Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 1
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, který ukazuje jak to tenkrát bylo. Snaží se to pěkně vysvětlit, ale i tak je dobré o tom dopředu něco vědět nebo se i tak ztratíte. Takže jestli se o tuto problematiku zajímáte můžu vám tento film jedině doporučit. Herci a jejich výkony jsou dobré a jako třešničku na dortu byl pro mě rockový soundtrack. Hodnocení: 79/100. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, které jsem v poslední době viděl. Kam dostal finanční kapitalismus velké množství lidí v USA je hlavním námětem tohoto filmu. Jedná se o absurdní tragické divadlo s prvky geniálně komediálních chvilek. Přes délku filmu jsem se ani minutu nenudil. Složitější finanční machinace jsou srozumitelně vysvětleny, což je velké pozitivum. Snímek má historické jádro a v resumé v závěrečných titulcích vypovídá dostatečně o tom, co byla finanční krize a kdo byl její největší obětí. Klobouk dolů všem, kdo se na tomto filmu podíleli. ()

AgnesDee 

všechny recenze uživatele

Podle mě tento film krásně ukazuje, jak jde ekonomika do prdele a jací jsou lidi svině. Hovada na Wall Street se napakují a obyčejní lidi nemají z čeho žít. Prostě paráda. Sice jsem některým výrazům dost nerozuměla (vlastně jsem nerozuměla skoro ničemu odbornýmu, co ve filmu padlo), ale myslím, že chápu alespoň trochu, že jsou to všichni šmejdi. A to mi stačí. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Vteřiny (roky) před katastrofou. Finanční průmysl je po přelomu milénia na nevídaném vzrůstu a nikoho zdá se nezajímá, že v každé ekonomické příručce je v jedné z prvních kapitol napsáno, že růst není nekonečný a po konjunktuře zpravidla přichází recese. Čtyři sympaťáci s tvářemi slavných hollywoodských herců si však dokázali spočítat a hlavně připustit si to, co celý zbytek světa ne. Že přijde krize. A bude bolet. Hodně. Celkově po všech stránkách naprosto vynikající záležitost. Scénář perfektní (Oscar), ve kterém se ztratí jen málokdo, režie na takto upovídané drama nezvykle hravá a akční (střih, kamera, intermezza s Margot Robbie, Selenou Gomez a tím kuchtíkem). Adam McKay tak získává jen a jen kladné body. No a herecká stránka? Když máte k dispozici čtveřici ve složení Bale - Carell - Gosling - Pitt, máte vyhráno. Zvlášť když Bale hraje jednu z dalších svých vyšinutých postav, Carell agresivního finančního buldoka, Gosling frajera, jaký k němu sedí nejlépe, a Pitt samotářského paranoidního podivína. Margin Call byl dobrý film vystihující atmosféru finanční krize, ale na The Big Short se teda ani náhodou nechytá. ()

derive 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Wall Street movie. Téma je tak komplexní, že 50% nepochopíte ani po druhém shlédnutí, což byl podle mě záměr filmařů, aby poukázali na fakt, že většina lidí v centru dění v té době taky nechápala, co se vlastně děje. Steve Carell byl perfektní. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

No úplně odpálenej z toho nejsu a slyšte proč.. Upřímně se musím zasmát zařazení žánru jako komedie :D vtipný tam nebylo zhola nic. Je to prostě a jednoduše drama z prostředí Wallstreet, které poutavou formou vysvětluje to, co zasáhlo nás všechny v civilizovaném světě. Hvězdné obsazení ale v sobě podle mě mělo větší potenciál. Takhle 3,5* a za ne až tak akční příběh kterých já si cením o něco víc. Jako oddechový film nebo na pobavení bych to důrazně nedoporučil, ale naopak jako dokument o hospodářské krizi zaslouží plný počet. Čili průměr - já hodnotím podle jiných kritérií ;) ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

...a proto ja vsechny penize co mam obratem investuji do kabelek! Kdyz se o ne pekne a laskyplne starate, tak se stavaji "vyntydz" a jen ziskavaji na hodnote. Stejne jako vanocni kolekce Lega! ()

Idris 

všechny recenze uživatele

Hezky ukázáno, jak lidé v bankovnictví vaří z vody, pořád znovu a znovu... Běžný člověk do toho nevidí a spoléhá na bezpečnost systému. Bohužel v USA je neskutečně prohnilý a lidé po celém světě se od nich rádi učí jejich fígle. Ten film prostě ukázal, jak to dneska ve světe chodí, podvodníci jsou málokdy trestně odpovědní. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Chce to vidět ještě jednou, aby si divák uvědomil, kdo je kdo a jakým směrem se posouvá děj (co je podstatné a co epizodní). Ale jakmile se zorientuje, potom je film výborným, neotřelým dramatem až do konce. ()

fifox 

všechny recenze uživatele

Výtečný Bale! Is this the same guy who saved Gotham? Ve filmu příjemně překvapily originální prvky narace. Přiznám se, že i když velice oceňuji McKayovu snahu zesrozumitelnit odborné ekonomické pindy skrze Margot Robbie naloženou ve vaně, k pochopení podstaty problému ekonomické recese mi to moc nepomohlo - k diváckému zážitku ale určitě ano. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

V tomto filme sa spojila skvela predloha s vybornym režiserom a vznikol tak nezabudnutelny a orginalny film.Stavka na neistotu sa môže pochvalit aj skvelim castingom,každy je presne obsadeny do svojej roly.Stavka na neistotu je jeden z top filmov roka 2015 ,s vynikajucim scenarom ,režiou a strihom. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, kterak se jednooký stal králem mezi slepými a svět se položil. A to do slova a do písmene, protože v roce 2008 padlo spoustu bank a lidí na hubu. Pokud chcete Goslinga vidět fakt blbě hrát, podívejte se na tenhle film. Navíc i dost blbě vypadá. Vůbec skoro všichni hlavní herci měli dost blbě udělaný vlasy nebo rovnou blbě padnoucí paruky. To se hned tak nevidí. Jinak ten film je sakra povedenej a ukazuje v plné nahotě svinstvo americké hypoteční krize a svinstvo amerických finančníků a bank, které nadhodnocovali opravdu mizerné hypotéky, což je podvod a nyní se tváří jako by se nechumelilo. Nikdo nebyl obviněn, nikdo nebyl zatčen a vše je v ažůru. A kdo to nakonec všechno zaplatil? No přece daňový poplatníci. Bankéři si rozdali svoje odměny a světová ekonomika šla do hajzlu. Zde si o tom můžete přečíst víc https://www.theatlantic.com/business/archive/2015/12/things-to-read-after-watching-the-big-short/420627/ Reálné ksichty protagonistů vedle herců, kteří je hrají. http://www.historyvshollywood.com/reelfaces/big-short/ Rozhovor s reálným Michalem Burrym o tom jak sázel proti velkým namyšleným firmám. http://www.historyvshollywood.com/video/michael-burry-interview/ Steve Eisman, kterého hrál Steve Carell, vám poví jak moc byli bankéři před krizí nabubřelí a co se po krizi ve finančním světě změnilo. https://youtu.be/NJodqhzqPKQ A Vlk z Wallstreetu? To je proti tomudle jen nabubřelá lidová opereta, která vás možná šokuje zhýralostí, drogama, chlastem a sexem, ale proti tomuhle je to jen epizodka jednoho přešňuplýho smrkáče. Co mě na filmu fakt štvalo byly nesmyslně dlouhý blackouty. ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem tomu neporozuměl. To mě mrzí. Tento film propadl mým sítem. Asi puštěno v nevhodnou dobu a nesprávné náladě. Syn je z filmu unešen, já ale ne. ()

george82 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že všichni ti šmejdi v čele těch velkých bank jsou jen hajzlové, kteří si hlavně drží to svoje koryto a lidi jsou jim u zadku. Fakt peklo ten náš svět. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Finančnický thriller jak má být. Sympatické postavy, spousta ekonomických výrazů, o kterých jste nikdy neslyšeli, ale i humor. Moc fajn. 75% ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Důležitou edukativní funkci tohoto skoro-dokumentu vidím v možném tlaku veřejnosti na zodpovědnější chování bank v budoucnu nejen při poskytování úvěrů a dluhopisů - asi jsem ale příliš naivní idealista. Faktem je, že motivem veškerého chování všech postav jsou jen a pouze peníze, tedy jak na finanční krizi vydělat. Až mi z toho prostředí, kde se točí miliardy, ale nic vlastně nevzniká, bylo chvílemi špatně. Zábavností je Big Short někde mezi nudným Soderberghovým Laundromatem a výborným Scorseseho Vlkem z Wall Street, což je pro režiséra McKaye vlastně obrovský kompliment. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

”Truth is like poetry. And most people fucking hate poetry.” A tento citát, ktorý v The Big Short zaznel, dokonale vystihuje aj samotný film. Prídatná hodnota je v tomto prípade omnoho vyššia ako v mnohých iných úspešných blockbusteroch, ale čo z toho, keď je to v porovnaní napríklad s takým The Wolf of Wall Street tak nezáživné. Ako náhľad na skorumpovaný systém, ktorý spustil finančnú krízu fajn. Pre konzumného diváka však aj tak snaha tvorcov ísť trochu do hĺbky prehnitého molocha vytvoreného bezškrupulóznymi finančnými žralokmi bude v konečnom výsledku len veľmi abstraktným trápením. Minimálne jeden raz sa však vidieť určite oplatí. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama