Reklama

Reklama

Hlavní hrdina, třicetiletý Ivan, se uzavírá do svých vzpomínek na dětství, strávené bez rodičů v ústavech, internátech, na ulici. (NFA)

Recenze (4)

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Film - pomník své doby. Cournotův jedinečný (i v tom smyslu, že jde o jediný autorův režisérský počin) intelektuální filmový styl by se dal popsat skrze přirovnání s jinými velikány: je to tedy spojení godardovského diskontinuitního střihu a paralelní montáže konce 60. let, surrealistických podobenství ve stylu pozdního Bunuela a Resnaisovsky - Robbe-Grilletovských her s opakováním scén a časových smyček pomocí flashforwardů. Ale film není jen kompilací svých inspirací, je svébytným, i když občas trochu nedotaženým (zejm. kamera, což je omluvitelné u prvotiny), uměleckým dílem, jež je zejm. díky typicky evropské artové naraci těžko dešifrovatelné. Za zmínku najmě stojí ukrývání významů a sdělení v diegetickém prostoru a obecně mizanscéně, jež skvěle doplňuje hru významů a asociací pomocí nediegetické hry s montáží apod. Obsah je nutno kombinovat s druhou významovou rovinou (tvořenou politickými výpověďmi, obecným zamyšlením nad kurzem moderní evropské společnosti a právě a v neposlední řadě onou výraznou hrou formálních postupů). Cournot nám předestírá verzi odlidštěné dystopické budoucnosti, kombinující to nejhorší z obou tehdejších světů, tedy všeprostupující bezohledné kapitalistické vztahy Západu ve spojení se svévolnou autoritářskou byrokracií Východu, na jejichž pozadí se odehrává boj vyděděných jedinců o prosté lidské štěstí. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1968 - Nominácia na 1. cenu (festival bol predčasne ukončený kvôli masovým protestom mládeže) ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Autor se jmenuje MICHEL, neznámo proč mu tu dali ženské křestní jméno. Pozoruhodé, originální dílo ozdobené hudbou Pendereckého i Monteverdiho. Bohužel nikde není dostupná kvalitní kopie s nějakými titulky. Zhlédnuto na Youtube. Recenze: https://www.nytimes.com/1969/05/13/archives/screen-parisian-gamin-les-gauloises-bleues-directed-by-cournot.html Reflexe nad filmem a filmaři kolem: http://punkeinfilm.blogspot.com/2013/12/the-68-comeback-special-les-gauloises.html ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Film zařazený v 70. letech do nabídky filmových klubů. Brno jej promítalo mj. v FK v Kině Světozor roku 1972 ()

Reklama

Reklama