Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 1
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (829)

POMO 

všechny recenze uživatele

Na mňa príliš iba o hypotékach a bankách. Chýba tomu hravosť a odlahčenosť Vlka z Wall Street, ktorý by pobavil, aj keby ste ho videli v čínštine. Pri textových informáciách “kde sú teraz” bez fotiek postáv v záverečných titulkoch som podľa mien nevedel, o koho sa jedná. Herci ale super, najviac prekvapil Carell, ktorý má z ľahkých komédií nakročené do charakterného herectva. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Sázka na nejistotu měla švih, dynamiku a velkou snahu objasnit finančnické kejkle i největšímu tupounovi, nejspíš nás je víc, kdo to ne do detailu pobral, nicméně že se neřítíme do průseru, ale už se v něm pěkně dlouho brodíme, jsem pochopila, kéž by mě tak čapl každý film, kde rozumím naprosto všemu. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pokud si chcete zaobcovat s opravdu drahou luxusní štětkou, nejprve si musíte zaopcovat s deriváty! Konečně někdo vskutku originální a zábavnou formou a s naprosto fenomenálním Bejlem snad i té nejzaostalejší lopatě polopaticky vysvětlil, proč před pár lety najednou nemusela ráno s bandaskou k pásu, následně jí banka smahla její těžce vydřenou dvajedničku na hnusném sídlišti, načež ji odporně vyžraný sociální demokrat s bradavicí na xichtě spolu s Mirkem poslali v rámci státní podpory daňových poplatníků na pastvu. Mohla za to světová krize. Abstraktní termit, který na nikoho neukazuje, jen se prostě děje, a tak nezbývá, než jen odevzdaně pokrčit rameny a žvýkat jetel, dokud se to nepřežene. Tato krize však má konkrétní viníky a svět by byl daleko příjemnějším místem k životu, kdyby ty mrdky dávno visely na kandelábrech. V rámci technologického rozvoje a globalizace ekonomiky nám tu totiž vykultivovala infekce v podobě finanční oligarchie zmrdů a manipulátorů, co vymyslela naprosto geniální letadlo v podobě Monopolů s virtuálními penězi, honosně zvané finanční instrumenty, které záhy začaly točit světem. A tak se nejen v největším světovém mafiánském kasínu ve Stěnové ulici ostopéro spekuluje, swapuje, šortuje, stradluje, spreduje, bonduje, rejtynguje, opcuje či jinak šidí a obohacuje těch pár „kapitánů průmyslu“ a navenek to vypadá náramně učeně a složitě. Podstatou však není nic jiného, než že nějaký ambiciózní napomádovaný panák z banky, fondu nebo jiného zlodějského uskupení hraje na počítači Dostihy a sázky s vašimi úsporami, u čehož klidně fixluje, protože prachy, o které všechny ty otroky obral, mu zajistily takovou moc, že prakticky vládne zemi, ve které to dělá. Vy jen můžete stádově bučet, makat a modlit se, abyste se ráno ještě probudili pod střechou nad hlavou a měli na ruma, který jako jediný zabírá na alespoň chvilkové vyrovnání se s neutěšenou realitou. Dneska jsme už všichni natolik v prdeli, že jakékoliv terminální zhroucení finančního sektoru z nás přes noc udělá Zimbabwe, a jedinou pojistkou je nechat si za všechno, k čemu se v potu, stresech a krvi dopinožíme, nastřelit do huby zlaté zuby. Díky nim pak po kolapsu můžeme začít znovu třeba někde v Čadu, kde je směníme se „zkrachovalým“ židáckým bankéřem, toho času na lukrativním odpočinku, za skývu vezdejšího a aspoň hned nepojdeme hlady. Tohle bylo první memento, more! Ukázalo nám, že ta loterie funguje za všech okolností, a i když jeden zmrd zakopne a musí se vydat s několika Ferrari a pár honosnými nemovitostmi v Karibiku živořit do předčasného důchodu, jiný vsadil na lichou a teď bude kormidlovat on. Takže i vy, co stále sladce nevíte, jaké roztodivné kousky a vyfikundace vyvádějí tak zvané finanční instituce s vašima prachama, se raději urychleně objednejte k zubaři! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Vysoká škola scenáristiky. Fantastický plivanec do chřtánu nenažraného kapitalistického systému tvrdého ražení, divoké finanční džungle pod vedením prašivých Gordonů Gekků, ekonomiky bez regulací a zpětné kontroly. Žádný jiný film za posledních 10 let neukázal lépe, že neviditelná ruka trhu nám všem natrhává prdel, že pár jedinců naopak z vaší mizérie může skvěle profitovat, díky nenažrané politice bank a že si za všechno tak nějak můžeme sami, díky naší lhostejnosti. A že všechno finančně odsere prostý občánek střední a nižší třídy. A jak ukazují závěrečné titulky, historie se bohužel opakuje a opakovat bude, dokud bude člověk živ. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Chápu, co chtěl film sdělit, i když ekonomice nerozumím. Jenže to v kostce ukázalo v součtu asi tak 15 minut filmu, včetně závěrečného (ne)poučení se v řadách vládnoucích a nejvyšších. Zbytek filmu je brilantně zahranou velkou šíleností (nemluvě o roztěkané kameře a střihu), kde všichni hážou pojmy, kterým málokterý divák rozumí. Navíc jsem sledovala pouze v originálním znění a ekonomická slovíčka jdou bohužel mimo mě - ale myslím si, že ani český překlad by mi nepomohl vyznat se v tom, co to je, když se mluví o CDO, tedy zajištěné dluhové obligaci atd. I když se film snaží tyto pojmy názorně a prakticky vysvětlit běžnému divákovi, stejně se v tom člověk zase rychle ztratí. Přesto musím říct, že děj tak nějak pěkně odsýpal a i přes dlouhou stopáž jsem se ani moc nenudila. Ale to nemění nic na tom, že jsem na konci filmu měla velký WTF pocit - aneb o čem vlastně to celé bylo, co se tvůrci snažili říct a proč na takovou šílenost najali takovou brilantní smečku herců. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si naštěstí uvědomovali, jak nestravitelný by film zahlcený jmény, čísly, zkratkami a rozkrýváním složitých vztahů mezi jednotlivými složkami investičního trhu byl. Pojali jej proto jako dvouhodinové překřikování několika excentriků, mluvících namísto lidské řeči ekonomickou hatmatilkou pro pokročilé. Aniž by Sázka na nejistotu rezignovala na věrnost faktům, snaží se vyprávět co nejnázorněji a s nadhledem vlastním Vlkovi z Wall Street. McKay ovšem není, zejména co se vypravěčských schopností týče, Scorsese. Našim průvodce na cestě k ekonomické katastrofě je Jared Vennett, obracející se občas přímo do kamery, případně zastavující tok vyprávění, aby nám škodolibě objasnil, jaké triky velké ryby z Wall Street používají. Jeho vlastní triky se ale rychle stávají předvídatelnými. Bourání čtvrté zdi prostořekým vypravěčem je hlavně prostředkem k rozptýlení, nikoli – jako ve Vlkovi – neodmyslitelnou součástí promyšlené narativní strategie. Podobně nahodile film prokládá nadsazenou komedii okamžiky existenciální krize stále bezradnějšího Bauma (scény s jeho manželkou patří k těm nejzbytečnějším z celého filmu, což vzhledem k obsazení Marisy Tomei dost zamrzí). Rozptylující je i hyperkinetický střih a roztřesená kamera Barryho Ackroyda, který ostré názorové výměny v uzavřených kancelářích natáčí jako zběsilou (greengrassovskou) akci. Od začátku do konce s obdivuhodným nasazením zoomuje, přeostřuje a švenkuje, v důsledku čeho scény stěžejní pro vyprávění splývají s těmi, v nichž o nic zásadního nejde. Tempo ani naléhavost, s jakou k nám film promlouvá, se nevyvíjejí. Film je monotónní, postrádá napětí i překvapení a spíše než drama připomíná powerpointovou prezentaci, která je sice místy vtipná, ale musíte se hodně přemáhat, abyste u ní svou pozornost udrželi po celé dvě hodiny. Hodně pomáhá, že o naši pozornost soupeří někteří z nejcharismatičtějších herců Hollywoodu, výborní zvlášť tehdy, pohybují-li se na území drzé frašky. Částečně improvizované scény jejich vzájemného překřikování patří k vrcholům filmu. Během serióznějších momentů ovšem vzhledem k plochosti svých postav nemají, o co by své výkony opřeli. Totéž lze vztáhnout na celou Sázku na nejistotu. Dokud je jenom cynickou komedií vysmívající se lidem, kteří provádějí milionové transakce s myšlenkou na výplach tračníku, skvěle baví. Jako varování před inherentní prohnilostí kapitalismu selhává. 70% Zajímavé komentáře: novoten, maddy ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vyznění filmu jasný a chválihodný. Pokud jde o herecký výkony tak jsou výborný, byť nikdo z těch hvězdných jmen nemá ve filmu nějak extra velký prostor a i když Brada a Ryana mám radši, tady musím na férovku přiznat, že herecky nejlepší je Christian. Bohužel film má i svou temnou stranu síly a to jsou dialogy, opravdu mě už to chvíli připomínalo mučení islamskýho státu, hovno jě mě platný, že mě některé základní pojmy bankovní hatmaťilky celkem vtipně vysvětlily, když v některých dialozích nebylo jedno normální slovo, v tom jsem se fakt ztrácel, ale koukám že jsem na csfd jedinej, ale to neva každá databáze musí mít nějakýho toho svýho blbce. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Viem, že ničomu nerozumiete, preto vám to vysvetlí Margot Robbie vo vani." No, nepomohlo. Ničomu som nerozumel. Ale viem oceniť svižne natočený a s chuťou zahraný film, ktorý nerobí kompromisy pri vychádzaní v ústrety divákovi. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Pokud máte problém i s běžným daňovým přiznáním, budete se v termínech ztrácet, i kdyby Margot Robbie z té vany vylezla úplně. Na druhou stranu, takhle precizně vést herce a pak si stotřicetiminutovou konverzačku nechat sestříhat do takhle dynamického celku, který nenudí, i když mu ve finále vlastně nerozumíte, beru jako unikátní ukázku režijních schopností. Od režiséra prvoplánových komedií slušný posun. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně složitý film na sledování a věřím, že se na něj v nejbližší době podívám ještě jednou. Má v sobě totiž obrovské množství informací z finančního světa, ve kterých jsem se kolikrát dost slušně ztratil. A nepomohlo ani to, že ve filmu sem tam byla nějaká vsuvka, která mi některé pojmy moc hezky vysvětlila. Třeba Margot Robbie ve vaně byla hodně příjemná vsuvka. Nicméně i tak 130 minut uběhlo jako když lusknete prstem a to se mi na filmu hrozně líbilo. Vyprávěl hodně těžkou látku neuvěřitelně zajímavou formou. Režisér Adam McKay se tady vysloveně vyřádil. A stejně tak může poděkovat i hercům jako jsou Ryan Gosling, Christian Bale nebo Steve Carell, kteří celý ten příběh pozvedli do enormních výšin. U Steve Carella se musím ještě přiznat, že čím déle ho znám, tím lepší role sype z rukávu. Sázka na nejistotu mě tak hodně překvapila. Originální formou představila průser, kterým si prošlo celé USA. Nutno dodat, že průser pro obyčejné lidi a nepatrná epizoda pro pár vyvolených, kteří si myslí, že našemu světu vládnou. A kolikrát si to bohužel ani nemusí myslet. V rámci současného světového kapitalismu je toto film, který divákovi na chvíli otevře oči. Ale jen na chvíli…delší působení v podobných myšlenkách by mohlo vyvolat nekonečnou depresi. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby USA $70,172,601Tržby Celosvetovo $132,237,016Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ tak režisér Adam McKay ma ani v tejto dráme neohúril rovnako ako pri jeho plochých komédiách, za celý čas ma to nedokázalo nejak viac upútať, tento štýl podania príbehu bol až príliš chladný k divákovi na to aby si z toho mohol odniesť niečo viac, než chomolec informácii. ktorým v dobrej polovici nie je vôbec dobre rozumieť, porozumieť /45%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Může bejt dvouhodinová lekce z před-krizový ekonomie, kde se furt shortujou CDOs a swapuje jako o život, dynamická, emotivní a zábavná? Hodně velká sázka na nejistotu, ale překvapivě jo - velká masterclass střihu, hudební dramaturgie, (detailní) režie herců a samozřejmě skleněnýho voka Christiana Balea... Monetární prda hned z kraje roku, hypotéku napište na svýho čokla, nakupujte semena, investujte do vody a poslouchejte METALLICU. A nechávejte si pravidelně vypláchnout tráčník. Nic nekončí, jedeme dál... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Trochu Margin Call, trochu Vlk z Wall Street, trochu John Oliver... Pelmel, který proti všem předpokladům drží pohromadě a není sázkou na jistotu. Naopak, McKay má k těžko uchopitelnému tématu sympaticky podvratný a prodivácký přístup, který je možná až příliš rozlítaný (ovšem zase je to i díky tomu dynamické jako máloco) a kde "každý z hvězdného ansámblu chvilku tahá tu svou pilku", ale ve výsledku se mu podařilo natočit film osvětlující finanční krizi tak, aby fungoval po dramatické i komediální stránce (v těch nejlepších momentech pak v rámci stejné scény) a ještě k tomu byl srozumitelný i finanční hatmatilkou nepolíbeným. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Odborným termínům a v podstatě většině toho, o čem tam mluvili jsem nerozuměl a to ani díky vložkám typu Margot Robbie ve vaně. A ono to vlastně ani nevadilo. Stačí vědět, že banky dávaly hypotéky každému, což by neměly a Christian Bale odhalil, že bude finanční krize. Zbytek si domyslíte podle toho, jak se herci zrovna tváří :) Zahrané to bylo moc dobře a prostě mě to bavilo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CHCI SHORTOVAT TRH S NEMOVITOSTMA“. … „VÁŽNĚ? ALE NEMOVITOSTI JSOU PEVNÝ JAK SKÁLA.…“ /// Strašidelná porce finančních keců, kterou (když je nejhůř) dostatečně vysvětlí třeba Margot Robbie v bublinkový koupeli… takže odlehčenej (a pravdivej) pohled na finanční zvrácenost, ve který logika připomíná šílenství a která vás přehledně provede shnilým systémem, narvaným prachama daňovejch poplatníků. Hvězdný obsazení nebylo třeba, páč tenhle vejlet do let, kdy bankovnictví přestalo bejt nuda, si bohatě vystačí s fakty. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Big Short: V útrobách stroje zkázy“, kterou v roce 2010 napsal Michael Lewis, neznám. 2.) Michael Burry, Jared Vennett, Ben Rickert a Mark Baum jsou moji kámoši. 3.) Thx za titule „fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film na téma, které nemusím, ale zde bylo zpracováno divácky vděčně a díky fajn hercům se na film kouká vcelku příjemně. Zklamal Bale, který mi zde lezl krkem a Pitt, který nedostal příliš prostoru, za to Gosling a Carrel vynikající. Finále jsem čekal vypjatější a doufal jsem alespoň v nějaké Bum, což se nestalo.Přesto silnější 3.Žánr komedie mi zde příliš nepasoval:) 65% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Utopeno ve vlastních ambicích. Tvůrci tak moc chtějí být autory dravého budíčku, až jsou v jádru téměř nesledovatelní. Celému ekonomickému vyřvávání chybí větší dramatický oblouk, jenž popoháněl třeba Vlka z Wall Street, kterého scénáristé (nejen vzhledem k všudypřítomné a až příliš agresivní satiře) očividně adorují. I tady probliknou nějaké osobní příběhy, ale vzhledem k rozmělnění pozornosti mezi desítku iniciátorů vyšumí do ztracena. Chápu, že když se přes dvě hodiny řeší ekonomika a hypotéky na sto a jeden způsob, musíme se ponořit do odborných termínů, ale tolik jich vážně nebylo potřeba. Neustálé rozpitvávání dalších a dalších budoucích finančních katastrof už ve finální třetině vyloženě ubíjí, aniž by děj někam posunulo a jen ho znovu nasměruje do scenáristické zákruty, ve které už předtím několikrát byl. Už dlouho mě tak nemrzelo, že herci (v tomto případě chameleonský Bale a explodující Carell) hrají do plných, aniž by mě jakkoli zajímaly důsledky činů jejich charakterů. ()

tron odpad!

všechny recenze uživatele

Kokos skoro som umrel a možno som aj umrel, len o tom ešte neviem. Zďaleka najlepší je Brad Pitt a aj on je úplne o ničom (a je tu asi 6 minút). Potom už len banda absolútne nesympatických hajzlov; ak je v scéne záber na WC misu, dá sa povedať, že ona je morálne najkvalitnejšou postavou. Viac, ako dve hodiny neznesiteľných dialógov. Sorry, toto vážne nie, toto bolo peklo, počas ktorého som mal úprimnú chuť zabíjať. Tak som si zabil aspoň pár mozgových buniek. Viac mi ich po tomto "megafilme" už neostalo. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama