Reklama

Reklama

Šokugeki no Sóma - San no sara

(série)
  • Japonsko San no sara (více)
Animovaný / Komedie / Sportovní
Japonsko, (2017–2018), 10 h (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Júto Cukuda (komiks)

Kamera:

Jutaka Kurosawa

Hudba:

Tacuja Kató

Hrají:

Hisako Kanemoto, Jošicugu Macuoka, Akira Išida, Júki Kadži, Kana Hanazawa, Rie Kugimija, Šizuka Itó, Takahiro Sakurai, Júsuke Kobajaši, Nacuki Hanae (více)
(další profese)

Epizody(24)

Obsahy(1)

V třetí sérii anime Shokugeki no Souma se finalisté podzimního turnaje konečně setkávají s nejlepšími kuchaři na zdejší kulinářské škole, známými jako "Elitní desítka". Yukihira Souma využívá této příležitosti k tomu, aby dal všem najevo svůj úmysl stát se jedním z nich a snaží se některého z členů vyzvat na souboj ve vaření. Yukihira však ještě neudělal dostatečný dojem, a tak o jeho výzvu nemá nikdo zájem. Ideální příležitostí jak zapůsobit se pro mladého kuchaře stává tradiční festival jídla. Když už se zdá, že by mohl Yukihira dosáhnout svého cíle, tak však dochází na škole k obrovské změně, kdy se ze zahraničního exilu vrací Azami Nakiri, aby za podpory většiny členů Elitní desítky usedl v čele akademie a přinesl s sebou obrovské změny. Stávající systém se začíná hroutit pod vládou nového ředitele a Yukihira i jeho přátelé se poprvé dostávají do opravdového ohrožení...
V druhé polovině třetí série anime Shokugeki no Souma přebírá otěže kulinářské školy Totsuki nový ředitel Azami Nakiri. Jeho vize ideálního a tradičního vaření je v přímém rozporu s názory několika studentů, a tak se na škole velmi rychle vytvořily dvě strany - ti, kteří souhlasí s vizí nového vedení (Central), a ti, kteří jsou proti novému režimu (Rebels). Nyní přichází konec školního roku, což pro studenty znamená jediné - závěrečné zkoušky. Tyto zkoušky jsou však ideální příležitostí pro nového ředitele a jeho administrativu, jak se zbavit rebelujících studentů. To by zde však nesměl být Yukihira Souma a jeho přátelé, kteří jsou odhodlaní projít všemi nástrahami a dokázat, že nejen inovace, ale i zcela nové přístupy mohou být motorem, který bude posouvat kulinářství do nových výšin. Finální konfrontace mezi dvěma pohledy na vaření se tak neodkladně blíží... (Jeoffrey)

(více)

Recenze (8)

Terezinka198 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

12.7.2020: Zhlédnuta první část. Zatím bez pochyby ta nejlepší série z celého Shokugeki no Souma. Konečně příběh není jenom o jídle a vaření (přestože je to jeho hlavní motiv, který se mi hodně líbí, ale pořád musíme myslet, že anime jenom o jídle je sice dobrý nápad, ale vhodný pouze na jednu sezónu). No a mně se nový pan ředitel i líbil. Sice chce zničit kreativitu svých žáků a udělat z nich tupé ovce, co poslouchají na slovo, ale konečně dodává příběhu i nějakou tu hloubku a za to jsem moc ráda. A že bychom se konečně dozvěděli něco víc o otci hlavního hrdiny, který mě hodně zaujal už na začátku? A těch foodgasmů s ženskými představitelkami tam bylo víc než dost, ale pořád je to vtipné, tak proč ne. Asi jediné ecchi, které mě pořád baví. Za první část 10/10. 25.02.2022: Konečně jsem se dokopala k druhé části. Nebylo to špatné, to určitě ne, ale zároveň to skvělé napětí, které ve mně vyvolal poslední díl (a že bylo opravdu super), se jaksi ihned vytratil po titulkách posledního dílu první části. A tak nějak mám dojem, že se tam leckdy některé věci opakovaly. Zjistili jsme něco víc o Soumově otci, což bylo rozhodně plus, ale souboj se třemi z "Elitní desítky" ve finále byl prostě fraška. Nemají ti lidi být náhodou "nejlepší" z celé školy? Nope, úplní amatéři je porazí, protože to příběh požaduje. I když to zní jako kritika, tak jsem se příjemně bavila i v druhé části třetí série, která si ode mě vysloužila 8/10. Takže když to sečtu (a opomenu úžasnou první část, kdy jsem doufala, že by snad druhá část ji mohla někdy překonat), je to okolo 9/10 za celou sérii. Slušné skóre imo. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Upřímně, studio J.C. Staff mě moc nebaví, protože většinou se soustředí na levnější, nenáročnější materiál, který cílí na hromadnou konzumní masu. Sómovo šónen kuchtění je jedna z výjimek, která mou pozornost i zaujala, protože slušně mixuje přísady v adekvátním množství tak, že z toho vyjde pokrm hodný náročnější restaurace. V tomhle stylu pokračuje i třetí chod: Přehání se tak akorát, špetka napětí, hrníček ecchi, postavy jsou trhlé al-dente, jen těch lžiček humoru by mohlo přibýt a přidání nějaké novoty v rámci originality by to správně dokořenilo. Do 5. dílu se neděje nic, na co bychom nebyli zvyklí z předchozích sezón. Poté přijde na scénu hlavní, chladně charismatický a démonický antagonista, který přinese vítanou dávku napětí a provětrá celou show od nekonečných soubojů ve vaření. Ne, souboje tím neskončí, ale jejich četnost se minimálně trochu omezí a chvílemi i naznačí až neuvěřitelné stanovisko, že ne všechny problémy jdou vyřešit kulinářským matchem. Nicméně tento výpis ani zdaleka nezasluhuje nejvyšší hodnocení, protože i přes jistou sympatičnost je to stále na míle dopředu předvídatelná a opakovaná pohádka, kde Sómovi často pomáhá deuxka, vedlejší postavy jsou ve většině případů dosti mělké a záporáci nikdy neslyšeli o pořekadlu "Pýcha předchází pád". Sám Sóma je postava duchem mimo realitu trpící neduhy typu "nic mě nemůže naštvat" anebo "hlavní postava se obléké s co největší odlišností" (upřímně, s pouhou zástěrou by ho nejspíš z takové školy vyhodili východem k popelnicím). Líbil se mi mrštný OP a animačně je to velmi povedené. V rámci žánru je to jistojistě nadstavba a v rámci této spíše nepovedené podzimní sezóny určitě nadprůměrná až solidní zábava. Též je to dle mě nejpovedenější série doposud, ale ani zdaleka bych to nepřeceňoval, natož tomu plácnul nejvyšší rating. Slušné 4*. ()

Reklama

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně zatím nejlepší sezóna s tím, že se moc těším na pokračování. Zkrátka konečně jsem dostal celou elitní desítku a jako luxusní přídavek i opravdového záporáka (navíc s hlasem Aizena z Bleache), který má charizma, má plán a vše začíná působit dojmem, že teď už o něco jde. Zatímco ty předchozí sezóny by se daly označit za klasické sportovní anime, kde je v hlavní roli příprava jídla a tak tu máme jednotlivé souboje, turnaj, trénink atp. teď konečně dostáváme konflikt, politiku, střet různých přístupů k vaření... Prostě je to ještě zajímavější než to bylo a zároveň pořád stejně chutné a vtipné. Opět mám po každém dílu neskutečný hlad, ale nyní se k tomu zase přidává i slušná dávka napětí, která mi tam v minulosti začínala tak trošičku scházet. Za mě naprostá spokojenost a zatím nemám moc co vytknout. 9,5/10 EDIT 7.6.2019 - SLOUČENO S KOMENTÁŘEM Z 25.6.2018 - Totsuki Train Arc Druhá část třetí série je opět zajímavá, pro mě napínavá a finále s ochutnávkou velkého rozhodujícího a několika kolového soubojem je velmi povedené. I když je jasné, že to v budoucnu (regulérní čtvrtá série) přinese hodně flashbacků, hodně shokugeki a velkohubých monologů a měření ega (ale jsou lidé co přesně tohle mají rádi, třeba já...) a že tenhle souboj bude opravdu hodně dlouhý a nejspíš i natažený (což by zase mohlo následující sérii pro někoho hodně zabít...). Ale zpět k "Totsuki Train Arc" - bylo zajímavé sledovat, jak si naši hrdinové poradí se zkouškami, které byly nastavené tak, aby jimi neměli šanci projít. Někdy je to až neskutečně nereálné a skoro až směšné, jak moc se jim to snažili zkoušející zkomplikovat, prostě bylo až příliš vidět, jak moc se autoři snaží co nejvíc šokovat tím, co hlavní hrdinové musí překonat a samozřejmě šokovat i tím, jak originálně to nakonec zvládli. Na druhou stranu jsem dostal pro mě zajímavý souboj Yukihira x Hayama a také náhled do minulosti Yukihirova táty a jeho generace, čímž se mi odhalila motivace našeho zdejšího padoucha Nakamury... No a kromě toho opět klasika, velmi chutné zážitky, kdy jsem při přípravě jídla dostával chuť sám něco sníst, zábavné okamžiky, když jídlo jedli porotci - vše zabalené do slušné animace i zvukové stopy. Já si nestěžuji a pro mě je tohle anime především jako doprovod k obědu (nebo jen jako navození chuti před jídlem) libovým zážitkem. 9/10 ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hurray! Skončila sezóna o "shokugeki", která nebyla o ničem jiném a extrémně nudila a vytasila opět normální příběh s nástrahami mládí školních let s podtextem občasného vaření. A ono to baví! Připomnělo mi to první sezónu, zde okořeněnou o další postavy, které už důvěrně známe. Povedlo se. Meshiagari! 75 % ()

Marys 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prvých dvoch sériách Yukihira čelil predovšetkým svojim rivalom, ktorí sa v konečnom dôsledku stali jeho priateľmi. Tretia séria už ale predstavuje skutočných "záporákov", ktorý sa snažia vyštvať zo školy kreativitu a slobodné kulinárske umenie. Seriál sa dostal tak do ešte grotesknejšej podoby, no zároveň sa začal naťahovať. Pri anime na štýl Naruto, Bleach, atď. by sme na to boli zvyknutí, no tuná keď jedna séria má niečo cez 10 dielov, sa to veľmi nehodí. Autori ubrali s dobrého tempa. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (2)

  • Taneda Risa, která v prvních dvou sériích nadabovala Nakiri Erinu, se kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním problémům v oblasti krku na čas rozhodla přerušit svoji práci jako seijú. V dabingu této postavy ji nahradila Kanemoto Hisako. (Roby)

Reklama

Reklama