Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (829)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neviem neviem či bolo najrozumnejšie pozerať tento film, keď sa momentálne človek rozhoduje nad využitím hypotéky na byt a jeho následnej rekonštrukcii. Za svoj život som videl toľko dokumentov o tom, ako podvodne funguje bankový systém, založený na úveroch, že som sa dostal do takých pochybností, v akých som nebol už niekoľko rokov. Čo ale teraz? Využiť fixáciu najnižších možných splátok po dobu 5 rokov s úrokom na úver vo výške 1,5% pričom po uplynutí doby môže samotná splátka za úver stúpnuť aj o "bajočko" 300%? Vlastne, laicky povedané, ako sa to bude komerčnej banke hodiť? Lebo klesne cena ropy, alebo sa nájde iný stupídny dôvod. Ja nebudem schopný splácať úver, prídem o barák, jediný spokojný bude nejaký mamrd so zlatými hodinkami či v obleku drahšom ako je môj polročný príjem. Alebo ísť na istotu do stavebnej sporiteľne kde štát "zaručí" výšku splátky za úver po celú dobu splácania, pričom výška mesačnej splátky ma oberie o každodenný nákup čerstvej zeleniny či ovocia, pričom po dobu 30 rokov budem každý druhý deň žrať trescu s bielymi rožkami. Dnes sa všetci bláznia za kúpou bytov za minimálnu výšku mesačnej splátky, ale budú tu aj za 5 či 10 rokov? Mne sa ozaj nechce skončiť pod mostom v krabici od práčky. Ďalším, "vedľajším" faktorom je momentálne umelé zdvíhanie cien za byty. 3/4 realitiek skupuje byty na dražbách, lacno prerába s nekvalitným materiálom pričom samotnú nemovitosť predáva o 15 000 eur drahšie. No mám ja toto za potreby? Kŕmiť niekoho na môj úkor kaviárom či platiť dovolenky na Novom Zélande? Najlepšou voľbou bude zrejme stan, ktorý si rozbalím kdekoľvek na lúke. Hodnotenie snímku je subjektívne, plné obáv že sa vráti minulosť rovnako, ako zvonové nohavice či Havlovky (no toho sa snáď nedožijeme). ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Prošel jsem si těžkou zkouškou integrity a krvavým soubojem s Kuldou č. 2, který, pln nenávisti vůči finančníkům, zkoušel přenést své pocity i do hodnocení filmu. Nakonec jsem vyhrál na omoplatu a komouš si líže ramínko, ovšem nevím nevím, zda se mi to povede i po příští finanční krizi.... ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Wow, nekompromisní pohled na hospodářskou krizi, jaký tady ještě nebyl. Během prvních minut jsem měla strach, že ve filmu se půjde velice lehce ztratit, mnoho odborných výrazů, spousta jmen a dialogů, které se na Vás valí neskutečnou rychlostí, jenže pak přijde to pověstné cvaknutí a vše začne dávat dokonalý smysl. Režie Adama McKaye je jedním slovem brilantní, neskutečná práce s každou scénou, dokázal skloubit momenty, kdy se film vysmívá obyčejným lidem, kdy se naopak vysmívá bankéřům, anebo kdy kritizuje celý systém. Jde tedy o takový mix komedie, dramatu a v neposlední řadě také tragédie, to vše tvoří ucelený kousek, který mě v závěru dokázal totálně semlít. A navíc celé je to zabalené v neodolatelně formě a s úžasným hereckým obsazením, prostě naprostá bomba. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce věřit, že něco tak nápaditého, hravého a svým způsobem i dosti originálního, natočil do této doby komediální rutinér Adam McKay. Tomu říkám zjevení. Herci parádní (nejvíce ruluje každým filmem lepší Carell), humorné vložky fungují parádně a nepříjemný závěr rezonuje až nečekaně silně. Jenže těch dialogů plných ekonomických a finančních termínů bylo zkrátka někdy tolik, až je to téměř k neprospěchu filmu. Divák je zkrátka v některých částech všemožnými termíny až utlučen a snímek postrádá i přes McKayovu nesmírnou snahu tu správnou dynamičnost a živelnost. I přesto ovšem jeden z největších úkazů poslední doby, který si ještě zasluhuje minimálně jedno shlédnutí. Tohle totiž najednou prostě pobrat nejde. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Fuch. Nejsem teda žádnej ekonom a bohužel jedinou zásadní chybou tohohle filmu je, že snad spoléhá na to, že každej kdo na něj kouká je ekonom a tak bude rozumět všem těm odborným výrazům který na nás střílí kulometnou palbou v téměř každé scéně či dialogu, takže s tím mám problém, na druhou stranu po nějaký době sledování jsem pochopil, že je třeba se na takovýhle mudrování vysrat a přistoupit k tomu laicky, protože i když nemůžu říct, že by mě ten film strhnul, tak zase zaujal to rozhodně a o nudě nemůže být řeč. Takže jsem na to šel takříkajíc selským rozumem a to hlavní poselství co jsem si z toho odnesl je fakt, že jestli teda ta Amerika má bejt tou hlavní hybnou finanční sílou celýho světa, tak jsme teda hodně v prdeli. Každopádně o dost uvěřitelnější a ne tak vyumělkované jako ta přestřelená nereálná blbost jménem Vlk z Wall Street. To byla pohádka. Tohle je tvrdá skutečnost. Jinak Bale dobrý, ale Oskara bych mu za to asi nedal. Vidím to na slabší 4 hvězdice.70% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Studoval sem obchodku a s pojmem hypotéka se jaksi taktéž cítím býti velmi blízce obeznámen, přesto jsem nebyl schopen pobrat z filmu veškeré teoretické nuance rozsáhlé problematiky jménem ekonomika finančnictví. Po zhlédnutí si tak teď sice připadám blbej jak poleno, ale fascinuje mě, že i navzdory tomu si lze jinak těžce stravitelný snímek plně užít efektními dramatickými doušky. Tušil jsem, že se tenkrát stejně musel najít někdo, kdokoli, kdo na oné fenomenální eko krizi vydělal brutálně mastnej balík, a je zajímavý se konečně tímhle způsobem dozvědět, jak. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nepochopil som prečo sa tento film ocitol medzi nominovanými na oscar 2016. Akademikov možno zaujala hlavná myšlienka domino efektu a prepuknutie krízy z roku 2008, ale spôsob akým to režisér podal si ku mne jednoducho nedokázal nájsť cestu. Prvých 20 minút je to čistý chaos, kamera lieta od jednej postavy k druhej, informácie sa sypú prúdom z každého a všetci majú plnú hubu kecov. Po čase sa to o čosi zlepší, ale ten celkový chlad z filmu a postáv, ku ktorým si divák za celú stopáž nenájde cestu, ten sa nedá oklamať. Bezradnosť režisér vyriešil svojsky a to priamou komunikáciou s divákom a toto fakt neznášam. Porovnanie s Vlkom z Wall street sa samo ponúka a je to obrovský rozdiel. Režisérovi neupieram snahu, ale celkovo ide o chladný film bez emócií, s množstvom nesympatických postáv a hlavne film, ktorý jednoduché veci podáva zbytočne zložito a komplikovane. Hviezdne mená Pitt, Gosling a Bale, filmu nijak zvlášť nepomohli, ale zapadli do davu. Pravdepodobne to bol zámer a to jediné vyšlo. Poučné, ale iba na jedno pozretie. 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Skvelé. S obrovskou chuťou natočený, napísaný a zahraný film so super drivom. A ani mi nevadilo, že tým finančným bullshitom čo sa tam riešili som nerozumell a ani po filme im nerozumiem. A je jedno, že mi ich vysvetľovala Margot Robbie vo vani. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jeden z nemnoha filmů, u kterých sice máločemu o čem je řeč rozumím (burzovní makléřství není zrovna můj šálek čaje), nicméně díky nápadité režii a skvělým hereckým výkonům se i tak jedná o podívanou, která baví. Rozhodně děkuji tvůrcům že divákovi přiblížili kde vlastně byl ten zakopaný pes jedné z největších finančních krizí. Steve Carell si zasloužil Oscara určitě víc než letos plazící DiCaprio. Nicméně jako se Leo přesvědčil před pár lety. Wall Street snímky nemají u akademiků na růžích ustláno. 75% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Adam McKay sčasti opustil svoje korene hlboko zapustené v komediálnom žánri, no nezabudol a evidentne na ne nedá dopustiť, aby naservíroval poriadne strhujúcu pecku z prostredia vysokých čísel, natočil dve hodiny kecov, ktorým nikto nerozumie, i napriek tomu väčšinu bavili, a tiež priniesol na zlatom podnose zrejme najlepší money film od čias dávno vzdialených dnešku, od čias zatiaľ neporazeného kráľa finančných filmov – Wall Street. Scorseseho Vlk je oproti tomuto úplná žbrnda. Skvostné obsadenie so spanilými výkonmi (Bale a Carell na trón), nezastaviteľné tempo, fenomenálna réžia, scenár s dialógmi a kadenciou, ktorá ti nedá ani na minútu oddýchnuť, jedna z najlepších gradácií, akú som kedy videl, a ten pocit, keď film nemá ani jedno jediné hluché miesto... dokonalosť & genialita. Milujem a dám si ho opäť už čoskoro. A pre tých, ktorých v záverečných minútach ovládol hnev, ponúkam čiastočnú satisfakciu v podobe snímky Masaker na Wall Street. --- "Saints don't live on Park Avenue." --- ♪♫ / ♪♫ (x / x / x♪♫ / ♪♫ / ♪♫ --- Bonusy: Recreating an Era, In the Tranches, Unlikely Heroes, The Big Leap, The Rise of the Fall --- Las Vegas & The Phantom of the Opera / Red Bull Tower -- (30.3.2017) (2018) (29.5.2019) (20.9.2019) (30.1.2021) (7.6.2021) (6.2.2022) (9.5.2022) (14.8.2022) (7.1.2023) ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Chvílemi až moc rozjařené, hlavně v první půli, což v té druhé zase naopak skoro vymizí a tempo značně zvolní. Nicméně těch 130 min uteče jako voda a i když se člověk občas mezi všemi těmi CDO a syntetickými CDO trochu ztrácí, tak je to pěkná jízda. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

The Big Short nie je pre všetkých. Ani bežný študentík ekonomiky nemusí chápať zložité pojmy, nie to ešte obyčajný človek. Našťastie režisér Adam McKay zvolil úžasnú cestičku vysvetľovania pojmov cez šikovne strihané epizódky celebrít, ktoré vám v kúpeľni, v kuchyni či pri hazardnom stole vysvetlia na pár príkladoch, čo sa deje na pozadí bánk. Je to efektívny a skvostný režisérsky nápad, ktorý napomáha pochopiť či utvrdiť si vlastné tipy. Náročná tématika však nespomaľuje rýchle tempo 130 minútovej dokonalosti. Hoci sa The Big Short tvári ako bežná konverzačná dráma/komédia, v skutočnosti je dravá a napínavá. Má skvelý strih, lebo McKay strieda pohľad na snaženie troch-štyroch skupín v istom čase a celý prvý akt skôr tápate v ich spoznávaní a triedení pováh či motivácií. Potom sa naplno rozbehne zápletka, odkrývate nitky systému ako v napínavom trileri a netrpezlivo čakáte na moment krachu. Stávke na istotu nechýba humor, hoci nechápem jeho zaradenie na Zlatých Glóboch medzi komédie. Predsa len je to skutočný príbeh, kvôli ktorému prišli milióny ľudí o prácu a aj o život, pretože po krachu spáchali samovraždu. A najväčšia "sranda" je, že sa to ide stať znovu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Oproti tomuhle filmu je žena tím nejprimitivnějším a nejčitelnějším tvorem, který kdy chodil po naší planetě. Muž by se při stejném srovnání dostal možná na úroveň díry v plotě. Chytal jsem každou dvanáctou větu, pokud tedy každá dvanáctá věta zněla "Fuck!" No vidíte a stejně to ode mě nafasovalo čtyřku. Asi holt budu muset poprosit nějakou ženu, aby mně vysvětlila, jak se mi může líbit něco, čemu absolutně nerozumím... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Všechna čest Adamu McKayovi - jeho nápaditá a vtipná režie, která se nebojí vsadit na humor, nechat hlavní postavy promlouvat do kamery a slavné celebrity zcela mimo rámec děje vysvětlovat význam některých finančnických pojmů, je tím, kvůli čemu musíte Sázku na nejistotu vidět. A možná také kvůli hercům, kteří se ždímají ze všech sil, přestože jen dva (Carell a Bale) mají prostor odpovídající jejich výtečné roztěkané kreaci. Ale marně hledám smysl, proč se vlastně jinak dívat na film, který běžnému smrtelníkovi neřekne navzdory nepolevující spršce dialogů a konspirací nic víc, než že o daném tématu ví úplný hovno a že na tom radši nic měnit nechce. Snažil jsem se ty nesmyslné termíny a úřední kličky pochytat, ale po hodině mě ta námaha přestala bavit, a po dvou hodinách už jsem byl tak přesycen, že mi bylo opravdu úplně jedno, jak se to celé vyvrbí. Přesto znovu klobouk dolů za režii, před podobně dynamickou a přitom přehlednou montáží by jistě uznale smekl i mistr Ejznštejn, i když z obsahu by byl nepochybně stejně vyndanej jako já... 70% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Konečne riadne nerdy film aj pre ekonómov. Nemožno uprieť inšpiráciu Vlkom z Wall Street, každopádne kým ten len popisoval morálne bahno finančníkov, Big Short sa nebojí sprostredkovať ich prácu a to v najväčších detailoch. Originálne sa to za behu snaží vysvetliť, no bohovská réžia McKaya dáva také punkové tempo, že väčšina v tom bude asi stratená tak či tak. Napriek tomu nedokážem si predstaviť lepšiu kombináciu odbornosti a zábavnosti vo filme o páde hypotekárnej bubliny. Málo tomu chýba do dokonalosti - hlavne mi tu chýbala rola vlády a ich spoločností Fannie Mae a Freddie Mac, ktoré odkupovali hypotéky nebonitných klientov v rámci vládnej politiky podpory bývania. Ktovie, či by bola bublina taká veľká, ak by nebolo ich. Podľa mňa nie. Vyslovene kŕčkovitých je posledných 5 minút a hlavne záverečný titulkový doslov, ktorý sa snaží moralizovať a predvídať budúce bubliny. Výnimočne odborne precízny film o ekonómii sa mení na klasické hollywoodske sentimentálne moralizovanie. Ale skvelý dojem z filmu mi to našťastie nepokazilo. Prvý poriadny film o ekonómii v dejinách. A teraz poprosím ako pokračovanie sfilmovať toto: http://www.theatlantic.com/business/archive/2014/02/how-the-fed-let-the-world-blow-up-in-2008/284054/ ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Film z prostředí finančnictví. To opravdu není pro většinu lidí moc přitažlivé téma. Ale režisér Adam McKaysi si dal za cíl ukázat tohle důležité téma nejen realisticky, ale co nejvíc cool. Což je někdy fajn, ale taky to často mine cíl. Například hned zkraje vysvětluje jeden ekonomický termín Margot Robbie ve vaně, jakoby proto, abysme víc dávali pozor. Jenže když dostanu scénu s Margot Robbie ve vaně, tak opravdu nebudu přemýšlet o ekonomice. Vlastně pokud jsem předtím dával pozor, tak teď je moje pozornost dokonale rozptýlena. Různých cool triků je tam více, především prolomení 4. stěny anebo si občas režisér řekne, že místo toho, aby divákovi doslova řekl, v jakém roce se film zrovna odehrává, tak nám předvede montáž věcí, které v té době frčely v popkultuře. Zajímavý nápad, mně se i docela líbil, ale obávám se, že naopak tím opět přispěje k tomu, že bude film spíš méně než více srozumitelný (ne každý se orientuje v tom, jak vypadala jaká dekáda...). Celkově se film neustále snaží vysvětlit různé poměrně složité aspekty, které vedly ke krizi. Obvykle to dělá opravdu zajímavě, film si udržel moji pozornost... Ale přesto to stejně nebylo nijak zvlášť pochopitelné. Nevím toho teď o tolik víc, než jsem věděl před zhlídnutím filmu. Film láká i na různé dobré herce, často i v pidirolích, kteří si evidentně maximálně užívají své excentriky. Hodně fajn je sociopatický nerd Christian Bale, ale osobně mě nejvíc bavil Steve Carell. Jeho drsňácký protiva, který je ale hnaný nějakým vyšším principem dobra a nemůže se zastavit, je fakt skvělý. Big Short je hodně zajímavý film, který bohužel nedokáže pořádně vysvětlit ekonomickou krizi, ale něco málo se z těch všemožných pokusů dozvíte a jako drama s kvalitními herci to funguje. (7/10) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavě, moderně natočený film o finanční krizi, z nějž se dá pochopit, co se vlastně tehdy stalo. Trošku jsem postrádal silný příběh (samozřejmě mimo příběh samotné finanční krize). ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama