Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedná se o dobrodružný film pro děti, ve kterém hlavní roli ztvárnil v té době velmi populární Michael Hofbauer (známý především jako Oswald z Lucie postrach ulice). Tento patnáctiletý hrdina v době prázdnin spolu se svým kamarádem pátrá po rakouském obchodníkovi, který jezdí pravidelně do Čech na výstavy holubů. Ovšem Vašek Zeman (přezdívka major), přichází na záhadu výměny poštovních holubů za holuby výstavní a odhaluje tajnou skupinu zaměřenou na pašování briliantů na západ.

Mírně tendenční době ve které vznikal, nicméně bez cílené propagandy ala Major Zeman. (ČSFD)

(více)

Recenze (32)

Kmyn 

všechny recenze uživatele

Zemanovo fotra štve že synek porád leží v knihách, bojí se že z toho zblbne. Zeman se nejprv domnívá že s kámošem rozkrejvá imperialistickou špionáž pomocí holubů, ale jde o brilianty. Esenbák co si dal pivo ve službě vezme Zemana bez helmy na motorku a jedou řešit. Na závěr dostane Zeman kopačky od děvčete a znovu zazní odporná ústřední písnička kterou skřehotá Zdeněk Mann. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Jendo z mála kladných dětských dobrodružství Michaela „Oswalda“ Hofbauera má v rodném listě téměř stejné datum narození jako já a přesto se mu do dneška dařilo vyhýbat se mi jako kníže Vlad česneku. Až ve svých jednatřiceti letech jsem společně s Vaškem Zemanem (k jeho nelibosti přezdívaném podle jeho slavnějšího jmenovce major) přicházel na kloub záhadě, proč jeden z účastníků místní holubářské akce přijíždí každoročně s jinými exempláři než, které nakonec prezentuje na výstavě samotné a musím říct, že jsem se i ve svých dobrodružstvím odrostlých letech slušně bavil. Páni kluci ani Ať žijí duchové, to nejsou ani s přimhouřením obou očí, ale jak ho nazývá Homer, líne pejskařské odpoledne Neříkej mi majore! zaplácne bez sebemenších problémů. Ps: náladu zvednou i dva štěky tehdy devatenáctiletých zelenáčů, dvouvětý Ondry Vetchého a němý Lukáše Vaculíka. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Není divu, že o tuhle záležitost televize už ani nezakopnou. A není to rozhodně kvůli majorovi Zemanovi, ale kvůli slabému příběhu a toporných hereckých výkonech. Celé je to neuvěřitelné, ale ne pohádkově, ale hloupě. Za zmínku stojí ucha Vaculík a Vetchý, pár nečekaných momentů a ten závěr. Ten jsem Oswaldovi přál... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

I dětské detektivky měli nemalí úspěch u diváků a to ať byli napínavé, nebo ne. Dětskému divákovi to bylo vcelku jedno. Nejdůležitější bylo, že padouši byli vždy vypátráni a to stačilo. Ani tomuto snímku se však jistá naivita nevyhnula. Tedy alespoň pro dospělého diváka. Patnáctiletý Václav Zeman, kterého výborně ztvárnil Michael Hofbauer, je zapálen do detektivů staré školy, kdy rozhoduje jejich úsudek. Sám si na detektiva hraje, čímž je vystaven vůči svým soukmenovcům posměchu. Starý trafikant ho oslovuje majore a to kvůli stejnému příjmení jaké má jeden televizní hrdina. Jednoho dne začne sledovat rakouského turistu a zjistí, že pomocí poštovních holubů pašuje drahé kameny. Zajímalo by mě, jestli si to tvůrci vymysleli, anebo se inspirovali skutečným případem. Ono je to totiž velmi reálné. Každopádně se s ohledem na cíleného diváka jedná o velmi vkusné zpracování. Detektivní atmosféra se drží po celou stopáž a nijak neskomírá. Jedná se o jeden z mála povedených dětských detektivek své doby. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Mourková - nomen omen, byla to fakt kočka. Hofbauer - nomen omen, mířil fakt vysoko. Koloušek - nomen neomen, to umí pouze Helenka Vondráčková, vypadat furt na patnáct. Vaculík - nomen neomen, žádnej culík neměl. Vetchý - těžko říct, na scéně se zjevil jen párkrát a vypadal celkem pevně. Původně jsem očekával, že Hofbauer srovnání s majorem Zemanem odmítne ze skromnosti kvůli tomu, že jako Brabec má daleko větší schopnosti, takže malé, nicméně nezanedbatelné plus za to, že tomu bylo přesně naopak. ()

Zajímavosti (9)

  • Záber, keď malému dievčaťu položia studenú zmrzlinu na chrbát a ona začne plakať, museli pätnásťkrát opakovať, kým bol režisér spokojný. Potom objednal malej herečke Pavle Majerovej veľa zmrzliny, ktorú mohla zjesť. (Raccoon.city)
  • V dobe natáčania filmu bol populárny seriál 30 prípadov majora Zemana (od r. 1974), ktorým sa tvorcovia detskej detektívky inšpirovali nielen pri názve, ale aj pri mene hlavného hrdinu. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se také v Dolním Dvořišti, na bývalé celnici České Velenice. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama