Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Celkově asi tak srovnatelné s Margin Call. Pochválit se dají vyložneně sympatické a zábavné pokusy o polopatické vysvětlení jistých aspektů daného problému, bohužel co se obsahu týče, vše už znám odsud, což zase já považuju za nejlepší film o krizi. Bale fajn, super hudba....na film o takové nudě je to natočený hodně dobře. 75% ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Velmi náročný snímek, jenž se z počátku tváří jako další verze Vlka z Wall Street a nutno říct, že to i docela funguje. Svižná zábava plná humoru a Margot Robbie ve vaně, jenž nám vysvětlí nejasné ekonomické výrazy, se zhruba po polovině filmu změní na vážnější a komornější notu. Tím snímek ztratí trochu poutavosti, zábavy a hlavně přehlednosti, která je opravdu potřeba. Na závěr musím vyzdvihnout Steva Carella, který se zde ukázal ve velice dobrém světle. [75%] | Kino ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pěkné shrnutí událostí, které vedly k rozpoutání (zatím poslední) světové ekonomické krize. Takhle rozčilená odcházím z kina málo kdy, a to jsem polovině cizích výrazů nerozuměla.xD Vysvětlující vsuvky vtipné, z ústřední čtveřice mě zaujali především Bale a Carell; paranoidní Pitt neměl bohužel příliš prostoru a Gosling není žádný extra herec (ani tady, ani jinde). ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Takřka hraná verze dokumentu Inside Job, jen se soustředí méně na samotné vyníky, a více na ty kteří jim včas prohlédli karty, a shortovali celý hypoteční trh (potažmo celosvětovou ekonomiku jako takovou). Není to špatné, vtipně natočeno a až k primitivnosti zjednodušeno, ale přítomnost slavných ksichtů mu spíše škodí (obzvlášť Christian Bale je děsivý), a hlavně film po onom Inside Job a dalších podobných (např Quants: The Alchemists of Wall Street) neříká už vůbec nic nového. 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedno treba uznať, šikovní to boli chlapíci. Jeden z filmov, po ktorom mi prišlo smutno, možno ešte viac ako keby som si pozrel nejakú ťaživú emotívnu drámu. Film krásne poukazuje (aj keď miestami dosť zmätočne a hrozne rýchlo) na všetky podrobnosti, na základe ktorých fungujú veľké svetové financie a na skutočnosť ako je všetko vo finančnom svete úzko prepojené. Ľudia zodpovední za tento ekonomický marazmus a hlavne za hypotekárny kolaps s celosvetovou odozvou r. 2008 sa samozrejme neštítili ničoho, ani fungovania v podvodnom systéme, veď oni aj tak dobre vedeli, že nakoniec všetko za nich zatiahnu obyčajní ožobračení ľudia. Ako aj vo filme bolo pekne povedané: "... snáď si nemyslíte, že za to ponesú zodpovednosť Morgani?" Tým, ktorým toto meno nie je neznáme môžu aspoň tušiť prečo je tomu tak. Kto má peniaze, má všetko... Šokujúco odvážny film, veľmi hodnotný a nabitý užitočnými informáciami, cez ktoré si môže vnímavý divák na túto tému vytvoriť celkom ucelený a jasný obraz. Na to, akej spoločensky pálčivej a významnej téme sa film venoval, pričom je i veľmi dobre natočený, zahraný a technicky výborne zvládnutý, je dosť s podivom, že snímok nedostal žiadne významnejšie ocenenie (okrem adaptovaného scenára). Ktovie prečo? Zrejme to ale súvisí s tou odvahou. Myšlienka, ktorá stojí za úvahu. 80/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborné drama, které mělo být v kinech už dávno - světová finanční krize z r. 2008 (resp. americká hypoteční krize z r. 2007) si o filmovou reflexi vyloženě říkala. Pokud mohu soudit, film zvládá komplikované téma podávat vcelku srozumitelně (i když ty vysvětlující vsuvky s lidmi jako Anthony Bourdain nebo Selena Gomez bych si klidně odmyslel), a celkově na mě působí dojmem, že to je jedna z filmových událostí letošního roku. Jsou tam výborní herci, velké emoce i spousta velmi silných momentů - jsem si jistý, že spousta lidí bude tento film vynášet do nebes. Mně ale tak úplně nesedl, vadily mi například zcizující promluvy postav do kamery a různé podobné formální blbinky (jako dlouhé zaostřování na snímanou postavu apod.), jinému se to ale líbit jistě může. Ať už člověk je či není s tématem filmu obeznámený, film lze určitě doporučit všem. Je to podle mě dost zásadní výpověď o našem světě, kterou by asi mělo vidět co nejvíc lidí. Otevře ten film oči někomu na správném místě? Kéž by... ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Film, který dokonale protnul informační mlhu okolo krize z roku 2008. Zlo není imateriální metafyzické povahy, páchají ho velmi konkrétní lidé a instituce, které bohužel zůstaly nepotrestány, nereformovány. Náš svět je postaven na vykořisťování, podvodu, zločinu, klamu, tento film to ukazuje dokonale. Jednání postav před, během a po krizi je neomluvitelné. Bankovní systém je řízen prostě zloději, před kterými by blednul závistí i Viktor Kožený. Co je horší, likviduje to obyčejné lidi, kteří z toho nic nemají a vše zaplatí. Naše elity, jsou jen finanční elity, nemají doopravdy žádný a obhajitelný argument pro tento systém otroctví. Záplava peněz slouží obyčejným blbečkům, kteří si je nikdy a ničím nezasloužili, nic elitního nevytvářejí a nekonají. Kdy si lidi uvědomí, že EET je sranda, která je poškozuje, neřeší podstatu věci? Velké prachy zdrhají v bankovním průmyslu, pojišťovnictví, státních zakázkách, tam bych nasadil sledovací systém alá Orwell, aby veřejnost viděla, co se děje. Systém je prostě neudržitelný, lidi s penězi a mocí se nezmění, dobrovolně se ničeho nevzdají, jednou to celé padne. Lidé bohužel nejsou schopni v tomto systému protlačit změny, bez násilí to nepůjde. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní na tomto filmu je, že jsem se dokázala bavit, i když jsem místy aktérům vůbec nerozuměla, o čem hovoří. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Najlepší film o kríze. Od začiatku to visí vo vzduchu a postupne padá, takmer úplne len skrz príbehy bankárov a i tak tú paniku skoro až fyzicky cítite. Bale na oscara ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Většinu filmu jsem sice netušila, o čem přesně je řeč, a klidně se k tomu přiznám, ale myslím, že poznám dobře režírovaný a především zahraný film. Skvělý herecký výběr to celé vedl a žasla jsem nad jejich výkony. Jen je škoda, že mi tyhle ekonomické termíny moc neříkají, a co se týká nějakých hospodářských systémů, jsem opravdu ztracená. Odlehčily to ty vložené vysvětlovací vtípky (Selena navíc v mini roli potěšila), ale přesto si myslím, že tématicky je to pro běžného diváka poněkud velké sousto. Neuškodilo by více zahrát na "lidskou" notu a o něco víc poodhalit rodinné vztahy a niterné pocity jednotlivých postav... ale chápu, že to asi nebyl záměr filmu. ~(3,8)~ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

CDO a swapy jsou pojmy, které mi nic neříkají, ale tenhle film naštěstí dokáže relativně dobře vysvětlit ekonomické pozadí krize a... ajaj, je to hodně depresivní. Ne film sám o sobě, ten je sarkastický a nekompromisní, ale když si uvědomíte, do jaké míry svět ovládá hloupost a touha kravaťáků z bankovního sektoru po bytech v Aspenu, jachtách a jaguárech (to není klišé), tak musíte jen kroutit hlavou. A idioti jsou tu jak ekonomičtí analfabeti, kteří ji vezmou hypotéku na dům s bazénem, který nikdy nemůžou splatit, tak bankéři, kteří podvádějí a lžou, jen aby se kolo ekonomiky točilo dál. Depresivní, ale poučné. Tenhle film je hrozně důležitý, protože pojmenovává, co se tenkrát stalo, a pojmenovává to přesně. Jenže, jak se někdy v polovině Sázky na jistotu říká: "Pravda je jako poezie. A většina lidí sakra nesnáší poezii." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nebudem sa tváriť, že som to pochopil, "neekonóm" mohol príbeh pochopiť iba rámcovo. Ale zase ho mohol precítiť a to, čo zanechá, má cenu mnohých a mnohých akcií. Najlepšie veci chápeme z vysvetlení Robbie Margot a Seleny Gomez, špeciálne odkrytie karty na stole Selenou a následná pyramídová reakcia je šikovným režijným momentom. Tými sú aj mnohé rapidmontáže, v ktorých sa asi bude skrývať viac, ako sa dá podchytiť na prvý krát. Stávka núti diváka si o páde svetovej ekonomiky a ich príčinách zistiť viac, len aby pravda nebola ešte smutnejšia, ako tá vo filme. Veľmi dôležitý, nebojácny a odvážny film, ktorý ale dopláca na menšiu zrozumiteľnosť. Rozumej komerčne, pretože práve proti chamtivosti ziskov tento film ide aj svojou formou. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že třeba takový Vlk z Wall Street je ještě o úroveň více cool, ale tento snímeček mě opravdu mimořádně pozitivně překvapil. Scénář se nebojím označit za takřka geniální a když si k němu přidáte opravdu luxusně obsazené a skvěle zahrané kompletně všechny role, tak divák nedostává mnoho podnětů k tomu, aby měl čas hledat chyby a nedokonalosti. Především Bale a Carell byli opravdu boží. Vtipné, svižné, úderné a s jasnou myšlenkou. Složitější ekonomické věci jsou vysvětleny naprosto polopaticky na nejoriginálnějších, leč i pro laiky srozumitelných příkladech. Luxusní příběh o lidech, kteří vsadili všechno na jednu kartu, vsadili na to, co si zřejmě hodně lidí ve skrytu duše myslelo, ale nikdo z nich si to netroufal připustit. A kurevsky jim tato sázka vyšla, čímž dokonali zboření ekonomiky. Noblesně podaný snímeček odhalující některé nehezké ekonomické principy a dávající na zřetel, že celá ekonomika je časovaná bomba, která nám pod zadky nepřestává tikat. Hodně silné 4 kousky. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Za mne sto pro ano. Perfektně obsazené (hlavně Bale) a zahrané, dobře a vtipně natočené (nejen vsuvky Margot Robbie, Anthonyho Bourdaina a Seleny Gomez), a i přesto po filmu zůstává pachuť, že se něco takového mohlo stát... a zřejmě asi opět stane... 100% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé a pravdivé! Úžasně natočeno. I když pak člověk začně pochybovat o celosvětové ekonimice. No..radši to neřešit, že jo?! :D ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další zajímavý snímek od Adama McKaye o něčem nekalém, co se dělo v Americe. Obsazení je neskutečně nadupané, ale ne všichni mají dost prostoru. Nejvíc si ho asi urval Steve Carell. Margot Robbie tu má bohužel jen malou roli. Vše začíná v roce 2005, kdy si někteří lidé uvědomí potenciálního průseru v amerických hypotékách. Nikdo jim ale nevěří až do roku 2008, kdy vše prasklo. Sledujeme osudy třech skupin lidí, které tuto událost předvídají a snaží se z ní vytěžit co nejvíc. To ještě ale netuší, jak velký podvod tohle celé je. Je to vážně šílené. Přesto, že se vám snaží dost věcí vysvětlit pomocí boření čtvrté zdi tak, aby to pochopil i laik, stejně to není jednoduché pochopit. Dost se mi líbil zvolený hudební podkres. "Jsem v hajzlu až po prsa!" ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Vlk z Wall street z druhé strany. Silný téma, tradičně výbornej Bale a za bourání pátý zdi palec nahoru, ale McKay skáče od jednoho ke druhýmu, až nakonec osudy čtveřice vyznívají do ztracena. Otázka, jestli by nestačil jeden max dva příběhy. Plus ta otravná kamera, která přímo vyrušuje ze sledování a člověk se má chuť kameramana zeptat, jestli nemá Parkinsona. Nejlepší soundtrack z filmu: The Big Short Piano Suite (mimo původní samozřejmě Master of Puppets). 60 % ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmová powerpointová prezentace, jaká byla natočena. Režijně, střihově (Ejznštejnovi by ukápla slza), scénáristicky, herecky (Bale a Carell jsou fantastičtí) geniální. 130 minut čistého mrazení v zádech z toho, jak je náš svět v prdeli a jak to všichni ví a jen se na tom snaží vydělat. Informace, která není až tak průlomová, ale to jak ji film prezentuje je neskutečně působivé a děsivé a 100% zábavné. Můj letošní favorit na Oscara a to byl rok 2015 nevídaně filmově kvalitní. "This level of criminality is unprecedented even on fucking Wall Street." ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama