosti pravděpodobně příjemně nostalgicky vychutná. 85% (viděl jsem: 1x cz) ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ako sledovať youtubera, ktorý robí gameplay z akčnej, licencovanej sci-fi hry. Narvané odkazmi na všetko možné aj nemožné. Zároveň plné nápadov a fantázií. Neherná časť filmu mi prišla menej zaujímavejšia. On ten príbeh je vlastne strašne tuctový, sto krát odohraný, len sa na to tentoraz nalepila tona CGI, herný štýl a obrovské množstvo popkultúrnych odkazov. Nič, čo by nudilo, nič čo by neodsejpalo, ale zároveň nič, čo by niečím prekračovalo priemer. Nenapadá ma žiadny dôvod, prečo by som si Ready Player One mal dať niekedy znova. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

V komentářích k tomuto filmu se velmi často opakuje přídavné jméno „geekovský“ a já nechápu proč. Tento film NENÍ geekovský - opulentní salvu popkulturních odkazů musí totiž pochopit snad skoro každý, komu není víc než pětačtyřicet nebo nestrávil poslední dvě dekády v jeskyni na Marsu. Geek na to být opravdu nemusí… Když už tady ale na druhou stranu takové množství popkulturních odkazů je, nabízí se otázka: Proč vlastně? Má to nějaký příběhový smysl? Já ho totiž nevidím, neboť takto prostý děj by fungoval naprosto stejně zasazený prakticky do jakéhokoli univerza a zpracovaný v jakémkoli stylu. I když je fér přiznat, že kvůli příběhu se na takovéto věci do kina nechodí… Jako film pro náctileté funguje Ready Player One tedy asi dobře, je to moderní, barevné, akční a rychlé a z plátna to jistě zanechá o úroveň lepší dojem než z obrazovky. Objektivně si to slušné tři hvězdy zaslouží. Na mě to však působilo, že se mi dostalo zastydlého příběhu v kýčovitém hávu, který bych si snad raději zahrál, než abych na něho více než dvě hodiny koukal. ()

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama