Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I přísný a nepříliš oblíbený učitel může u svých žáků dosáhnout mimořádné obliby. Když si jejich oblíbený učitel zlomí nohu těsně před chystanou cyklistickou výpravou, nahradí ho právě onen přísný kolega. Jeho nedobrovolní svěřenci sice zprvu nehoří nadšením, ale nakonec se přesvědčí, že není dobré člověka okamžitě zavrhovat jen proto, že si s ním zprvu nerozumíme... Jednoznačné výchovné tendence prý lze vysvětlit účelem filmu: vznikal na počest Pionýrské organizace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si pamatuju z dětství a měl jsem ho tenkrát docela rád. Sice jsem si už moc nepamatoval, o čem to bylo, ale vim, že tehdy mi třeba Magda Reifová připadala jako dospělá ženská. A teď na to čumim a řikám si "ty vole, dyť je to dítě". Většina lidí tady píše, že je to nostalgie. Pro mě tak trochu taky, takže dám 2 hvězdičky. Jinak bych dal asi odpad, protože je to strašná píčovina. A hlavně mi neuvěřitelně lez na nervy ten zrzavej kokot, co pořád ztrácel nějaký věci. Toho bych tim pionýrskym šátkem asi musel uškrtit. P.S. Docela prdel je sledovat ve filmu O. Vetchýho. Vyskytuje se skoro v každym druhym záběru, ale dělá jenom křoví, takže za celej film snad řekne jednu větu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pohlednice za 30 halířů, pláněná Ačka, nepřekonatelné kolo favorit ... Nostalgie s tehdejšími dětskými hvězdami, doplněná o reálie z komunisického Československa a krásné Slovenské památky a přírodu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sokolové byli rozprášeni, Skauti také... pro malé a odrůstající děti zbyla tedy jen ČSTV, Jiskra a Pionýr. Ten si kladl za cíl nejen vychovávat zdravé tělo budoucích pracujících, a ve zdravém těle i zdravého ducha, a hlavně aby ten duch byl i ideově uvědomělý. Soudě podle komentujících musím smutně konstatovat, že se řadě z nich tato éra slila ve vzpomínky na tábory a poklidná léta a prázdniny... Nic proti létům ani táborům. Vadí mi tam ta ideová pachuť a rudé šátky... Samozřejmě i já zavzpomínal při dívání se na tento film na dobu, kdy cyklisté měli jen ukrajiny, esky a favority tu více tu méně vytuněné... Stany vážily 20 kg, smrděly po pogumavaném impregnovaném plátnu a člověk měl co chvíli nějakou tu část těla opřenou o jednu z výstuhových tyčí.... Města ještě neznala cykloterorismus a cyklisté proti tomu měli na silnicích volněji. Vždyť v tom roce 1978 na to vysněné embéčko dosáhla jen každá třetí rodina.... Průhledy na slovenské hory byly asi jediné nad čím srdce mohlo při sledování v klidu zaplesat. Milovníci kvákajícíh kytar si přijdou na své... Film sám je o ničem a abych glosoval obsah, pokud tento film ihned zavrhnete, protože je o pionýrech, uděláte dobře. Dávám dva ventilky od duší. * * ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Üsměvná totální pohodovka, ve které nechybí vůbec nic. Občas vtípek, nádherná krajina, letní pohoda ochucená navíc příjemně nostalgickými vzpomínkami na podobná putování, první lásky, klukoviny a kradené třešně a k dokonalosti to vše nakonec dovedou nevtíravé přesto nečekaně silné emoce (jednou z nejsilnějších je scéna, kdy starého učitele pozná jeho bývalý žák a projíždí s ním obcí, kde kdysi učil). A když už jsem u pana učitele, Jiří Pleskot tu vytváří jednu ze svých životních a opravdu nezapomenutelných rolí. Ten film dýchá sluncem, pohodou a, i když je to hrozné klišé, také pozitivní energií plynoucí, alespoň pro mě, mimo jiné třeba z proměny vztahu žáků a učitele během cesty (jsou dnes ještě takové děti? A takoví učitelé?) Překvapilo mě jak moc povedený je to film, jak dokonale Petřík s Hanibalem prokličkovali mezi všemi dobovými nástrahami a současně je tu otázka: Proč už dnes čeští filmaři nejsou s celou svou tvůrčí svobodou schopni natočit něco tak příjemného? Zkrátka tenhle film se mi při pátku stal naprosto dokonalým relaxem, který si zaslouží maximální ocenění. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Když propukne léto.... V dětství jsem té partě hříšníků, kteří (pro)následují své kamarády, záviděl, co všechno zažili. Vtipný prázdninový příběh, navíc okořeněný sportem. Co na tom, že byl natočen k 30. výročí založení Pionýrské organizace SSM, pohledy na slovenskou krajinu a klukoviny jednoduše ten "budovatelskopionýrský" podtext lehce potlačí. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

O existenci tohoto filmu jsem neměl ani tušení. Našel jsem ho až na ČSFD, když jsem se díval, v kterých filmech hrál Michal Dymek. Tento film se mi zdál takový průměrný až pohodový. Není v něm sice nic, co by mi vadilo, ale také jsem zde nenašel nic takového, abych se k tomuto filmu častěji vracel. Lehounce nadprůměrný a docela reálný děj, standardní herecké výkony. Ale je něco, v čem tento film vynikal a za co bych ho chtěl moc pochválit. Bylo velmi milé poslouchat, jak se Češi i Slováci (včetně dětí) perfektně domluví. Dnes už by s domluvou byly větší problémy. Hlavně u českých dětí. (Čtvrtek 08.04.2010) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Milá vzpomínka. Také jsme se třídou několikrát takhle putovali a do dnes jsou historky z těchto výletů podávány k dobru na třídních srazech. Měli jsme i stejného učitele a jak se pak pěkně vybarvil, když nemusel stát před tabulí a přednášet novou látku. Ovlivňuje mě nostalgie. To nepopírám. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce úsměvná pohodovka v krásné slovenské krajině. 1) Pionýrský život je šťastný a spokojený, konflikty, pokud vzniknou, jsou řešeny decentně a všechno je prozářeno sluncem a pohodou. Ach jo, kde jsou ty doby. Snad jen konec je výchovnou křečí, ale fakt jen lehkou._____ 2) Atraktivitu filmu zvyšuje spousta pěkných kluků. Především je tu trojice odpadlíků: 16letý výborný Michal Dymek (sportovec Tonda Navrátil), 16letý Ivan Vorlíček (Břéťa) a 15letý František Srb (Matylda v roztrhaném tričku s předkusem)._____ 3) Z hlavního peletonu jmenujme 16letého Gustava Bubníka (žárlivý Olda Kořínek), Tomáše Dolínka (šprt Miklík) nezjištěného věku a pěkně je doplňuje 17letý Pavol Topoľský (slovenský brigádník bača Ondra)._____ 4) Dočetl jsem se, že v roličce žáka tu debutoval 16letý Ondřej Vetchý, ale nevšiml jsem si ho. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Nech žijú pionieri! To Slovensko je pekné a plné dobrých ľudí. Už roky tam chcem ísť na dovolenku a furt neviem, kde to je. Je dobré, že za ČSSR sa systematicky točili "rodinné" filmy, tento žáner dnes v ČR a SR vymiera. Problém je v tom, že z 10 takýchto kúskov by sa dnes dal pustiť v TV jeden, maximálne 2 a aj to iba pre (n)ostalgických rodičov, nie pre amerikanizované deti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticky normalizacny film, ponuka nenarocne oddychove tema : ucitele nemaju ziaci zavrhovat len preto, ze si s nim hned nerozumeju ...... 64 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nenápadná agitka, jak pohodový a příjemný život je na slovenském venkově, jak se baví socialistická mládež. Hlavně, že už tady nejsou ti grófové a ani vy nejste grófové. A ne že budete krást majetek družstva, holomci! Jinak by to byla celkem fajn road-movie, byť s velice osekaným dějem, ovšem musela by se odehrávat v jiné době. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny film pro mlade, kdyz opomeneme pionyrske satky, tak si myslim, ze ma co nabidnout i dnes (narozdil od jinych rodinnych filmu). Slusna zabava. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Chápu, že v 70. letech se to mládeži muselo líbit. Příběh kluků kamarádů, podbarvených letní atmosférou a zpěvěm Václava Neckáře už dnes nikoho neosloví, ale jako vzpomínka na dobu dávno minulou s jejím vykreslením funguje a řadím ji po bok filmů Třetí skoba pro kocoura či Kopretiny pro zámeckou paní. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to sice jen obyčejná prázdninová romantika, ale je to docela poctivě natočené. Ač pionýři, v prvé řadě hlavně děti, s touhou po dobrodružství a tak. Místy docela sranda, samozřejmě když se divák primárně hodlá bavit, a ne kritizovat za každou cenu. Takže u mně dobrý. 80% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda tento nestárnoucí příjemný rodinný film, který dýchá prosluněnou letní prázdninovou atmosférou a pokud mám čas, ráda se na něj vždy podívám znovu. Je natáčený skoro celý v krásné tatranské přírodě. Připomíná mi letní prázdninové podnikové tábory a seznamovací středoškolské tábory na Jablůnce. Taky mi připomíná školní zážitek, kdy se spolužáci snažili žertem vyhodit třídního šprta jménem Drozd z okna s výkřikem : Leť, ptáku, leť! Žádná šikana, jen legrace, bylo to v přízemí. Ve filmu je cítit mládí, dobrodružství, humor a radost ze života. Současné děti nebudou mít mnoho vzpomínek na školní léta, snad jen, jak seděly na lavičce v parku a bušily do mobilu. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nepřesvědčivé a nesourodé herecké představení, zejména v dětských rolích. Chybí tu charismatický představitel, který by diváka donutil k nějakému vztahu, ať kladnému, či zápornému (prostě nějaký Cabadaj). Také scénář mi přijde hodně rozpačitý a pointa nudná a předvídatelná. Není divu, že moc lidí k sentimentu nevybízí... ()

Reklama

Reklama