Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

Maulincio 

všechny recenze uživatele

Ve škole nebyla ekonomika mou silnou stránkou a můj přístup k ní teda nebyl nejlepší, ňák sem prošel a dokonce i z části ekonomiky odmaturoval, takže sem byl rád, že se ve filmu objevují scény typu "Ekonomika a bankovnictví pro blbečky", kde vám celkem pochopitelně vysvětlí o co nakonec jde. Jenže i přes vysvětlivky sem většinu času jenom koukal na povedenej, ale přetechnizovanej dokument o tom jak to šlo v roce 2008 do sraček. Píšu dokument, protože to není normální film na kerej bych šel do kina nebo si ho dokonce znova pustil a užíval si pěknej večer. Mnohem víc se totiž podobá dokumentu, kdy v jednom kuse popisuje co se stalo tehdy a tehdy, tam a tam. I když se určitě v hodně věcech liší od reality, tak základ je pravdivej a... no abych řekl pravdu nevím co dál říct. Akorát asi to, že plujeme na kánoi řekou sraček bez pádel a stačí trocha pomoci a kánoe je taky pryč. ()

doogiemus 

všechny recenze uživatele

Z tých reailitných a bankových vecí som nerozumel ani fuk. Finančný sektor je pre mňa španielska dedina. Ale zrejme je to fest vážne, keď sa svet ocitá v takýchto krízach. Ale ako to vlastne hovorí Biblia? - "Koreňom všetkého zla je láska k peniazom" (1Tim 6,10). Zdá sa, že je to pravda. Herci to však zahrali dobre a aj keď som spomenutým veciam nerozumel, musím uznať, že to bolo fajn. Malo to hlavu aj pätu. Kľudne si to pozrite, niečomu sa priučíte a možno sa aj dobre zamyslíte. ()

Signore 

všechny recenze uživatele

Originální semi-dokumentární pohled na finanční krizi. Pro mě ale nakonec spíše zklamání, způsobené (patrně) absencí klasického děje; jinými slovy, očekával jsem (proč vlastně?) klasické drama, vyšperkované účastí řady hollywoodských hvězd, a místo toho jsem dostal velmi zajímavé filmové cvičení, na které jsem zřejmě nebyl zcela naladěn. ()

nezavisle 

všechny recenze uživatele

Perfektný film o papieroch, ktoré sú tak nenávidené pokiaľ ich človek nemá a tak nekontrolovateľné pokiaľ nimi meria všeko len preto pretože ich má neúrekom. ()

stepma 

všechny recenze uživatele

Určitě je před začátkem filmu fajn mít alespoň povědomí o tom, jak finanční deriváty fungují. Ten, kdo uslyší termíny poprvé, může mít v ději slušný hokej. Navzdory nevalnému očekávání se žádná nuda nekonala a 130 minut uteklo jako voda. ()

BesnaSrnka 

všechny recenze uživatele

Všetka česť scenáristom, lebo podať tak ťažko zrozumiteľnú a pre niekoho aj nezaujímavú tému tak príťažlivo sa nevidí často. Nesúhlasím s POMOm, že by tomu chýbala hravosť a ľahkosť, lebo práve Vlk z Wall Street sa útápal v záplave štetiek a kokaínu. The Big Short sa sústredí len na svoj odkaz a práve preto sa jedná o jeden z najdôležitejších filmov posledných rokov. ()

gatuso 

všechny recenze uživatele

Je to jen na pokrceni ramen, a modleni se aby me to nepotkalo. Ubranit se nebo ochranit pred systemem je zrejme nemozne.. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Pro pojišťováky, finanční poradce, správce fondů, portfolio manažery a zástupce dalších záslužných profesí to musí být film na šest hvězdiček. Pro člověka se sotva průměrnou finanční gramotností, co si peníze ukládá na půdě do slamáku, je to i přes maximální snahu o zjednodušení pořád náročné téma. Ale pár základních věcí jsem díky Seleně Gomez či panu šéfkuchaři pochopil. Scénář a režie jsou opravdu na jedničku. Vysvětlující prostřihy, který neruší, ale naopak baví, přechod do videoklipu, vystoupení z příběhu a promlouvání přímo na kameru,... to všechno dávkováno tak akorát. Sázka na nejistotu mě bavila, i když bych si ji musel pustit ještě tak pětkrát a přečíst asi deset knih na téma finanční krize, abych pochopil a na šesté zhlédnutí si i užil každý detail. ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké obsazení ale hlavně brilantní pohled za oponu. Ano, není to film pro každého, protože je třeba mít nějaké základy finanční gramotnosti. Nicméně i když se mi film Vlk z Wall street líbil víc, tak z tohoto díla mi ještě teď běhá mráz po zádech a kladu si otázku, kolik členů bankovní rady ČNB tento film vidělo. Někdo asi jo, když se tak snaží omezit hypotéční boom v Česku. Po dvou letech a po druhém zhlédnutí zvyšuji hodnocení na plný počet 5. "Pravda je jako poezie a většina lidí na poezii sere" ()

Pichi9 

všechny recenze uživatele

Je to takový všchno moc složitý , ani to není moc vtipný čekal jsem od toho nějaký ty hlášky jak bylo třeba u Wall street. AAA BBB BB AA byl jsem z tohu uplně zmatenej, moc mě ani nenasála atmosféra filmu. Hereckej výkon ale paráda. 2 hodinová výuka nikdy neuškodí... :DD ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Tento film má vlastně velikou výhodu, že je dle skutečné události, protože to se pak na to vysvětlování finančních termínů člověk dívá tak, že chce pochopit, o co se to vlastně jednalo, zatímco, kdyby tento film byla čistá fikce, asi by s tím divák tu správnou trpělivost neměl. Takhle je to celé ovlivněné právě vlastními zkušenostmi z minulosti a v podstatě se pak už jen celou dobu čeká, kdy to už vypukne a jestli to vlastně těm outsiderům vyjde. Bohužel hořký závěr, shodující se ze paradoxně se skutečností, jen vlastně člověka rozčílí, v jaké to vlastně žijeme době a jak to, že ti viníci zůstávají nepotrestáni:(. Že by prostě takový klasický americký hnus (viz např. McDonalds, apod)... ()

KraLuban 

všechny recenze uživatele

Přišel jsem, viděl jsem...nepochopil jsem. Tedy v posledku asi ano, princip, a je to zajímavé, co se dá dělat s čísly, pokud má člověk přístup k prachům, Wallstreetu, dost drzosti a taky genialitu hlavního "hrdiny" (Bale). Otázka spíš je, proč by mě to mělo bavit jako film, ne jako dokument. Výborné herní výkony, ale jinak na jedno kouknutí s občasným zívnutím. ()

adako 

všechny recenze uživatele

Poučné a zaujímavé, ale nič viac. Informatívna skica príčin hospodárskej krízy z roku 2008 z pohľadu viacerých hlavných postáv, na ktorých vám ale ani v najmenšom nezáleží. Len pozeráte a nič moc neprežívate. To že je to v podstate len veľmi filmovo natočený dokument by samo o sebe nevadilo, ale tá vyše dvojhodinová stopáž bolí. ()

Kodousek 

všechny recenze uživatele

Poměrně dobře vysvětleno, co se vlastně v roce 2008 na americkém kapitálovém trhu odehrálo. Christian Bale standardně příjemný výkon. ()

Matulko_ 

všechny recenze uživatele

Téma naozaj zaujímavá, obsadenie naozaj dobré, prístup naozaj podarený. V súvislosti s posledným musím povedať, že rozprávač spojený so vstupmi „známych osobností“ vysvetľujúcich pojmy a ich významy, boli vynikajúcimi nápadmi. Pri takto komplikovanej problematike je uvedenie diváka do obrazu skutočne veľkou výzvou. Na druhej strane, ani to nie je zárukou úspechu a človek, ktorého rodným jazykom nie je angličtina, si musí niektoré scény prehrať znovu, čo je zároveň dôvodom, prečo pozeranie nie je také hladké, ako by mohlo byť. Je to jednoducho bremeno všetkých filmov, ktoré sú založené na pochopení finančných schém či informatických systémov, prípadne niečoho iného, než pif-paf, wroom, zzzz, bum bác. Riešením by mohol byť dabing, ale pri predstave niektorých prekladov si človek radšej prehrá dvakrát scénu v pôvodnom znení. Keď už pre nič iné, pre tie výkony Balea a Carella to stojí za pozretie. Ak si to navyše nepozriete v piatok večer po náročnom týždni a ešte k tomu pred polnocou, tak dačo možno aj pochytíte a nabudúce, až sa budete baviť so svojim finančným poradcom, budete pri prikyvovaní a vážnom pohľade rozumieť, o čom to točí (aspoň trochu). ()

90125 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si tento film s relatívne kvalitnými českými titulkami a napriek tomu som mal väčšinou pocit, že čítam mongolštinu. Tažko si človek vytvorí nejaký vzťah s filmovou postavou, keď nerozumie tomu čo tá postava hovorí. Big Short nemá zrozumitelný a dramaticky vystavaný príbeh a pre priemerne inteligentného idiota, akým som ja, neponúka jasné vysvetlenia. Je to len chaoticky naservírovaná kopa čísel a písmen. O tom, že aj bankári majú svedomie a hrozne ich to mrzí, keď ľudí odrbú o prachy, by sa film dal natočiť určite pútavejším spôsobom. Preto je Stounov Wall Steet vynikajúci film a tento nie. Druhá hviezda za zeppelínovské záverečné titulky a skvelého Balea. 50 % ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Utrpenie. Maklérske rádoby poučky, ktoré sú pre obyčajného smrteľníka nudnými a prázdnymi rečami. Okrem prekvapivo výborného Carrella som nenašiel v tomto film nič iné, čo by ma až tak zaujalo. Potenciál ostatných hercov totálne nevyužitý. Malo to istý náboj vzrušenia, ale žiadnu ľahkosť alebo nebodaj odviazanosť. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama