Reklama

Reklama

Šokugeki no Sóma

(seriál)
  • Japonsko 食戟のソーマ (více)
Animovaný / Komedie / Sportovní
Japonsko, (2015–2020), 35 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Júto Cukuda (komiks)

Kamera:

Jutaka Kurosawa

Hudba:

Tacuja Kató

Hrají:

Jošicugu Macuoka, Risa Taneda, Ai Kajano, Činacu Akasaki, Džun'iči Suwabe, Mamiko Noto, Nobuhiko Okamoto, Takehito Kojasu, Aja Hisakawa, Ajako Kawasumi (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(86)

Obsahy(1)

Snem Yukihiry Soumy je stát profesionálním šéfkuchařem, překonat svého otce a vařit v rodinné restauraci. Ale Yukihira se jednoho dne dozví, že jeho otec zavírá restauraci a odjíždí vařit do Evropy. Ještě než jeho otec odjede, vyzve svého syna aby dodělal elitní kulinářskou školu, kde pouze 10% studentů odmaturuje. (Harroc)

Recenze uživatele DaweForeman k tomuto seriálu (5)

Šokugeki no Sóma (2015) 

Tomuhle snad nemám co vytknout. Tohle anime nádherně ukazuje, že i něco tak "nudného" (samozřejmě to myslím, co se týče filmového prostředí) se dá zpracovat opravdu napínavým a zajímavým způsobem. Tohle je opravdu ultimátní třešnička mezi těma všema kulinářskýma anime. Člověk se tu hodně nasměje (jednotlivých vtipných scének je tu až až), sem tam se dozví z vaření něco zajímavého (nevím jestli to tak opravdu všechno funguje, ale za experimentování by to stálo), dále ony souboje pak dávají onen napínavý prvek (skoro vaření jako sport). Kolikrát jsem se navíc přichytil na konci každého dílu, že bych nejradši sežral celou ledničku. Zatím bych hodnotil jako nejlepší anime roku 2015. Animace super a hudba je jediná taková průměrnější. ()

Ni no sara (2016) (S02) 

Oproti předchozí sérii nemám co vytknout - tak nějak si to drží to své. ()

San no sara (2017) (S03) 

Musím uznat, že je tu pár napínavých momentů a zase spousta chvílí oslintané klávesnice, ale oproti předchozím sériím už tomu trochu něco chybí. Už to nemá úplně ty správné grády, momenty překvapení a vyslovené požírání každého detailu na receptech. Samozřejmě je to neustále zajímavé, kdy Soma tentokrát začne nahlodávat samotné členy top ten a konečně se také člověk dozví identitu zbývajících členů, ale jaksi mi tam chyběla trocha víc pozornosti na Rindou a Momo, které mi připadaly z nich nezajímavější, ale třeba se ještě dočkám v druhé polovině série, která bude vysílána v jarní sezóně. Dále to vzali trochu jiným směrem, než čistě kompetitivním a to v podobě rozkrývání temné minulosti a politiky (Což nevím, zda tomu úplně nejlépe prospělo. I když na druhou stránku, konec posledního dílu pěkně zamotal vším.). Proto bych tuhle sérii rozdělil na dvě části, kdy první polovina je za 5* a druhá už o stupeň nižší za 4*. Po animační i hudební stránce se to drží svého standardu. ()

Šin no sara (2019) (S04) 

Čtvrtá série je trochu jednočará, kdy tu mám jeden velký turnaj, který rozhodne o vítězi - jestli central nebo rebelové - a táhne se celou sérií. Trochu už se tak točí to samý dokola a člověk tak nějak dopředu očekává, co se stane v následujících momentech, kdy to není ani znalostí jiných počinů, ale spíše znalostí silných a slabých stránek jednotlivých postav. Každopádně je tu hezky nahlédnuto na pozadí jednotlivých členů top 10 a má to úplně nádherné zakončení v podobě posledního dílu, kdy tento prvek onoho "po nějaké době v budoucnu", co se stane s osudy jednotlivých lidí, bych uvítal ve všech anime. Každopádně jsem zvědav, zda bude další pokračování - ty poslední scény po titulkách tak trochu matou. Klasické prvky typu trhání šatů, vtipné hlášky a situace, překvapení a několik nových tváří, animace a hudba si to drží na standardní úrovni. ()

Gó no sara (2020) (S05) 

Poslední část se zaobírá nejvýznamnější událostí Blue v kulinářské oblasti. Samozřejmě jen ti nejlepší se jí zúčastní, kdy Soma bude bojovat jako obvykle o prvenství. Vzhledem k tomu, že se tu uzavírá celý příběh, tak je to hodně zaměřeno na jednotlivé vztahy a zvraty, než na vaření samotné. Vzhledem k tomu, že to jede v typickém sledu, člověk tak nějak dokáže předvídat, který souboj jak dopadne. Je tu však několik nových postav, které svým původem celkem překvapí a v závěru je to spíše už o emocích. V této série je vidět už celkem přesycenost kvůli délce tohoto anime. Je to přece jen už 5. série a proto bych i viděl dobře, že to bylo ukončené, protože by to šlo už jen kvalitou dolů, neboť to nemůže mít už tu samou jiskru jako první tři série. Obecně bych to hodnotil jako celkem ucházející část, která neurazí, ale rozhodně ani extra nepotěší. Animace a hudba se drží na svém. ()

Reklama

Reklama