Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Člověku to připomene realitu, která není moc pěkná. Nic se nejspíš jedním filmem nezmění, ale třeba někteří lidi začnou i přemýšlet, nejen konzumovat? Trochu Zeitgeist. ()

david666 

všechny recenze uživatele

vcelku srozumitelně podané drama o těch, kteří věděli, že to jde s finančními trhy do kopru. ačkoliv ekonomice celkem i rozumím, místy se trošku ztrácel. I když problémy jsou tady vysvětleny polopaticky. ()

belinko 

všechny recenze uživatele

Neviem čím chce byť tento film dobrý. Či je to tými číslami a hodnotami, po ktorých si máme s otvorenými ústami pomyslieť "wóów", či tým, že filmári mali opäť ďalší kúsok odvahy natočiť film o špinavej amerike a jej špinavých obchodoch - každopádne dosť to nudilo. Toľko čísel a informácií - aj keď sa to Selena snažila celkom pekne vysvetliť, predsa len tam bolo tých neznámych termínov dosť a nešlo to všetko vstrebať, keď ste človek, ktorý má rád filmy, no nebol extra dobrý v bankovníctve a ekonomických sférach. Ale solídna 3, no... ()

sharp87 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje, že celá světová ekonomika je jen souhrn lidských slabostí a dokud bude fungovat tak, jak funguje, bude takovýchto sázek na nejistotu možné zneužívat. Nakonec ale, z logiky věci, dojde k tomu, že nebude na co sázet. ()

BoKo_CzT 

všechny recenze uživatele

Som rád, že Holywood točí aj filmy iného vyznenia ako Vlk z Wall Street. Mierne nad ostatných tu čnie najmä herecký výkon Christiana Balea, čo sa však v poslednej dobe stáva temer zákonitým. Bale zreje ako dobré archívne víno. Apropo, všetkým odporúčam aj dokument "Finanční krize" (http://www.csfd.cz/film/283075-financni-krize/videa/). Pri všadeprítomným ponovembrových poučkách o samospasiteľnom trhu a samospasiteľnej sile konkurencie príde pohľad na činnosť regulátorov a najmä ratingových agentúr úplne absurdný. Ratingové agentúry, ktoré sú nútené ohodnotiť pozitívne negatívne finančné produkty aby v konkurenčnom prostredí uspeli? Niekto nám v našich mladých kapitalizmoch evidentne nehovoril pravdu :-) . Pre rozšírenie pohľadu na "vedu" ekonómiu odporúčam aj niektorú z kníh ekonóma Tomáša Sedláčka. ()

mouzi 

všechny recenze uživatele

Obecne vzato jsem asi pochopil, o co slo. Jinak jsem tomu moc nerozumel. Hlavne ten zaver byl takovy nudny. Slabe 3* ()

pan_ponozka 

všechny recenze uživatele

By mě zajímalo, kolik tady z těch internetových tlachalů pochopilo alespoň 10% z toho, o čem mluvili. Najednou je to tady samej chytrolín, kterej div že si taky nepůjčil $30mio a nenakoupil nějaký dluhopisy. Dyť přece rating z tripple B je rocksolid, tak proč nekoupit, že jo. Ale byl tam Brad. A taky Ryan a taky ten třetí, co nevím jak se jmenuje, ale určitě jsem ho už někde viděl. Už nevím co to bylo, ale byl tam. Skoro určitě. Nominace na Oscara 2015? Kdepak. Utřete si slzičky a plaťte dál. ()

oSiSko 

všechny recenze uživatele

Príliš komplikované a stále nabalujúce sa ekonomické záležitosti, ktorým mohli rozumieť iba ľudia z fachu. Sú však filmy, kedy to až tak nevadí, toto ale nebol jeden z nich. Film ma nudil a nepriniesol mi skoro nič. ()

Dawydov 

všechny recenze uživatele

Zábavné, informativní, skvěle zahrané, svěže zrežírované. Sice až moc postav, jejichž jména si nejde pamatovat, ale charaktery těch hlavních ano. Prožít se to s nimi dá, a dá se i porozumět tomu, co se věcně děje - režisér se snaží to důležité vysvětlovat, a to docela originálními vsuvkami. Klidně by mohlo být informací i více - ale to by zas asi běžné diváky nudilo. Rozhodně toto je skvělý způsob, jak točit filmy o takovýchle tématech. Chybělo ale možná ještě hlubší zamyšlení nad příčinami na straně státní regulace (což mělo vliv na vyžadovaný AAA rating). 90% ()

burton-ka 

všechny recenze uživatele

It was fucking great! Postřeh - zásah - krach - pád - bum a peníze se valí a životy stím též! CDO - AA - SWAP milión slov co nepoznáte ale stejně se z nich skladá Váš život alespoň částečně, a tak to je. Nekoukáme tam, kam bychom měli, jsme pohlceni pozlátkem a bohatstvím a hlavně jednoduchostí systému, který nás doslova ojebává! Christian Bale je zde naprosto epésní a Steve Carell mu je těsně v patách. Brad Pitt a Ryan Gosling jsou tu tak nějak klasicky dobrý - 4 hvězdy a palec hore Enjoy! ()

Georgeton 

všechny recenze uživatele

Samozrejme pre normalnych smrtelnikov a ludi ktori nie su financni magnati je tazke pochopit toto prvykrat. Ja som tiez toho vela nepochopil ale urcity obraz som si vytvoril. Samozrjeme krizu si kazdy uvedomoval ale v Europe to nebolo v takom stadiu ze by ludia stracali svoj domov. Film, ktory sa zaobera vylucne pricinou tejto krizy, odzrkadluje to ze ludia su chamtivy a len malo je takych co bojuju za spravodlivost. Film ma vtiahol do deja, stupal az k tomu inkriminovanemu momentu kedy spadli hypotekarne zastavne listy a nasiel svoj vytuzeny koniec v podobe krizy. Mozno by bolo vhodnejsie zvolit viac vykreslenie postav, dialogov, ale viem ze pre tuto problematiku su beznemu cloveku 2 hodiny hodne malo. ()

galiea 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím. Kamera super, střih super, prostředí super, postavy super (doktora Burryho bych chtěla mít doma!), zápletka pro mě bez ekonomického vzdělání (a myšlení) nepochopitelná. Ano, a vím, že proběhlo několik vysvětlujících momentů, ale stále nemůžu říct, že bych tomu rozuměla. Prostě zábavně natočenej film o pár lidech, co byly správnou náhodou ve správnou dobu na správném místě a stáli si za svým. ()

polucio 

všechny recenze uživatele

Chápem obecenstvo, že v tom majú trochu mišung, keby som sám nebol finančník, asi by som sa takisto dosť strácal. Jednak je táto téma poriadne zložitá, jednak to podľa mňa nie je ani najlepšie vysvetlené. Keď sa ale od toho odosobním, pozeralo sa mi to fakt dobre. Super herecké výkony (o Baleovi je písať zbytočné, Carell príjemne prekvapil), dobrý scenár a veľmi šťastne pojatá postava Goslinga ako rozprávača. P.S.: moc som nepobral tú podobnosť s Vlkom z Wall Street. To od teraz ideme každý film, kde sa spomenie dáka investícia, porovnávať s ním? ()

esmoke 

všechny recenze uživatele

Knihou inspirovaný film o americkém finančním sektoru. Výborný film, bez ohledu na to, do jaké míry odpovídá realitě. Problémem je trošku, že je to složité a navíc je to o amerických souvislostech. (2D dabing) Rozpočet: $ 28 miliónů, Tržby: $ 133,346 miliónů. ()

furrec 

všechny recenze uživatele

...plných 5 hviezdičiek, nie za herecké výkony či film ako taký (ak hľadáte umelecký zážitok, ste na zlej adrese), ale za to že konečne niekto natočil poriadny (a zrozumitelný) film o tom, ako nás (a celý svet) tie nenažrané americké svine ožobráčili...a určite ešte nepovedali svoje posledné slovo... ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama