Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuji, že tento tak trochu dokumentární průvodce do hlubin amerického bankovnictví a různých pletich, které se odehrávají hlavně na legendární ulici Wall Street není pro každého a že většina konzumních diváků, tak do půlky tohoto snímku nebude tušit, která bije. Po zhlédnutí tohoto filmu jsem si uvědomil, že na tomto světě žije hrstka vyvolených jedinců, néé-li vizionářů, který obrazně vidí až za roh a i když je jejich okolí většinou nebere vážně a vysmívá se jim a honosí je tituly konspirátorů, bláznů a dalšími nepřívětivými přízvisky, tak jim to nevadí a jedou si ve svých skoro až halucinogenních bludech dál a dál, což je přesně případ hlavního představitele tohoto filmu Michaela Burryho, který šel s kůží na trh a postavil se bankovním společnostem a dovolil si vsadit si na něco, co nedovedli předpovědět ani ti největší experti a analytici v oblasti finančnictví. Ukázal celému světu, jak křehký a nepředvídatelný je finanční trh, který když se zhroutí, tak to většinou odnesou ti obyčejní lidé, kteří skončí bez práce a někdy i bez střechy nad hlavou jako se to stalo v tomto případě. A i když si říkám, že jsem tento snímek pochopil na sto procent, tak to je o tom, že si člověk málokdy přizná, že něco nechápe, aby nebyl za největšího blba. Bankovní hatmatilce samozřejmě nerozumím a číslům už vůbec néé, ale myslím si, že celkový odkaz, který měl tento film přinést jsem pochopil a jelikož jsem na tomto filmu nebyl v kině, ale díval jsem se na něj na svém domácím kině, tak jsem měl tu výhodu, že jsem si některé termíny mohl dohledat na internetu a to asi hlavně proto, abych si pak nepřipadal jako opilej Bulhar, kterej se ptá před autobusovým nádražím, kdy jede příští vlak? Navíc jsem se mohl kouknout na opravdové hollywoodské celebrity v celkem bezchybných a přesvědčivých výkonech, včetně takových megacelebrit jako jsou Brad Pitt a Christian Bale. Nejlepší na celém filmu je asi závěrečné ponaučení nebo-li spíše varování, že toto extempore, lhaní a podvody, které finančně negramotným lidem dennodenně podsouvají banky, realitní agentury a to hlavně kvůli větším ziskům a které vědomě či nevědomě podporují a následně vysílají skoro všechna média. Pravdou je, že praví viníci a zosnovatelé a posléze bankéři, realitní makléři, politici a další havěť, která v tom měla prsty nebyla posléze potrestána a svět šel dál jakoby se nic nedělo, ale co naplat s tím nic nenaděláme, my můžeme tak maximálně žbrblat v hospodě do půl litru piva, ale co si budem říkat chod světa, hlavně toho finančního to nějak nezmění. Za poměrně zdařilou sondu do sféry čísel a věcí, kterým moc nerozumím dávám zasloužených 70%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ moje kontakty s prvou ligou finančníkov doteraz sprostredkovali iba dva filmy o vlkoch na Wall Street a jeden dokument o kríze v roku 2008,  McKayov film moje poznanie poriadne rozšíril. A urobil to veľmi prijateľným spôsobom, v ktorom ma nevyrušovala ani použitá terminológia a nezmocňovala sa ma nuda, ktorá je väčšinou prítomná pri vysvetľovaní nevysvetliteľného poslucháčom, ktorí o predmete vysvetľovania nemajú ani šajnu. Na filme okrem skvelého obsadenia obdivujem jeho dynamiku, ktorá aj bez použitia Greengrassovského strihu hýbe dejom takou rýchlosťou, že je skôr problémom všetko stihnúť a pochopiť, než si odskočiť na malú. Zaujímavé, že niekedy stačí vidieť to, čo pre chamtivosť a zaslepenosť iní nevidia a primerane dlho v svojej vízii vytrvať. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Konečne som sa trošku viac dozvedel o tom, čo spôsobilo súčasnú finančnú krízu a ako to všetko začalo. Poznal som základy, ale myslím si, že film aj svojim štýlom a aj informáciami povie všetko tak ako vie. Občas to vie byť vtipné, a súčasne to vie zaujímavo povedať fakty laikom tak, aby ich pochopili. Vďaka šéfkuchárovi alebo Selene Gomez. A hoci je to trošku divné, tak musím povedať, že na druhú stranu to bolo skutočne to čo som potreboval vidieť, lebo príklady vedia najlepšie vysvetliť celú pointu. Čo je podľa mňa na filme najlepšie je jeho štýl, ktorý rozhodne funguje a vytvára správne množstvo dokumentu, filmu a komédie súčasne. Myslím si, že je to film hodný vášho času a dostatočne zaujímavý na to, aby ste sa doňho boli schopní ponoriť. Za mňa hovorím, čeknite si ho. Hodnotenie: B+ ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Překlad je zlo, jaká sázka, jaká nejistota? Velká investice na pokles. Pro lidi, co se neorientují ve světě ekonomiky, může být film náročný na pochopení do té míry, že mu nebudou rozumět ani z poloviny. A to je to tristní. To je ten zakopaný pes, když masově lidi nerozumí včetně překladatelů poměrně uživatelsky vyloženému filmu o světě peněz, jak vznikla krize - jak pak mohou lidi pochopit, že jejich chování směřuje ke krizi. Informační asymetrie dává neuvěřitelnou moc hrstce lidí, co řídí svět ke svému obohacování se. Skvělý snímek nadupaný emocemi a úžasnými herci... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Detaily tohto filmu som absolútne nepobrala, ale hlavný odkaz je viac než jasný. Film mal ohromnú dynamiku, ani chvíľu ma nenudil, muzika miestami viac než výborná, herci zaujímaví, Bale top a kľudne ho mohlo byť viac. Ak sa tomuto filmu vyhýbate, prestaňte to robiť! ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Tak víš co? Já tam dám normálně plnou. A je mi vcelku jedno, že jsem nerozuměl slovům a chytal jsem se jen gest. Klidně mi mohli říct, že to je film o nedostatku planktonu v Uruguayi a já bych jim to věřil. Jen bych předpokládal, že místo obleků budou tahat neopreny a finální scény nepřinesou mému přemýšlení takový dopad. Ta esence stojí úplně mimo téma. Zásadním aspektem je drajv v kombinaci s hereckým osazenstvem. To namícháte a pak je úplně jedno o čem a proč. Je potřeba začít googlovat jméno Steve Carell častěji. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Snímek, který neurazí, avšak ani nenadchne... První film, u kterého mi mevadilo si uprostřed skočit pro občerstvení (Advance Screening at Buffalo Grove Theatre, 12. prosince 2015; Buffalo Grove, IL) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Polovica toho je plná ekonomických pojmov a blábolov, ktoré sú bežnému divákovi nezrozumiteľné, čo je na škodu. V podstate kým na scénu na pár minút nepríde Selena Gomez, a nepodá vám to v celkom ľudskej reči, tak len tápate a odhadujete, o čo zhruba ide. Zatiaľ všetky filmy o Wall Street boli pre diváka lepšie, predsa ideme na film, nie na dokument. Ďalším negatívom bol aj výber postáv (nie hercov). Nikomu som nefandil, ani na jednej alebo druhej strane, všetci pôsobili len nenažraným dojmom, od Carella, cez tu nejak moc opáleného Gosslinga až po 2 nesympatických mladíkov, ktorí tam skákali jak opice. Herecké výkony ok, ale film zaujímavý len priemerne. Toto dúfam na Oscaroch v konkurencii Revenanta a Spotlightu bude ťahať za kratší koniec. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro znalce ekonomické problematiky, hlavně na poli hypoték, určitě zábavné, se spoustou zajímavých informací. Pro ostatní, neskutečně náročná podívaná, kde se nešetří ekonomickými výrazy, o kterých nemá běžný smrtelník ani potuchy. A pokud nic nevíte o americké finanční krizi, ani nebudete vědět, o čem film vlastně byl. Podobná témata naleznete ve snesitelnější a zábavnější formě ve "Vlkovi z Wall Street". ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vážně není třeba znát odbornou finančnickou hantýrku, aby se divák ve snímku Sázka na nejistotu neztratil. Navíc je lekce ekonomiky nečekaně zábavná a herecky jiskřivá. McKay buduje rekonstrukci událostí opravdu zábavně, a přitom dostatečně srozumitelně. Pomáhá si milými vsuvkami, kdy princip machinací shrne lidově kráska v koupeli či šéfkuchař s páchnoucí rybou. Reálné pozadí posiluje i part vypravěče a titulky objasňující jednak pojmy, jednak aktéry finančnické branže. Ale naštěstí nejde o papírové panáky zasazené do předem stanovené teze, charaktery hlavních postav jsou mnohem rafinovanější a herecky účinnější, než by člověk u sestavy z Wall Street čekal.Herecky se navzájem inspirují, provokují, přebíjejí. Christian Bale v roli výstředního génia finančních trhů, který má skleněné oko, chodí po kanceláři v kraťasech bos a poslouchá metal. Ryan Gosling coby prohnaný bankéř. Steve Carell jako věčně namíchnutý kritik systému, který huláká i při skupinové psychoterapii. Brad Pitt hrající podivínského paranoika, jenž ze světa peněz prchl mezi zelené aktivisty. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Na umelo vyvolanej kríze spojenej s finančným kolapsom amerických bánk, sa vždy niekto rozprávkovo nabalí na debilite iných, nadbytok hypoték spôsobili - svetovú finančnú krízu v roku 2008. - prichádzajúcu zo Spojených štátov amerických, aká klasika, že. Hypotéku tam dostal, hocaký debil, o ktorom si neoverovali nič, takto rapídne stúpol počet záujemcov, ktorí prestali - splácať, do úvahy spadá - gigantický KOLAPS, na ktorom nehorázne zbohatnú - finanční žraloci, bankári, ktorí to predpovedali o pár rokov dopredu, a tento film sa venuje im + samotnej príčine. Úroky z hypoték, je samozvaná - úžera, na ktorej bohatnú, nielen v amerických bankových sektoroch, ale aj na Slovensku, si zoberieš hypotéku, ktorú budeš splácať - extrémne dlho, napríklad - 30. rokov, pričom budeš musieť vrátiť - pomaly dvakrát toľko, čo si si vypožičal ! V islamských krajinách, takýto pojem - neexistuje !!! Film - Adama Mckaya, režiséra a scenáristu, predtým iných komédii, t.j - šialené, koľkokrát absurdné a divné veci s Willom Ferrellom, sa preorientoval na inú, zmysluplnejšiu trpkejšiu komédiu s parádnym dokumentárnym štýlom, kamera - Barryho Ackroyda, je už dávno skúsenou odbornou záležitosťou, lebo sa vycvičil u majstra - Paula Greengrassa, ktorý tomu náramne rozumie, ale i u Kathryn Bigelow, má skúsenosti, vskutku vynikajúca kamera. STRIH, je vedľa kamery, ďalším článkom, ktorý 100. % - spĺňa svoj tvorivý a zaujatia hodný - účel ! Samotné obsadenie, nemá chybu, dominuje jednoznačne - Steve Carell ! Christian Bale a Ryan Gosling, majú veľké predpoklady - precítiť svoje postavy - príliš autenticky. Brad Pitt, má čuch na zaujímavé projekty, ktoré prinášajú - cenovú úrodu, ako producent filmu, ašpiruje na film roku ! To je ako maliar, ktorý podpisuje svoj obraz, pričom ho nenamaľoval... Síce sa tu neotŕča v jednom kuse, ale keď sa objaví, dáva o sebe vedieť. Scenár je obsiahnutý množstvom informácii z finančného trhu, ktorému som nerozumel, divák je zavalený - nekalými praktikami, ktoré prichádzajú na svetlo sveta ! Skrátka, vždy sa niekto nájde, kto profituje na nešťastí druhých. S filmom som spokojný, pravdepodobne dostane - minimálne Oscara - pre najlepší film, scenár a strih, s réžiou, si nie som istý, ale rátam s ňou, veď, uvidím... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že to je možná dobrý film, když je nosné téma snímku natolik náročné, že ani při opakovaných projekcích nelze pochopit... Tento problém zastínil moji chuť celý filmový počin více analyzovat. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Téma, které je pro Ameriku velmi ožehavé, ale přitom točeno jasně s oscarovými ambicemi. Zajímavá režie a kamera dávají filmu šmrnc neotřelosti, výborná hudba a excelentní herecké výkony (zejména Bale a Carell) baví celou stopáž, ale ten scénář je zbytečně moc o ekonomice (sice je ve snímku několik odlehčených scén, ale chybělo mi to jako celek) a stopáž mohla být o dvacet minut kratší. Celkově mezi 3/4 hvězdami. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nekonečnou řadou kusých projevů v květnaté finanční terminologii, pronášených spekulantskými pijavicemi s osobním životem nula, takřka ubita dospívám k informacím, které jsem, značně srozumitelnější formou, už jaksi dávno obdržela. Based on a true "comedy", s největším výskytem záporáků ever... a to jsem neviděla předlohy! ()

heyda 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu jsem vůbec netušil, o čem to je. Druhou polovinu mi to začalo trošku docházet. Nicméně tenhle film má dvě roviny. Jednu obsahovou, v níž je nezastupitelný a měl by ho vidět každý bankovní zmrd na téhle planetě. Druhá rovina se týká zpracování, které je špatné, nezajímavé, dost roztříštěné a ani herci mi zrovna nesedli. Když to vykrátím, vyjde jasných 50%. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Vitajte v realite! Skvelý film, ktorý možno na začiatku môže mnohých odradiť spŕškou nezrozumiteľných informácií a hromadou postáv miešajúcich sa v rýchlom slede. Potom je to však už jazda, ktorej záver veľmi dobre poznáte, napriek tomu vás to baví a desí zároveň. Osobne musím povedať, že podkutá informáciami z dokumentu All Watched Over by Machines of Loving Grace (konkrétne prvá časť sa tejto problematiky týka) som problém s tým o čo kráča nemala a odporúčam ho každému, kto je rád v obraze. Musím pochváliť naozaj výborné herectvo Christiana Balea aj Steva Carela. Dodali filmu ten správny drive. Najviac na tomto filme ma však dostala, jeho informačná obsahová hodnota, ktorá hovorí nepeknú pravdu o nás ľuďoch a o tom ako tento svet vlastne funguje. Ako je však vidno stále sme sa nepoučili...tá posledná veta zamrazí. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hoci je snímok príliš technokratický ( finančných termínov je tu príliš ) a chýba mu istá hravosť, tvorcovia sa to snažia vykompenzovať atraktívnym rozprávaním a určitou nadsádzkou. Hoci uznávam, že aj rozprávačský štýl nemusí každému vyhovovať. V tomto je film jedinečný. V každom prípade je to jeden z najsilnejších príbehov s dokonalou pointou o svetovej ekonomickej kríze spred pár rokov. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Snaha o to, aby nám laikom vysvetlili, ako táto finančná politika ojebov v skutočnosti funguje, bola nepochybne dosť veľká. A dej zase vecný a zábavný zároveň. Len tie popkultúrne vsuvky (cameo dvoch pekných tváričiek) mi neprišli až tak k popukaniu a som kvôli nim na vážkach, či to ako film opisujúci isté historické momenty bude s odstupom rokov nadčasové alebo naopak poplatné dobe vzniku. ()

VášaVF 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek měl dostat Oskara v kategorii nuda roku a ne za (pro mě zcela nepochopitelně) scénář. Přiznám se, že jsem na to koukal kvůli hvězdnému obsazení a to asi byla chyba. Ještě by mě zajímalo, proč je film v kategorii "komedie". Co na tom mělo být vtipného? Asi to, že striptérka měla hypotéku na 4 baráky. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama