Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 1
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Věru interesantní toť pohled na finanční smetánku lízající smetanu od kravky Elšky! Netradiční zpracování spočívající ve vysvětlování základních finančních pojmů udělalo snímek snesitelným a řekněme si upřímně, že Selena Gomez prvně v životě nežvatlala jako pučálkovic Amina. Ať šije ŠORTOVÁNÍ"! 85% ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Total idiot's guide to the 2008 financial crisis. To by pokojne mohol byť druhý názov filmu, pretože McKay a spol. zjednodušujú celú prekombinovanú problematiku finančných operácií vedúcich ku krachu skutočne maximálnym možným spôsobom. A je to rozumný krok, pretože presne takto sa im jednoducho a efektívne darí vysvetliť ako celá hypotekárna kríza vlastne vznikla a kto sú vinníci. Je to chytľavé a svižné. McKay s látkou rastie seč mu sily stačia - porušuje štvrtú stenu, seká jednu šikovnú montáž za druhou, volí dobrú hudbu, rozprávanie prekladá vtipnými vysvetľujúcimi celebritnými cameami, atď. Skrátka vo svojej dramatickej prvotine odvádza výbornú prácu a jeho komediálna minulosť k filmu perfektne sadne. Herci hrajú výborne. Bale ma zase raz príjemne prekvapil, detto v podstate aj Carell, pričom niektoré monológy a výstupy jeho postavy ako by svojho času vyleteli z mojej hlavy (čo neviem či je dobre, alebo zle - každopádne bolo zaujímavé aspoň raz v živote vidieť svoje mentálne procesy stelesnené postavou v áčkovom filme). Pitt, Gosling a ostatní sú na priestore ktorí majú výborní. Film by mal byť povinným sledovaním pre každého kto o kríze nevie nič okrem toho, že bola (resp. je). Takto príjemne skondenzovanú, ľudovo prístupnú a stále inteligentnú a informatívnu rekapituláciu nenájdeme nikde inde. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Splasknutí bubliny na americkém realitním trhu jsem si prožil během studia na VŠE, takže můžu směle říct, že "něco málo" jsem o téhle srandě přečetl a slyšel. Možná i proto jsem tento snímek shlédl s nulovým očekáváním až na jaře 2020 (poněkud trefně na začátku korona bubliny). Jsem tedy moc mile překvapen, že z ekonomického hlediska je hezky srozumitelný (a v tomto ohledu i trefně self-aware) a nebojím se říct, že i poučnější než mnohé odborné články, kterými jsem se před lety během studia prokousával. Solidní obsazení je poněkud nevyužité (nevýrazný Pitt a nudný Bale) a celému tomu chybí dramatičtější zápletka. Jde spíš o komediální pseudo-dokument než film se vším všudy. 70% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Víc než skvělé obsazení, velké téma pro velký film, ale svým zpracováním se pro mě stal neproniknutelný. Až mě na konci bolel mozek, jak jsem se snažil soustředit na všechny neznámé burzovní pojmy a bylo mi až na jednoho, úplně u zadele, kdo si namaže kapsu a kdo půjde umejvat hajzlíky. Hrdinou filmu a zároveň tím jediným hercem, který na mě působil emotivně, byl Steve Carell a jen jeho zásluhou to vytáhnu na 69%. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Moje kotlety, čo prežili Brooklyn dostali zabrať pri tomto. Celý čas som si hovoril Čo?? Prečo?? Proste až príliž ekonomický film, ktorý bežného, hlúpeho diváka unudí. Stále o tom istom a aj keď sa snažili vtipne niektoré veci vysvetliť, nešlo to. Proste nie. A nerozumiem nominačke Balea. A Gosling otrasný ako vždy. Som rád, že som na to nešiel do kina, lebo by mi asi zhnili zuby. 2 z 5 ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Pro mě mnohem zajímavější, než celý Wlk z Wall street. Ano... Adam McKay má rozhodně jako režisér co nabídnout. Svižné. Hravé. Vtipné. Důmyslné. Vizuálně dravé a celou dobu soustředěné! Jeden "z těch Filmů roku" 2015 ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Na to, že toto téma jde úplně mimo mě, a o ekonomice skoro nic nevím, mě tento film opravdu dostal. Nejen, že jsem se ani chvíli nenudil, ale dokonce jsem pochopil i podstatu problému. Pomocí originálních vsuvek mi bylo vysvětleno, o co vlastně jde, i když mnohé jsem pochopil i bez nich - velká pochvala pro scénáristy. Tento film stojí totiž hlavně na brilantním scénáři a výborných hercích. Zajímavým ozvláštněním byly také různý prostřihy. Hlavně ale tomuto filmu patří můj dík za to, že "obyčejným lidem" ukázal viníky světové krize. Smutné je, že na to zase doplatili právě "obyčejní lidé" a kriminálníkům, kvůli kterým přišly miliony lidí o domovy, se nestalo v podstatě nic. Nepřijde mi, že by se během staletí vývoje lidské společnosti mnohé změnilo, přestože je nám podsouváno, jak jsme si nyní všichni rovni. Těm nahoře stejně pořád všechno projde. ()

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

The Big Short mě dost udivilo. Super herecké výkony a Oscarem oceněný scénář zaručují kvalitní podívanou. Jediný herec, kterého si ale budu ještě delší dobu pamatovat nebude skvělý Christian Bale, průměrný Ryan Gosling nebo přehrávající - a podle mého názoru nejhorší výkon - Brad Pitt. Ale přeskvělý Steve Carell, kterého si budu ještě pár měsíců pamatovat. Štve mě, že na Oscara ani nebyl nominován. Alespoň, že na Zlaté Glóby ano - sebral mu to Stallone, ale aspoň ta nominace. O scénáři ani nemusí být řeč, horší to u mě bylo s kamerou. Moc nemám rad ten styl "investigativní" kamery. Kdyby ta kamera byla "táhlá" tak dám pět. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Nejčistší, nejlépe polopatické a přirozeně dávající smysl vysvětlení finančního loje všech dob. Pitt, Bale, Carell a Gosling s přihřátým lookem jsou to tak už jen do počtu. Tady vládne příběh a scénář na plné čáře. Kéž by se podařilo prosadit snímek, jako povinou četbo-shlédnutí do všech ZŠ!! ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Já bych teda raději dokument o tomhle hnoji a ne tu spoustu pitvoření a zjednodušování pojmů celebritama. Sice jsem také jako každý druhý (spíš jako velká většina) často vůbec nerozuměl, ale dělat z toho komedii se moc nehodí. Teda komedie by to být mohla, ale potom proč to zase dělat tak dokumentárně? Třeba scéna s tupými prodejci hypošek, kteří chápou problematiku do úrovně "prodám tuhle, dostanu dva tácy, ale když prodám tuhle, tak dostanu osm talířů", byla vtipná a vtáhla do děje určitě nejvíc diváků. Takže z tématu je mi smutno a na blití. Z tvůrčího pojetí jsem lehce otráven. A na závěr jsem ještě hodně moc zklamán, že Steve Carell neměl za svou roli alespoň nominaci na Oscara. ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Možná by to šlo udělat ještě zajímavěji, na druhou stranu, ani takhle to nebylo špatné. Vhodně zvolené obsazení k filmu přitáhne mnoho diváků, kteří by se jinak tomuto tématu vyhli obloukem. A myslím si, že je to dobře. Podobná situace se může kdykoli opakovat, protože bankovní, ale i lidská nenažranost nezná mezí... 70% ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Bankéřské pohádky na dobrou noc aneb jak oškubat vždy a všechny. Výkon Carella je výborný, válcuje Balea i Goslinga. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Hodně komplikované a přesto bravurní drama. Kdo k ekonomii alespoň trochu inklinuje, má ji jako já vystudovanou nebo se o ni zajímá, nebude úplně ztracen, třebaže k pochopení všech zdejších kroků by nestačil ani doktorát na Yale. Ale i navzdory tomu vás tahle dynamická jízda skrze čísla, podvody a všemožné následky naprosto pohltí a nenechá vydechnout až do závěrečných titulků s děsivými informacemi o tom, co nejen tahle aféra, ale zejména hospodářská krize roku 2008 všecko způsobila. [viděno na Netflixu 13.7.2022] ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Hollywoodská demagogie par excellance. Obzvlášť vtipná mi přijde scéna, kdy postava Steva Carelly do poslední chvíle váhá s prodejem a pateticky medituje nad nemorálností svého obchodu. Krásné je, že mu to ušlechtilé váhání zároveň navyšuje cenu odprodeje, takže když nakonec ty údajné morální zábrany s přetěžkým srdcem překoná, ukáže se, že mu to ušlechtilé rozjímání navýšilo cenu odprodeje na hezoučkou miliardu. Musím se smát. Patetický morální kýč jako kráva. ()

Minimie 

všechny recenze uživatele

Hledáte film, po jehož zhlédnutí si budete připadat jako totální blbci, protože jste nerozuměli asi tak 50% všech dialogů? Tady ho máte. Bez mučení se přiznám, že tenhle film budu schopná úplně docenit, až si ho pustím ještě minimálně pětkrát doma v klidu s možností přerušit přehrávání a vstřebat všechny ekonomické pojmy, čísla a definice, kterými se to tady jenom hemží. Ale i tak kvalitní podívaná. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Znáte takový ten pocit, jak hlouček lidí kolem Vás zaujatě mluví a všichni kývou a reagují a vědí o čem je řeč, ale vy nemáte ani ten nejmenší šajn, zdali mluví o koze či o voze?? :D Tak přesně takovýto pocit jsem měla při sledování tohoto filmu :D Já vlastně ani nevím, jak to skončilo :D Bale jako umanutý "machr" v oblasti financí a Finn Wittrock jako mladý nadšený podnikatel z garáže - ti dva mě nejvíc ohromily :) Švih, akce, mnoho informací, skvělá kamera, ale jinak - co to sakra bylo??? :D :D Dokument, film a nebo realita? :) To víme, že ano - ale fakt takto? :) Je to rozhodně originální :D Ale zároveň pro plno lidí nepochopitelé. A v tom je ta originalita :) ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Sázka na nejistotu rozhodně není filmem který bych očekával od režiséra mých dvou vůbec nejoblíbenějších novodobých komedií. O to větším potěšením mi bylo, že Adam McKay se už nepotřebuje schovávat za ostřílené harcovníky typu Will Ferrell či Danny McBride. Tohle je horská dráha, kde se v obrovské rychlosti držíte zuby nehty za vozíkem, ale zároveň si neskutečně tuhle pekelnou jízdu užíváte. Snímek do nebe ukecaný, běží v neskutečném tempu a není opravdu těžké se ztratit. Ale intenzita a nadšení s jakým všichni hlavní i vedlejší účinkující hrají je k neuvěření. Energií nabitý snímek, který vybízí k dalšímu shlédnutí ještě než naběhnou závěrečné titulky. Nebudu dlouho otálet, jdu si hned stoupnout do fronty na další jízdu. 85 % ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama