Reklama

Reklama

Francouzsko-italský historický kriminální film vykresluje příběh neblaze proslulého Bonnotova gangu. V roce 1911 se skupina anarchistů tvrdé linie vedená Julesem Bonnotem (Bruno Cremer) a Raymondem Calleminem (Jacques Brel) s Marií la Belge (Annie Girardot) a dalšími třemi muži, stává gangem zoufalých ozbrojených zločinců. Přepadávají banky, zabíjejí na ulicích při teroristických činech po celé Francii. Pařížská Sureté nasadí na jejich dopadení jednoho ze svých nejschopnějších mužů – komisaře Jouina (Armand Mestral). (curil)

(více)

Recenze (5)

fragre 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám načasování. Natočit v r. 1968 film o teroristické skupině z r. 1911 tvořené anarchisty, kterým vzdělávání lidu a politická práce připadá jako zdlouhavá a neučinná, takže přikročí k "přímé akci", to chce nos na ducha doby, když si jeden udědomí, že Brigatte Rosse vznikly v r. 1969 a Rote Armee Fraktion v r. 1970. Snímek prostý jakékoliv idealizace, vraždy jsou pojaty civilně a odpudivě, konec je nevyhnutelný. Bruno Cremer svému sociopatu vdechl jistý šarm, Jacques Brel dobře pojal svého nedočkavého idealistu degenerovavšího ve vraha a Annie Girardot je zde i jako teroristka roztomilá, ač to zní podivně. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Historicky zřejmě poměrně přesný, ale nijak převratně natočený filmový portrét anarchistické „bandy“ Julese Bonnota, jejího vzestupu i pádu. Život idealistického vzdělance Raymonda „la Science“ Callemina a jeho přátel se změní v smrtící jízdu na horské dráze poté, kdy do něj vstoupí sociopat Bonnot, který před tvorbou graffiti a vydáváním anarchistického plátku dává přednost opakovačce a střílení do lidí. Pod jeho vedením se ze hrstky vcelku spořádaných radikálů stává teroristická skupina. Rameno spravedlnosti se s nimi po stránce technického vybavení sice měřit nemůže, předčí je ale vytrvalostí a odhodláním učinit přítrž násilí na nevinných… Spíš než zpracováním je snímek zajímavý co do historických souvislostí a obsazení. Bruno Cremer podává v roli ultimátního psychopata tradičně kvalitní výkon, Jacques Brel se se ctí popasoval s nesnadným partem Raymonda, který se z obrýleného intelektuála změní ve vraždícího fanatika (vadil mi jen jeho knír), a Annie Girardot to tady opravdu sluší. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

A ja som sa potesil ze to bude film O Brigatte Rosse, ze si pozriem film aj na tuto temu - a ono tam pisu o roku 1911 a o tom, ze akysi 4 anarchisti utocia na banky a okradaju mestanov. Vrcholovo nudna zivacka, nepobral som ani to, ze reziser mal nos na ducha doby a ze sqele natocil par scen : 55 % ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zajímavě (ne)podmanivý film dle skutečných událostí si zachovává navzdory sérii zručně natočených akčních scén komorní status a zachovává si též značný odstup od diváka, jemuž není vnuceno gangsterům jakkoliv fandit. Precizně vytvořena dobová atmosféra se spolu s hereckým obsazením stává základním kámenem filmu, jenž nás zavede do Francie před první světovou válku. Jistý chlad, který ze snímku dýchá, mi spočátku trochu překážel, ale postupné počínání jedné ze slavných gangsterských band mě v správném rozpoložení dokázalo pohltit a v podání hereckého trojlístku Cremer– Brel– Girardotová přinést slušný zážitek. Ne tolik přelomové a legendické jako Bonnie a Clyde nebo Butch Cassidy a Sundance Kid, ale stejně výborné a možná i díky absence idealizace hrdinů nakonec osobité. 70% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený popisný sjnímek o brutální "anarchistické" skupině chladnokrevných asociálů, kteří v prvním a druhém sesetiletí 20.století terorizovali usedlou Francii bezhlavým střílením do lidí a vykrádáním bank. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama