Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 1
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

Muel 

všechny recenze uživatele

| Paramount Pictures | Lepšie, ako Don't Look Up. Neprehrotené, autentické, výborné zahrané a tie vysvetľovacie scény, kde nám celebrita vysvetlí nejaký termín pomocou bežných životných situácií cez štvrtú stenu - brilantný nápad, tieto veci McKayovi idú. Kontrasty ako pokojný Bale alebo vkuse nervózna banda okolo Goslinga alebo Carella. Len jedna vec vo mne zarezonovala vcelku najviac a síce, že Ballova postava v skutočnom živote investuje do jednej, jedinej veci: voda. Mráz po chrbtici. Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu se samozřejmě dá vytknout určitá neprehlednost, ale když jsem základní principy pochopil i já... Jediné, co mi vadilo, byli ti běžní lidé, co nechali v klidu svou hypotéku napsat na svého psa a byli následně prezentováni jako chudáčci a oběti systému. Co mě děsí, že popsaná krize je jen první a stále relativně malá a to, co nás čeká, je daleko, daleko horší než si umíme představit a co jsme viděli ve filmu. ()

simon84 

všechny recenze uživatele

Doporucuje 50 z 10 zamestnancu Lehman Brothers... oh wait, bejvalych zamesntancu Lehman Brothers. Temer vyukovej material o hypotecni krizi... Jack Donaghy: Come on, Lemmon. What do we elites do when we screw up? We pretend it never happened and give ourselves a giant bonus. "Imagine, if you can, an unemployed black man sitting on a crumbling porch somewhere in Alabama in his string vest and a chap comes along and says would you like to buy this house before it falls down and why don't you let me lend you the money? Then this mortgage is bought by a bank and packaged together on Wall Street with a lot of other similar debts. Somehow this package of dodgy debts stops being a package of dodgy debts and starts being what we call a structured investment vehicle. I buy it and then I will ring up somebody in Tokyo and say 'look I've got this package do you want to buy it?' and they say 'what's in it?' and I say 'I haven't got the faintest idea' and they say 'how much do you want for it?' and I say 'a hundred million dollars' and then they say 'fine' and that's it. That's the market." A vite, co je na tech dvou predchozich citaci z comedy skecu nejlepsi? Ze takhle to v realu fungovalo... 5/5, 10/10 a jdu objednavat predlohu.... ()

tomo41 

všechny recenze uživatele

"Nobody is acting responsible! Fuck responsibility!" Efektne natočené, zaujímavé rozprávanie o zatiaľ najväčšom ekonomickom fuck-upe tretieho milénia. Bale a Carell sú skvelí, Gosling podpriemerný. Nemôžem si však pomôcť, miestami som sa nudil a aj strácal. Viac ma zaujal nenápadnejší, ale o to úprimnejší Margin Call. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Ty 4 hvězdičky jsou za schopnost podat atraktivně jeden z nejpalčivějších problémů dnešní společnosti. Jinak od toho nečekejte zázraky. ()

spoonman 

všechny recenze uživatele

Na tak komplexní téma, v kterém se vlastně nikdo nevyzná (ano, hypotéky máme všichni, ale komu co platíme vlastně nevíme, ale to nevadí - hlavně, že nám ji dali) to je zpracováno přehledně a zábavně - navíc tak hraje Steve Carell a když někde hraje Steve Carell, nemůže to být úplná blbost (tedy až na výjimky, v kterých hraje Steve Carell a jsou úplná blbost). Asi se u toho i zasmějete, ale legrace to určitě není - přimlouval bych se, aby dvojka nemusela vzniknout ()

avitakova 

všechny recenze uživatele

Kdybych studovala obchodní školu nebo se pohybovala v oboru, tak bych byla asi víc v obraze než jsem doopravdy byla, ale zase vysvětlení v podání Margot Robbie a Seleny Gomez byl super nápad. Christian Bale byl jak jinak skvělý a Steve Carell taky. Jinak filmu prostě něco chybělo. Nebylo to ani nijak napínavý a děj vpodstatě taky o ničem. A fakt vteřina nepozornosti a člověku ujde hodně (ikdyž tomu třeba nerozumí). Takový lehce nadprůměrný film. ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jako člověka nepříliš zasvěceného do nitra burz a akcií velmi podařený snímek zachycující srdce ekonomiky celého světa - Wall Street. Tempo filmu bylo svižné a herci podávali po čertech dobré výkony. Co mě však na tom celém zaráží je fakt, že vlastně celý příběh nebyl vymýšlen, nýbrž byl natočen podle skutečné události, tudíž se naskytuje jedinečná šance nahlédnout do špinavého bankovnictví v době největší novodobé krize. Co bych možná na filmu ubral je neskutečné kvantum čísel a burzovních "tajenek", ve kterých se člověku nepracujícímu zrovna v této branži může lehce zamotat hlava. Film, který je mimochodem dosti podobný Margin Call nemůžu hodnotit jinak než kladně. 85%. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Znamenitá gradace filmu a pár vtipných momentů a jediné, co mi vlastně celou dobu vadilo, byl nekoordinovaný pohyb kamery. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Zábavný pohled do vysoké ekonomiky, který se i přes velkou snahu velmi zábavných vysvětlujících vložek bez ekonomického vzdělání velmi těžko chápe a je potřeba nejedno shlédnutí k pochopení všech těch CDC, swapů, shortů, hypoték nebo úvěrů na hypoték. Hvězdně nabytý ale až přiliš přehlížený snímek, který bez skrupulí ukazuje celý ten hnus, špínu a nekázeň nejen americké ekonomiky. Závěr vyloženě mrazí. Ch. Bale a překvapivě i S. Carell, nejlepší výkony snímku. ()

senyor 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco natočený hraný dokument. 95% ľudí to bohužiaľ nemá šancu pochopiť, čo v kontexte myšlienky filmu vyznieva strašne cynicky, ale čo už. U mňa forma aj obsah 10/10. ()

Monisek 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se v těch zkratkách ztrácela. Ve chvíli, kdy jsem si už už myslela, že tomu rozumím, tak se tam zase objevilo něco dalšího, co bylo potřeba pochopit.. A i když to ve výsledku tak složité není, kazí to celkový dojem. ()

drozdy1 

všechny recenze uživatele

Musí se nechat kvalitní režie a obsazení, ve kterém byl takové malé překvapení Steve Carell, který je známý především pro svoje většinou průměrné komedie. Tady Carell ukázal, že hrát opravdu umí i ve vážné roli. Bohužel pro člověka, který moc nemusí ekonomiku (marketing , účetnictví apod.) to bude nuda jako pro mně. Navíc je zde mnoho pojmů, které nejsou vysvětleny a člověk, který se v ekonomice moc nevyzná vůbec nemusí vědět o co v tomto filmu vlastně jde. Párkrát jsem se ztrácel a to jsem se fakt snažil snímku těch 130 minut věnovat na 110%. Řemeslně je to všechno okey, ale já si tento film moc neužil. Hodnocení: 66%. ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Nemám rád svět peněz, ekonomiku, burzy, hrabaví kravaťáky a tenhle film mě v tom jen utvrdil. Na rozdíl od Vlka z Wall Street tohle absolutně postrádá humor, který by to nudné žvanění o hypotékách a investicích trochu odlehčil. Ani kokain se tu nešňupe! Ten je přece pro boháče. :D Jediný Christian Bale mi zde přišel sympatický. 40 %. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama