Reklama

Reklama

Vážná známost

(studentský film)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vážná známost jsou dva krátkometrážní filmy - jeden v režii Kláry Sodomkové (FAMU) a druhý Martina Jůzy (UTB ve Zlíně). Oba filmy vyšly ze stejného příběhu - Anča s Kubou, dlouholetý pár, spolu jedou na víkendovou chatu, která má oživit jejich každodenní vztahovou rutinu. Do této rezignované atmosféry nečekaně vstupuje třetí člověk, Radim. Tento Ančin blízký kamarád ze střední se najednou stává prostředníkem, skrze kterého si Anča s Kubou začnou ventilovat vlastní nevyslovené emoce. Na krátkém časovém úseku se tak rozehraje paleta stereotypů chování, které komukoli, kdo měl někdy vztah, musí připadat velmi povědomé.

Na začátku byl jeden scénář napsaný režisérkou Klárou Sodomkovou, se kterým se její přítel Martin Jůza neztotožnil, a tak se rozhodli, že každý film natočí po svém. Režiséři si tuto dramatickou situaci rozpracovali podle svého citu a tak vzniklo zajímavé srovnání toho, jak se jedna látka mění pohledem muže a ženy. Projekt Vážná známost není primárně určen do klasické kinodistribuce. Promítá se v kavárnách a netradičních otevřených prostorách, kde je větší prostor k diskuzi. Vážná známost totiž není o pasivním sledování filmů, ale o ochotě pobavit se po projekci o podvědomých vzorcích, hrách a lehce záměrných podpásovkách mezi partnery. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Film Martina Jůzy výrazně lepší než Kláry Sodomkové. Takže dohromady takový průměr. Ale Jůza fakt dobrý! ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Příběh Martina Jůzy pracuje s klasickou "fintou", že postavy jsou kreténi a neřeknou si podstatnou informaci, kterou si říct mohly, aby mohlo být drama. Tenhle fígl byl nudný a ohraný už někdy před 40 lety, to fakt ne. Přitom herci jsou dobří, i kamera a lokace. Škoda že se scénářem si autor nedal více práce. ()

TomasRichtr 

všechny recenze uživatele

Martinova verze někde mezi 4 a 5*, Kláry verze přinejlepším na 2*. Rozdíl ale není v úhlu pohledu, ale filmařské kvalitě. Zatímco první verze je filmařsky originální, moc pěkná kamera, dobrý casting a přesné vedení herců s dobře vybudovanou atmosférou, kde vlastně všichni jsou hajzli, ale zároveň nikdo. "Ženská" verze je záběrovaná prapodivně, herci jsou nesympatičtí a možná tak Dočkalová je jediná, která z nich trochu umí hrát, oba kluci se akorát furt tváří jak pičusi. Režijně je to naprosto mimo, záběrování prapodivné, kamera nefunkční a nenápaditá... scénář podivně vybudovaný, kde překvapivě (!) je za největší krávu Anča, Radim je jen nevinnou obětí situace a Kuba je retardovaný blbeček, který je duchem mimo. ()

Reklama

Reklama