Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (829)

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Filmy i dokumenty z oblasti finančnictví, potažmo nedávné téma finanční krize mám rád. Vždy jsou dobře zpracované, nepostrádají emoce a chamtivé spekulanty. Po Vlkovi z Wall Street je tohle opět trefa do černého, ale doporučuji napřed shlédnout například dokument "finanční krize", abyste se dostali do obrazu a taktéž pochytili některé důležité termíny jako "swapy" apod. Pak si to jisto jistě užijete jako já. Famózní! ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Pro mě sakramentsky těžký film, a někdy v budoucnu si ho budu muset pustit, protože těch zkratek a finančních termínů bylo ve filmu tolik, že jsem se masivně ztrácel. V některých místech jsem se musel jen tak plus/minus domnívat, na čem vlastně ti týpci vydělávají. Ve výsledku zajímavě natočený film, a pokud je to opravdu všechno pravda, tak jak to bylo řečeno, tak je to vlastně úplně jedno, protože tomu stejně nerozumím... Ale jistojistě to bylo svinstvo... ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Jak mám zpravidla filmy z tohoto prostředí rád, tohle mi dvakrát nesedlo. Připadal jsem si trochu jako na přednášce, na kterou se mi nedařilo soustředit a kde jsem často používaným odborným termínům a všem těm ekonomickým kecům okolo příliš nerozuměl. Snahu o zpestření v podobě Margot Robbie ve vaně nebo Seleny Gomez v kasinu oceňuju, ale poutavosti příběhu to tolik nedodalo. Stejně jako všudypřítomné rádoby hluboké citáty. Herecké obsazení je fajn, ale žádná z postav mi k srdci nepřirostla. Dost možná největší letošní oscarové zklamání. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Nie je to až také náročné na pojmy alebo pochopenie, ako som podľa ohlasov čakal, to najdôležitejšie je vždy vysvetlené zábavnou formou (Margot Robbie vo vani, Anthony Bourdain pri varení). Ono zase pochopiť všetky detaily shortovania CDO cez CDS sa na poli dvojhodinového filmu dá ťažko. Ale ako človeka, ktorého daná téma zaujíma, je to film nesmierne prínosný, a zároveň zábavný. Režisér dokázal náročnú látku pretransformovať do štýlovej zábavy, ktorá ani na chvíľu, zasypaná všetkými svojimi finančnými pojmami, nenudí. Plus je skvelo obsadená. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Jíme mě hrůza, že si obyčejný člověk kdekoliv na světě dlouze a těžce šetří peníze, z které se kvůli nějakému psychopatovi v kravatě z vteřiny na vteřinu udělá kupičku bezcenných papírků. A pak jsou další psychopati, ještě chytřejší, kteří si umí vsadit i na to, že se to stane. V podstatě bankovní kasíno. Jedna velká psychologická hra o tom, co bude mít cenu, co koupit a ve správnou dobu prodat. Přiznám se, že mám za sebou jednu ekonomku, ale z tohoto dílka jsem místo dvou hodin udělal dvě a půl hodiny. Sám jsem se v těch bank. pojmech ztrácel, ale nevadilo. Mám rád náročné scénáře. Líbilo se mi balancování postav nad propastí osamocených, geniálních boháčů versus krachující svět všude kolem. Výkon Christiana Balea mě nepřekvapil. Naopak Steve Carell překvapil moc. To byl snad první film, ve kterém jsem se mu nesmál ani sekundu. Donutil mě tu tragédii prožívat s ním. S porovnáním ke Spotlightu mě tento příběh vtáhnul více a plešouna bych dal jemu, ale copak by si to USA mohla dovolit, dát nejvýznamnější filmové ohodnocení za vlastní podvody na největším finančním trhu na světě? 90% ()

qxkamo 

všechny recenze uživatele

Vynikajuce zobrazenie udalosti spred a pocas velkej krizy z roku 2008 (aj ked ukryta kriza tu bola davno predtym) s velmi presvedcivymi vykonmi hercov splnajucimi kriteria pohladu ludu na bankstrov :). Film velmi dobre vysvetluje co, ako a kedy sa dialo pre lepsie pochopenie na nazornych prikladoch. P.S. Co to ma spolocne s komediou? ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Príliš veľa ekonomicko-finančích informácií a termínov na jeden film. Téma a spracovanie je zaujímavá, no scenár je tvorený pre sofistikovanú verejnosť. Keďže to nie je žiaden artový film, ale hollywoodsky blockbuster, je to istým spôsobom paradox. Ja som sa v tých faktoch utopil a znudili mi celý dojem z hviezdami napumpovanej snímky. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Truth is like poetry. And most people fucking hate poetry."  To, že neznášam Wall street, maklérov a všetkých tých parazitov okolo (Vlk z WS ma skôr znechutil ako pobavil) a napriek tomu sa mi film veľmi páči, hovorí za všetko. Je to aj vďaka tomu, že tento film nie je len o tých arogantných príživníkoch bez kúska svedomia, aj keď bez nich sa samozrejme takýto film nezaobíde, ale sa tu vyskytujú dokonca aj ľudia s morálkou. Najväčším prínosom tohto filmu ale je, že dokáže pútavo, veľmi názorne a skvelou humornou formou (morské plody!, Selena Gomez!) pomenovať príčiny vzniku veľkej hospodárskej krízy, ktorú máme ešte všetci v čerstvej pamäti. No a tie príčiny tkvejú v totálnej skorumpovanosti finančného (kapitalistického) systému, kde kontrolné orgány nekontrolujú, ratingové agentúry dávajú najvyšší rating, lebo inak by sa klient obrátil na konkurenciu (to je len pár čriepkov poukazujúcich na prehnitosť systému). Film zdobia výborné výkony hercov, z ktorých vyzdvihnem najmä Christiana Balea a Steva Carella, má riadne nadupaný a vhodný soundtrack a dokonca ani tá trendovo roztrasená kamera mi tu až tak nevadí. Tento film názorne ukazuje, že ekonómia je paveda, ktorá nepracuje s exaktnými veličinami, ale umožňuje rôzne druhy manipulácií, ako to práve mocným sveta vyhovuje. Takže keď nás ohurujú kadejakými "odbornými" termínmi ("shortovanie", swapy, deriváty, CDO) a my im nerozumieme, nemusíme sa vôbec cítiť ako menejcenní, pretože sú to podstate samé nezmysly. Už len to, že systém umožňuje nejaké "shortovanie" (akási stávka na neúspech), je dôkazom, že sa nejedná o serióznu vedu, ale skôr o nejakú hazardnú hru. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

LTV 110... JJ. PS Pád a krize následně okradla drobné střadatele do penzijních fondů. Banky FED zahojil "natištěním" nových nekrytých peněz, a jede se dál :-/. PPS Od roku 2020 znovu vlna tisku dolarů, mnohonásobně větší. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Je to neuvěřitelným způsobem podaná, občas velmi vtipná, ale jinak spíše depresivní lekce z ekonomické historie. Několik vzájemně nesouvisejících lidí se pokusí vydělat na krachu amerického hypotečního trhu. Povede se jim to, protože si na rozdíl od většiny Wall Street nic nenalhávají. Tvůrci zdánlivý handicap, totiž to, že řadový divák nebude vědet, která bije, využili nebývale. Prokládané vysvětlivky jsou drsně vtipné. Stejně jako prolamování čtvrté stěny, nečekané střihy (první telefonát dvou nadšenců z Brownfield) a podprahově umisťované vtípky pro zasvěcené. Korunu všemu nasazují herecké výkony. Balea nebo Goslinga nebo Carella jste takhle hrát asi dlouho neviděli. A titulek na konec bere všechnu naději. "Pravda je jako poezie. Ale většina lidí na poezii sere." ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Velice pôsobivé, ten polodokumentárny štýl nesadne všetkým a aj ja som s tým bojoval prvú polhodinu, ale film o ekonomike/finančnom trhu nikdy nebol tak zrozumiteľný a zábavný. Najlepšie na tom je, že ten film si môžete stopnúť tak dvadsať minút pred koncom a pustiť si datadisk a la Margin Call a ten zážitok bude ešte výraznejší. Tam kde Vlk z Wallstreet iba bavil a plnil nenaplnené sny chlapov pod papučou sa dočkáme riadnej studenej sprchy a katarzie. Keďže sa Sicario do hlavného Oscarového výberu nedostalo, dúfam, že The Big Short pozbiera všetky sošky, čo môže a uvidí ho tak, čo najviac ľudí. Troška je mi ľúto Carella, pretože z tej party to bola najzaujímavejšia a najlepšie zahraná postava a ani psycho Bale sa nechytá. Booom! 9/10. ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Big Short není film, který by bylo snadné sledovat. Je natočený svižně, zábavně a po technické a herecké stránce je téměř dokonalý. Problém je, že se na vás z obrazovky valí záplava odborných termínů a principů, které málokdo chápe. Pokud se v nich dokážete zorientovat, pak se budete bavit. Naštěstí ty klíčové termíny jsou vysvětleny polopaticky v malých vsuvkách, takže já osobně jsem neměl problém s pochopením celého problému. Na druhou stranu se musím přiznat, že díky tomu, že jsem pochopil mě film ponechal mírně rozladěného a nasraného na idioty co defakto řídí svět. Big short ukazuje, že stupidita a chamtivost vládnou světu. Až mě z toho místy běhal mráz po zádech. Není také ke škodě, že se z tohoto filmu dozví člověk něco nového. Konkrétně něco o fungování americké hypoteční mašinérie a co se vlastně před lety stalo. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Svizne natocene, herci super, ale cakal som nieco ine, asi trochu lepsie. Avsak Bale, Carrell a Margot boli super :-) ()

Pettas 

všechny recenze uživatele

Celý to bylo zbytečně dlouhý a moc vubec mě to nebavilo... v podstatě sem čekal na konec, abych konečně zjistil o kolik, že ty banky vojebali. ()

Ronaldo79 

všechny recenze uživatele

Přehlcuje informacemi, kterým řadový člověk bez hlubší znalosti dané problematiky nemá šanci porozumět, a proto řeč filmu nejvíce docení diváci angažovaní v trhu nemovitostí. Rozpumpovaná podívaná, po které jsem se cítil vyčerpaný z anabáze, kterou si hlavní postavy museli projít. Nepamatuji, že bych po skončení filmu někdy něco podobného pociťoval. PS: Ryan Gosling má zvláštní auru geniality nebo ne? :) ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Jako všechno s podobným námětem slabší než mnohem realističtější a inteligentnější Costa-Gavrasův Kapitál, nicméně syrovými záběry na dopadové vrstvy tohoto obludného nastavení dělby moci nebo samou až dokumentárně analytickou koncepcí zasvěcujících komentářů a dialogů vyniká nad bláhově pompézní a sentimentální fikcí obou Wall street (s tím, že první je alespoň skvěle vyprávěný a hraný), Vlka z Wall street a Margin call, který nám zkouší namluvit, že trhy jsou řízeny jinak zasloužilými či geniálními inženýrskými quants, pro které je takové živobytí vlastně degradační. S výjimkou Costa-Gavrasova Kapitálu se všude setkáváme s entertainmentálními hezouny, jako by jimi právě tak oplýval svět finanční inteligence, který se tím má odprezentovat ještě svůdněji, než kdybychom viděli jen peníze. Tuto propagační komponentu filmu rád odpustím, je-li alespoň dobře promyšlen obsah. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Jelikož toto téma bylo již dávno objasněno, zdá se mi námět neaktuální. Ano, žijeme stále v rozbouřených vodách z poslední krize, ale ten onen samotný okamžik je dávno za námi. Pro mě osobně to je divné načasování. Zaměřím se tedy na to, co nového film vlastně chce říct. Chce ukázat jak lidé přemýšlejí nad morálkou v situaci, kdy jasně vyhráli a tím mohutně porazili ostatní lidi, kteří se tím dostanou do pořádných problémů. Ať už se jedná o finančnictví nebo gladiátorský zápas, každý bojovník dá přednost "férové" výhře. Řeknu to ještě jinak, finančníci hrají hru, protože je baví, baví je vyhrávat. Nechtějí masakrovat nevinné (skoro nevinné) a bezbranné lidi. Z hvězdné čtveřice herců (minimálně dvě velké hvězdy) zahráli všichni to, co umí. Jen se mi zdá, že Bale umí zahrát všechny typy managerů/obchodníků, což je poklona. 6/10 ()

toi-toi 

všechny recenze uživatele

Výborné natočené bľabotanie o niečom, čomu málokto rozumie. Big up za Margot, Selénu a ostatných vysvetlujúcich, škoda, že neveľmi to pomohlo ()

waits 

všechny recenze uživatele

The Big Short je film, který při zpracování hypotéčni krize 2008 nešel zrovna cestou naprostého mainstreamu. Divák, který jen matně tuší, jaký je rozdíl mezi akciemi a dluhopisy si rozhodně víc užije u Wall Street (včetně Vlka z W.S.), Záměny, nebo Boiler Room (u toho obzvlášt, protože zde platí,že co finančník to podvodník, viz též Michael Moore - O kapitalismu s láskou), i když ani u těchto titulů detailně neví, co se v nich po finanční stránce děje. U sofistikovanějších filmů o financích si najednou divák-finančník prohazuje svůj status s klasickým divákem-intelektuálem. Ano, zatímco při sledování jemné psychologické drobnohry v Bergmanovi je na koni divák-intelektuál , u filmů Rogue Trader, Margin Call nebo The Big Short si scénář vychutná spíš typ diváka, který je nejen schopný propočítat opční strategii podle Black-Scholesova modelu, ale navíc je jí schopný prodat korporátní protistraně,(intelektuál si pak pravděpodobně bude plést JP Morgana s Morgan Stanley, natožpak rozebírat syntetická CDO) . Opční model sice dohromady nedám, ale s burzou a přidruženými aktivami jsem měl poměrně dlouhou dobu co do činění, takže Lewisův hvězdně obsazený příběh jsem si užil se vším všudy. Profesionální, výborně odvedená práce, navíc blízko realitě - s malými výhradami, např si těžko dovedu představit, jak prodává bývalý trader na volné noze milinové kontrakty evropské bance, princip kreditních linek by to těžko dovolil. Pokud shlédnete The Big Short a Margin Call v řadě za sebou, dostanete se vám příležitost sledovat nejchytřejší z chytrých, těch, kteří zjistili jako první, že je všechno špatně,a to z oblasti investičních fondů (Big Short - správci fondů spekulovali proi trhu) a bank (Margin Call - ti, kteří to spustili). Správci fondů mají k bankám dál, takže je v ukázání prstem přímější než Margin Call, jde dokonce do závěrečného jednoznačného varování. Vlastně mám jen pár výhrad: Závěrečné odsouzení chamtivosti bankéřů je srozumitelné, současné poukazování na oběti, které přijdou o dům, je ovšem veskrze mimo. Pán, který přepsal svou hypotéku na psa nebo servírka s pěti domy na úvěr, nejsou obětmi systému ani náhodou. Ve všech filmech o krizi 2008 mi také chybí zmínka o politickém tlaku demokratů na to, aby dům mohl vlastnit i ten, kdo na to neměl příjem (speciálně hispánci a černoši), na hypotéky pro každého byly proto bylo nahlíženo jako na dobrodiní, což bankám samozřejmě vyhovovalo. Do krize tak svět posunul progresivní boj proti rasismu. Ale nevadí, nebyl to politický manifest, jen hodně dobrý film. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama