Reklama

Reklama

Recenze (8)

classic 

všechny recenze uživatele

„Siedme nebo” je v podstate takým splneným snom dvoch ľudí, ktorí sa hľadali, až sa konečne našli, a pritom obidvaja maju čosi spoločné. Chico si stále hovorí „pozoruhodný chlapík” , vždy sa pozerá iba hore a nikdy dole, a na to, že pracuje, ako "čistič kanálov" , má akési zvláštne vysoké sebavedomie, kedy túži len po tom, aby sa už stal vytúženým „čističom ulíc” , čiže spod zeme parížskej ulice, napokon predsa vedie cesta nahor...? Diana, naopak nie je príliš sebavedomá, že vlastná sestra Nana ju neustále šikanuje, až ju na ulici pred Chicovými očami surovo dobije ! Prakticky obaja žijú naozaj v extra skromných podmienkách, kedy sestry majú veľkú príležitosť odísť ku strýkovi za lepším životom, alebo » žumpár « sa sám trápi, ako vládze, že doslova prežíva v malom, podkrovnom bytíčku, odkiaľ už normálne vídať žiariť samé hviezdy na nebi, tak „vysoko si žije” . Ba ani nevie prečo, zastane sa jej, ale zatiaľ iba kvôli tomu, aby si ju náhodou neodviedla polícia, o čo sa vehementne snaží jej diabolská sestrička ! A nedá sa ešte zároveň i čestne prehlásiť, že by k nej prejavoval hocakú iniciatívnu náklonnosť, čo sa našťastie čochvíľa radikálne zmení, kedy uzrie svetlo sveta láska, ako hrom, ale to by bohužiaľ nesmel srbský nacionalista G. Princip zastávať taký „princíp” uskutočnenia a spáchania atentátu na rakúskeho arcivojvodu Františka Ferdinanda d’Esteho + taktiež aj jeho ženu, grófku Žofiu, stihol zastreliť po predchádzajúcej, neúspešnej akcii, a tak sa dejisko v Sarajeve (zo dňa 28. júna 1914) stalo samotnou predzvesťou k vypuknutiu extrémne brutálneho, svetového konfliktu, ktorý si čoskoro začne hovoriť: „Prvá svetová vojna” ! Gavrilo im «nevedomky» už nadobro asi zhatil plány do budúcnosti, pretože spolu so susedom Gobinom, ku ktorému prechádza po foršte, sú odvedení na front, odkiaľ už nie je žiadnej cesty späť... ? Samozrejme, že vám to dopredu neprezradím, či a ako vôbec prežije tieto štyri, zbesilé letá, to si musíte pozrieť úplne sami, lebo do posledného okamihu, to nie je nad slnko jasnejšie... / Revolučný a nadčasový, a síce ešte stále doznievajúci "Tichý Film" , ale už s potrebným nádychom prichádzajúceho zvuku, už len z toho prostého hľadiska, koľko všelijakých ovácií ho všade sprevádza. 7th Heaven disponuje vôbec prvými cenami Akadémie, t. j. v ich samotnom zrode, v prvom, pamätnom ročníku zo 16. mája 1929, si odnieslo 3 prestížne ocenenia, keď herečka v hlavnej úlohe, Janet Gaynor, sa radovala celkovo trikrát počas jedného, jediného večera, pričom ešte stihla zažiariť i v konkurenčnom projekte - Východ slnka, ktorý mal rovnaké kvality, ak nie náhodou ešte o trochu vyššie ? Franka Capru poznám už pomerne veľmi dlho, že jeho menovec Frank Borzage, taktiež stojí za pozornosť mu venovať svoj voľný čas, čiže prípadná réžia má čo ponúknuť ! Týchto 5 hviezdičiek som síce udelil s odretými ušami, a predsa som veľmi nadšený, pretože sa stále pozerám iba hore... ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Academy Award 1929 nominee. Velmi zajímavý film, který se v první hodině tváří jako sentimentální romantické drama se sociálním podtextem o Popelce z ulice, aby se v druhé půli zcela změnil v regulérní válečné drama. Poměrně hodně naivně natočený, koncem války, když byl všude hlad a bída, si vojáci v zákopech pojídají pečená kuřata nebo co to je, ale přesto regulérní válečný film – dojde i na bitvu na Marně a na pařížské taxikáře, přivážející na frontu vojáky. Obě části jsou ale důležitý, aby mohlo dojít ke katarzi v závěru: jelikož je jedním z klíčových témat filmu i vztah k Bohu a víře, je válečný prožitek pro Chica a koneckonců i Diane nezbytný. Když už je řeč o hercích, je nutno vyzdvihnout fantastickou Janet Gaynorovou, která na etapu němého filmu, kde bylo divadelní přehrávání nezbytné, působí neuvěřitelně přesvědčivě. Hlavně v úvodu osudem a sestrou deptané ubožačky. Naopak Chico je hodně nesympatická a nafoukaná figura, přičemž jeho představitel Charles Farrell nejen neumí hrát, ale vypadá nepříjemně floutkovsky. K plusům filmu pak vedle režie a pařížských kulis patří i kamera, která je na němý film nezvykle pohyblivá, vůbec ne tak statická jako obvykle. Jen úvodní dojem poněkud kazí nablblá komika podivného soudružského laškování Chica a jeho souseda a pak i spolubojovníka, zbytečně přepálená stopáž nebo lepší dovysvětlení chvilky, kde u Chica došlo ke zlomu, že už Dianu nechtěl vyhodit na ulici, ale najednou si ji vzít. Nicméně na němé poměry více než solidní. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Film, který se snaží zkombinovat snad skoro všechny žánry které jdou, takže se dá snímek klidně označit za romantický-dramatický-válečný-komediální-duchovní-historický. Snímku to tedy rozhodně ale nijak nepomáhá spíše naopak. Film, ze začátku mírně naivní, což ale až tak nevadilo pokud by snímek skončil po hodině, to se bohužel nestalo. Film, který je tak přeslazený že to až pěkné není. 60%. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Janet je vyborna, film zajimavy, ale na to, o jaky pribeh jde, je to strasne "dlouhe"! Proto dam jen prumer. P.S.: zajimava Gladys Brockwell. 3+ ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Milý film o čističi kanálů, který si najde tu vytouženou, ovšem chudou, bojuje ve válce a vrátí se. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Krásný romantický příběh s Janet Gaynor a Charlesem Farrellem jako lidmi ze dna společnosti, kteří se dají dohromady spíše náhodou, ale vytvoří spolu pevné pouto, které překoná i hrůzu první světové války. Jedná se o velmi příjemný nenáročný snímek, jehož hrozné výjevy jsou vyváženy těmi příjemnými. Některé scény jsou opravdu silné, např. ty mezi sestrami nebo kouzlo "Sedmého nebe". Jediná výtka by tak mohla směřovat k realističnosti prostředí. ()

Reklama

Reklama