Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (829)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Spíš vzdělávací dokument než film, ale i tak dobrý. Pro pochopení US krize 2008 to je vynikající. Nejlepší je vysvětlení situace pomocí stripterky a jejich pěti hypoték s plovoucí sazbou. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

90 % a rozhodně režisérův nejlepší film. Finanční krize z pohledu finančníků - a je to zajímavější a lidštější, než to zní. Sázka na nejistotu vyžaduje určitou spolupráci diváka, ale všechny na první pohled složité termíny mu vtipně a na úrovni laika vysvětlí. Pokud se dá tenhle film označit za komedii, pak je to komedie plná sarkasmu. Nedělá si ovšem legraci z lidí, kterým bankéři neměli půjčku nikdy dát, ale z bizardní zvrácené situace, kterou velké banky vytvořily. A nesnaží se z hlavních postav dělat cool chlápky, kteří svou šikovností získali stovky milionů, naopak otevřeně říká, že sázejí na situaci, která povede k milionům lidí, co přijdou o dům, práci a někteří možná spáchají sebevraždu. Film neprozradí nic nového člověku, co se o téma aspoň povrchně zajímal. Rozhodně ale musím ocenit jeho tvrdou upřímnost a závěr, který divákům s půlkou mozku nabídne hodně témat k debatě nad tím, v jaké společnosti to vlastně žijeme a jestli s tím vůbec jde něco dělat. Proč ale nakonec nedám pět hvězd? Inu, Sázka na nejistotu není film, který bych nutně musela vidět znova. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tak po těchhle 130 minutách jsem měl hlavu jako pátrací balón. Kdyby celý film vypadal úplně stejně, ale namísto hypoték řešil třeba sušenky, věřil bych si na to, že všechny informace dokážu pojmout. Ale takhle byly všechny informace, které vytvářely nadstavbu té základní dějové linii (pár týpků postupně zjistí, že hypotéky a podobné věci jsou špatně udělané, a že to celé dřív nebo později zkolabuje) pro mě naprosto nepojmutelné. A nevím jestli jsem byl jediný, ale když mi princip fungování podivných ekonomických principů vysvětluje Margot Robbie ve vaně, tak prostě vnímám Margot Robbie ve vaně a o ekonomice vím pořád stejné prd. 6/10 ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Film, který se nám snaží vysvětlit, jak vznikla ekonomická krize v roce 2008. Má to kvalitní obsazení a také se tvůrci hodně snaží divákovi vysvětlit jednotlivé pojmy a jak burza vůbec funguje, jenže já se v tom potom už docela ztrácel. Tu hlavní myšlenku asi pochopí každý, ale ty detaily už šli mimo mě. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Natočit ekonomický film s poučkami, co který slovní obrat či obchodní postup znamená, je odvážný počin. Snímek hravě vysvětluje ekonomickou situaci a zároveň ji energicky ilustruje rychlými střihy a dokumentárními flashzáběry. Způsob vyprávění je inovativní a ostrý, a vcelku mi příliš nevadilo, že jsem vše nepochopila. Nicméně mechanismus, při kterém většina zúčastněných lidí ví, že se podílí na podvodu, přesto v něm dál pokračuje a neváhá balamutit veřejnost, srozumitelný je. SHRNUTÍ: Sarkastický pohled na hypotéční bublinu, která na léta ochromila svět a nejenomže za ni nikdo nebyl potrestán, ale viníci klidně dál bohatli. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

A to som si myslela, že roky strávené na výške štúdiom ekonomiky boli zbytočné. Potom som šla do kina na The Big Short a rozumela som tomu. Beriem tie neoprávnené obvinenia späť. (Lumiere - 28.2.2016) ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

[ČSFD projekce] A prachy točí světem. Spadněte na hubu a znovu šlápněte do toho samého hovna, po kterém jste před chvíli uklouzli. Ať žije kapitalismus a lidi, co mají moc. Vlastně je úplně jedno, jestli jde o Ameriku nebo jeho (rudého) maskovaného bratra v triku. 83%. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že jsem rozuměl všemu, ale film rychle uběhl a já se bavil. Překvapivě nejvtipnější postavou byl Ryan Gosling. Můj oblíbenec Christian Bale byl OK, ale kdyby ve filmu vůbec nebyl, nic mi neunikne. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Sázka na nejistotu je jako rána kladivem do hlavy. Svět je bizarní místo postavený na lžích a podvodech kolosálních rozměrů a i když všichni ví, že je ekonomika v prdeli, tak se na tom snaží jen vydělat astronomický částky. A pak to praskne a po pár letech (2015) naskočíme do stejnýho vlaku. Tenhle film je jako pravda. Bolí. Kolik lidí si asi bude při závěrečných titulcích říkat, že tohle by radši nechtěli vědět? ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Temná spirála do apokalypsy, u který se permanentně chlámeme nad těmi vodopády absurdit, ačkoli víme, že se to všechno patrně do posledního slůvka takhle odehrálo a my v důsledcích toho budeme žít celej život. Jakoby se Rusové dívali v roce 1956 na Death of Stalin. Pozvolné odhalování tohohle kapitální průseru je v podání The Big Short ale nějak cynicky, nihilisticky naplňující, což zřejmě vypovídá o tom, že společně s autory tohohle filmu toho od civilizace již kdovíco zkrátka neočekáváme. Tragédie hlavních postav, které vydělaly majlant na sázku proti systému a který následně mohou utrácet pouze ve světě, kterému přestaly věřit, je o tom dost vypovídající. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak mě zaujal film, kterému jsem z velké části nerozuměl. To šílené množství makléřských termínů způsobilo, že jsem se po letech opět cítil jako na hodině fyziky (mimo). Naštěstí si tvůrci uvědomili, že podobných finančních negramotů bude asi víc a včlenili do filmu vtipně pojaté vysvětlivky. Musím ocenit opět vynikajícího Christiana Balea i s jeho skvělým hudebním doprovodem a hlavně Stevea Carella, kterého dlouhodobě podezírám z toho, že je výborný herec, ale nemá dost možností,aby to dokázal. Tady se to ale povedlo. Abych to shrnul, jedná se o téma, které by mě nemělo zaujmout, ale tvůrci film natočili tak, že jsem se od něho nedokázal odtrhnout až do závěrečných titulků. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že bych byl zklamán. Jen jsem čekal trochu jiný film. Téma finační krize bylo sázkou na jistotu a spolu s prvotřídní hereckou bandou i solidní šancí na nějaké ty oscarové nominace, což se ostatně potvrdilo. Je sice fakt, že tvůrcům se podařilo vysvětlit podstatu americké hypoteční krize i jednotlivých investičních nástrojů vcelku srozumitelně a stravitelně, ale ke konci těch swapů, CDOček a bondů bylo přeci jen příliš. A nějakých osobních příběhových linek nebo byť jen krátkého odbočení od ekonomického teoretizování jsme se nakonec vůbec nedočkali. Ve své podstatě jde spíše o hraný dokument než o klasický film a i z tohoto důvodu bych raději doporučil čistě dokumentární Inside Job, který je komplexnější a autentičtější. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

I díky svému přístupu “vůbec tomu nerozumíte a proto vám to budeme vysvětlovat prostřednictvím Margot Robbie ve vaně“ mě první polovina filmu vážně bavila... Obsazení super, i když kromě Carella si ostatních moc neužijete... Jenže někdy po Las Vegas film nějak začal ztrácet dech... Škoda, čekal jsem větší zážitek... ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

The Wolf of Wall Street "osekaný" o drogy, chlast a lehké děvy. Stejně jako Scorseseho film, je i The Big Short skvělou sondou do problematiky ekonomiky a peněz. Film je skvěle sestříhaný a má také perfektní spád - Adam McKay všechny herce skvěle zakomponoval do tohoto převážně konverzačního dramatu. A pokud se ve finanční terminologii zde užité začnete lehce ztrácet, vždy je tu nahá Margot Robbie ve vaně či Selena Gomez hrající poker, jenž Vám to velmi ochotně vysvětlí. „Truth is like poetry. And most people fucking hate poetry.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když na to tak člověk kouká, tak si chtě nechtě položí otázku, jestli podobným způsobem nefungují i ostatní ekonomické segmenty. Respektive ono je jasné, že takhle to šlape i v dalších odvětvích, takže je spíš na místě se ptát, kdy a co spadne příště. Co se samotného příběhu týče, tak ten za mnoho nestál, ale to tady vůbec nevadilo. Víceméně se jedná "jen" o napínavě natočený, srozumitelný, poutavý i vtipný dokument o tom, co vedlo k ekonomickému kolapsu, ale jako takový funguje výborně. Perfektnímu obsazení dominují Bale jako vizionář Michael Burry, který krizi předpověděl a také Steve Carell, který se tady s konečnou platností vymanil ze škatulky čistě komediálních herců. Samotný závěr pak v sobě v kloubí nas*anost a nepochopení, protože i přes tak velký průšvih, se začíná všechno opakovat. Paráda. 95% ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

90%. The Big Short zpracovává téměř dokumentárně, ale zároveň dostatečně atraktivně velmi aktuální téma s takovou horečnatostí, až je ho na něco málo přes dvě hodiny škoda. Vlk z Wall Street a Margin Call v jednom, přičemž od prvního jmenovaného si vypůjčuje tvůrčí lehkost a od druhého napětí téměř thrillerové úrovně. Do Vlka z Wall Street mu chybí víc humoru, ale The Big Short se k těžkým historickým událostem nechce stavět s nadhledem; naopak z nich silně sarkasticky vytřískal veškerou depresi, která je umocněná dokonalým hereckým koncertem v čele s Christianem Balem (který se bohužel neobjevuje tak často, jak by bylo záhodno). Pro investory, spekulanty a vůbec ekonomicky zasvěcené diváky představuje The Big Short parádní podívanou, a to jak z pohledu obsahu informací a sdělovací hodnoty, tak z pohledu skvělé zábavy, napětí a zvratů. Absurdita tržních mechanismů ortodoxního kapitalismu mi postupně rozkládala žaludek a i když jsem měl v úmyslu dát původně (v nevyhnutelném srovnání s naprosto bezchybným Vlkem z Wall Street) spíše čtyři hvězdy, nemůžu nakonec neudělit plné hodnocení filmu, který jsem hltal tak, že jsem byl při závěrečných titulcích zdrcený z jeho konce. Precizní a svižná práce, kde si občasných nedostatků skoro ani nestíháte všímat. Chybí snad jen atraktivní ženy (ačkoli Margot Robbie ve vaně to dostatečně vynahrazuje)... ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Ta kamera. Ten nepravidelně zadrhující se střih. Ti herci (?!). A sakra ta režie! Hned po zjevení úvodního titulku s názvem filmu se mi zadrhl dech při první scénce s Balem, který by si za tenhle film zasloužil Oscara. Takovou roli, jakou měl tady jsem u něj ještě v životě neviděl, neviděl jsem ji vlastně nikdy u nikoho. Drama film z mého oblíbeného finančního prostředí je natolik šílený a natolik neortodoxně zpracovaný, že jsem se u něj musel v mnoha částích smát. Ne snad, že by to měla být komedie, ale spíše mě zaujalo celé to pojetí onoho nápadu takovým lehce nastupidnělým způsobem, kdy se to v konečném celku jevilo jako lehké cirkusové divadlo, doprovázeno zcela (ne)patřičným hlasovým komentářem Goslinga. Tohle jsem ještě v životě neviděl. Nevím co k tomu více dotat, tohle musíte vidět. Obrovské nečekané překvapení a jednoznačně film roku 2015. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Aby Sázka na nejistotu nepôsobila na diváka ako hraný dokument, tak bolo treba získať veľké mená. Bale, Pitt, Gosling, Carell tento hroziaci problém odvrátili viac než dobre. Prečo silný, všeobecne známy námet čakal tak dlho na sfilmovanie? Pretože pre jeho prerozprávanie je nutné použiť tuny ekonomických výrazov a pomenovaní, ktoré divák ťažko všetky spracuje. Film navyše nebuduje žiaden vzťah k postavám. Keby sa o to pokúšal, tak by sa minutáž dostala cez tri hodiny. Chýba tu teda niečo, čím bol Vlk z Wall Street doslova nasiaknutý. Myslím si, že pokus sprostredkovať udalosti čo najviac zrozumiteľným spôsobom vyšiel. Viac už asi pomocnú ruku divákovi podávať nemohli, aby sa z toho už nestala vysokoškolská prednáška. Hrubé obrysy toho čo, prečo, ako...sa pochopiť dali. Detailnejšie či nebodaj úplné pochopenie však nehrozí. Dobrý film o zbytočnosti snahy nižšej a strednej triedy čokoľvek na svete zmeniť. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama