Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Organizovaná banda rozhodnutá přepadnout transport peněz vymyslí zástěrku pro odlákání pozornosti policie. Využije k tomu tři teenagery z okraje společnosti, včetně Nathalie Dufourové, která je postřelena a na následky zemře. Její matka Jean (Annie Girardot) se s tím odmítá smířit a rozhodne se pomstít smrt své dcery. (borsalino)

Recenze (29)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Příběh starý jako lidstvo samo, aneb Annie Girardot jako bohyně pomsty v gestapáckém kabátu.. Přímočará historka, kterou ke hranici obskurnosti přibližují přihlouplé repliky, ledabylý scénář a přední francouzská představitelka charakterních rolí drtící gangstery buldozerem. Líbil se mi jeden z posledních záběrů (viz.galerie), kdy Charles Bronson v sukni naposledy svobodně stojí, než se odebere za mříže za dlouho benevolentním policejním komisařem. Jeho představitel (Francois Marthouret) byl hrozně podobný na Anthonyho Perkinse. Asi abychom pochopili, že za vším hledej matku.. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Annie v neobvyklé roli "akčně truchlící" dámy, která se mstí. Příběh ženy, která v okamžiku přišla o vše milované rukama pěti gangsterů. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nevím příliš, proč se zde filmu nedostalo vyššího hodnocení. Jedná se rozhodně o nadprůměrný film ze silného období francouzského krimi dramatu. Příběh je ve svých jednotlivých sekvencích značně originální a neobyčejně jej povyšuje osobnost Annie Girardotové, která je skvělá i v poloze, která pro ni není typická a v níž by si ji člověk příliš neuměl představit. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nikde se tu neobjevuje, že postava Jeanne Dufour je policejní komisařkou. Temný krimi film, který ani nemá dopadnout dobře. Solidní dabing "Filmové studio Barrandov dabing 1990". ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Další z osudových rolí Annie Girardot. Tentokrát ztvárnila roli matky (Jean Dufour), jejíž dcera je zapletena do přepadení banky a později je zastřelena. Zoufalá matka je rozhodne pomstít smrt své dcery. Rozhodně nejde o špatný počin, ale čekal bych trochu více, děj je vedený dost přímo a předvídatelně, čímž film trochu zbytečně ztrácí. Každopádně Annie Girardot padly tyto role jako ulité. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

V podstatě průměrná a nijak objevná kriminálka. Dokud do toho nevstoupí (v dobrém slova smyslu) rušivý element (Annie Girardot), kterej tomu dodá šťávu (Annie Girardot). Milující matka (Annie Girardot) a samozvaná mstitelka (Annie Girardot). Ve své obvyklé roli neohrožené emancipované Amazonky vytahuje Annie Girardot Černou listinu do lehkého nadprůměru, ale na plnej knedlík to není. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Herci můžou s filmem udělat strašně moc. V tomto případě to platí stoprocentně, když je hlavní postavou Annie Girardot. Takže jsem zapoměla na slabý scénář a sledovala pouze to, co její postava momentálně dělá. Ta banda to vlastně měla velmi dobře vymyšlené. Ale žádný zločin není dokonalý. Annie Girardot mi bude hodně chybět a to samozřejmě platí i o herečce, která jí propůjčila svůj jedinečný hlas, Věře Galatíkové. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hezky udělaný film bez zbytečné vaty a nadměrné akce. 1) Trochu staromódní režie i střih, ale celkový zážitek mám příjemný._____ 2) A ještě jsou tu i pěkní kluci. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, scenar je otrepany a staromodny, no rozhodnetempo ke na u rovni, dialogy su perfektne. navyse spom si maximalne uzival realie Francuzska 80. rokov. Roku 1984 vsak francuzske kina valcoval velky hit s Lee Marvinom : Canicule 1984, ktory natocil Yves Boisset. Tento Liste Noire je oproti uz spominanemu filmu vyrazne slabsi 77 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Postaršia matka mstiaca smrť svojej adolescentnej rebelujúcej dcéry. Originálne možno, v niečom aj uveriteľné - napr. akcia, v niečom zasa ani nie - chladnokrvnosť matky či podivínsky vyšetrovateľ, ktorý s vrahyňou sympatizuje a nepredloží ju zákonu. Obstarožná herečka v hlavnej úlohe, naviac kriviaca papuľu pod náložou cigariet, nie je žiadna výhra, ale zasa ani prepadák. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Motiv zoufalé matky, které přání smrti zbavilo sebeovládání i budoucnosti, je starý jako lidstvo samo. Zde je ale příběh až příliš předvídatelný (příjemným osvěžením je jen moment, kdy Jeanne vymění střelivo za těžkou techniku) a zlosyni mi beznadějně splývali. Naopak jsem ocenila větší prostor, který dostal můj velký oblíbenec a velmistr vedlejších rolí, Paul Crauchet a „delonovsky“ ledový pohled temných očí rozlícené Annie Girardot. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Už odškrtává. Krvácející matka vaše syny ze života. Křestní listy mění v parte. Slzy kropí, hroby sytí ten citový masakr. Annie Girardot est Dieu, Dieu de la mort. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadal dost slibně. Pak ale přišla pomsta matky a tam film začíná ztrácet zvlášť díky tomu, že není jednání matky moc pochopitelné, když policajti dělají to, co mají. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Otřepaná historka v provedení, které nemá parametry. Afekt s kašírovanými údery nejdou k duhu příběhu, který má vyznít drsně a nemilosrdně. 50% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zabili jí dceru a to neměli dělat. Ano, ve své podstatě seagalovské téma, jen s tím rozdílem, že vzniklo již takřka v polovině osmdesátých let ve francouzské produkci s výbornou Annie Girardot v hlavní roli. A když se to vezme kolem a kolem, tak daleko více se to podobná námětu známého z Hollywoodu a to snímku 'Přání smrti' (1974). K tomu přivádí spojitost motivu činu, v tomto v případě ženy, a jistého pochopení vyšetřujícího policisty. Dnes samozřejmě velice předvídatelný příběh, který se nesnaží o lecjaké akční rošambo, jaké by mohl leckdo očekávat. Naopak dává silně najevo psychologii matky, která přišla o dospívající dceru, snažící se ve svém zármutku za každou cenu pomstít. Asi snímek už spíše jen pro televizi, protože zub času přeci jen zapracoval. Není to tedy sice lecjaký biják, ale v rámci pochopení psychologie a emocí matky s jejími následujícími činy, má v jádru věci stále svojí průraznost a přesvědčení. Tvůrci nic složitě nerozvádí a zbytečně neodvádí pozornost do zcela zbytečných dějových odboček. Tím filmová stopáž nemá ani plných hodinu a půl, avšak jedná se o dobrý tah. Snímek tak nenudí a ještě stále zanechává určitý divácký požitek. ()

Reklama

Reklama