Reklama

Reklama

Amy

  • Velká Británie Amy (více)
Trailer 1
Velká Británie, 2015, 128 min (Alternativní 123 min)

Obsahy(1)

Kým ve skutečnosti byla dívka, která stojí za slavným jménem Amy Winehouse? Co tato hudební ikona skrývala před okolním světem a proč zemřela v pouhých 27 letech? Celovečerní dokument nechává promlouvat zejména Amy samotnou prostřednictvím dosud nezveřejněných archivních záběrů, rozhovorů, ale především skrze její hudbu a původní texty, které vždy reflektovaly aktuální události jejího života. Vidíme Amy jako obyčejnou dívku s obrovským talentem a touhou zpívat, jako zjevení ohromující hudební fajnšmekry, jako popovou hvězdu obletovanou fanoušky i jako oběť manipulovanou manažery a pronásledovanou bulvárními novináři, unikající k závislostem. Za známým mediálním obrazem ale odhalujeme hlavně Amy, která skutečně touží jen po dvou věcech: opravdové lásce a hudbě. (Aerofilms)

(více)

Recenze (251)

dom156 

všechny recenze uživatele

Zapneš film a strhne se uragán videí i dost nekvalitních a prvních 10 minut jsi mimo než se pořádně zorientuješ. A takhle běží celý dokument, jen s rozdílem že časem jsou videa lepší a lepší. Docela jsem valil oči, když jsem zjistil, že to má neuvěřitelných 128 min, ale nějak záhadně jsem to přežil. Možná by si to zasloužilo o chlup lepší hodnocení, ale nejsem cílovka a ani fanoušek Amy. Jediný důvod, proč jsem tento snímek shlédnul je, že jsem to měl ve filmové výzvě. Takže tak a doporučení se zdržuji. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

ÁNO. Cesta do hlbín smutnej a stratenej duše, život výnimočnej speváčky (jej hlas znie v kino zvuku majestátne, až mrazivo), úplná katarzia, ešte o niečo silnejšie ako už-tak-výborné Montage of heck. Plakal som. Moc. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Amy jsem v jednom období dost poslouchala, ale i kdyby ne, tak to byla taková persona světové hudební scény, že by mě dokument o ní zajímal tak jako tak. A protože jsem ji během jejího života až tak nežrala, dozvěděla jsem se spoustu věcí. Bylo to autentické, smutné, drsné a syrové, poučné a místy dechberoucí. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Osobnost i tvorba Amy Winehouse mne úplně míjely, před zhlédnutím filmu bych k ní nedokázal přiřadit jediný song. Ovšem po jeho skončení se mě zmocnil podobně intenzivní pocit jako kdysi před lety po projekci Stoneových Doors: naléhavá potřeba dát si panáka. Stejně jako tenkrát, i teď jsem odolal. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Autentický, silný a moc, moc smutný dokument. Sebedestrukce úžasně talentované žáby v přímém přenosu. Doufám, že její písně a hlas se jen tak nezapomenou. Ráda ji poslouchám. Především v té jazzové poloze. Nevím, jak bych tohle jako máma unesla. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Jinak to ani dopadnout nemohlo. Všechno od začátku směřovalo nenávratně ke smutnému konci. Ošklivá, jebnutá, submisivní židovka s ojedinělým hlasem a talentem vyjádřit textem svoje životní nezdary, závislá na sebedestrukci. Od bulimie, přes chlast, drogy po špatný výběr partnera, který ji de facto stáhnul ke dnu. Do toho "milující" otec prahnoucí po prachách. To je pak těžký, když měla jít na rehab, ale daddy said no, no, no. Každopádně Blake Fielder-Civil a její žiďácký fotr můžou do konce života zpytovat svědomí. Výborný, autentický dokument, po kterym dostanete fakt hlad. ()

donvitoso 

všechny recenze uživatele

Kapadia mě před pár lety naprosto oslnil dokonalým Sennou. Amy jeho kvalit sice nedosahuje, ale i tak je to výborný snímek. Cesta do hlubin duše jedné z nejlepších a také nejzatracovanějších zpěvaček moderní doby. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že tento film ukázal, jaká Amy Winehouse byla, co všechno prožila a co ji k jejímu chování vedlo. Byla to pravá jazzová zpěvačka, která nesnesla pozornost publika, ale jak říkal, její přítel Nick: "Byla to také velmi zranitelná žena." Na což také bohužel doplatila... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

KVIFF 2015 - Dokument je skvěle natočený. Spousta domácích videí, takže nahlédneme i do soukromí Amy Winehouse. Byla to rebelka už od malička a nebýt jejího manžela možná by neskočila, tam kde je. Co bych dokumentu vytkla je to, že tam byli jen hlasy přátel a že se tam neobjevili jejich tváře, bylo by to více osobnější. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Ona nechcela byt slavna, chcela len spievat...Uz samotny videoklip Rehab je volanie o pomoc, (aj text ) Amy tam vyzera ako taka zubozena troska, to nik nevidel? Nerada sa pozeram na to, ako si niekto nici zivot. Neviem, ci Amy na jej zivote nezalezalo alebo si nevedela pomoct...a nemal jej kto pomoct ani po prvom vaznom varovani lekarov...smutne. Byt jej rodic, tak robim nieco - aj proti jej voli! Nikto nevidel, ze dievca potrebuje pomoc s bulimiou a potom problemy uz len pribudali...Trapas v Belehrade? Ako to mohli dopustit? Amy nebola vobec pripravena na turne, nebola v poriadku, ani to vlastne nechcela...a ked ju tam uz mali, nechapem, ze ju v zakulisi neustrazili, aby sa tak nedoriadila. Mala velky talent, dar od Boha, ale premrhala ho...Skoda, ze posledne roky sa nesustredila viac na hudbu...ale na drogy. Mohla vydat este vela kvalitnych albumov. OK a teraz k samotnemu dokumentu...No ja osobne som prekvapena takym velkym uspechom tohto filmu, dala by som len nejakych 60%, ale nepokladam sa za fanusika Amy Winehouse. Film som si pozrela skor zo zvedavosti a preto, ze bol oceneny Akademiou. O Amy som pozerala este dokument The Legacy: https://www.youtube.com/watch?v=lG27T4uCVDE a to sa mi pacilo ovela viac! Amy je na samotnom zaciatku svojej kariery vesela, prirodzena, ma pekny siroky usmev a postupne vidime, ako upada na tele a na dusi. Taka zbytocna smrt mladej zeny. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Všichni dobře víme a známe, kdo to vlastně byla Amy Winehouse a jakým způsobem odešla. Tento nový dokument Asifa Kapadii se nám pokouší přiblížit cestu známé zpěvačky ke slávě a její trable, které vedly až k hořkému konci. Vyprávění z velké části obstarávají zpěvaččini nejbližší spolupracovníci a také rodina. Je tu opravdu velké množství výpovědí a materiálů ze zpěvaččina soukromí. Z hlediska použitých materiálů tedy velice aktuální a osobní záležitost. Smutný příběh s neslavným koncem, který se ovšem dal tak trochu čekat, a sama zpěvačka o tom věděla od samého začátku. Po dokumentární stránce, kvalitní záležitost. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který nabízí bližší náhled na osobnost Amy a ukazuje, že v dnešním showbussinesu musí mít člověk štěstí, mít kolem sebe dobrý lidi a být neskutečně silná osobnost. Jak se postupně dozvídáme, tak Amy kolem sebe dobré lidi neměla (přítel, otec) a za silnou osobnost lze být považována také jen těžko. To nic neubírá na faktu, že měla úžasný hlas a neskutečný talent. Bohužel to však díky tomu dopadlo tak, jak to dopadlo. Dokument rozhodně stojí za podívání, nabízí minimum mluvících hlav a umně využívá hudbu a texty, kterými se Amy proslavila. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

žiaľ neoslovilo ma to :(, príliš dlhé, vela detailné, s podvedomím známeho "kto chce kam, pomôžme mu tam". :( ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, o zajímavé holce, která uměla teda fest zpívat. Která měla nula důvodů pro to, aby se nořila hluboko do bahna. Tenhle příznak je ale syndromem doby. Naprosto průměrný příběh jedné průměrné holky, kterou dobrý hlas strhl do světa showbusinessu a ona se v něm upila se k smrti, vůbec díky tomu vznikl a je v kinech. Na druhu stranu stovky dobrých zpěvaček, které dřou, hledají samy sebe, objíždějí koncerty, skládají a vydávají desky jsou zcela mimo zájem diváků a médií. Upřímně? Edukativně ok, ale jinak spíše k povzdechu. ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

Nevím, jaký dojem z filmu bude mít někdo, kdo o Amy nikdy neslyšel. Já na něj musela jít ještě v den premiéry. Dokument sestříhaný z autentických záznamů vypráví příběh, ze kterého ke konci naskakuje husí kůže. Z malého zpívajícího děvčete vyrostla talentovaná zpěvačka, která se zamilovala do špatného chlapa. Dokud nebyla slavná, za nic ji neměl a nechtěl s ní být, jakmile ale začala vydělávat hodně peněz, sám se ozval a najednou z toho byla láska jako trám... Jenže když jste citlivá duše, tyhle věci nevidíte a nechcete vidět. Určitě je to hlavně zpracováním dostupného materiálu, ale dokument poskytuje dost dobrý náhled do Amyiny psychiky. Pro mě naprosto srdeční záležitost. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Velkým kladem je minimum nudných mluvících hlav - spíše je dokument stavěn na tom co Amy sama řekla - nazpívala - než na vzpomínkách druhých. Pokud tam jsou vzpomínky, tak se naopak sáhne po archivních záběrech dané osoby spolu s Amy. Příjemné je také, že zpívané text se vizuálně doplňují do záběrů, např. z koncertu. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Úžasný hlas, který jako by patřil dospělé ženě schovaný v těle mladé nevyzrálé holky. A ta holka se tam celou dobu krčila a nevěděla si se svým dospělým světem rady, protože ti, kteří jí měli být oporou a chránit ji, se chtěli opírat o ni. Škoda nádherného hlasu i života,který dokument řekla bych postihl celkem věrohodně. Akorát bych se, jak už tu zaznělo, taky přimlouvala za kratší stopáž. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Ako film či dokument mierne rozvleklé a nie najzábavnejšie. Zrejme je to individuálne, ale musel by som byť fakt veľký fanúšik Amy Winehouse, aby som s chuťou zhltol viac ako dve hodiny domácich videí zo života jednej stále väčšej ľudskej trosky, prekladaných úryvkami z rozhovorov a z výrazne autobiografických piesní. To však neznamená, že film nie je zaujímavý. Funguje veľmi dobre ako štúdia totálneho psychického rozkladu jedného človeka a spôsobu akým rodina, partneri a vôbec celý svet (v tomto prípade hlavne médiá a showbusiness) dokážu slabšieho jednotlivca ovplyvniť. Čo z celého dokumentu kričí suverénne najviac je, že Amy Winehouse sa napriek svojmu nespochybniteľnému talentu nikdy nemala stať hviezdou (myslím, že lepšie by sa jej spievalo po jazzových kluboch než pred vypredanými štadiónmi) a že svoju lojalitu a pozornosť až patologicky smerovala na ľudí, ktorí jej viac škodili ako pomáhali (otec, Blake Fielder). Niektoré veci beriem trošku s rezervou, pretože Kapadia svoj dokument otvorene smeruje práve proti otcovi a Fielderovi, tzn. je v tomto smere neskrývane zaujatý. Amy si však za niektoré veci v konečnom dôsledku mohla asi aj sama - bolo skoro až zúfalé vidieť ju ako po pol roku na krásnom tropickom ostrove, na ktorý si išla dať psychiku do poriadku, stále vyzerá strhano a v podstate len drogy vymenila za kvantá alkoholu. To už nepôsobilo ako zablúdená duša, ale ako stratený prípad, kde je len otázkou času kedy sa pod ním definitívne zlomí už aj tak tenký a praskajúci ľad. Mal som z nej podobný pocit ako napr. z Kurta Cobaina - že sa jedná o preveľmi citlivého človiečika, ktorého niekto niekedy poškodil, nikto ho dobre neviedol, nikdy sa to neopravilo a ani všetky peniaze, sláva, láska či svätí tohto sveta už nemohli zvrátiť sebadeštruktívnu trasu, na ktorej sa ocitol. Práve naopak - tlak, ktorý so sebou prináša život na verejnosti a nulová potreba normálnej disciplíny keď je človek obletovaná hviezda takému psychicky neukotvenému človeku môže len uškodiť. Je to trochu smutné, obzvlášť keď uvážime, že naozaj len slepý nemohol vidieť ako zle na tom dievča bolo a novinári napriek tomu hyenisticky z bezprostrednej blízkosti dokumentovali každé jej zakopnutie a komici jej pád na dno vtipne glosovali, aby sa udržali v kurze. Pomocná ruka nikde, len kopec v zásade bezcitného parazitovania. Už len fakt, že jej najväčší hit bol "Rehab" je možno s odstupom času vnímať ako iróniu osudu. Pesnička o tom ako odmieta ísť na liečenie napriek evidentným problémom jej priniesla najväčšiu slávu a ocenenia od publika, ktoré za textom nevidelo nič iné len cool rebelovanie nejakej rozdivočenej party girl. A jednalo sa pritom o jasný signál, že tento človek nie je v poriadku, potrebuje pomôcť a text v zásade reflektuje jedno z najhorších rozhodnutí, ktoré ten človek spravil. Čiže vo výsledku zaujímavá vec na zamyslenie, napriek občasnej nude. Drogy jsou špatné, áno? ()

Související novinky

88. Oscary - výsledky

88. Oscary - výsledky

29.02.2016

Letošní "kontroverzní" ročník udělování Oscarů skončil. Akademie umění a věd rozdala svá každoroční ocenění. Jedním z několika překvapení večera bylo vyhlášení nejlepšího filmu, kterým se stalo drama… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama