Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Nie, toto nie je wolfík, sranda ide bokom:). Toto je tvrdá hra "finančníkov" (milujem to slovo), ktorou v tej dobe predbehli čas. Tam to ale končí, už vás len čaká slovník, v ktorom sa chvílu, možno aj viac ako chvílu budete pre neznalosť výrazov strácať, a možno si aj budte priať, aby to malo o pol hodku menej. Týmto všetkým ale nehovorím že to je zlý fílm, určite je mnoho viac, ako len priemerný, akurát u mňa doplatil na svoju prílišnú tenchickosť. Nazdar ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Miestami trocha nezrozumiteľné, miestami až priveľmi jednoduché. Možno keby to nakrútil Scorsese, bolo by to oveľa pútavejšie. Vlk z Wallstreet, hoci bol svojim spôsobom nadnesený a humorný ma aj tak o dosť viac bavil. Neviem, nejako ma príbeh nezaujal, nemastná neslaná story o pár šikovných zlodejoch kde sa riešili výhradne čísla, mi nič nedala. Osviežujúce prvky "mimo" kamery boli fajn ale na výsledku to nič nezmení. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, kde je dobře, že seriózní drama točí původně komediální tvůrce, protože McKay v tomhle případě dobře věděl, že ekonomických pojmů je tolik, že je běžný divák nemá šanci pochopit, proto zvolil takřka geniální přístup prolamování čtvrté stěny a ty nejsložitější nechává vysvětlit více, či méně slavné osobnosti a ono to funguje. Navíc dodal potřebný nadhled a dost věcí tu ironicky zlehčuje jak slovně, tak obrazně a vše doplňuje výborným střihem a trefným hudebním doprovodem. Režijně jde opravdu o extratřídu a nesmírně vyspělý a propracovaný snímek, protože by se v podobném tématu mohl tvůrce velmi snadno ztratit, McKay to ale naštěstí zvládl bravurně a předložil opravdu sofistikovanou podívanou, která si dala záležet i na příběhu. V kulometných a takřka nepobratelných dialozích se sice divák někdy ztratí, většinu času se ale může pousmát vtipům a hláškám. Navíc se tvůrcům podařilo vše natočit tak, že hrstka bankéřů, která viděla mnoho let dopředu, je vesměs sympatická a ty peníze jim vlastně nelze nepřát, ačkoli divák se měl jednoznačně identifikovat s postavou Carella, která morálně prozřela a ze všech měla největší pochyby o svém činu. Třešničkou na dortu pak jsou herecké výkony, které jsou do jednoho perfektní, nicméně zaslouží se vyzdvihnout dokonale civilní Steve Carell, který už se transformoval do seriózních rolí, opět výtečný Christian Bale, který tu hraje zase něco trochu jiného a taktéž vynikající Ryan Gosling. K plnému počtu chybí o malinko kratší stopáž a také méně informací a více času na jejich zpracování, je ale otázka, zda by to v tomhle filmu vůbec šlo, pojmů a definic je tu zkrátka hodně a napoprvé je pochopit dost dobře nelze. Každopádně je výsledek vynikající, nabízí hned několik témat k zamyšlení a jen potvrzuje mínění o tom, že bankéři jsou arogantní sobci, jimž nejde věřit vůbec nic. 80 % ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Tmavovlasý Gosling, Bale se skleněným okem, Pitt v odpudivém oblečení připomínající mého češtináře z gymplu. Nejsou to negativa, právě naopak. Palec nahoru za herce, střih, scénář, režii... vlastně za všechno. Pátou hvězdičku si ale schovám na dobu, kdy budu všemu tomu shortování o chloupek víc rozumět (Margot Robbie v bublinkové koupeli mi bohužel nepomohla). ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Obchod s ne/štěstím Ameriky, potažmo celého světa. Aneb jak vydělat na snech a nechat to zaplatit druhé. Je mi špatně z takovéhle morálky a ono to pokračuje. Po dokumentu Finanční krize (2010) velmi dobrý hraný počin. Za 4,5 hvězdy. ()

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Finanční krize. Pár let stará událost, nepopulární, ať už kvůli svému dopadu, nebo z důvodu, že ji dodnes nikdo nedokáže pořádně vysvětlit. Žádný problém pro Adama McKaye. Kolaps z roku 2008 nám přináší nejenom ve srozumitelné, ale navíc i zábavné verzi, u které nemusíte být ekonomičtí géniové, abyste pochopili, kdy šlo co jak špatně. Doprovázena věčně nasupeným Carellem a hrstkou dalších vyvolených sleduje události z vícera stran. Děj proto nestojí a je naopak zajímavější sledovat víc postav různých charakterů, jak se s nastalou situací vypořádávají. Samozřejmě, tím vším se držím základní dějové kostry. Pro hlubší pochopení je snímek oříšek a k porozumění všeho je třeba klidně několika zhlédnutí. Jednodušeji už to ale fakt podat nešlo. Přinejmenším atraktivnější pojetí než to, kde vám Margot Robbie ve vaně vysvětluje systém fungování hypoték, už jen tak nebude. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nebudu popírat, že jsem se v tom filmu místy ztrácela a že jsem mnoha dialogům kvůli jejich "odbornosti" sem tam nerozuměla, ale když ono to ve výsledku bylo tak napínavé, cool a zábavné a nutilo mě to dívat se dál a dál a těšit se na další scény a na to, jak přesně vylíčí to, co nevyhnutelně přijde... ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, střípky pravdy jsou potřeba, ať má člověk aspoň možnost si svobodně utvářet názor. Ale pozor, jsou to pořád jen střípky :-). ()

Ombe 

všechny recenze uživatele

Nedívá se na to špatně, ale i přes veškerou snahu jsem nepochopil princip té krize. Potěšily mě ty vstupy s vysvětlujícím záměrem, ale nebylo to nic platné. S tímto vědomím mi tři hvězdy připadají jako nepřiměřeně vysoké hodnocení, ale chci ocenit výběr hudby v závěrečných titulcích (Led Zeppelin). ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Rozumiem aj tu prítomným výčitkám o nude, myslím však, že nie je potrebné prílišné čítanie medzi riadkami, aby divák pochopil, že tu nejde len o úvery a pôžičky. Je to natoľko kvalitná scenaristická aj režijná práca, že sa s trochou snahy kontext nedá nepochopiť, aj keď človek nerozumie, čo je syntetické CDO. Mne je táto systémová kritika, skrz detailnú analýzu ekonomickej krízy z roku 2008, sympatická práve tým, že nie je priveľmi zjednodušujúca a nepodceňuje svojho diváka. Je veľmi osviežujúce, pozerať americký film z hollywoodskej produkcie, pri ktorom sa divák nemusí cítiť ako idiot a to miestami aj na úkor diváckej stráviteľnosti (alebo skôr "zábavy"). Americký kapitalizmus je tu vykreslený bez servítok - ako obludný režim produkujúci utrpenie chudobných, poháňaný ľudskou chamtivosťou i hlúposťou. Oceňujem záverečný otáznik, alebo skôr "výkričník" za nevyslovenou vetou: A bude sa to opakovať. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jízda! Parádní průlet bankovní krizí. Potěší herci - vede Bale, u kterýho jsem jen litoval, že neměl ještě víc prostoru a hodně překvapil Carell. Docela pochopitelně je vysvětlená problematika, pobaví výstupy z rolí a celebritní poučky. Když se k tomu přidalo i jedno to morální dilema v závěru a komentář s vykřičníkem... A pracujte po tomhle ve finančním sektoru :-). A virtuální ekonomická realita pokračuje dál... ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Moc, moc a moc dobrá konverzačka. Dobří herci v neobvyklých polohách a k tomu všemu, jako bonus, osvětlení toho, jak vlastně přišla ta tajuplná ekonomická krize léta páně 2008. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

Karlu Marxovi pozlatit hrob a navrhnout ho na svatořečení .. a okamžitě vzkřísit všechny ty Rudé brigády a Red Army Faction a pod. uskupení ... ... _Vavča_ ()

mikinhoo 

všechny recenze uživatele

Hodně silný film o tom, co může způsobit nenažranost bankéřů. Nikdy jsem zároveň netušil, že bankéři jsou stejní hazardní hráči, jako třeba návštěvníci kasin a sportovní sázkaři. Akorát jejich hra, na rozdíl od jiných hazardních her, může ovlivnit život většiny obyvatelstva na naší zeměkouli. Což se jim také povedlo. A o tom pojednává právě Sázka na nejistotu a musím říct, že skvěle. Krásně vykreslené drama a ty vložené scény, například s Margot Robbie ve vaně, jsou fantastické. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* se zvědavostí jsem se podíval na tento film, který s jemnou nadsázkou dokumentuje nástup světové ekonomické krize na začátku století, kterou způsobili nenasitní američtí prospěcháři ;-) I když se snaží vysvětlovat systém finančního trhu co nejjednodušeji, přesto to bylo i pro mě občas nepochopitelné, ale vcelku jsem to pobral a zůstal v obraze. Koncept byl zajímavý a myslím se k němu hodil i trošku netradiční styl a jen to dokládá, že tuhle práci můžou dělat poněkud excentričtí a vyšinutí jedinci - teda pokud někomu nejde jen chamtivé drancování bez zjišťování souvislostí a těch je rozhodně většina. Za sebe můžu dát silné čtyři hvězdičky a doporučuji těm, komu se nechce o tomto tématu číst nebo sledovat dokumentární filmy a ve zjednodušené formě to bohatě stačí. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Díky za zábavný exkurs. Ovšem domnívat se , že tenhle příběh se týká pouze bankovního sektoru , může jen blb, nebo neoliberální volič. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je to docela ukecaný film, ale většina řečeného je ekonomické mumly-mumly, takže jsem skoro ničemu z toho, co jsem slyšel, nerozuměl. Shortovat hypoteční CDO pro GSB, jedině pokud bude rating BB, ale ten šmejd ví, že to poroste až Q1, takže je jasný, co musíme udělat... What-the-f--? Autoři se snaží to téma divákovi přiblížit jak jen to jde, včetně humorných zcizováků, kdy to začne vysvětlovat nějaký slavný kuchař na rybách nebo modelka ve vaně, ale stejně jsem se orientoval jen rámcově. A přesto - nelžu vám - to bylo hrozně zábavné. Je to jak Vlk z Wallstreetu, kde všechny drogy nahradíte ekonomickou hantýrkou, ale necháte tu srandu kolem. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama